Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.05.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta kurdaki sert yükselişin ardından TCMB geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artırarak %16,5’e yükseltmişti. Buna ek olarak TCMB, TL uzlaşmalı döviz satım ihalelerinin toplam tutarını artırırken, ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi. Bu hamleleriyle de kurdaki yukarı yönlü atakların sınırlandığını izledik. Diğer yandan, dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Türk finans sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda sadeleşme mesajının ön plana çıktığı söylenebilir. Olumlu risk iştahıyla başladığımız haftaya TL’de de pozitif ayrışma görüyoruz. TL, sepet bazında (1 USD 1 EUR ortalaması) %0,4 civarında değer kazanmakta. TL’yi olumlu etkileyen bir diğer gelişme de petrol fiyatlarındaki sert düşüş olduğu söylenebilir. 80 USD’nin üzerini gören Brent petrol fiyatı bu sabah 75 USD civarında. İtalya’da popülist partilerin hükümet kurma görevinden vazgeçtiğine yönelik haber akışı ise Avro’yu desteklemekte. EURUSD bu sabah %0,5’in üzerinde prim yapmakta. ABD on yıllık tahvil faizi de risk pozitif ortamda sert bir şekilde %2,92’ye gerilerken, olumlu risk ortamında yurtdışı varlık fiyatlamaları şu aşamada TL lehine. Bu kapsamda, Dolar / TL’de geçen hafta Merkez Bankası’nın hamlesinin ardından görülen 4,54/56 destek bölgesi hedef olabilir. BIST100 de, Cuma günü genele yayılan güçlü alımlarla birlikte son iki haftadır birçok defa test edilen 103.750 direncini kırılabilir. Bugün ABD piyasaları Anma Günü nedeniyle kapalıyken, önemli bir veri akışı gözlenmiyor.

MAKROEKONOMİ

Bugün yurtiçi ve yurtdışında veri takvimi sakin. Haftanın geneline baktığımızda ise;

Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat Çetinkaya 28-29 Mayıs’ta Londra’da yatırımcı görüşmeleri gerçekleştirecek. Dün, Türk finans sektörü temsilcileriyle bir araya gelen TCMB Başkanı Çetinkaya, ana fonlama kanalı olarak haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydederek, “Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Yurtiçinde bu hafta ayın 1’inde Mayıs ayına ait imalat PMI verisi takip edilecek. Nisan ayı PMI verisinde ihracat siparişlerinde hızlanma gözlemlemiştik. Cuma günü açıklanan Mayıs ayına ait reel kesim güven endeksinin detaylarında gelecek 3 aya yönelik ihracat sipariş miktarının güçlendiği görüldü. Muhtemelen PMI verisinde de ihracat tarafındaki bu pozitif görünümü sürdüreceğiz.

Ancak TL’deki değer kaybı ardından muhtemelen girdi maliyetlerinde yükselişin sürdüğü gözlenebilir. İkinci çeyreğin başında firmaların, satış fiyatlarını artırmaya başladığına işaret eden PMI verisinin Mayıs ayında da benzer görünümü sürdürmesi beklenebilir.

Ayın 31’inde Nisan ayına ait dış ticaret dengesi açıklanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü verilere göre açık USD 6,6 milyar gerçekleşmişti. TÜİK’in açıklayacağı verinin de benzer yönde açıklanması bekleniyor. 2017 Nisan’da dış ticaret açığı USD 5 milyar gerçekleşmişti.

Ayrıca aynı gün Merkez Bankası Finansal İstikrar raporunu açıklayacak.

Bugün ABD piyasaları Anma günü nedeniyle kapalı. Yurtdışı tarafında Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi haftanın en önemli verilerinden. Mayıs ayına ait tarım dışı istihdamın 190 bin kişi açıklanması bekleniyor. Önceki 164 bin kişiydi. Genel görüntü ikinci çeyrekte büyümenin birinci çeyreğe göre daha iyi bir performans sergilediği yönünde. Hem bu görüntü altında hem de mevsimsel koşullar dikkate alındığında Mayıs ayında istihdamın güçlenmesi bekleniyor.

