Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (01.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel büyümeye yönelik endişelerin sürdüğü ortamda bugün Çin’den de sürpriz bir şekilde beklentilerden iyi gelen üretim PMI’ı küresel borsaları destekliyor. Dün, Çinli yetkililerin ABD ile uzun vadeli bir anlaşmaya şüpheyle yaklaştıklarına yönelik haber akışı ABD borsaları üzerinde hafif baskı yapmış bu da Asya’da baskının devam etmesiyle sonuçlanmıştı. Ticaret savaşının başladığı günlerde de piyasada bu savaşın uzun vadeye yayılacağı görüşü hakimdi. O zamanda bu yana bu görüşte önemli bir değişiklik yok. Dolayısıyla söz konusu açıklama sürpriz olmamakla birlikte piyasa, anlaşmaya yakın olan “ilk faz” görüşmelerine odaklanmaya devam edebilir. Bu kapsamda, Çinli yetkililerin – söylemlerin de aniden değiştiği ortamda – açıklamalarının etkisi şu aşamada sınırlı kalmaya devam edebilecekken, küresel büyümeye yönelik kırılganlıkların devam ettiği ortamda detayları ile birlikte iyi gelen Çin PMI verisinin piyasaya verdiği moral devam edebilir. Bugün öğleden sonra ABD’de açıklanacak İstihdam Raporu ile ISM verisine kadar borsa endekslerinde kısmi iyimserlik devam edebilir. Bu sabah ABD ve Avrupa vadeliler de hafif artıdalar. Bir önceki gün Fed Başkanı Powell’ın enflasyon vurgusuyla birlikte İstihdam Raporunda saatlik ücret verisinin (aylık beklenti %0,3) önemi de artmış durumda. Şu aşamada, beklentilere yakın veya beklentilerin hafif üzerinde bir tarım dışı (beklenti 85bin kişilik artış) verisi ve zayıf bir saatlik ücretler hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke piyasaları için en iyi senaryo olarak duruyor. Yurtiçinde de imalat PMI verisi ve Fitch’in Türkiye değerlendirmesi takip edilecekken, kur bu sabah yatay. BIST100 endeksi ise güne – Çin verisiyle birlikte Demir-Çelik hisseleri öncülüğünde – alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtdışında ABD tarım dışı istihdam ve ISM verisinin öne çıkacağı bugün yurtiçinde Fitch’in Türkiye değerlendirmesi ve imalat PMI verisi yakından izlenecek. Fed’in de yönlendirmesiyle birlikte aralık ayında faiz indirim olasılığının belirgin azaldığını görüyoruz, ancak bu durum hem ekonomik verilerin hem de küresel ekonomik görünümün iyi gitmesine bağlı, dolayısıyla gerek ABD verileri gerekse ticaret temalı haber akışı hala önem arz etmekte.

ABD Temsilciler Meclisi’nin, Trump’a yönelik azil sürecinin prosedürlerini resmileştiren karar tasarısını onaylaması ve  Çin’in ABD ile uzun vadeli kapsamlı bir ticaret anlaşmasına varılacağından şüphe duyduğunun gözlenmesiyle ABD borsaları dün ekside kapattı. Bugün ise Asya borsalarında ticaret politikalarına ilişkin belirsizliğe, Hong Kong’un resesyona girmesine, Japonya, Güney Kore ve Tayvan’da PMI verilerinin kötüleşmesine ve Güney Kore ihracatının 4 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesine karşın Çin’in Caixin imalat verisinin ihracat siparişlerindeki artışla 51,7’ye beklenmedik şekilde yükselmesi sonucu karışık bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri ise hafif artıda. Çin Caixin PMI ise, önceki günkü resmi imalat PMI verisiyle ise çelişiyor. Bu arada Şili’deki görüşmelerin iptal olması sonrası Trump ise “Çin’le anlaşma imzalamak için yeni bir yer arıyoruz” dedi.

