Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Fed faiz kararı ardından piyasalardaki yön arayışına bağlı olarak güne nötr risk iştahı ile başlıyoruz. Fed beklendiği gibi dün akşam üçüncü faiz artırım kararını aldı. Ayrıca bu yıl için bir faiz artırımını daha masada tutmaya devam etti. Faiz artırım kararı sonrası sabah saatlerinde Asya piyasaları karışık seyir izlerken, ABD borsaları ise vadelilerde yataya yakın hafif artıda. Dolar endeksi DXY yukarı yönlü hareket ederken, ABD on yıllık tahvil faizi ise sabah saatlerinde %3,05’e kadar gevşemiş durumda. Brent petrol fiyatları ise bu sabah 82 dolar/varil seviyelerinin üzerine çıkmış durumda. Dün gün içesinde 6,05 seviyelerine kadar gevşeyen Dolar / TL ise günü 6,11 seviyesinden kapattı. Sabah saatlerinde ise Dolar / TL 6,11 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Dün BIST100 hafif ekside günü kaparken, bankacılık hisselerindeki (XBANK +%1,5) artış endeksteki gerilemenin daha düşük olmasını sağladı. Risk primimiz (5 yıllık CDS) ise 380’e seviyelerinde yatay seyrediyor. Veri tarafında yurtiçinde TSİ 10:00’da ekonomi güven endeksi açıklanacakken, yurtdışında ise Euro bölgesi tüketici güven endeksi, Almanya TÜFE, ABD 2. çeyrek büyüme nihai revizesi ve dayanıklı mal siparişleri takip edilecektir.
MAKROEKONOMİ
Fed bu sene için 3 faiz artırımını gerçekleştirdi. Kaldı bir tane.
Fed, para politikası için “destekleyici” ifadesini kaldırdı ve önümüzdeki dönemde faiz artırımlarında agresif bir tavır sergilemeyeceğini gösterdi. Destekleyici ifadesinin kaldırılmasını para politikasında normalleşmenin bir adımı olarak yorumlamak yanlış olmaz. Ekonomik ve faiz projeksiyonlarına bu toplantıda 2021 yılı dahil oldu ve 2021 yılında herhangi bir faiz artırımının öngörülmediği görüldü. Neticede Fed, oy birliğiyle alınan kararla 2018 yılının üçüncü faiz artırımını ( 25 baz puan artışla %2-2,25) gerçekleştirdi.
- Fed yetkilileri 2018’de toplam 4, 2019 yılında ise 3 faiz artırımı beklemeye devam etti. Yani bu senenin aralık ayında faiz artırımı hala masada. Fed yetkililerinin uzun vadeli fonlama oranı medyan tahmini (politika faizi) ise haziran projeksiyonundaki %2,9’dan %3’e yükseldi. Bu durum uzun vadede dramatik bir faiz artışının gerçekleşmeyeceğini gösteriyor ve piyasayı rahatlatıcı bir faktör.
- Fed ekonomik projeksiyonlarında ise majör bir değişiklik yapmadı. Bu sene (0,3 puan yukarı) ve gelecek sene (0,1 puan yukarı) için büyüme tahminlerini yukarı çekti. Gelecek sene çekirdek enflasyon beklentisini %2,1’ten %2’ye düşürdü.
Bugünkü veri takvimine göz attığımızda,
Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya, bugün 2019 yılı bütçe tasarısını açıklayacak. Ülkede artan borç yükü halihazırda yatırımcıların dikkatini İtalya’ya çevirmesine neden oluyor. Koalisyon hükümetinin bütçe tasarısında kamu borcunu kontrol altında tutmak için çaba sarf edip etmeyeceği kritik önemde.
Bugün Endonezya, Filipinler ve Mısır Merkez Bankalarının faiz kararı bulunuyor. Mısı’ın politika faizini ardı ardına beşinci toplantı da %16,75 düzeyinde sabit bırakması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki satış baskısı Mısır Merkez Bankasını temkinli moda itse de enflasyonun aşağı yönlü hareket etmesi Merkez Bankasına ekstra alan tanıyor. Banka, en son mart ayında 100 baz puanlık bir indirime gitmişti.
