Borsa kendi içinde kaybını sürdürüyor

Borsada yükseliş 2019 yılı için yeterli midir ? Devamı ne kadar güvenle beklenebilir ? Neden hızlı yükseliş yaşandı ve anlamı ne olabilir ?

Bir düşüşün içinde barındırdığı hikaye bilgisi kadar yükselişin değeri de kritiktir. Hele ki seri hareketleri bozan gelişme yaşanırsa bu durum daha fazla anlam taşıyor. 2017 yılı yükselişi böyle bir oluşum idi. Önceki yıllarda görülen yıkımların düzeltmesini , o dönemde neden bu kadar hızlı gösterebilmişti ? Tüm zamanların yükseğine gelmek gelecekle ilgili ne tür sinyaller verebilirdi ?

Hızlı yükselişin geçmişine bakalım ve kısaca görelim: 2017 yükselişi aslında içinde 4 önemli düşüş barındırıyordu. Hele ki ilki çok değerliydi: tepki açısından zengin fırsat veriyordu. Yani 2008 emlak balonu.

Emlak balonu patlamasıyla 2008de başlayan hızlı düşüş sonrası hızlı toparlanmayı ekonomik gerekçelerle açıklamak mümkün olabilir mi ? Neden yeni bir bakışı tercih etmeyen çözümleri deneme ısrarında olmaktayız ? Tüm tabloyu sadece sayısal metotlarla incelemek belki de farkında olunmayan kalıp veya şablonları da yakalamayı sağlar.
Devamında gelen; 2012, 2014,2016 dönemi biten düşüşleri 2017 hikayesi için de önemli ipuçları taşımaya devam etti. Peki 2018 başında biten yükseliş sert düşüş sonrası 2019da neyi hedefliyor. Son yükselişi sürdürülebilir mantık zinciri içinde nereye oturtabiliriz ?

Bunu anlamak için 2017 yükselişinin doğasına bakmak yeterlidir. Bu yükseliş 2009dakine göre daha hızlı olmuştur. Bir başka deyişle geçmişte biriken ilerleme hikayesi tüketilmiş oldu.

Emlak balonu kriziyle oluşan kırılımlar ve düzeltmeler sonucu oluşan geometriler dalgalanmayı getirdi. Burada temel olan kırılımların sıklığıdır. Kurulmuş olan bir model kırılımları baz alırken, başka modelde gözlenen parametre seti değişebilir.
Mart ayıyla gelen aylık bakış güncellemesi sonucu 2019 risklerinin halen yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Bu da ticari anlamda yeni risk ve fırsatları da getiriyor olacaktır. Öyle ki sürdürülebilir yükselişi görenlerin davranışı ve şüpheye düşenlerin sürdürülebilir davranışı keskin ayrım getirmeye başlayacağı yıllara giriyoruz.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, akıllı stratejiyle ile pazar tercihi de değişmektedir. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri modellemeden geçer:
http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant