Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (02.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları indirmesiyle Hong Kong ve Şanghay borsalarında bu sabah %1’in üzerinde alıcılı bir görüntü var. Diğer Asya borsalarında da Çin ve Hong Kong kadar olmasa da genel olarak yükselişler gözlemleniyor. ABD vadelileri ise %0,3 civarında artıdalar. Genel olarak merkez bankalarının önümüzdeki süreçte destekleyici adımlarına devam etmeleri beklenirken, Çin’in zorunlu karşılık hamlesi de sürpriz değil. Dolayısıyla, ilk olumlu fiyatlamaların ardından küresel piyasalar yataya dönebilir. Halihazırda Yuan bu sabah net bir yön çizmezken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif baskı altındalar. Dolar / TL ise 5,95 seviyesinde yatay hareket etmeye devam ediyor. Çin Merkez Bankası haberiyle BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Veri tarafında bugün küresel çapta aralık ayı PMI’ları öne çıkarken, yurtiçinde de saat 10’da Türkiye imalat PMI’ı takip edilecek. Ek olarak bugün TBMM’de Libya tezkeresi görüşülecek.

MAKROEKONOMİ

Asya borsaları, yeni yıla Çin’in genişleyici politika adımı ve ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlikle olumlu bir seyirle başlıyor. Geçen yılın en iyi performans gösteren borsalarından biri olan Çin borsası, Çin’in zorunlu karşılık adımıyla bu yıla 2015 yılından bu yana en iyi başlangıçla başlarken, Japonya piyasaları ise kapalı olmayı sürdürüyor. Trump, Çin ile birinci faz ticaret anlaşmasını 15 Ocak’ta imzalayacağını, imza töreninin Beyaz Saray’da yapılacağını ve sonrasında ise ikinci faz ticaret görüşmeleri için Çin’e gideceğini belirtti. Geçen sene 3 yılın en yüksek artışını kaydeden Brent petrolün varil fiyatı yeni yıla 66,2 dolar seviyesinde başlıyor. Altın ise dolardaki zayıflıkla ons başına USD 1.520’lere yakın.

  • Çin bankaların zorunlu karşılık oranını 50 baz puan indirdi. Büyük bankalar için zorunlu karşılık %12,5’e indi. 2018 yılı başından bu yana banka 8 kez zorunlu karşılık indirimine gitti. Böylece yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak isteyen banka sisteme yaklaşık 115 milyar dolar likidite sağlayacak.

Bugün aralık ayına ilişkin imalat PMI verileri ağırlıklı bir gün olacak. TSİ 11.55’de Almanya imalat PMI’ın 44,1 seviyesinden 43,4 seviyesine gerilemesi, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde 46,9 seviyesinden 45,9 seviyesine ve TSİ 12.30’da ise İngiltere’de 48,9 seviyesinden 47,6 seviyesine gerileyerek 50 eşik değerinin altındaki seyirlerini sürdürmeleri beklenmekte. TSİ 17.45’de ABD’de ise imalat PMI’ın, kasımdaki 52,6 seviyesinden hafif düşerek 52,5 seviyesine gerilemesi öngörülmekte. Asya seansında Çin’in aralık ayına ait imalat PMI verisi, 51,8 seviyesinden 51,5’e gerilese de eşik 50 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürdü. Singapur ekonomisi ise 2019 yılında %0,7 büyüme ile 10 yılın en düşük büyümesini gerçekleştirdi.

Yurtiçi tarafta ise TSİ 10’da aralık ayına ilişkin İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Ekim ayında 49 seviyesinde gerçekleşen İSO Türkiye imalat PMI, kasımda 49,5’e yükselmiş ve böylece eşik değer 50’ye yaklaşmıştı.

