Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Uzun bayram tatilinde küresel çapta risk iştahı pozitif seyretti. Küresel risk endeksi S&P500 geçen hafta %1’e yakın prim yaparken, haftayı 2.875 ile tarihindeki en yüksek seviyesinden kapattı. Gelişmekte Olan Ülke endeksi %2,7, Türk ETF’i de %2,3 oranında değer kazandılar. GOÜ varlıklarına Dolar’daki değer kaybı destek veren önemli bir katalizör oldu. Hafta başında Trump’ın FED’in faiz artışı politikasını eleştirmesi ile Dolar değer kaybetti. Hafta ortasında FED tutanakları, Dolar üzerinde nötr bir etki yaparken Cuma günü Jackson Hole toplantısında Powell’ın faizleri daha hızlı bir şekilde artırmaya niyeti olmadığına yönelik işaret vermesi ile düşüşünü sürdürdü. Ayrıca, Çin Merkez Bankası’nın Yuan’ın daha stabil olması için ayarlama yaptığını duyurması Yuan’ın değer kazanması ile sonuçlandı. Geçen haftanın bir diğer gelişmesi ise Trump’ın tekrar azledilme konusunun gündeme gelmesi oldu. Sonuç olarak, özellikle Powell’ın açıklamaları ve Çin Merkez Bankası’nın hamlesi ile birleşince Cuma günü Dolar endeksi (DXY) sert düşerken, haftayı da %1 oranında değer kaybederek tamamladı. Gelişmekte Olan Ülke kurları da genel olarak rahatlarken, Dolar / TL sakin bir seyir izledi. Kurun Cuma günü kapanışı da 6,0 seviyesinden gerçekleşti. Bu sabah da risk iştahı pozitif seyretmeye devam ederken, ABD vadeliler ve Asya borsaları alıcılı bir görüntü sergilemekteler. BIST100 endeksi de haftaya %1’in üzerinde pozitif bir görüntüyle güne başlayabilir. Veri tarafına baktığımızda bu hafta; yurtiçinde bugün kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi; çarşamba günü ise ticaret dengesi takip edilecektir. Yurtdışında ise ABD’de tüketici güveni, ikinci çeyrek büyümesi ikinci revizyonu, PCE enflasyonu; Avrupa tarafında ise Almanya ve Avrupa Bölgesi enflasyon rakamları izlenecektir. Almanya’da ayrıca bugün IFO endeksi açıklanacak. Cuma günü ise Çin PMI verileri yakından izlenecek diğer veri akışı.
MAKROEKONOMİ
Bayram tatilinden dönen yurtiçi piyasalarda bu hafta makroekonomik veri gündemi görece sakin.
- Bugün TSİ (Türkiye saati) 14.30’da ağustos ayına ait İktisadi Yönelim Anketi ile Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Merkez Bankasının açıkladığı İktisadi Yönelim Anketi, imalat sanayinde faaliyet gösteren yaklaşık 2000 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen bir istatistik. Anket, mevcut durum, son üç ay ve gelecek üç aya yönelik istihdam, ihracat, üretim hacmi, fiyat gelişimi ve siparişler hakkında bilgi vermekte.
- Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 102,7 düzeyinde gerçekleşmişti. Temmuz ayında imalat sanayi genelindeki kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak %77,1 açıklanmıştı. TL’deki dalgalanma ardından girdi ve çıktı fiyatlarındaki gelişim anketin detaylarında odaklanacağımız noktalardan biri olurken; kurun rekabetçi seviyelerinin ihracat siparişlerine yansıması izlenecek.
Çarşamba günü de temmuz ayına ait dış ticaret dengesi, gelen turist sayısı ve ekonomik güven endeksi açıklanacak.
Yurtdışı tarafında bugün yurtiçindeki gibi anket göstergelerine odaklanarak haftaya başlayacağız.
- TSİ 11’de ağustos ayına ait Almanya IFO endeksi açıklanacak. IFO endeksi, imalat, inşaat, toptan ve perakende sektörlerinden yaklaşık 9000 şirketin aylık anket yanıtlarına göre açıklanan bir değer. IFO iş dünyası güven endeksinin ağustos ayında 101,7 seviyesinden 101,8’e sınırlı hızlanması bekleniyor.
- ABD’de TSİ 15.30’da Chicago Fed imalat sanayi endeksi ile TSİ 17.30’da Dallas Fed imalat endeksi açıklanacak.
- İngiltere piyasaları bugün Banka Tatili sebebiyle kapalı.
