Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Dış ticaret gününün sabahına Çin’den gelen güçlü verilerle uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,04 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,9580 seviyesinden geçiyorlar. Bloomberg Haber Ajansı’nın ifadesiyle “2017, beklenen ticaret savaşlarının yaşandığı yıl yerine beklenmeyen ticaret patlamasının yaşandığı yıl” şeklinde geçti. Küresel ticaret hacmi artarken, küresel değer zincirinin etkisiyle ülkelerde senkronize büyüme gördük (Şekil 1). İhracata yönelik sanayi alt-yapısına sahip ülkeler, senkronize büyüme dinamiğinden faydalanabildiler. Çin’de bu sabah imalat sanayisinde PMI 51,8 değerini alırken, hizmet sektöründe 54,8 seviyesine yükseldi. Dünya’nın ana ihracatçılarından Güney Kore’de merkez bankası, faizleri beklendiği gibi 25 baz puan arttırdı. Çin’de ekonominin canlılığını koruduğunu ve Güney Kore’de faiz arttırımı görebileceğimizi daha önce tartışmıştık (Sabah Stratejisi, 14 Kasım 2017, Sabah Stratejisi, 21 Kasım 2017).
Türkiye, kendisini küresel değer zincirine entegre edebilmiş sanayi yapısına sahip ülkelerden. Sene içerisinde ihracat her ay ortalama %10,9 yıllık artış kaydetti. Bugün TSİ 10:00’da TÜİK’in resmileştireceği Ekim ayı dış ticaret verilerinde ihracatın gücünü bir kere daha göreceğiz. Kurdaki değer kaybına bağlı, Kasım ayında ithalatın yavaşlamasını ve dış ticaret dengesini güçlendirmesini beklemekteyiz. İlaveten gün içerisinde SAMEKS endeksinde KOBİ kesiminde imalat ve hizmet faaliyetlerinin seyrini de anlama şansı yakalayacağız. Önümüzdeki dönemde dış talebin ülke ekonomisini canlı tutacağı görüşümüzü korumaktayız.
Öğleden sonra TSİ 16:30’da ABD’de kişisel gelir ve tüketim verilerini gözlemleyeceğiz. Ekim ayına ilişkin raporun içerisindeki çekirdek harcama enflasyonu yakından izlenecek. Dün, üçüncü çeyrek büyüme verisi güncellenirken çekirdek harcama enflasyonu %1,3 oranından %1,4 oranına yükseltildi. Almanya’da ise enflasyon hızı yıllık %1,8 oranına yükselerek beklentileri geçti. “Reflasyon” çalışma şablonumuzda sene sonuna doğru enflasyon serilerinden sinyal almamız gerektiğine dün değinmiştik (Sabah Stratejisi, 29 Kasım 2017). Bugün Euro Bölgesi enflasyon oranının %1,6 değerine yükselmesi bekleniyor (TSİ 13:00). ABD harcama enflasyonunu %1,4 oranında görebiliriz. Sıraladığımız gelişmeler enflasyon arayışımızla aynı doğrultuda. Avrupa’da ilaveten sabahtan Almanya’da perakende satışları (TSİ 10:00) ve işsizlik oranını (TSİ 11:55) gözlemleyeceğiz. Avrupa’da artan istihdam tüketim talebini beraberinde getiriyor. Öğleden sonra TSİ 13:00’de ise para birliğinin geneli için işsizlik oranı açıklanacak. Diğer taraftan, her Perşembe gibi bugün de yurt-içinde TSİ 14:30’da döviz tevdiat hesapları (DTH) ve sermaye hareketleri açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): FNC Tarım Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi (“FNC”)’nin sermayesini temsil eden payların tamamının, 14,1mn TL (3,6mn USD) bedel karşılığında Şirket tarafından satın alınmasına; toplam satış bedelinin peşinen ve nakden ödenmesine karar verilmiştir.