Cuma günkü enflasyon verisi öncesi İTO enflasyon verisi aralık ayında %1,07 arttı. Ev eşyası harcamalarında %1,74, gıda harcamalarında %1,55, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında %1,08, konut harcamalarında %0,82, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında %0,75 artış görüldü. Giyim harcamalarında %0,44, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında ise %0,20 azalış görüldü. Bu arada alkollü içki ve sigaraya 6 ayda bir enflasyon oranında yapılan vergi artışı, Ocak-Haziran 2020 dönemi için uygulanmayacak. Bu durumun ilk yarıda enflasyonu destekleyeceği bir unsur olacağı öngörülmekte.
Yurtiçinde salı günü dış ticaret dengesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma stratejisi izlendi.

Kasım ayında ihracat 15,5 milyar USD, ithalat ise 17,7 milyar USD oldu. Dış ticaret açığı -2,2 milyar USD olurken kümülatif bazda yıllık dış ticaret açığı ise 29,5 milyar USD oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen aya göre %2,2 düşerek %87,4 gerçekleşti.

  • Aylık bazda ihracat tarafında fasıllar bazında baktığımızda, en çok artan kalem kıymetli taşlar ve mücevher olurken, en büyük düşüş demir ve çelik kaleminde gerçekleşti. 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise en büyük artış mineral yakıt ve yağlar kaleminde olurken, demir ve çelik kalemi aylık bazda olduğu gibi yıllık bazda da en büyük düşüş gösteren kalem oldu. İthalat tarafında ise aylık bazda en fazla artan kalem mineral yakıt ve yağlar olurken, en fazla düşüş kazanlar ve makinalar kaleminde oldu. 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise en büyük artış hava taşıtları kaleminde olurken, en büyük düşüş gösteren kalem kazanlar ve makinalar kaleminde oldu. Ülkeler bazında bakıldığında ise Almanya 1.sıradaki yerini korurken, Irak’ın ihracattaki payı %5,6’dan %6,1’e gelerek 2.sıraya çıktı. İthalat tarafında ise Rusya’nın %10,2’lik ithalat payı %11,2’ye, Almanya’nın ise %9,3’e çıktı. Bölgeler bazında bakıldığında yıllık kümülatif bazda AB’ye olan ihracat payı düşüş eğilimini sınırlı sürdürürken, Afrika’ya olan ihracat payı ise artış eğilimi göstermekte.
  • Ayrıca datada dikkat çeken başka bir nokta ise ihracatta ileri teknolojili ürünlerin payı  geçen yılın aynı ayına göre %4,2’den %4,7’ye yükseldi.

Hazine Müsteşarlığı, ocak-mart dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Hazine üç ay için iç borç çevirme oranını %64, %104 ve %104 hedeflemekte. Geçen senenin ilk üç ayına baktığımızda sırasıyla bu rakam %197,7, 119,4 ve %100,8 gerçekleşmişti. Ayrıca dikkat çeken başka bir nokta ise geçen ayın stratejisi ile karşılaştırıldığında geçen ay ocak ayında öngörülmeyen kira sertifikası ve TLREF’e endeksli devlet tahvili ihracı ocak ayı ihraç takvimine eklenmiştir. Bir diğer nokta ise geçen ay açıklanan stratejide ocak ayında öngörülen borçlanma miktarı 24,4 milyar TL’den 15 milyar TL’ye gerilerken borçlanma dışı kaynaklar ise 0,8 milyar TL’den 10,1 milyar TL’ye yükseltildi.

