Borsa: Bileşik hareket etkisi
Temmuz yazımızda borsa için bileşik hareketin etkisini yazmıştık. Aslında her tür pazarda kullanılabilecek bu bakış açısı, birikimli hareketin gidebileceği yer hakkında fikir vermektedir: geçmişin bileşik hareket koşulları tekrarlandıkça sonuç da benzer olmaktadır. Temmuz ayı hareketiyle % 40 prim yapan endeks gerçekten gevşiyor mu? Yolun sonu mu göründü? Eğer böyle bir durum var ise, bunun koşulları geçmişteki yükselişin tersi yönde kendini göstermesi gereklidir. Hayal kırıklığı üretecek “piyasa koşulları” oluşmadıkça mevcut düzen devam etme özelliğini korur. Eğer ki, geçmiş yükselişin üzerine eklenecek yeni hareket oluşacaksa, dalgalanmaların bunu desteklemesi beklenmelidir.
Dalgalanmalar: ortalamalar arasına sıkışan enerji parçacıkları
Ortalamaları destek/direnç olarak görmek bir bakış sağlasa da, rollerini ve etkilerini kısıtlayan tarif olarak da görebiliriz. Gerçek anlamda ortalamalar, bir yatırım davranışının görselleşmiş hali olarak görülebilir. Kutsal kase olmamakla birlikte, yeterince keşfedilmediğini düşünebiliriz. Ortalamaların değişik form, biçim alması durumunda şartların değişebileceğini düşünebiliriz. Değişen bu şartlar mevcut hali değil, geleceği tarif etmek için kullanılabilir. Buna dayanarak görselleştirilebilecek piyasa şartları sonucudur ki borsa % 40 prim gördüğümüz 3-4 ay yaşandı.
Son 10 yılda 15 misli yükseliş koşullar oluştuğu içindir
Bu koşullar piyasanın kendi içinde üretilen verilerce oluşmaktadır. Aksi durumda olabilecek gelişmelerin takibi oldukça zordur: en tutarlı bakış piyasa tarafından üretilmiş ticari hareketleri temel alan model kurmaktır. Nasıl oldu da olduğunun cevabını ortalamaların hareketine bakarak verebiliriz.
Eğer ki gürültüyü de modelin parçası olarak düşünürsek oldukça kapsamlı bakış geliştirebiliriz. Burada gürültü tanımlanan dalgalanmalar aslında belli bir planın parçası olarak görülebilir. Genel kanı aksine düşüncemiz: ortalamaların baskı altında kalması ve yükselişe geçmemiş olması, gerçek anlamda dip hareketinin başlangıcı olarak görülebilir. Bu yüzdendir ki, 15 misli yükseliş baskılar sonucu oluşmuştur.
Baskı: etki devam ediyorsa tepki kesilmez
On yıl öncesine gidip de ortalamaların göreceli (birbirine göre) haline bakacak olursak baskının sürmesi halinin gelecekte prim getirdiğini görebiliriz. Kayan zaman penceresinde baskı halen devam ediyorsa, gelecekte de tepki sonucu yükseliş beklenebilir. Bu yüzdendir ki 10.000 puan üstü konuşulabilir, tartışılabilir olmaktadır.
Aylık bazda baskı devam ediyor
– Son 10 yıllık aylık pencereye bakacak olursak, ortalamaların baskılı hali dikkat çekiyor
– “günümüze göre” baskı hali olarak görülebilecek bu durum gelecek için sağlam fikir veriyor
– geçmiş getiri koşullarını sağlayan şartların devam edebiliyor olması sonucu pozitif modda korumaktadır