Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
ABD GSYİH gününe Çin’den gelen sanayi karları ile pozitif tonda uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,82 seviyesinden geçiyorlar. Ekonomik gelişmeleri yorumlarken başvurmayı sevdiğimiz kaynaklardan birisi musiki. Türk Sanat Müziği makamlarının nota dizilimleri ve ekonometrik zaman serilerinin (AR, MA, ARIMA, vb) korelogramları birbirlerine benzerler. Kendi müziğimize hakimiyet kadar Batı Klasik Müziği’ni de bilebilmeliyiz. Klasik müzikte basitçe parçaları tempolarına göre üçe ayırmak mümkündür: Hızlı “allegro”lar, sakin “adagio”lar ve hassas “andante”ler. Parçaların temposu gibi nasıl çalınacakları (icra edilecekleri) ayrı terimlerle belirtilebilir. Örneğin “allegro”nun yanına “deciso” geldiğinde parçanın “kararlı” çalınması gerekir. Keskin ve tane tane dokunuşlarla parçanın gücü artacaktır. Tıpkı klasik müzikte tempoların farklı şekillerde icrası gibi para politikasında da duruşların çeşitleri niteliklendirilebilir. Dün merkez bankası, para politikasındaki “sıkı duruş”unu “kararlı” hale getirerek güçlendirdi. Karar metninde uygulanan politikanın gücüne ve zamanına ilişkin iki ana değişiklik gözlemledik: 1) “Kararlı” kelimesi eklenirken, 2)”Gösterge” kelimesin yerini “görünüm” kelimesi aldı. “Kararlı” ifadesiyle uygulanan politika güçlendirilirken “görünüm” ifadesiyle daha uzun vade perspektifi ortaya çıktı. Merkez bankası “daha uzun süre ve daha sıkı” politikasını benimsiyor. Türkiye’de olası faiz indirimleri 2018 yılının ilerleyen dönemlerine ötelenmekte.
Çekirdek enflasyonun iki adet bileşeni bulunuyor: Temel mallar ve hizmetler. Temel mallar tüketici sepetinde %13,1 oranında ağırlığa sahip. Hizmetler ise %30,5 oranında. Temel mallar, kur değişiminden doğrudan etkileniyorlar (Şekil 1). Hizmet fiyatları ise enflasyon beklentileriyle şekillenmekte (Şekil 2). Geçtiğimiz yılın sonundaki kur şoku tamamlanmasına rağmen henüz çekirdek enflasyonda iyileşme başlamadı (Şekil 3). Çünkü sepette daha fazla ağırlığa sahip hizmet fiyatları artış hızlarını koruyorlar (Şekil 4). Hizmet fiyat artışında yavaşlamanın ortaya çıkması için Ocak ayındaki yeni yıl fiyat ayarlamalarının geride kalması lazım. İlaveten Türkiye’de beklentiler geçmiş verilere karşı hassaslar. Enflasyondaki gerilemenin Aralık verisinde ortaya çıkacağını düşündüğümüzde, beklentilerdeki iyileşmenin Ocak ayından önce başlaması kolay değil. Haliyle çekirdek enflasyondaki iyileşmenin de Mart ayı sonrasında belirginleşmesi mümkün. Merkez bankası çekirdek enflasyondaki dinamiklerin etkisiyle hem daha uzun bir gelecek dönemi hedeflerken hem de daha güçlü bir vurguyu seçmişe benziyor.
Bunun Avrupa Merkez Bankası’ndaki (ECB) karşılığı, “daha düşük miktar ancak daha uzun süre”. Bir süredir tartıştığımız üzere ECB, bizim de katıldığımız Bloomberg anketindeki beklentiyle aynı şekilde varlık alımlarını 30 milyar Euro’ya indirirken, süreyi dokuz ay uzattı. Güncel kredi anketi Avrupa’da finansal koşulların her ülkede homojen dağılmadığını gösteriyor. Örneğin önümüzdeki yıl seçim düzenlenecek İtalya’da finansal koşullar para birliğinin diğer ülkeleri kadar iyi görünmüyor. 2012 yılında Euro’yu “her ne pahasına” savunacağına ilişkin söz veren başkan Mario Draghi böyle bir ortamda ekonomiyi güvence altına alma arayışında. İlaveten 2019 yılına kadar “Brexit” belirsizliğinin de piyasada dolaşacağını düşünürsek Avrupa’da faiz arttırımı 2019 yılının ilerleyen dönemlerine kalmakta.
