SABAH STRATEJİSİ
Geçen hafta riskli varlıklara gelen sert satışların ardından bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsalarında alıcılı bir görüntü var. Fed ve BoJ başta olmak üzere merkez bankalarının koordineli bir şekilde ekonomileri toparlamak için verdikleri destek mesajları bu sabah piyasaların soluklanmasına yardımcı oluyor. Mali tarafta da teşvik beklentileri devam etmekte. Ancak, küresel çapta salgın haline gelen yeni tip korona virüs ile ilgili endişeler diğer taraftan devam ediyor. Şu aşamada merkez bankları ve hükümetlerin destekleyici politikaları ise gerekli ancak yeterli koşul değil. Bu kapsamda piyasada temkinli mod ve oynaklık devam edebilir. Yurtiçinde ise İdlib konu başlıklı haber akışı yakından izlenmeye devam ediliyor. Türkiye hafta sonu İdlib’e yönelik koordineli SİHA operasyonu başlattı. Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart’ta görüşmesi bekleniyor. Görüşme haberinin piyasalar için olumlu olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, yurtdışı piyasaların da desteğiyle BIST100 endeksi haftaya alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, devam eden İdlib operasyonu ve koronavirüs ile ilgili endişelerin azalmadığı ortamda endekste kalıcı bir yükseliş göremeyebiliriz.
MAKROEKONOMİ
Koronavirüsün, küresel ekonomik aktiviteye etkisini sınırlamak için merkez bankalarının koordineli bir şekilde para politikalarını şekillendireceği beklentisiyle Asya borsalarının bugün sekiz gündür ilk kez yükseliş gösterdiği görülüyor. Cuma günü Fed Başkanı’nın koronavirüs salgınının yarattığı riskler karşısında ekonomiyi desteklemek için “uygun şekilde hareket edeceğini” söylemesi sonrası Fed’den bu ayki toplantısında faiz indirimi beklentisi güçleniyor. Avrupa’da koronavirüs yayılmaya devam ederken, Tayland, ABD ve Avustralya’da ilk koronavirüs ölümü gerçekleşti. ABD 10 yıllıkların faizi, %1,07 ile rekorunu tazelerken, şimdilerde %1,11’lere yakın seyrediyor. OPEC toplantısı öncesi petrol 51,1 dolar seviyelerinde bulunuyor.
Bugün şubat ayına ilişkin ABD ve Euro Bölgesi ülkeleri dahil olmak üzere küresel imalat PMI verileri izlenecek. Hafta sonu açıklanan Çin resmi PMI verileri ise hayal kırıklığı yarattı ve ilk çeyrekte Çin ekonomisinin keskin yavaşlayabileceğini işaret etti. Ocak ayında 50 seviyesinde gerçekleşen imalat PMI, şubatta 35,7 seviyesinde gerçekleşti ki küresel krizde bile 38,8 seviyeleri görülmüştü. İmalat dışı PMI ise 54,1 seviyesinden 29,6 seviyesine geriledi. Veriler, koronavirüs sonrası Çin’de yayınlanan ilk veri olması bakımından önemliydi ve virüsün ekonomiye olan etkisinin beklenenden daha kötü olduğu ortaya çıkmış oldu. Çin, Japonya’nın en büyük ihracat pazarlarından biri olurken, Japonya imalat PMI verisi de 4 yılın en düşüğüne geriledi ve 47,8’e geriledi.
Virüsün en çok hizmet ağırlıklı sektörleri olumsuz etkileyebileceğini belirtmiştik, hizmet sektörünün önde gelen gelişmiş ekonomilerde daha ağırlıklı olduğunu düşününce hizmet PMI verilerinde baskının daha belirgin olabileceği değerlendirilebilir. Bugün ayrıca OECD Ara Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayacak. Yurtiçinde PMI verisi izlenecek. Yurtiçinde imalat sanayi PMI ocakta 51,3 gelerek son 22 ayın en yüksek seviyesine gelmiş ve genişleme bölgesine geçmişti. Gelen veri ile ilk çeyrek büyüme verisine ilişkin görünüm daha netleşecektir. Son çeyrekte beklentiler üzerinde gelen büyüme verisinin momentumunu koruyup korumayacağına dair ipucu aranacak.
