Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Para Politikası Kurulu sabahına pozitif risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: FED’in para politikası kararının piyasa beklentileriyle aynı doğrultuda gerçekleşmesi, Çin’de şirket karlarının artması ve ABD’de sonuç açıklayan şirketlerin %80’inin beklentileri geçebilmeleri. P500, vadeli işlemlerde %0,15 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,5278 seviyesinden geçiyorlar. Küresel anlamda Temmuz – Ağustos döneminin merkez bankaları ve piyasa arasında etkileşim süreci şeklinde geçeceğini düşünüyoruz. Sonbaharda FED’in bilançosunu küçültmeye başlaması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da para politikasını normalleştirmeye başlaması öngörülüyor. Majör merkez bankalarının uygulama öncesinde önümüzdeki dönem planları ile ilgili piyasayı mümkün olduğunca sözle yönlendirmeye çalışacaklardır. Özellikle Ağustos ayı sonundaki FED’in ev sahipliğinde gerçekleşen Jackson Hole sempozyumu karar vericiler ve piyasa arasındaki iletişim açısından önemli bir fırsat. Küresel para politikası konjonktürü doğrultusunda bugün TSİ 14:00’de açıklanacak karar metninde Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz parametrelerini sabit tutmasını bekliyoruz. Şu ana kadar sıkı para politikası duruşu ile kur oynaklığını düşürmeyi başaran merkez bankası mevcut seyrin sürmesini arzulayacaktır. Açıklanan güncel veriler, sene başında ortaya çıkan enflasyonist baskıların geride kalmaya başladığını gösteriyor. Kur istikrarı ve sıkı para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına alınmasındaki payı yüksek. Enflasyonda yaz aylarında geçici bir düşüşle karşılaşacağız. Kalıcı düşüşün ise sene sonunda Aralık ayında belirmesini bekliyoruz. Merkez bankasının kendi projeksiyonları da benzer bir görünüm ortaya koyuyor. Bu nedenle faiz parametrelerinde enflasyonda kalıcı düşüş belirmeden değişiklik beklemiyoruz ve sıkı para politikası duruşunun sürmesini öngörüyoruz.
Latin Amerika başta, genel anlamı ile pek çok Gelişmekte Olan Ülke’de faizler yeniden indirim döngüsüne girdi. Rusya, Kolombiya, Güney Afrika, Şili, Brezilya akla gelen ilk örnekler. Hindistan’ın da bu gruba dahil olması bekleniyor. Ayrışan tarafta; Meksika’nın, Türkiye gibi faiz arttırım döngüsünün son aşamasına ulaştığı düşünülüyor ve sıkı duruş sürdürülüyor. Böyle bir ortamda Türkiye’de finansal koşullar benzer ülkelere karşı iyice sıkı hale gelmekte. Getiri fırsatı, Türkiye’ye yönelik sermaye akımlarını canlı tutacaktır. Buna karşılık sıkı finansal koşullar bankacılık sektöründe artan maliyet baskısı ve mevduat faizlerinde katılıkla sonuçlanıyor. Bu nedenle merkez bankasının elindeki politika araçlarından birisi zorunlu karşılıkları devreye alıp almayacağını izleyeceğiz. Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat Çetinkaya, piyasaya sürprizi çok tercih etmeyen bir yönetim anlayışı uyguluyor. Açık, istikrarlı ve öngörülebilir yaklaşımı dahilinde eğer karar metninde yeni bir bilgi ile karşılaşırsak önümüzdeki hafta 1 Ağustos, Salı günü gerçekleşecek Enflasyon Raporu basın toplantısı bölümü piyasa ile iletişimi güçlendirmek için bir fırsat sunacaktır.