  • ADP özel sektör istihdamın beklentilerden iyi gelmesi sonrasında bugün TSİ 15.30’da ABD’de ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisini izleyeceğiz. ABD’de tarım dışı istihdam son 1 yıllık dönemde en yüksek artışı, ocak ayında 312 bin kişi artışla görmüştü. Eylül ayında 136 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdamın, General Motors grevinin etkisiyle ekimde ise 85 bin kişi artış göstermesi beklenmekte. İşsizlik oranının, ekimde ise %3,5 seviyesinden %3,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. TSİ 16.45’de ise ABD’de ekim ayına ilişkin imalat sektörü PMI ile TSİ 17’de ISM imalat verisi takip edilecek.
  • Ayrıca TSİ 16.30’da Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın, TSİ 20’de Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın ve Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles’in ve TSİ 21.30’da ise New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları takip edilecek.

Yurtiçinde bugün saat 10’da ekim ayına ilişkin imalat sektörü PMI verisi açıklanacak. Türkiye imalat PMI eylülde büyüme için eşik değer olarak kabul edilen 50 seviyesine yükselmiş ve 17 aydır süren yavaşlama eğilimini sona erdirmişti. Fitch’in, Türkiye kredi notu ve görünümüne ilişkin bugün herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Fitch, Türkiye için uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu 12 Temmuz’da BB- (negatif görünüm)’ye düşürmüştü. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020’de 2019’a göre daha düşük bir iç borç çevirme rasyosu öngörüyor. İç borç çevirme oranının bu sene %120 civarında gerçekleşmesi ardından gelecek sene %104 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Dün Merkez Bankası, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puan aşağı güncelleyerek %13,9 seviyesinden %12 seviyesine çekerken, bu seviye faiz indirimi alanının azaldığına işaret etti. Halihazırda enflasyon eylül ayında %9,26 seviyesinde bulunuyor. Yeni Ekonomi Programı’nda bu yıl sonu için enflasyon %12 tahmin edilirken, gelecek sene için %8,5 öngörülüyordu.

  • Çıktı açığındaki yukarı yönlü revizeye karşın, 2020 yıl sonu enflasyon tahmini, enflasyon eğilimindeki iyileşme ve TL cinsi ithalat fiyatlarındaki gerileme ile %8,2’de sabit bırakıldı. Merkez Bankası, 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren enflasyonda tek hane beklemekte. 2021 yılında ise enflasyonun %5,4 gerçekleşmesi beklenmekte.
  • Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, parasal duruşu enflasyon ana eğilimi üzerindeki reel faize göre oluşturduklarını ve makul reel faiz konusunda bir bant telaffuz etmek istemediklerini vurguladı. Enflasyonun önce kalıcı bir şekilde tek haneye sonrasında %5’e indirmeye odaklandıklarını sözlerine ekledi. Tek haneyi gerektiren koşullar olursa tek haneli faiz olur diyerek dipnotta belirtti.
  • TCMB Başkanı, dolarizasyonda hala ciddi bir çözülme görünmediğini ve yatay seyrettiğini söyledi. Değerleme hesabına ilişkin bir çalışma olmadığı da belirtildi.

Bu arada dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üç kamu bankasının 1 Kasım itibarıyla ticari kredi faiz oranlarında 200 puan indirime giderek faizleri %11-13,5 aralığına çekeceğini; böylece ticari kredi faizlerinin 2014 Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye ineceğini söyledi. Albayrak üç kamu bankasının ayrıca 2 yıl anapara geri ödemesiz istihdam odaklı kredi paketini de devreye alacağını ifade etti.

Eylül ayında dış ticaret açığı %6,6 artarak 2,06 milyar dolar gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise dış ticaret açığı 1,9 milyar dolardı. İhracat yıllık bazda %0,3 artarken ithalat ise %1 arttı. Avrupa’daki ekonomik durgunluğuna ve Brexit belirsizliğine rağmen AB’nin ihracat payının %49 ile yatay seyrettiği görüldü. Aylık bazda ihracatımızın en çok arttığı ülkeler İtalya, Almanya ve Irak oldu. İthalat tarafında genel sınıflandırmaya bakıldığında tüketim mallarında yıllık bazda %15’lik artış ise iç talepteki kıpırdanma işaretleri açısından dikkat çekiciydi.