Yurtiçinde yarın şubat ayına ilişkin enflasyon verisi, çarşamba günü reel efektif döviz kuru ve cuma günü ise Hazine nakit dengesi açıklanacak. Çarşamba günü TCMB’nin Yatırımcı toplantısı izlenecek. Jeopolitik gelişmeler ise yakından izlenmeye devam edilecek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 5 Mart’taki görüşmeleri izlenecek. TBMM Genel Kurulu, yarın TSİ 15’de gerçekleştireceği kapalı oturumda İdlib’deki gelişmeleri ele alacak.
Şubat ayında enflasyonun aylık bazda %0,68 artış sergileyerek yıllık enflasyonu %12,15 seviyesinden %12,73 seviyesine taşıması beklenmekte.
- Enflasyon verisi öncesi takip etmeye aşina olduğumuz İTO enflasyonu şubat ayında aylık %1,13 artış sergiledi. Ulaştırma ve haberleşme harcamaları İTO enflasyonuna başlıca katkı yapan kalemler olurken, onu sağlık ve eğitim ile ev eşyası harcamaları ve sonrasında gıda harcamalarındaki artış takip etti. Giyim ve konut harcamalarında ise aylık bazda düşüş görülüyor.
- İTO enflasyonunda gıda kalemindeki aylık artışın sınırlı olduğunu görüyoruz, ancak bunu kısmen tütün ve alkollü içecekler kaleminin İTO enflasyonunda gıda tarafında gösterilmesine bağlıyoruz. Tütün ve alkollü içecekler aylık %4,4 düşüş göstermiş. Ek olarak şubat ayında virüs kaynaklı petrol fiyatlarında keskin bir düşüş gözlemledik. Her ne kadar yükselen döviz kuruna karşın ılımlı petrol fiyatlarının enerji grubuna kısmi olumlu yansıyabileceğini değerlendiriyoruz.
Ayın ilk haftasında klasik olarak ABD’de istihdam verileri izlenecek. Bununla birlikte ABD’de yarın “Süper Salı” gerçekleşecek ve Demokrat partinin 15 adayı Trump’ın karşısına çıkmak için yarışacak. Bu hafta Avustralya ve Kanada Merkez Bankalarının para politikası toplantısı bulunmakta. Ek olarak Malezya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. Başbakan’ın istifası sonrası ve koronavirüsün ekonomik etkileri ve azalan büyüme sebebiyle faiz indirimi beklenmekte. Ayrıca OPEC+ perşembe ve cuma günleri toplantı gerçekleştirecek ve düşen petrol fiyatlarına ek kesinti ile cevap verip vermeyecekleri izlenecek.
Süper Salı önemli eyaletlerin delegelerinin belirleneceği gün olarak tanımlanmakta ve başkanlık seçimlerinin yönünü belirleyecek.
- Öncü Markit PMI dataları beklenenden kötü gelmişti. Bugün ABD’de ISM imalat verisi açıklanacak ve çarşamba günü ise ISM imalat dışı açıklanacak.
- Ayrıca bu hafta ABD’de istihdam verileri önemli olacak. Çarşamba ADP özel sektör istihdam verisi ve cuma günü ise tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Beklenti ADP’nin 170.000, tarım dışı istihdamdaki artışın ise 195.000 olması yönünde. Sağlıklı istihdamın sürmesi ve reel ücret artışın ılımlı kalması beklenmekte fakat beklentilerden kötü gelecek data Fed’den faiz indirim beklentilerini güçlendirecektir.
Euro Bölgesi’nde ise dataların pek bir etkisi olmayacak çünkü genel anlamıyla ocak ayına ilişkin veriler var. Bugün Almanya’da ocak ayına ilişkin ihracat dataları ve şubat ayı nihai Markit imalat PMI açıklanacak. Salı günü ise Euro Bölgesi’nin öncü enflasyon verileri açıklanacak, beklenti Çin’in petrole olan talebinin azalmasının Euro Bölgesi enflasyonuna düşürücü etkide bulunması yönünde ve çarşamba günü ise şubat ayı hizmet PMI verileri açıklanacak. Cuma ise Almanya’da ocak ayı sanayi siparişleri açıklanacak. İngiltere’de veri gündemi sakin olmasına rağmen 3 Mart’ta AB ile görüşmeler gündemi meşgul edecektir.
Türkiye ekonomisi, 2019 yılında %0,9 ile YEP büyüme tahmini olan %0,5’in üzerinde büyüdü. 2018 yılında Türkiye ekonomisi %2,8 büyümüştü. Dördüncü çeyrekte ise ekonomi yıllık bazda %6 ile %5 olan beklentilerin üzerinde büyürken, bir önceki çeyreğe göre de büyüme %1,9 gerçekleşti.