Migros (MGROS, Nötr): Moonlight Capital S.A (Lüksemburg’da kurulu bir yatırım holding şirketi olup BC Partners tarafından yönetilen fonlara aittir) tarafından 22 Kasım 2017 tarihinde yayınlanan özel durum açıklamalarını takiben, Moonlight Capital S.A sahibi olduğu toplam 13mn TL nominal değerli Migros Ticaret A.Ş. paylarının satışı, bedeli nakden ve peşinen ödenmek üzere pay bedeli 26 TL satış fiyatı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Söz konusu işlem sonrasında Migros Ticaret A.Ş.’de Moonlight Capital S.A’nın sahip olduğu paylar % 8,07 ve BC Partners’ın yönettiği fonlar üzerinden Migros Ticaret A.Ş’deki kalan toplam payının yüzdesi % 23,2 olmuştur.
Netaş (NETAS, Sınırlı Pozitif): Netaş Telekomünikasyon , ZTE Corporation ile 3 protokol imzaladığını açıkladı. Netaş’tan KAP’a yapılan açıklamaya göre, imzalanan protokoller uyarınca; “Netaş ve ZTE, demiryollarına özel kablosuz geniş-bant iletişim standardı olan GSM-R alanında ortak ArGe çalışması yürütecekleri bir GSM-R Mükemmeliyet Merkezi açacak” Açıklamaya göre, Netaş, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde ZTE ürünleri için tamir, bakım ve destek hizmetleri sağlayacak. Ayrıca, ZTE’nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya bölgelerindeki müşteri ve çalışanlarına tüm ürün ve servis eğitimleri kurulacak olan “Netaş Akademi” üzerinden sağlanacak. (Kaynak: Reuters)
Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin önceden açıkladığı Çan-2 Termik Santral Projesi’nin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmış olan davalar, Çanakkale İdare Mahkemesinin kararları çerçevesinde şirket lehine gerçekleşmiştir. Ayrıca Antimuan Madenciliğine yönelik olarak yapılması planlanan ilave üretim fırını tamamlanmış olup devreye alınmıştır.
Turkcell (TCELL, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu, sermayesinin tamamına sahip olunan Ukrayna’da yerleşik lifecell LLC tarafından, Ukrayna’da gerçekleşecek olan 4G ihalesine katılım ve bu çerçevede gerekli her türlü iş ve işlemin yapılması kararını almıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Anti damping: Ferel Elektronik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yapılan başvuruya istinaden Çin Halk Cumhuriyeti menşeli “Ateşleyiciler (fırın ve ocaklarda ateşleme sistemi olarak kullanılanlar)” ithalatına yönelik olarak damping soruşturması açılmasına karar verildiği Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörü Ekim ayı net dönem karı bir önceki aya göre %2 oranında artarak 3.979mn TL’ye yükselmiştir. Ekim ayında TÜFE endeksli tahviller hesaplamada kullanılan görece yüksek enflasyon sebebiyle (Eylül: %0,15, Ekim: %0,52) karlılığa olumlu katkı sağlarken, menkul kıymetlerden elde edilen gelir %10 oranında artış kaydetmiştir. Aylık bazda net yabancı para kredilerden alınan faiz gelirlerindeki artışın da katkısıyla net faiz gelirleri aylık bazda %6,8 oranında artış kaydetmiştir. Mevduat maliyetlerindeki artış devam ederken, kredi fiyatlamalarının ise olumlu katkısı olmuştur. Ücret ve komisyon gelirleri bir önceki ayla yaklaşık aynı seviyede kalırken, kurlardaki artışlarla beraber ticari zarar 314mn TL artarak 1.109mn TL’ye çıkmış ve aylık karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Buna ilaveten, diğer faaliyet gelirleri de Eylül ayında dönem kapanışına bağlı olarak kaydedilen yüksek rakamın ardından normal trendine dönmüş ve 200mn TL gerilemiştir. Diğer