Borsa İstanbul, USDTRY ve EURTRY: fiyatlanmayan küresel haberlerin etki alanı

Piyasalarda fiyatlanmayan tek şey: belirsizliğin kapsamlı şekilde sonlanması

Piyasalarda volatilite hep olacaktır. Fakat belirsizlikte dahi koşullu faktörel analizlerin netlik senaryolarının fiyatlanmasında güçlük çekilen bir küresel gündem içindeyiz. Buna rağmen 2020 ‘nin fiyatlanması konuşulmaya başlandı. Bu yazıda bir nebze kapsamlı faktörel analiz yapılacaktır. Grafikler ile paylaşım yapılması, iç görü kazanılması ve yatırımcı kimliğinin özünün gelişmesi önem taşımaktadır.

Negatif ABD verileri, geçen hafta ABD dolarında kısa vadeli bir durgunluk oluştururken, altın fiyatını destekledi. Bu, düzeltme eğilimi üst trend çizgisine ulaştı, ancak şimdiye kadar üstesinden gelinemedi. Daha fazla haberler ve detayları takip etmek gerekli.

Altın, bu yıl en iyi ticaret fırsatlarından biri mi?

Altın fiyatında yükseliş görülüyor. Geçtiğimiz hafta aniden düşen ABD doları ile birlikte, altın fiyatı direnç tepesini test edebilir. Geçen haftanın sonundan itibaren, ABD doları tekrar değer kazanıyor. 200 günlük hareketli ortalama da dahil olmak üzere başka bir çapraz destek var. Piyasada, yatırımcılarının mevcut durumu göz önüne alındığında daha fazla ivme beklemek muhtemeldir.

Küresel gündemde kilometre taşı

Çin ile ABD arasındaki müzakereler ve FED üyelerinin yaptığı konuşmalar gibi birkaç önemli durum var. ABD dolarında seçim ve kesinleşen faiz indirimi, dolara diğer para birimlerinden daha fazla istikrar katabilir. Ancak ABD dolarında faiz hareketleri henüz fiyatlandırılmadı. Bu, ABD dolarının er ya da geç kayda değer zararlarında düşmesi durumunda, altın fiyatında bir kırılma riski oluşturuyor. Çin hükümeti ticaret anlaşmazlığı konusunda net. Haftanın sonunda, Bakan Yardımcısı Liu, Maliye Bakanı ve Ekonomi Lightizer Bakanı Mnuchin ile görüşmek üzere Washington ‘a gidecek.

Brexit müzakereleri bu hafta devam edecek ve muhtemelen piyasa riski oluşturmaya devam edecek. Brexit cephesinde, Boris Johnson açık açık anlaşmasız çıkışa güveniyor. Bununla birlikte, Kuzey İrlanda sınırına ilişkin önerisi geçen hafta AB Komisyonu tarafından reddedildi. Şimdi başbakan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ‘a baskı yapıyor. Brexit kapıdayken gelişmiş piyasalar, DAX’in görünümü: FDAX hafif bir puan kaybı ile yeni haftaya girdi. Wall Street Vadeli işlemler de düştü. Japonya’dan gelen teknik özellikler de biraz olumsuz.

Bölgesel gündem ve BOP

Türkiye ‘nin Suriye’ye müdahalesi kesinleşti. En geç 1 ay içinde Suriye meselesi (sığınmacılar hariç) çözülecek. Fakat Trump ‘ın bu operasyonu desteklemediği ve hava sahasının açılıp açılmayacağı netlşk kazanmadı. Üstelik Türkiye ekonomisini hedef almakla da tehdit ettiler. İşte söz konusu tweet:

Gelir büyümesi önemlidir. Fakat gelir artışının altında ne var?

Bitcoin ‘de bu denli bir hacimle ve tanınırlık ile ilk piyasa yavaşlamasını tecrübe etti. Ancak, piyasa giderek belirsizlik içinde bulununca, bitcoin ‘e dair yatırımcılar, ‘hayalleri satmaya’ odaklanan yüksek kar peşinde koşan bireylerden, güçlü bilançolarla desteklenen yatırımlara geçmeye başlayacak gibi görünüyor. Bu da hisse senedi fiyatlarını bir dönem arttıracaktır. Fakat giderek artan çeşitlilikte ulusal düzeyde tanınan kripto paralar kabul edilmeye başladı. Bu bir gerekliliğe dönmüş bulunuyor. Küresel kriz durumunda bitcoin ‘in rüya vadeden gücü bakalım gerçeğe dönecek mi? Şu ana kadar bitcoin hacim olarak kolay para olarak değeriyle sömürülmesiyle, bunun yanında meşru ve faydalı boyutların dışında kullanıldı. Hak ettiği ilgiyi göremeyip sınırlı sayıda insanı zengin etmesi yanında maalesef ucuz para transferi konusunda da yeterli hacme ulaşamadı. Kısaca bir faydalı bir araç olmaktan ziyade bir demagoji aracı ve değiş tokuş yapılan yatırım aracı olarak kaldı.