- 2019 yılında %0,9 büyümenin 1,1 puanını tüketim kalemi, 2,3 puanını net ihracat, 1,1 puanını stoklar oluşturdu. Yatırımlar büyümeden -3,6 puan çalarak toplam büyümenin %0,9 gerçekleşmesini sağladı.
Büyümeye dördüncü çeyrek özelinde baktığımızda, özel tüketim ve stoklar büyümenin sürükleyicilerinden oldu. Makine ve teçhizat kalemindeki artışla yatırımlardaki daralmanın hız kestiği görülmekte. Kamu harcamalarının pozitif katkısı ise bir önceki çeyreğe göre sınırlandı. Özel tüketimdeki güçlü toparlanma ile ithalatta hızlı bir artış göze çarparken, üçüncü çeyrekteki gibi dördüncü çeyrekte de net ihracatın büyümeye katkısı negatif oldu ve hatta net ihracatın büyümeye negatif katkısı belirginleşti. Sektörel bazda incelediğimizde sanayi, finans ve hizmet sektörü öncülüğünde (inşaat haricinde)genel olarak bütün alt sektörlerin yıllık bazda büyüdüğünü görüyoruz. Son 6 çeyrektir inşaat sektöründe gözlemlediğimiz daralma sürse de dördüncü çeyrekte daralmanın belirgin hız kestiğini görmekteyiz.
Cari fiyatlarla milli gelirimiz, 2018 yılı sonundaki 3,7 trilyon TL’den 2019 yılında 4,3 trilyon TL’ye çıktı. GSYH dolar cinsinden ise 2018 yılı sonundaki 789 milyar dolardan 754 milyar dolara geriledi. Kişi başına gelir ise 9.127 dolara geriledi.
2019 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisi yaklaşık yıllık %2 daralmıştı. Bu durum 2020 yılının ilk yarısında büyümenin baz etkisi avantajından yararlanmayı sürdüreceğini göstermekte. Ek olarak imalat PMI verisinin, şubat ayında 51,3 ile 22 aydan bu yana ilk kez büyümeye işaret etmesi, güven endekslerinde ve kredilerdeki artışın sürmesi ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini teyit ediyor. Son dönemde virüs kaynaklı gelişmelerin küresel büyüme ve dolayısıyla yurtiçi büyüme üzerinde de belirsizliği artırabilecek bir unsur olabileceğini değerlendirsek de küresel merkez bankalarının olası teşvikleriyle Çin’in hızlı bir toparlanma sürecine girme olasılığı buradaki baskının sınırlı olmasına neden olabilir. Ek olarak büyüme görünümü açısından jeopolitik gelişmelerin de önem arz ettiğini düşünmekteyiz. 2020 yılı için %4,5-5 aralığında bir büyümenin gerçekleşmesini olası bulmaktayız, TCMB Beklenti Anketinde anket katılımcılarının büyüme beklentisi ise %3,5 büyüme yönünde.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif) : Alarko GYO, 4Ç2019’da 303,9mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın son çeyreğinde 17,5mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in 4Ç2019’daki brüt karı 3,1mn TL gerçekleşirken, yatırım amaçlı gayrimenkullerin gerçeğe uygun değer değişikliğinden 270,7mn TL gelir elde edilmesi karın son çeyrekte yüksek gerçekleşmesinden önemli etken olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde bu kalemden 53,4mn TL gelir kaydedilmişti. Diğer yandan, bu çeyrekte 27,7mn TL kambiyo geliri kaydedilirken (Şirket’in 2019 yıl sonu itibarıyla 104,7mn USD döviz fazlası bulunmaktadır.), bir önceki yılın son çeyreğinde 72,9mn TL kambiyo gideri kaydedilmesi 4Ç2018’de net dönem zararı yazılmasında önemli bir faktör olmuştu. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı karı bir önceki yıla göre %45 oranında artarak 389,6mn TL’ye yükselmiştir.