Rusya’nın sürpriz faiz artırımı ardından Asya ülkelerinin de faiz artırımını tercih etmesi bekleniyor. Endonezya’nın politika faizini 25 baz puan artırıp %5,75’e çekmesi bekleniyor. Filipinlerin de 50 baz puan artışla %4,5’e çıkarması öngörülüyor.
Bugün TSİ 15.30’da ABD’nin ikinci çeyrek büyüme verisinin üçüncü ve nihai revizesini göreceğiz. İkinci çeyrekte ekonominin yıllıklandırılmış %4,1 büyüdüğü ilk tahmin olarak paylaşılmıştı, ikinci revizede ise %4,2 ile yukarı çekilmişti. Nihai olarak da %4,2 büyümesi bekleniyor. Bugün ayrıca TSİ 15.30’da dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Tüketici talebinin seyrine ışık tutacak dayanıklı mal siparişlerinin ise ağustos ayında %2 ile güçlü bir artış sergilemesi bekleniyor.
ECB Başkanı Draghi’nin çekirdek enflasyona güçlü vurgusu ardından bugün TSİ 15’de Almanya ağustos ayı enflasyon verisi takip edilecek. Almanya TÜFE yıllık olarak %2 düzeyinde bulunuyor.
Yurtiçinde ise eylül ayına ait Ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ağustos ayında Ekonomik güven endeksi 83,9 ile son 9 yılın en düşük seviyesinde açıklanmıştı.
ŞİRKET HABERLERİ
Doğan Şirketler Grubu (DOHOL, Nötr): Şirket, İstanbul ili, Şişli ilçesi, Mecidiyeköy Mahallesi üzerinde yer alan ofis binası ve alışveriş merkezinden müteşekkil gayrimenkulün, KDV hariç toplam 453,2mn TL, alışveriş merkezinin KDV hariç toplam 396,8mn TL olmak üzere gayrimenkule ait demirbaşlar dahil KDV hariç toplam 850mn TL bedel ile Ortadoğu Otomotiv Ticaret A.Ş.’den nakden ve peşin olarak alınmasına karar verildiğini duyurmuştur.
TOFAŞ (TOASO, Öneri: “AL”, Sınırlı Negatif): Yurtiçi pazarda son dönemde yaşanan daralma nedeniyle Şirket Bursa fabrikasında Ekim ayında farklı günlerde toplam 9 işgünü üretime ara verilecektir.
8 Ağustos 2018 tarihli TOFAŞ raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri: “AL”, Nötr): THY başta kargo ve kurye taşımacılığı alanlarında olmak üzere yurt içi ve yurt dışında uluslararası yatırımlar yapmak üzere şirket kurduğunu duyurdu. Şirket KAP’a yaptığı açıklamada, kurulan “THY Uluslararası Yatırım ve Taşımacılık A.Ş.” unvanlı şirketin hisselerinin tamamının THY’ye ait ve 10mn TL nakit sermayeli olduğu belirtildi.
17 Ağustos 2018 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…
Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Öneri: “AL”, Nötr): Banka Yönetim Kurulu’nun 26.09.2018 tarihli kararı ile Banka’nın tasfiye hesaplarında izlenen; 31.07.2018 tarihi itibarıyla donuk alacak tutar toplamı 367.010.735,41 TL tahsili gecikmiş alacağın toplam 19.282.000,00 TL bedelle Güven Varlık Yönetimi A.Ş.’ye satılmasına karar verilmiştir.
Şirket KAP’a ayrıca borçlanma aracı ihraç kararları ile ilgili şu açıklamaları yaptı: Yurtiçinde TL cinsi 15 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı, 3 milyar TL’ye kadar yapılandırılmış borçlanma aracı ihracı borçlanma aracı ile 5 milyar TL’ye kadar TL cinsi sermaye benzeri ihracı için genel müdürlüğe yetki verdi.