Sonraki Büyüme Dalgası?

Piyasalar şu anda sonraki büyüme dalgasına dair konuşmadığı için ekonomik boyutta global anlamda önemli bir kritik nokta taşıyor.

Piyasaların giderek direnç çizgisine yaklaştığını fakat bugün kırmızı sinyal anlamında azalma görüyoruz. Hisse senedi piyasasında sakin ve tut ağırlıklı bir piyasa yaşandı fakat yatırımcılar tekrar al-sat yapmaktan ziyade yeni fiyatlanma ile eski fiyatın ve maliyet fiyatının karşılanmasını beklemekteler.

Direnç noktalarının kademe olarak bir üst seviyeye geldiğini fakat netliğin azaldığını görüyoruz. Destek noktası ise istenen seviyede değil. Eğer dolar aşırı değerlenirse ve Amerika – Çin anlaşması gerçekleşirse, Türkiye’nin de Suriye’ye girme durumunda Türk lirasının değer kaybedeceği günleri bekliyoruz. Bununla birlikte tam tersi durumunda doların tabii seyrine devam edebileceği düşüncesini de söyleyebiliriz.

Grafik, TradingView ‘den sağlanmaktadır

Bununla birlikte, BİST 100 endeksinden grafiğe yakından baktığımızda önceki yazımızda belirttiğimiz gibi 102900 desteğinin biraz üzerinde 102993 ‘ten kapandığını görüyoruz. Göstergeler normalin üzerinde biraz iyi denilebilir. Teknik yanında biraz sezgi ve tecrübe de gerekli. 8 – 6 – 6 çubuklarının 2 gün daha devam edebileceği öngörülebilir. Destek 101500 ve direnç 103200 olduğu Bolinger bantlarından anlaşılabilir.

Grafik, TradingView ‘den sağlanmaktadır

Grafikten anlaşılabildiği gibi USD/TRY çiftinin şu andaki 5.80 – 5.8315 bandından dalgalı bir piyasada bulunduğu görülmektedir. Hafif bir düşüş gerçekleştirmiş ve daha sonra dirence çıkamadan kapanmıştır. Teknik olarak osilatörler al konumunu önermektedir. Güçlü al verebilmesi için trendin birkaç seans tutunması gereklidir. %2.38 oranında bir yükseliş gösterse de dolar henüz güvenli limanlar olan altın ve Japon yeni ‘ni haftalık ve aylık sürede geçememiştir.  Stoch RSI net bir stabilitede devam etmektedir. Risk skalası ve kazanç çizgisi belirsiz yönlü olup mavi dikdörtgenin ikincisinin tamamlanması durumunda ve ABD – Çin anlaşmasının gerçekleşmesi durumunda trend yönü belirgin olacaktır.

Grafik, TradingView ‘den sağlanmaktadır

EURTRY giderek daralan bir çizgide bulunmakta olup grafiğe bakıldığında Stoch RSI ve momentumun pozitif olduklarını görüyoruz. Mum formasyonları dolgun iken fitillerin azalması olumlu adımlara işarettir. Aroon osilatörü de bir miktar kendini toparladı. Fakat hafta sonuna kadar iki osilatörde tavan olmazsa sat sinyali alınabilir. sağlayamaması durumunda tepki alışı da olmazsa sıcak para çıkışı gerçekleşebilir ve sonraki destek seviyesi olan 6.20 ve 6.24 ise destek seviyeleri olarak Bolinger bantlarının güvenli bölgesinde belirtilebilir.

Forex takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır

Sonuç itibariyle, piyasalarda genel olarak küresel felaket senaryolarının fiyatlanmasının durulduğu fakat olumsuz istihdam ve imalat verileri ile tekrar durgunluk senaryolarının omurga bulduğu bir döneme girdik. Sonraki ay önümüzdeki yıla dair gelişmelerin ne olacağını net belirtecek bir ay olacak. Hatta şu anda 2020 ‘nin ilk çeyreği geçerlilik ve güvenilirlik boyutunda yeterli derecede olmasa da, fiyatlanmalar başladı diyebiliriz. Kazanç – risk ve belirsizlik nedensel ilişki barındırmakta. Ancak yatırımcılarda risk iştahı bulunmaktadır. Küreselleşen ve entegre olan piyasalarda, küreselleşmeyen ve şirketleşmeyen birçok şey sonraki 10 senede büyük ölçüde değerini yitireceği savunulabilir. Kısaca sonraki yıllar yatırım enstrümanları hiç olmadığı kadar gelişecek ve insanların birey olarak yatırım yapması kaçınılmaz olacaktır. Yatırımdan çok yatırımcı kimliği/özü ön plana çıkacaktır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler büyük fırsatlar barındırıyor. Piyasalara tam hakim olmak için TradingView gibi platformlarda grafik paylaşmanın yatırımcı kimliğinin keşfedilmesinde ve özünün gelişmesinde yararlı olacağı da belirtilebilir.

Okan ÖZDEMİR