  • Ayın 30’unda ABD büyüme verisinin ikinci revizesini takip edeceğiz. İlk çeyrekte ABD ekonomisi %2,3 büyümüştü. Verinin yine %2,3 açıklanması bekleniyor. İkinci revizenin önemli olan kısmı ise şirket karlarının birinci çeyrekte nasıl performans gösterdiğini ilk kez görmemiz olacak. ABD ekonomisinin birinci çeyrekteki ılımlı görünümüne karşın şimdiye kadar açıklanan ikinci çeyrek verileri dikkat alındığında ekonominin ikinci çeyrekte %3’ün üzerinde büyümesi bekleniyor.
  • Bu hafta 31 Mayıs’ta Nisan ayına ait ABD kişisel gelir ve harcamalarda açıklanacak. Birinci çeyrekte tüketici harcamalarındaki zayıflık ABD büyümesini hafif yavaşlatmıştı. İkinci çeyreğe nasıl başladığını izleyeceğiz.
  • Cuma günü açıklanacak Mayıs ayına ait ISM imalat verisi haftanın dikkat çeken verilerinden.

Euro Bölgesi’nde bu hafta enflasyon verisi öne çıkıyor. Ayın 31’inde Euro Bölgesi Mayıs enflasyonunun %1,2’den %1,6’ya hızlanması bekleniyor.  Bugün ABD gibi İngiltere piyasaları da kapalı.

Asya tarafında Perşembe günü Çin PMI verileri izlenecek. Hafta sonu açıklanan Nisan ayına ait sanayi karları bu senenin en güçlü artışını sergiledi.

Endonezya Merkez Bankası, 30 Mayıs’ta ek bir para politikası kurulu toplantısı yapacak. 17 Mayıs’ta toplantısı vardı ve Merkez Bankası politika faizini %4,5’te sabit bırakmıştı. Bu toplantıda ise yeni Merkez Bankası Başkanı’nın politika faizinde 25 baz puanlık artışa gitmesi bekleniyor. Banka, acil toplantı diye nitelendirmektense Haziran’daki toplantının öne çekildiğini vurguluyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Negatif): Daha önce açıklanan; tamamı ödenmiş 1,3mn TL sermayesinde %100 oranında paya sahip olunan doğrudan bağlı ortaklığı Milta Turizm İşletmeleri A.Ş.’nin sermayesini temsil eden ve senede bağlanmış 1,3mn adet paylarının, düzenleyici resmi kurumlardan gerekli tüm yasal izinlerin alınması ve diğer rutin “Kapanış Ön Koşulları”nın gerçekleşmesi şartlarına bağlı olarak tamamının, “Kapanış” tarihindeki “net borç” tutarı ile düzeltilmesi koşulu ile nakden ve peşin olarak 105mn USD bedel üzerinden Tek Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.’ye satışını ve devrini düzenleyen Pay Alım ve Satım Sözleşmesi’nin “Kapanış Ön Koşulları”, Sözleşme’de öngörülen şekilde tamamlanamamıştır. Bu çerçevede, mezkur satış ve devir işlemine ilişkin görüşmelere ve çalışmalara son verilmiştir.

Kardemir (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Kardemir Cuma günü internet sitesinde açıkladığı ürün fiyatlarında artışa gitti.

Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Son günlerde yaşanan fiyat hareketleri ve yatırımcılardan gelen sorular üzerine Şirket şu duyuruyu yapmıştır: “Ciddi oranlarda artan döviz kurlarının ve enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarının varlık değerleri henüz bilançoda realize olmamış kömür, altın, gümüş ve antimuan rezervleri üzerindeki pozitif etkisinin bilançoda yer alan yabancı para cinsi yükümlülükleri üzerindeki negatif etkisinden kayda değer şekilde fazla olduğu görülmektedir. Nakit akış açısından ise 330 Mwm/340 Mwe kurulu güce sahip olacak Çan-2 termik Santral yatırımının haziran ayı içerisinde devreye girecek olması ile birlikte her 3 ayda bir tüfe-tefe (enflasyon) ortalamasına göre artacak alım garantisinin yanı sıra kapasite mekanizmasından sağlanacak ilave gelirler ve Çan-2 Termik Santral yatırımına yönelik esas ana para ödemelerinin 2019 yılında başlayacak olması da dikkate alındığında grubun konsolide bilanço yapısında nakit akışına pozitif yansıması hesaplanmaktadır.”

Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya (VESTL, VESBE, Nötr): Vestel Elektronik’in yatırım stratejisi çerçevesinde, portföyünde bulunan VESBE paylarından şirket sermayesinin %5’ine kadar olan kısmının satılmasına yönelik hazırlanan ve SPK’nın onaylanan Pay Satış Bilgi Formu kapsamında yapılması planlanan pay satışından vazgeçilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), Nisan 2018’de küresel ham çelik üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 artarak 148,3mn ton olduğunu açıkladı. Aynı dönemde Çin’in ham çelik üretimi %4,8 artarak 76,7mn ton oldu. Japonya Nisan’da yıllık %0,4 düşüşle 8,7mn olurken Hindistan %5,6 artışla 8,7 milyon ton üretti. Türkiye’nin Nisan ayında ham çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %3,1 düşerek 3mn tona indi. (Kaynak: Foreks)

Türk Eximbank: Türk Eximbank, kurda yaşanan dalgalanmadan ihracatçıların etkilenmemesi amacıyla reeskont kredilerine getirilen kur sabitlemesine ilaveten yeni önlemler açıkladı. Buna göre Türk Eximbank, reeskont kredileri hariç döviz cinsinden kullandırdığı kredilerin tamamını ihracatçıların talep ettiği döviz cinsinden de kullandırmaya başlayacak. Bu uygulamayla ihracatçıların TL kullanımında maruz kaldıkları kur zararlarını ve çifte işlemi önlenmiş olacak. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım tarafından yapılan açıklamada şu detaylara yer verildi:
“02.05.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı kararda yapılan değişiklikle, döviz kredileri doğrudan döviz olarak veya kredi tutarının Türk Lirasına dönüştürülmesi suretiyle kullanılabileceği düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, TCMB reeskont kredileri hariç döviz cinsinden krediler döviz olarak da ihracatçılarımıza kullandırılabilecektir. Bu sayede eski uygulamada ihracatçılarımızın döviz kredilerini TL olarak kullanmaktan dolayı maruz kaldıkları kur zararının önüne geçilmiş olacaktır.” (Kaynak: Matriks)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Pozitif): Şirket, İngiltere’de gayrimenkul yatırımı yapmak üzere Jersey’de kurulu WMG London Developments L.P. Şirketine, Londra’da bir konut projesi gerçekleştirmek üzere %51 oranında ortak olunmak suretiyle yatırım yapılmasına ve bu konu ile ilgili sözleşmelerin imzalanmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Çuhadaroğlu Metal (CUSAN, Pozitif): Şirket ile Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik bir alüminyum şirketi arasında Cuma günü iyi niyet anlaşması imzalanmıştır. Sözkonusu anlaşma ile birlikte Şirket ilk defa ABD’ye ürün satışı gerçekleştirecektir. Bağlayıcı olmayan bu anlaşma çerçevesinde, 2018 yılı sonuna kadar Şirket’ten aylık minimum 200 Ton alüminyum profil alımı yapılacağı hususunda mutabık kalınmıştır. Şirket’in ihraç edeceği aylık 200 Ton alüminyum profilin satış tutarı, aylar itibarıyla alüminyum hammadde fiyatına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. 200 Ton alüminyum profilin bugünkü satış fiyatı yaklaşık 750bin USD’dir.

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket tarafından, Grup imkânları kullanılmak suretiyle ve köprü kredi şeklinde olmak üzere, 5,8 milyon Euro tutarda ve Euro Libor + %1,2 maliyetli, 240 gün vadeli finansman sağlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,5 seviyesinde. 7 Haziran’daki PPK toplantısı beklenirken; Çetinkaya son konuşmasında sadeleşme vurgusunu öne çıkardı. Dolayısıyla tek kanal üzerinden gerçekleşecek olası fonlamanın nasıl şekilleneceğini önümüzdeki günlerde takip edeceğiz.

Fed toplantı tutanaklarının güvercin algılanmasıyla birlikte petrol fiyatlarındaki gevşemeyle ABD 10 yıllıkların faizi, haftalık 12 baz puan düşerek %3’ün altında %2,93’lerde geçtiğimiz haftayı sonlandırdı. Yurtiçinde verim eğrisinin orta ve uzun vadesinde faizlerde haftalık bazda belirgin gevşeme görüldü. 5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, 47 ve 38 baz puan geriledi. Haftalık 23 baz puan yükselen İtalya 10 yıllıkların faizinin, İtalya’da hükümet kurma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanabileceğinin görülmesi ardından bugün izleyeceği seyir izlenecek.