Veri tarafında bugün haftanın küresel risk verisi ABD üçüncü çeyrek büyümesi açıklanacak (TSİ 15:30). Piyasadaki beklenti %2,6 oranında artış. İkinci çeyrek verisinde benzer durumu yaşamıştık. Beklenti %2,7 oranında idi ve büyüme ilk açıklandığında %2,6 değerini almıştı. Buna karşın biz ekonominin biraz daha güçlü seyredebileceğini düşünerek %3 üzeri değerlere bakmaktaydık. İlk açıklamada veri %2,6 oranını alsa da sonraki güncellemelerle %3,1 oranına kadar yükselerek nihai değerine ulaştı. Bugün de önümüzdeki güncellemelere nazaran daha düşük bir veri ile karşılaşabiliriz. Amerikan ekonomisi canlı seyrediyor, kasırgaların etkisinin son derece geçici ve zayıf kaldığı konusunda piyasa hemfikir.
Rusya Merkez Bankası (CBR), TSİ 13:30’da faiz kararını açıklayacak. Rusya’da faiz indirimlerinin sürmesi bekleniyor. Petrol fiyatları, Ruble’nin dayanıklılığını arttırdı. Genel anlamı ile Rus hükümetinde Ruble’deki değer kazançları konusunda tepkiler görüyorduk. En son önceki gün devlet başkanı Vladimir Putin de bu görüşe katıldı ve Ruble’nin artık denge seviyesine ulaştığını belirtti. Ruble’deki değer kazançlarını CBR, faiz indirimlerine çevirebilir.
Öğleden sonra TSİ 14:30’da yurt-içinde konut fiyatlarını izleyeceğiz. Yurt-dışında ise güne Almanya’dan TSİ 9:00’da gelecek ithal mal fiyatları ile başlayacağız. Küresel reflasyon konjonktüründe Çin’in ihraç ettiği ürünler diğer ülkeler için enflasyona dönüşmekte. Sabah Çin’de sanayi şirketlerin karları yıllık bazda %27,7 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz ay Çin’de üretici fiyatları enflasyonu yıllık bazda %6,9 oranına hızlanarak beklentileri geçmişti. Üretici fiyatlarındaki artışlar, şirketlere kar marjı şeklinde geri dönüyorlar.
ŞİRKET HABERLERİ
Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2017’de 16,3mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 1,3mn TL ana ortaklık karı açıklanmıştı. Şirket’in satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 39,8mn TL artarak karı desteklemiştir. Brüt kar ise 3Ç2017’de 12,7mn TL olmuştur. Diğer taraftan arsa satışına bağlı olarak yatırım faaliyetlerinden elde edilen 35,4mn TL’lik gelir dönem karının yüksek çıkmasında ana etken olmuştur. Şirket’in yılın ilk dokuz ayındaki ana ortaklık net dönem karı ise 13,3mn TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 7,1mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir.
Avivasa Emeklilik (AVISA, Nötr): Şirket’in 3Ç2017’deki net dönem karı 32,3mn TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %101 oranında artış kaydetmiştir. Beklenti 34mn TL idi. Genel teknik bölümü gelirleri ise 26,1mn TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 7,4mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Öte yandan, üçüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in yılın ilk dokuz ayındaki net dönem karı 74,1mn TL olmuştur. Geçen yılki kar rakamı 52,1mn TL idi.
Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Garanti Bankası’nın 2017 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre ufak çaplı bir artışla 1.565mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.513mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.516mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, net ücret ve komisyon gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Şirketin 2017 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 792,2mn TL ile 799mn TL olan piyasa beklentisine paralel gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirketin ana ortaklık karı 495,8mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 3Ç2017’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %61,5 oranında artarak 4.363mn TL olmuştur. Ayrıca, satışların maliyeti, ciro artışından görece daha yüksek, %68,4 artmış ve buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %44 artarak 1.106mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, brüt kar marjı 3,1 puan düşüşle %25,4 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerin 2016’nın üçüncü çeyreğine göre sadece %12,4 artış göstermesi ve diğer faaliyetlerden daha yüksek gelir yazılması faaliyet karı artışı destekleyen diğer faktörler olmuştur. Faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemindeki 689mn TL’den 2017 3. çeyrekte 1.035mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 1,8 puan düşüşle %23,7’yi göstermiştir. Finansallarını USD cinsinden tutan Ereğli Demir Çelik 3. çeyrekte 26,5mn TL finansman geliri yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde şirketin 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen seneki 495,8mn TL’den 792,2mn TL’ye yükselmiştir. Ana ortaklık karı üstünden hesaplanan kar marjı geçen seneye göre 0,2 puan gerilemiş ve %18,2 olmuştur. 3. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 2.562mn TL’ye ulaşmıştır. 2016’nın ilk 9 ayındaki ana ortaklık karı 977,8mn TL idi.
Kardemir (KRDMD, Sınırlı Pozitif): Kardemir’in 3Ç2017 ana ortaklık net dönem karı 68mn TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde 76mn TL olmuştur. Kardemir’in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %77,1 oranında artarak 953,8mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %73,6 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %97 artışla 162,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1,7 puan artışla %17’ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %23,1 oranında artmış ve 19,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 12,7mn TL gider kaydedilmesi sonucu faaliyet karı %108,9 artışla 129,9mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 2,1 puan artışla %13,6’ya yükselmiştir. Finansman tarafında 56,2mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 73,6mn TL seviyesinde gerçekleşirken, ana ortaklık net dönem karı da 76mn TL olmuştur. Geçen sene aynı çeyrekteki ana ortaklık net zararı 20,1mn TL idi. 3. çeyrek rakamlarıyla beraber şirketin 9 aylık net karı 180,5mn TL olmuştur. Geçen sene 9 aylık dönemdeki net kar 11,2mn TL idi.
Sasa Polyester (SASA, Pozitif): Şirketin 3. çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %52,4 oranında artarak 40mn TL’ye yükselmiş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Üçüncü çeyrekte satış gelirleri %54,8 oranında artarak 416,7mn TL’ye ulaşan şirketin brüt karı da %56’lık artışla 61,9mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet karı da operasyonel giderlerdeki %6’lık düşük artış ve diğer faaliyetlerden kaydedilen 20,5mn TL’lik gelirin etkisiyle 63,7mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %84,6’lık artış kaydetmiştir. 15,2mn TL’lik finansman gideri sonrası vergi öncesi kar 48,6mn TL olurken, 3Ç2016’daki 51bin TL’lik vergi giderine karşın 3Ç2017’deki 8,6mn TL’lik vergi gideri dönem karındaki artışı sınırlandırmıştır. Üçüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in ilk dokuz ay net dönem karı 150,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde net karı 66mn TL idi.
Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirketin 3Ç2017 net dönem karı geçen seneye göre %27 artarak 78,8mn TL’ye yükselmiş ve piyasa beklentisi olan 77mn TL’ye paralel gerçekleşmiştir. Satışlar %48,4 artışla 1.009mn TL olurken, brüt kar %15,7 artışla 183,9mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 5,2 puan azalarak %18,2’yi göstermiştir. Operasyonel giderler %25,6 artarak 78,3mn TL, diğer faaliyet gelirleri 12,2mn TL olmuştur. Faaliyet karı %6,1 artışla 117,7mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 4,6 puan düşüşle %11,7’yi göstermiştir. Türk Traktör’ün 3Ç2017 FAVÖK’ü %9,9 düşüşle 122mn TL’ye gerilerken, FAVÖK marjı 4,2 puan azalışla %12,1’i göstermiştir. Finansman tarafında ise 28,2mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 62mn TL’nin üzerinde 78,8mn TL olmuştur. Net kar marjı da 1,3 puan gerilemeyle %7,8 olarak hesaplanmaktadır. 3. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 9 aylık net dönem karı 2016’nın aynı döneminin %21,5 altında 216,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Bizim Toptan (BIZIM, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2017’de 1,5mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi şirketin 3mn TL zarar açıklaması yönündeydi. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 4,5mn TL net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri %2,1 oranında gerileyerek 741,3mn TL olan şirketin brüt karı ise %0,7 oranında artarak 67,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderlerdeki %12,9’luk artışın ve diğer faaliyetlerden kaydedilen 12,5mn TL’lik giderin etkisiyle 3. çeyrekte 584bin TL faaliyet zararı oluşmuştur. 4,6mn TL’lik yatırım faaliyetlerinden gelir ile 5,6mn TL’lik finansman giderleri sonrası vergi öncesi zarar 1,6mn TL’ye ulaşmıştır. Kısmi vergi gelirinin etkisiyle net dönem zararı 1,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrek zarar rakamı ile birlikte şirketin 2017 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem zararı 30,6mn TL olmuştur.
Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 3Ç2017’deki karı 4,2mn TL ile geçen yılına aynı dönemindeki 1,8mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in yılın ilk dokuz ayındaki karı ise 47,3mn TL olmuştur. Geçen yılın ilk dokuz ayında 35,3mn TL kar açıklamıştı. Öte yandan, Şirket’in 3Ç2017’deki brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre %30 oranında artarak 13,5mn TL olmuştur. Satış gelirleri %44 oranında artarak 41,6mn TL olurken, brüt kar marjı %32 olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam %36 idi. Net kar marjı ise 3Ç2017’de %10 ile geçen yılın aynı çeyreğindeki %6 olan net kar marjının üzerinde gerçekleşmiştir.
ICBC Turkey Bank (ICBCT, Sınırlı Negatif): Banka’nın net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %35 oranında gerileyerek 6,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın çeyreksel bazdaki net faiz gelirleri 18,9mn TL gerilerken, net ücret ve komisyon gelirleri 14mn TL artmıştır. Öte yandan, 2017 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem karı 48,2mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı dönemindeki kar 3mn TL’dir.
Pınar Süt (PNSUT, Sınırlı Pozitif): Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın okul sütü ihalesine Pınar Süt-Dimes Gıda iş ortaklığı olarak teklif verilmiş olup, ihale sonucu kesinleşince açıklama yapılacaktır.
İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka’nın, GMTN programı kapsamında hazırladığı 5mn USD tutarındaki ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.
Albaraka Türk katılım Banaksı (ALBRK, Nötr): Banka’nın iş geliştirme ve inovasyon faaliyetleri kapsamında, Avrupa’da bireysel dijital bankacılık hizmetleri sunmak üzere “Dijital İslami Bankacılık” kurulum projesinin hayata geçirilmesine ve sunulacak “Dijital Bankacılık Hizmetleri” için ihtiyaç duyulması halinde yurtdışında iştirak kurulmasına karar verildiği duyurulmuştur.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı (ECBYO, Sınırlı Pozitif): Şirketin 3. çeyrek net dönem karı 1,3mn TL olmuş ve geçen seneki 165bin TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Böylelikle Eczacıbaşı YO’nun 9 aylık net dönem karı 2,9mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde net kar 2,3mn TL idi.
Çelik Halat (CELHA, Pozitif): Şirket 3Ç2017’de 2,1mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Geçen sene aynı dönemdeki zarar 43bin TL idi. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %55,3 oranında artarken, brüt kar da %97,6 oranında artarak iyi bir görüntü sergilemiştir. 3. çeyrek kar rakamıyla şirketin 2017 yılı net dönem karı 7,3mn TL’ye yükselmiş ve 2016 yılındaki 2,2mn TL’lik kar rakamının oldukça üzerinde gerçekleşmiştir.
İzocam (IZOCM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 3Ç20172’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %43 oranında artarak 6,2mn TL’ye yükselmiştir. Yılın ilk dokuz ayındaki net dönem karı ise 9,6mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 12,7mn TL kar açıklanmıştı.
Gersan Elektrik (GEREL, Pozitif): Şirket’in %70 oranında hissesine sahip olduğu bağlı ortaklığı olan Gersan Elektromekanik ve İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. İstanbul 3. Uluslararası Havalimanının yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılmasına ilişkin proje kapsamında “BUSBAR” temini, tedariki ve montajı konusunda Alp Erdem Elektrik İnşaat Ticaret A.Ş. arasında sözleşme imzalanmıştır.