Haftanın geri kalanında yurtdışında;
Yarın ABD’de açıklanacak tüketici güveni öne çıkıyor. Ayrıca çarşamba günü ABD ikinci çeyrek büyüme verisinin ikinci revizesini görme şansına sahip olacağız. İkinci çeyrekte büyümenin yıllıklandırılmış olarak %4,1 seviyesinden %4’e revize olması bekleniyor. ABD’de büyümenin ana katalizörü olan tüketici kesiminin görüntüsünü daha net sunacak kişisel gelir ve harcamalarda perşembe günü takip edilecek gelişmelerden.
Euro Bölgesi’nde enflasyonun seyrine ışık tutacak verilere odaklanacağız. Yurtiçi piyasaların tatil olacağı perşembe günü ağustos ayına ait Almanya TÜFE ve Euro Bölgesi çekirdek TÜFE rakamları açıklanacak.
Cuma günü ise Çin imalat PMI ve Japonya sanayi üretimi öne çıkan verilerden. Bugün açıklanan Çin sanayi karları temmuz ayında yıllık %16 artarak önceki aya göre bir yavaşlamaya işaret etti. Haziran ayında veri yıllık olarak %20 artmıştı.
Geçen hafta yurtiçi piyasalar kapalı iken; küresel piyasaların odaklandığı önemli noktalara da kısaca değinmek gerekirse,
Jackson Hole kasabasında düzenlenen sempozyumda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, gelir ve istihdamdaki güçlü büyüme devam ederse Fed’in faiz artışlarına kademeli olarak devam edeceğini söyledi.
- Ülkede enflasyonun yakın zamanda %2’lik seviyeye yaklaştığını kaydeden Powell, bu seviyenin üzerine çıkmayla ilgili açık bir işaretin bulunmadığını, bu nedenle de aşırı ısınmayla ilgili artan bir risk görülmediğini vurguladı. Bu ifadeler Fed Başkanının biraz daha güvercin algılanmasına sebep oldu.
Trump, Fed’in faiz artışlarından hoşnutsuzluğunu bir kez daha ifade etti. Trump, Fed kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmeyi sürdürürse Fed’i eleştirmeye devam edeceğini ifade etti.
Fed’in toplantı tutanaklarında eylül ayında faiz artışının olası olduğu görüldü. Vadeli fiyatlamalara göre Fed’in eylül ayında faiz artırma olasılığı %92’lerde. Ticaret gerilimleri ise tutanaklarda kendine yer bulmaya devam etti. Fed yetkilileri ticaret savaşlarının güçlü ekonomi için en büyük tehdidi oluşturduğuna vurgu yaptı. Tutanaklarda uluslararası ticaret geriliminde artış olursa kademeli faiz artışlarına ara verilebileceği ifade edildi.
ŞİRKET HABERLERİ
İpek Enerji (IPEKE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 78,2mn TL olarak gerçekleşerek önceki yılın aynı çeyreğine göre %46,4 oranında artış kaydederek iyi bir görüntü sergilemiştir. Satış gelirleri %72 oranında artan grubun, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %86,6 oranında artarak 2Ç2018’de 295,1mn TL’ye ulaşmıştır. Grubun yılın ikinci çeyreğindeki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %76 ve %64 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde net ve brüt kar marjı sırasıyla %49 ve %59 idi. Şirket’in 2Ç2017’deki 15,5mn TL’lik finansman giderine karşın 2Ç2018’de 136,8mn TL’lik net finansman geliri kaydetmesi de karı desteklemiştir. Şirketin vergi sonrası konsolide net dönem karı 346,9mn TL olurken, ana ortaklık payına düşen kar azınlık payları düşüldükten sonra 78,2mn TL olmuştur. İkinci çeyrek rakamları ardından Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 88,7mn TL’ye ulaşmış ancak bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,6 oranında azalma kaydetmiştir.