Bu yılın temmuz-eylül dönemine ilişkin turizm istatistiklerini de açıkladı. Buna göre, turizm geliri söz konusu çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %22 arttı ve 14,03 milyar dolar oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre ise, Türkiye yılın ilk 9 ayında toplam 41,6 milyon ziyaretçiyi ağırladı ve 26,6 milyar dolar turizm geliri elde etti.

ŞİRKET HABERLERİ

İş Finansal Kiralama (ISFIN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı yıllık %142 oranında artarak 60,5mn TL’ye yükselmiştir. Esas Faaliyet gelirleri 3Ç2019’da 243,5mn TL gerçekleşerek yıllık %18 gerilerken, finansman giderleri bu çeyrekte 185,7mn TL gerçekleşerek yıllık 81,2mn TL azalmıştır.  Üçüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem karı 102,9mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket geçen yılın ilk dokuz ayında 108,2mn TL kar açıklamıştı.

Polisan Holding (POLHO, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2019’da 34,5mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket 3Ç2018’de 18,5mn TL zarar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %19,5 oranında azalmış ve 262,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %5 oranında azalırken, şirketin brüt karı %60,8 oranında gerileyerek 33,2mn TL’ye inmiştir. Operasyonel giderleri %26’lık azalışla 20,7mn TL olan şirket, diğer faaliyetlerden 1,7mn TL gider kaydetmiştir. Diğer taraftan şirket özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 3Ç2018’deki 58mn TL’lik gidere karşın bu çeyrekte 27,6mn TL gelir kaydetmiş ve böylece Esas faaliyet karı 38,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 3Ç2018’de 5mn TL esas faaliyet zararı kaydetmişti. 3,4mn TL vergi gideri sonrası 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 34,5mn TL olmuştur. 3. çeyrek karıyla birlikte 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 40,4mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 24,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell’in 2019 yılı 3. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 801,3mn TL ile hem 810mn TL’lik bizim beklentimizin hem de 813mn TL’lik piyasa beklentisinin bir miktar altında gerçekleşmiştir. 3Ç2018’de şirketin ana ortaklık net dönem karı 241,4mn TL idi. Şirketin 2019 3. çeyrek toplam hasılatı 2018 3. çeyreğe göre %13,6 artışla 6.587mn TL olmuştur. Bu büyüme temel olarak, dijital servis kullanımı, data tüketimindeki artış ve müşterilerin daha yüksek paketlere geçmesi sonucu Turkcell Türkiye’nin güçlü ARPU performansından kaynaklanmaktadır. Toplam maliyetler %14,3 artarken, brüt kar %12,3 artışla 2.307mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 0,4 puan gerileyerek %35 olmuştur. 3Ç2019 operasyonel giderleri 2018’nin aynı dönemine göre %2,5 yükselmiştir. Öte yandan, diğer faaliyetlerden 163,7mn TL gider kaydedilmiştir. 3Ç2018’de diğer faaliyetlerden 1.169mn TL gelir kaydedilmişti. Bu kalemdeki yüksek gelirin olmaması neticesinde 3Ç2019 faaliyet karı 3Ç2018’e göre %40,5 azalışla 1.605mn TL’ye gerilemiştir. Faaliyet kar marjı 22,1 puanlık düşüşle %24,4 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Şirket’in 2019 yılı 3. çeyrek FAVÖK’ü 2018’in aynı dönemine göre %18,6 artışla 2.839mn TL’ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 1,8 puan artışla %43,1 olarak gerçekleşmiştir. 9,9mn TL’lik net yatırım faaliyetlerinden gider ve 125,7mn TL’lik TFRS 9’a ilişkin gider sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 1.469mn TL’yi göstermiştir. Şirketin 3Ç2019 net finansman giderleri %78,5 azalışla 440,3mn TL olmuştur. 3Ç2018’deki net finansman giderleri 2.050mn TL idi. 229,2mn TL’lik vergi gideri sonrası sürdürülen faaliyetlerden dönem karı 3Ç2018’e göre %184,2 artarak 799,4mn TL olmuştur. 1,9mn TL’lik kontrol gücü olmayan paylara ilişkin zarar düşüldükten sonra ana ortaklık payına düşen net dönem karı 801,3mn TL olarak açıklanmıştır. Net kar marjı da 8 puan artarak %12,2’yi göstermiştir. Üçüncü çeyrek net dönem karı ile Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı 2.491mn TL olmuştur. 2018’in ilk 9 ayındaki net dönem karı 1.157mn TL idi.