1 Ağustos 2018 tarihli raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’un internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Borsa İstanbul’da yüzde 7 olan ABD’li borsa işletmecisi Nasdaq payı yeni ortaklık yapısında sıfırlandı, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) payı ise %80,6’a yükseldi. Nasdaq’ın geçtiğimiz yıllarda aldığı payların Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) geçtiği görülüyor. (Kaynak: Reuters)
Kredi Derecelendirme: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Akbank, Alternatifbank, ING Bank (Türkiye), QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası’nın döviz cinsi banka mevduatı notlarını B1’den B2’ye indirdiğini açıkladı. Bu karar bankanın 24 Eylül’de Türkiye’nin döviz cinsi banka mevduatı ülke tavanını B2’ye indirmesi kararının sonucu olarak alındı. Kaynak: Matriks
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Güler Yatırım Holding (GLRYH): Şirket, faaliyet alanının genişletilmesi hedefleri doğrultusunda farklı alanlara yatırım yapılabilmesi, değişik sektörlerdeki yatırım alternatifleri ve imkanlarının değerlendirilebilmesi ve yatırımlarını çeşitlendirebilmesini teminen, yönetimi yine grup bünyesinde bulunacak şekilde mevcut durum itibariyle 25mn TL sermayeli ve %97 oranında bağlı ortaklığı olan A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’deki paylarından %43’üne karşılık gelen 10,8mn TL nominal değerli kısmının iştiraki RTA Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç Ve Makina Sanayi Ticaret A.Ş.’ye toplam 19,2mn TL karşılığında, %10’una karşılık gelen 2,5mn TL nominal değerli kısmının iştirakimiz İCG Finansal Danışmanlık A.Ş.’ye toplam 4,5mn TL karşılığında satılmasına karar verdiğini duyurmuştur.
Eminiş Ambalaj (EMNIS): Borsa İstanbul’un 26/09/2018 tarihli kararı ile; payları Ana Pazar’da işlem gören Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kotasyon Yönergesi’nin 23. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında Şirket paylarının Yakın İzleme Pazarı’na alınmasına, Kotasyon Yönergesi’nin 35. maddesinin 3. fıkrası kapsamında, şirket paylarının işlem sırasının 26/09/2018 ve 27/09/2018 tarihlerinde kapatılmasına, 28/09/2018 tarihinden itibaren Yakın İzleme Pazarında tekrar açılmasına, Kotasyon Yönergesi’nin 23. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında kamuyu aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesine yönelik gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda şirketin uyarılmasına karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,05 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 164,7 milyar TL’den 162,6 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 5,6 milyar TL’si koridorun üst bandından sağlandı. Geri kalanı haftalık repo ihalesinden karşılandı.
Dün yurtiçinde bono piyasasında faizlerde yatay bir hareketlilik hakimdi. Dikkatler daha çok ABD 10 yıllık tahvil faizinin seyrine odaklanmıştı. Fed faiz kararı öncesi bu hafta %3,11 seviyelerine dayanan ABD 10 yıllık tahvil faizi, ABD Merkez Bankası’nın faiz patikasında bir değişiklik yapmamasıyla birlikte yönünü aşağı çevirdi ve sabah saatlerinde %3,05 seviyelerinde işlem görmekte.
Fed’in faiz patikasını incelediğimizde, 2018 sonu fonlama oranı beklentisi %2,4 ( bir faiz artırımına daha işaret ediyor), 2019 sonu beklentisi %3,1 (artı 3 faiz artırımına işaret ediyor) seviyesinde. 2020 sonu fonlama oranı medyan beklentisi %3,4 (bir faiz artırımına işaret ediyor), 2021 sonu beklentisi %3,4 seviyesinde bulunuyor.