Koza Anadolu (KOZAA, Pozitif): Şirket’in 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %173,2 oranında artarak 149,2mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri ikinci çeyrekte %72 oranında artan şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %87,6 oranında artarak 2Ç2018’de 297,3mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in faaliyet karı da %106,2 oranında artarak 260,2mn TL’ye ulaşırken, finansman tarafında 2Ç2017’de kaydedilen 15,5mn TL’lik gidere karşın bu çeyrekte 136,9mn TL gelir kaydedilmesi karın daha da artmasına önemli katkı sağlamıştır. Şirketin konsolide vergi sonrası net karı 346,6mn TL olurken, ana ortaklık payı azınlık payları düşüldükten sonra 149,2mn TL olmuştur. İkinci çeyrek rakamları ardından Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,7 oranında artarak 169,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
DO & CO (DOCO, Nötr): 25.06.2018 tarihli açıklamaya istinaden, Paris’te açılması planlanan gurme mutfağının hazırlık süreci ve Henry gurme mağazalarının lokasyon arama çalışmaları devam edildiği bildirilmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY, 4.600 yeni personel alacağını duyurdu. Bunun 3 bini THY tarafından istihdam edilecek. 1.600 kişi ise iş ortakları tarafından alınacak. Personelin 2.100’ü ise kabin memuru (hostes) olarak belirlendi.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın 94. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya, Türkiye ekonomisinin yanı sıra bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bali, şu anda yaşanan sıkıntıların 2001 krizi ile kıyaslanamayacağını ifade etti. Bu tür atakların öngörülebilmesi ve buna göre hep tedbirli olacak şekilde hareket edilmesi, hızlı bir şekilde aksiyon gösterilmesi gerektiğini söyleyen Bali, “Yeterli aksiyon alınmaması durumunda piyasalar, kötü niyetli yaklaşanlar tarafından kullanılır. Piyasa, buradaki gecikmeyi cezalandırır. Son yaşadığımız döviz kuru ile ilgili dalgalanmada ise gerek Merkez Bankası, gerekse BDDK problemleri giderecek yönde aksiyonlar aldı. Bunların piyasada karşılık bulmaya başladığını görüyoruz.” dedi. Diğer yandan, Bali, bankacılık sektörünün ilk 6 ayını ilişkin değerlendirmesinde, gerek kredi mevduat büyümeleri gerekse kârlılıkla ilgili ortaya konulan hedeflerden önemli bir sapma olmadığını söyledi. İkinci yarıda çok başka koşulların ortaya çıktını belirten Bali, “Ne düzeyde bir dengelenme yaşayacağımızı bilemiyorum. Büyük ölçüde kamu bankalarının ve yabancı para üzerinden ivmelenen kredi büyümesinin, yılın ikinci yarısında dengelenmesini beklemek lazım. Yine Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklı kullandırılmış olan TL kredilerin geçen yıl aynı dönemde hızlı bir büyüme gösterdiğini dikkate alırsak, bu sene baz etkisi ile de böyle bir büyüme öngöremeyiz.” dedi. Bali, son dönemde gündeme gelen yeniden yapılandırmalara dair de görüşlerini paylaştı. Kredi yapılandırmalarını standart işlemmiş gibi bir hale getirmenin irrasyonel olduğunu söyleyen Bali, bunların bir kredi yapılandırma kampanyası olmadığının altını çizdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Mepet Petrol (MEPET): Şirket 2Ç2018’de 6,3mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 5,1mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti. Diğer yandan, Şirket’in brüt karı ise 2Ç2018’e 4,4mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 oranında artış sergilemiştir. Zarar kaydedilmesinde, esas faaliyetlerden diğer giderlerdeki 11,9mn TL’lik artış önemli etken olmuştur. Son olarak, ikinci çeyrek zararı sonrasında Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem zararı 5,5mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 7,3mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti.
Vakko Tekstil (VAKKO): 23.08.2017 tarihli özel durum açıklamasında; tarafımıza Şirket hissedarlarından verilen bilgiye istinaden, stratejik alternatiflerin tespiti ve değerlendirilmesi amacıyla, Credit Suisse International ile Şirket’in doğrudan ve dolaylı ortakları arasında 23.08.2017 tarihinde bir danışmanlık sözleşmesi (“Danışmanlık Sözleşmesi”) imzalandığı duyurulmuştur. 23.08.2018 itibariyle, Şirket’e, Danışmanlık Sözleşmesi’nde öngörülmüş olan sürenin sona erdiği ve sözleşmenin söz konusu tarih itibariyle sonlandırıldığı Şirket hissedarları tarafından bildirilmiştir. Şirket hissedarları, stratejik alternatiflerin tespiti ve değerlendirilmesine aracılık edecek danışmanlık hizmeti veren kurumların araştırılması için Şirket CEO’su Jaklin Güner’i yetkilendirmiştir.
FAİZ PİYASALARI
20 Ağustos’ta TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 130 milyar TL’den yaklaşık 136 milyar TL’ye yükseldi. Merkez Bankası’nın haftalık repo ihalesi açmamasıyla birlikte fonlamanın tamamı koridorun üst bandı olan %19,25’ten sağlandı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı.
Yurtiçi bono piyasasında geçtiğimiz pazartesi günü yarım günlük işlem diliminde faizlerde sınırlı gevşeme görüldü. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük 8,25 ve 12 baz puan geriledi. Faizler sırasıyla günü %24,5, %26,9 ve %22 seviyesinden sonlandırdı.
Fed Başkanı Powell’ın kademeli faiz artışı devamına işaret eden açıklamalarıyla birlikte ABD 10 yıllıkların faizi haftayı 5 baz puan düşüşle %2,81 seviyesinden sonlandırdı. Yeni haftaya da %2,81 seviyesinin hafif üzerinde başlıyoruz.