Sonuçların ardından Şirket 2019 yılı beklentilerini aynen korumuştur. 2019 yılı için gelir büyümesi hedefi %17-19 iken hedef FAVÖK marjı %39-41’dir. Hedef operasyonel yatırım harcamalarının satışa oranı beklentisi ise %16-18 aralığındadır.

Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Türk Telekom’un 3. çeyrek net dönem karı 1.117mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi 923mn TL, bizim beklentimiz ise 900mn TL idi. Türk Telekom’un 3Ç2019 satış gelirleri %15,1 artışla 6.210mn TL’ye yükselirken, brüt kar %25,2 artarak 3.021mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 3,9 puan artışla %48,6’yı göstermiştir. Türk Telekom toplam abone sayısı, 3Ç2019’da 0,6mn artarak 47,6 milyona ulaşmıştır. Operasyonel giderler %14,5 artmış ve 1.229mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 3. çeyrekte 23mn TL gelir yazılmıştır. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %69,4 artarak 1.815mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet kar marjı 9,4 puan artışla %29,2’ye yükselmiştir. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 3Ç2018’deki 2.267mn TL’den 3Ç2019’da 3.005mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 6,4 puan artışla %48,4’ü göstermiştir. UFRS 16 etkilerinden arındırılmış FAVÖK marjı 3Ç2018’e göre 3,3 puan artış göstererek 3Ç2019’da %45,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 44,2mn TL olurken, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü zararları 44,9mn TL’yi göstermiştir. Türk Telekom’un finansman öncesi faaliyet karı 1.814mn TL ile geçen senenin %78,3 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında faiz giderlerine bağlı olarak 467,1mn TL’lik net gider kaydedilmiştir. Şirket 3Ç2018’de kurlardaki yüksek artışın etkisiyle 4,790mn TL’lik finansman gideri kaydetmişti. Şirketin vergi öncesi karı 1.347mn TL olurken 229,5mn TL’lik vergi giderine bağlı olarak net dönem karı 1.117mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki vergi öncesi zarar 3.772mn TL, net dönem zararı ise 2.846mn TL idi. Üçüncü çeyrek net dönem karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı 1.862mn TL olmuştur. 2018’in ilk 9 ayındaki net dönem zararı 3.606mn TL idi.

Şirket, 2019 yılının ilk dokuz aylık sonuçları ardından 2019 yılı öngörülerini revize etmeye karar vermiştir. Bunun sonucunda mevcut koşullarda 2019 yılında; konsolide gelirlerin (UFRYK 12 hariç) 2018 yılına göre yaklaşık %15 seviyesinde artmasını, konsolide FAVÖK tutarının yaklaşık 11,0 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini, konsolide yatırım harcamalarımızın ise yaklaşık 4,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini, öngörmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından İstihdam Odaklı İşletme Kredisi’ne yönelik ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ekonominin istikrarlı büyümesi ve gelişmesi için mevcut istihdama, iş gücüne sağlıklı ve sürdürülebilir katkı sağlanması gerektiği vurgulanarak, “Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara 2 yıla varan anapara ödemesiz dönemli, 5 yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürün hayata geçirilmiştir.” ifadeleri kullanıldı. Kaynak: AA

Otomotiv: İtalyan-Amerikan Fiat Chrsyler ile Peugeot, Citroen ve Opel markalarının sahibi Fransız PSA Group güçlerini birleştirerek dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisini oluşturuyor. Büyüklüğü 50 milyar dolara ulaşması beklenen birleşme sonrası kurulan şirket, 8,7 milyon yıllık araç üretimiyle dördüncü sıraya yerleşecek. Volkswagen’in 10,8 milyon araç satışı ile liderliğini sürdürdüğü sektörde, Toyota 10,5 milyon araç satışıyla ikinci, Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı ise 10,3 milyon satışla üçüncü sırada bulunuyor. Yapılan ortak açıklamada bağlayıcı anlaşmanın birkaç hafta içinde imzalanacağı, satış işleminin ise yüzde 50-50 hisse takası yöntemiyle gerçekleşeceği duyuruldu. Kaynak: Dünya

Turizm: Vergi Paketine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti Milletvekilleri tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyle konaklama vergisine ilişkin madde tümüyle değiştirilerek kademeli vergilendirmeye gidildi. Yapılan yeni düzenlemeye göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kampingi gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama vergisi, konaklama tesisinin türü esas alınarak kişi başına gecelik olarak hesaplanacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre konaklama vergisi 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde vergi kişi başına gecelik 18 lira, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 lira, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 lira, 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerde 6 lira, butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 lira diğer tesislerde ise 6 lira olarak belirlendi.  Geceleme başına belirlenen maktu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Yapılan düzenlemeyle; 0 ile 12 yaş arası çocuklar konaklama vergisinden istisna tutuldu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Batısöke Çimento (BSOKE, Sınırlı Negatif): 11.09.2019 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile 31.10.2019 tarihine kadar duruş bildiriminde bulunulan 1.fırının yeterli klinker stokunun bulunması ve piyasa koşulları nedeniyle fırın duruşu 02.01.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.  Çimento üretim ve satışlarının bu duruştan etkilenmeyeceği bildirilmiştir.

Batıçim Çimento (BTCIM, Sınırlı Negatif): 11.09.2019 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile 31.10.2019 tarihine kadar duruş bildiriminde bulunulan 2.fırının yeterli klinker stokunun bulunması ve piyasa koşulları nedeniyle fırın duruşu 02.01.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.  Çimento üretim ve satışlarının bu duruştan etkilenmeyeceği bildirilmiştir.

Halk GYO (HLGYO, Nötr) – Vakıf GYO (VKGYO, Nötr) Adi Ortaklığı (%50/%50) ile hayata geçen Bizimtepe Aydos projesi bünyesinde yer alan işyeri niteliğindeki 2 adet gayrimenkul,  30.12.2019 tarihinden itibaren, aylık 8.500 TL+KDV bedel ile Remax Arge – Akatlı Grup Gayrimenkul Taahhüt İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd.Şti.’ne Vakıf GYO A.Ş. ile müşterek olarak kiralanmıştır. Kira sözleşmesi 5+5 yıllık süre için olup, yeni dönem (yıllık) kira artışının, her yıl Kasım ayında, 12 aylık (TÜFE+ÜFE) ortalaması oranında uygulanmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,84 seviyesinde gerçekleşerek önceki güne göre değişmeyerek yatay kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 42,8 milyar TL ile 31 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11,8 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD tarım dışı istihdam ve ISM verisini ABD 10 yıllıkların faizi, %1,70 seviyelerinde bekliyor.

Fed’in faiz indiriminin ardından, küresel çapta doların zayıflamasının ve TL’nin ılımlı seyretmesinin etkisiyle birlikte, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 37 baz puanlık düşüşle %12,65 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 68 baz puanlık düşüşle %12,67 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 44 baz puanlık düşüşle %12,84 seviyesine geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasımda 6 tahvil ve 1 kira sertifikası ihraç ederken, aralıkta 4, ocakta 5 ihale ile borçlanacak. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanlığı artan borçlanma maliyetlerinin uzun vadede borç stokuna etkisini sınırlamak için yaklaşık 1 yıldır gerçekleştirmediği 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerine yeniden başlayacağını açıkladı. Kasımda piyasaya 17 milyar TL itfaya karşılık 0,6 milyar TL kira sertifikası dahil 15,4 milyar TL borçlanacak. Aralık ayında ise piyasaya 9,7 milyar TL itfaya karşılık 9,2 milyar TL borçlanacak. Ocak ayında ise piyasaya 20,1 milyar TL itfaya karşılık 21,1 milyar TL borçlanacak.