Ayrıca, Şirket hisse başına 0,63TL kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 22 Mayıs olup, cuma günkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %4,5 olarak hesaplanmaktadır.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 4Ç2019’da 78,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 4. çeyrekte 71mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 4,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2019’da 4Ç2018’e göre %27,4 oranında artarak 3.722mn TL’ye yükselirken, brüt kar %14,5 oranında artarak 411,9mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise %11,1 olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2018’deki brüt kar marjı %12,3 idi. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %3,6 oranında artmış ve 234,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 23,4mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 200,6mn TL olmuştur. 4Ç2018’deki faaliyet karı 42,4mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 3,9 puan artışla %5,4’ü göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 2,3mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 60mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 262,9mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman gideri yıllık %32,2 artarak 179,9mn TL’ye yükselmiştir. 4mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 78,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı, ilk 9 aydaki zarara karşın, 4Ç2019’daki yüksek kara istinaden 75,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 133,2mn TL idi.
Petkim (PETKM, Nötr): Şirket’in 2019 yılının son çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 104mn TL ile piyasa beklentisi olan 102mn TL’ye paralel, bizim beklentimiz olan 129mn TL’nin ise altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada yatırım faaliyetlerinden gelirlerin beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 43,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Petkim üretim kompleksinde yaklaşık olarak her 4 yılda bir yapılan büyük bakım, 4Ç2018’de karlılığı negatif etkilemiştir. Şirketin satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,53 oranında artarak 2.794,8mn TL’ye yükselirken, maliyetlerdeki görece düşük artışa bağlı olarak brüt kar ise 59,1mn TL’den 331mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde sadece %5 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2018’deki 89,4mn TL’lik gidere karşın 4Ç2019’da sadece 3,6mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 220,9mn TL’ye yükselmiştir.4Ç2018’de 131,8mn TL faaliyet zararı kaydedilmişti. Yatırım faaliyetlerinden 1,2mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında 97,3mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 29,3mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 104mn TL olarak gerçekleşmiştir. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte şirketin 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı 813,3mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,7 oranında gerileme kaydetmiştir.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka’nın Yönetim Kurulu’nun 27 Ocak 2020 tarihli kararı ile Bağlı Ortaklığı VakıfBank International AG sermayesinde, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı’nın (ESV) sahibi olduğu %10 oranındaki paylarının satın alınmasına ilişkin olarak Banka tarafından ESV’ye teklifte bulunulmasına ve ilgili sandık tarafından uygun görülmesi halinde payların Banka tarafından satın alınmasına karar verilmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): Türk Hava Yolları (THY), İtalya’ya yapılacak tüm seferlerini 1 Mart’tan itibaren iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle İtalya’ya yapılacak tarifeli seferler, 1 Mart itibarıyla karşılıklı olarak durduruldu. Kaynak: AA
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Akaryakıt ürünlerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) miktarı litrede 15 kuruş artırıldı. Cumartesi günü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararı olarak yer alan değişiklikle birlikte, ÖTV tutarı litrede 15 kuruşluk artışla 95 oktan kurşunsuz benzinde 2,5265 lira, 98 oktan kurşunsuz benzinde 2,6485 lira, motorinde 2,0559 lira oldu. Kaynak: Bloomberg
Yatırım: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Sürdürülebilir Altyapı Grubu Direktörü Nandita Parshad, bu yıl Türkiye yatırımlarında 2019’daki 1 milyar avro seviyesini korumak istediklerini belirterek, “Geçen yılki yatırımlarımızın yaklaşık yarısını sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji yatırımları oluşturdu. 2020’de akıllı şebeke yatırımları ve elektrik dağıtım şirketlerine daha fazla odaklanacağız.” dedi. Parshad, AA muhabirine, EBRD’nin Türkiye’deki toplam yatırımlarının 12 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2019’daki konsolide net dönem karı 131,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 19,6mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in brüt karı 4Ç2019’da 85,4mn TL gerçekleşerek yıllık olarak %2,7 oranında artış kaydetmiştir. Brüt kar marjı ise aynı dönemler itibarıyla 1 puan azalarak %75,9 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket yatırım faaliyetlerinden net 163,4 mn TL gelir (Gerçeğe uygun değer artışından 4Ç2019’da 173,2mn TL gelir kaydedilmiştir.) kaydedilirken, 105,8mn net finansman gideri yazılmıştır. Bir önceki yılın son çeyreğinde 258,3mn TL yatırım faaliyetlerinden net gider (gerçeğe uygun değer düşüşünden kaynaklan gider) kaydedilirken, net finansman geliri 177,1mn TL idi. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı karı 549mn TL olarak gerçekleşmişir. Bir önceki yıl 1.030mn TL kar elde edilmişti.