taraftan, toplam karşılık giderleri ise özel karşılıklardaki düşüş ve kredilerdeki artışa bağlı genel karşılıklardaki yükseliş ile bir önceki ayki seviyesini korumuştur. Ekim ayı karı bir önceki yılın aynı ayına göre ise %25,6 oranında artarken, Ocak-Ekim dönemindeki toplam net dönem karı bir önceki yılına aynı dönemine göre %28,3 oranında artarak 41.159mn TL olmuştur. Böylece sektörün 2016 yılı toplam kar rakamı olan 37.530mn TL aşılmıştır. Bankacılık sektörünün ortalama özsermaye ve aktif karlılığı Eylül ayında sırasıyla %16,1 ve %1,7 olmuş ve geçen aya göre yatay kalmıştır. Net faiz marjı da benzer şekilde yatay kalarak %3,73 olmuştur. Diğer yandan, sorunlu kredi oranı ise Ekim ayında takipteki kredi satışları ve hızlı kredi büyümesinin olumlu katkısıyla %3,05’ten %3,01 seviyesine gerilemiştir. Takipteki krediler karşılık oranı ise 10 baz puan yükselişle %79,6 olmuştur. Sermaye yeterlilik oranı ise kur ve faizlerdeki artışın etkisiyle, olumlu aylık kar rakamına karşın, 32 baz puan azalarak %16,88 olmuştur. Ek olarak Ekim ayında Halkbank’ın gerçekleştirdiği 1 milyar TL’lik sermaye benzeri kredi ihracı da sektörün sermaye yeterlilik rasyosuna olumlu katkı sağlamıştır.
Sonuç olarak, Ekim ayında kredi fiyatlamalarının gecikmeli etkisi bankacılık sektörü karına olumlu etki ederken, TÜFE endekslilerin getirileri de ilave katkı yapmış ve bankacılık sektörü yılın son çeyreğine iyi bir başlangıç yapmıştır. Önümüzdeki dönemde de hesaplamada kullanılacak TÜFE enflasyonuna bağlı olarak (Kasım %0,65, Aralık %2,08) TÜFE endeksli tahviller olumlu katkı sağlayacaklardır. Ayrıca, TÜFE endeksli tahvil getirileri hesaplamasında kendi enflasyon beklentilerini kullanan bankalar da beklentilerden yüksek gerçekleşen (Beklenti: Akbank %9,5; Garanti Bankası %9,0, Yapı Kredi Bankası %9,5, Gerçekleşen %11,9) TÜFE enflasyonu sebebiyle düzeltme yapmalarına bağlı olarak yüksek gelir kaydedeceklerdir. Diğer taraftan, kurlardaki artışların ticari kar-zarar ve operasyonel giderler kanalıyla karlılığa baskı yapması beklenmektedir.
Halka Arz: Türkiye merkezli en büyük özel sermaye fonlarından Turkven’in ortak olduğu Medical Park’ta ek satışla birlikte 101mn TL nominal değerli payın halka arz edilmesi; halka arz oranının %53,38 olması planlanıyor. KAP’a yapılan açıklamada, halka arz süreci ile ilgili taslak izahnamenin şirketin internet sitesinin yatırımcı ilişkileri bölümünde yayımlandığı belirtilerken, toplam 89,5mn TL nominal değerli payın halka arz edileceği, ek satış kapsamında halka arz edilecek payların nominal değerinin de 11,5mn TL olacağı belirtildi. (Kaynak: Reuters)
Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan geçici verilerle hazırlanan “Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar” istatistiklerine göre, Ekim ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2016’nın aynı ayına göre %22,2 artarak 3mn oldu. Türkiye’ye Ekim’de 442.970 kişiyle en fazla yabancı ziyaretçi Rusya’dan geldi. Almanya’dan 412.855 kişi Türkiye’yi ziyaret etti. Ocak-Ekim dönemindeki ziyaretçi sayısı da 2016 yılının aynı dönemine göre %28 artarak 29,1mn oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Finansbank (FINBN, Nötr): Tasfiye hesaplarına intikal etmiş toplam 359,3mn TL alacak toplam 58,5mn TL bedel ile satılmıştır.
Şekerbank (SKBNK, Nötr): Banka takipteki krediler portföyünün 138,4mn TL tutarındaki bölümü 7,3mn TL bedel karşılığında satılmıştır.