  • Ayrıca hazine ocak ayında -2,3 milyar TL, şubatta 10,9 milyar TL ve martta 8,5 milyar TL net iç borçlanma planlamaktadır. Geçen senenin ilk üç ayında bu rakam yaklaşık 36,5 milyar TL iken bu sene bu rakam 17,1 milyar TL olarak planlanmaktadır.
  • Geçen ay Hazine, yaklaşık 3,8 milyar TL hazine bonosu, 2 milyar TL değişken devlet tahvili , 2,2 milyar TL TÜFE’ye endeksli devlet tahvili, 4,5 milyar TL sabit kuponlu devlet tahvili  ve 1,9 milyar TL kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Ayrıca, aralık ayı iç borçlanma stratejisinde öngörülmeyen iç piyasada euro cinsi DİBS ihracı ile 1,25 milyar EUR borçlandı.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden olan İstanbul Tuzla İçmeler Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Tual Artı) tasfiye edilmiştir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Negatif): Şirketimiz tarafından 10.08.2018 ve 23.10.2018 tarihlerinde yapılan özel durum açıklamalarında yer alan 2016 hesap dönemine ilişkin Katma Değer Vergisi ve Özel İletişim Vergisi yönünden sınırlı vergi incelemesi sonucunda Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Şirket aleyhine gerçekleştirilen tarhiyata ilişkin olarak gecikme faizi dahil toplam 122,1mn TL’nin ödenmesi konusunda Vergi İdaresi ile uzlaşma sağlanmıştır. Uzlaşılan tutar, yasal vade süresi içerisinde vergi dairesine ödenecektir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr):  Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirketin 2020’de filosunun yanında uçuş ağını da genişletmeye odaklanacağını belirterek, “Bu bağlamda, Malabo (Ekvator Ginesi), Haneda (Japonya), Newark (ABD) ve Vancouver (Kanada) noktalarının uçuş ağımıza katılması için tüm süreçleri tamamladık.” dedi. Kaynak: Dünya

Tümosan (TMSN, Nötr): Şirketin 16.04.2018 tarihinde “8×8,10×10,12×12 Tekerlekli Tank Taşıyıcı, Konteyner Taşıyıcı ve Kurtarıcı Araç Projesi” ile ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na sunduğu teklife ilişkin değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Teklifin geçerlilik tarihinin 30.06.2020 tarihine uzatılmasına ilişkin T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yazısı şirkete ulaşmış olup, şirket ilgili yazı kapsamında teklifini uzatmıştır. Proje ile ilgili önemli gelişmeler kesinleştiği aşamada kamuoyu ve yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası temerrüt faizine ilişkin değişikliğe gitti. Mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde faiz oranını yıllık yüzde 15,00 olarak tespit etti. Kaynak: Hürriyet

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

GENTAŞ (GENTS): Şirket bağlı ortaklığı Genart Mob.Tasarım San.ve Tic.A.Ş.nin 24/12/2019 Tarihinde Yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Sonuçları Bolu Ticaret Sicili Müdürlüğünde 31/12/2019 tarihinde tescil edilmiştir. İlgili tescil sonrası Şirketin Ünvanı “GENMAR YAPI ÜRÜNLERİ DAĞITIM PAZARLAMA SANAYİ VE TİC.A.Ş.” olmuş, Yeni sermayesi ise 38,5mn TL’ye yükseltilmiştir. Bu artırımda Gentaş A.Ş. nin ödeyeceği nakit sermaye tutarı 967,01 TL dir. Bu artırım sonrası Genmar Yapı A.Ş. de ortaklık oranı %62,70 oranına ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü  ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,47 seviyesinden %11,43 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 14,7 milyar TL ile 5,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,2 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %1,92 seviyelerinde yılı kapattı. ABD tahvil piyasasında Japonya piyasalarının kapalı olmasıyla henüz işlem geçmiyor. Trump’ın, Çin ile birinci faz ticaret anlaşmasını 15 Ocak’ta imzalayacağını belirtmesinin ardından borsalardaki risk iştahının korunması 10 yıllıkların faizinin %1,90 seviyesinin üzerinde tutunmasına destek verebilir.

Yurtiçi tahvil piyasasında, yılbaşı tatili öncesinde günlük bazda verim eğrisinin özellikle orta ve uzun vadeli kısımlarında sınırlı düşüşler gözlendi.  5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 24 baz puanlık düşüşle %11,57 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 5 baz puanlık sınırlı düşüşle %12,21 seviyesine geriledi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, günlük bazda 7 baz puanlık sınırlı artışla %11,78 seviyesinde yükseldi. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme, TCMB’nin güçlü faiz indirimleri ve Türkiye CDS primindeki düşüşün etkisiyle 2 yıllık gösterge kağıdın faizi yıllık bazda 795 baz puan, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 569 baz puan ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 421 baz puan geriledi.