Anadolu Isuzu (ASUZU, Pozitif): Anadolu Isuzu, 2019 yılının 4. çeyreğinde 39,8mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemdeki net dönem karı 9,7mn TL idi. Şirketin 4Ç2019 satış gelirleri 4Ç2018’e göre %89 artışla 604,8mn TL olurken, satışların maliyeti %73,7 artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %230,9 artışla 103mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %54,7 artışla 50,3mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 11,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Şirketin faaliyet karı 63,8mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2018’deki faaliyet karı 51mn TL idi. 30,5mn TL’lik finansman gideri sonrası şirketin vergi öncesi karı 33,4mn TL olurken, 6,4mn TL’lik vergi geliri kaydeden şirketin 4. çeyrek net dönem karı 39,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin 2019 yılı net dönem karı, ilk 9 aydaki zarara karşın, 4Ç2019’daki yüksek kara istinaden 21,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılındaki net dönem zararı 80,5mn TL idi.
Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE):Şirket, 2019 yılının 4. çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %77,4 oranında azalarak 193,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu gerilemede finansal yatırımlar değer artış-azalışı kaynaklı net diğer faaliyet gelirlerinin 4Ç2018’deki 891mn TL’den 4Ç2019’da 283mn TL’ye inmesi etkili olmuştur. Son çeyrek kar rakamına karşın ilk dokuz ayda kaydedilen zararın etkisiyle Şirket 2019 yılında 8,9mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın ana ortaklık net dönem zararı ise 682,9mn TL idi.
Pınar Entegre Et ve Un (PETUN): Şirket’in 4Ç2019’daki net dönem karı 4Ç2018’e göre %28,1 TL azalarak 14,6mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2019’da yıllık %12,4 oranında artarak 185,9mn TL’ye yükselirken, brüt karı aynı dönemde %37,9 oranında artarak 4Ç2019’da 31,6mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler 15,7mn TL, diğer faaliyet giderleri 0,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Esas faaliyet karı %96,1 oranında artarak 15,2mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1,1mn TL, şirketin 4Ç2019’daki karının gerilemesinin ana sebebi olan özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından zararlar 1mn TL’yi göstermiştir. Şirketin iştiraklerinden Çamlı Yem (ana faaliyet konusu hayvan besiciliği ve yem üretimi) 4Ç2019’da 16,3mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. 4Ç2018’de yatırım faaliyetlerinden gelirler 4,4mn TL, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından karlar 7,7mn TL idi.Finansman tarafında 1,1mn TL gelir kaydedilmiş vergi öncesi kar 16,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1,8mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 14,6mn TL olmuştur. 4. çeyrek net dönem karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %25,6 oranında azalarak 46,2mn TL’ye gerilemiştir.
Pınar Süt Mamulleri (PNSUT): Şirket, 2019 yılının 4. Çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %59,9 oranında azalarak 15,9mn TL olmuştur. Şirketin 4Ç2019 satış gelirleri 4Ç2018’e göre %20,9 artışla 452mn TL olurken, satışların maliyeti %24,1 artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %3,6 artışla 60mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %39,7 artışla 48,4mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 3,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %5,5 artışla 14,7mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında 11,2mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi kar 4,5mn TL olmuştur. 11,4mn TL vergi geliri sonrası 4. çeyrek net dönem karı 15,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin 2019 yılı net dönem karı geçen yıla göre %29,5 oranında azalışla 34,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,53 seviyesinden %10,54 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 70,7 milyar TL ile 53 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutar 17,7 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Virüs nedeniyle küresel riskten kaçış modu, yurtiçinde ise jeopolitik endişeler bono ve tahvil piyasasına yön verdi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 117 baz puanlık artışla %12,41 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 95 baz puanlık artışla %13 seviyesine yükseldi.
Geçen hafta şubat ayı borçlanma programını tamamlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, piyasadan hedefinin 1,85 milyar TL üzerinde borçlanırken, kamu hedefinden 3,6 milyar TL eksik borçlandı. Cuma günü Hazine 3 aylık iç borçlanma stratejisini yayınladı. Programa göre mart ayında piyasaya 17,9 milyar TL, kamuya ise 8,1 milyar TL itfası olan Hazine, piyasadan 10,9 milyar TL, kamudan ise 9,1 milyar TL borçlanmayı planlıyor. Önceki stratejiye göre piyasa borçlanması 1,5 milyar TL, kamu borçlanması ise 0,5 milyar TL azaltılarak güncellendi.