Veri tarafında Avro Bölgesi’nde para arzı (M3) TSİ 11:00’de açıklanacak. Öğleden sonra ABD’de dayanıklı mal (demirbaş) siparişleri (yatırım) açıklanacak. Sanayideki canlılığa bağlı yatırımların artış eğilimine girmesi söz konusu. Bugünkü veride yatırımların %3,7 oranında artması bekleniyor. TSİ 15:30’da dayanıklı mal siparişleriyle aynı anda FED’in Şikago Şubesi, faaliyet endeksini açıklayacak. Bu endeks, ekonominin seyrini ve enflasyonist baskıları ölçmek için kullanılıyor. Mayıs ayında beklenmedik şekilde negatif bölgeye düşen endeksin (-0,26) bu ay pozitife dönmesi bekleniyor (+0,35). Endeksin, üç aylık ortalaması ekonominin seyri ve enflasyonist baskıları belirlemekte. Şu anda 0,04 seviyesindeki üç aylık ortalama tam anlamı ile FED’in karar metniyle uyumlu şekilde enflasyonist baskılardan uzak iktisadi faaliyetin canlılığını ortaya koymakta. Envanter verilerinin ardından TSİ 18:00’de ise bu sefer Kansas City Şubesi’nin imalat endeksi açıklanacak. Yurt-içinde ise her Perşembe günü gibi TSİ 14:30’da sermaye akımlarını ve Döviz Tevdiat Hesapları’nı (DTH) takip edeceğiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 2017 yılının ikinci çeyreğinde net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %6,8 oranında artarak 1.501mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.473mn TL hem de piyasa beklentisi olan 1.450mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, net faiz gelirlerinin beklentimizin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in 2Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %41 oranında artarak 64,2mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi 57mn TL idi. Genel teknik bölüm dengesi ise aynı dönemler itibariyle %52 oranında artarak 52mn TL olmuştur. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 oranında artarak 114mn TL’ye yükselmiştir.
Alarko Holding (ALARK, Negatif): Alarko Holding’in bağlı ortaklığı Alsim Alarko’nun kazandığı duyurulan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü tarafından açılan “Sefaköy – Halkalı- Başakşehir Havaray Hattı İnşaat, Elektro-Mekanik, İnce İşler ve Araç Alımı” ihalesi iptal edildi. İşveren idare tarafından şirkete gönderilen İptal gerekçesi olarak, projede revizyon ihtiyacı doğması gösterildi. İhalede teklif bedeli KDV hariç yaklaşık 1,3 milyar TL idi.
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka, 400mn USD’ye kadar yurtdışında ihraç edilecek, ihraç şartları ihraç tarihindeki piyasa koşullarına göre belirlenecek muhtemel bir ilave ana sermaye kira sertifikası (sukuk) ihracı için Genel Müdürlüğün yetkili kılındığını duyurmuştur.
Aselsan (ASELS, Öneri “TUT”, Nötr): ASELSAN ile ROKETSAN arasında UMTAS Kızılötesi Arayıcı Başlık tedariği ile ilgili olarak toplam bedeli 24,5mn EUR tutarında sözleşme 26.07.2017 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018-2019 yıllarında tamamlanacaktır.
Coca-Cola (CCOLA, Nötr): Coca Cola İçecek, 2018 yılında vadesi gelen tahvillerin yeniden finansmanı ve önümüzdeki dönemdeki yeni ihtiyaçlarının finansmanı amacıyla çeşitli uzun vadeli borçlanma araçlarının kullanılması kapsamında toplam 1 milyar dolar veya muadili tutara kadar yurtdışında tahvil ihraç edeceğini açıkladı.
Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doğan Holding sermayesinde %100 paya sahip olduğu doğrudan bağlı ortaklığı Milta Turizm’in tamamını 105mn USD bedelle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek Art Kalamış şirketine satmaya karar verdi.
Soda Sanayii (SODA, Nötr): Soda Sanayii’nin Adana’da maden tuz işletmesi kapasite artışı projesi ile İlgili ÇED gerekli değildir kararı verildi.
Soda Sanayi ayrıca Cheminvest Deri Kimyasalları Sanayii’nin %50’sini 7mn USD bedelle İtalya merkezli Cheminvest SPA’dan satın aldığını açıkladı.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): GMTN programı kapsamında hazırlanan 4,3mn EUR tutarındaki ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Türk Eximbank: Banka, China Development Bank’tan 200mn USD ve 3 yıl vadeli kredi aldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
TSKB GYO (TSGYO, Negatif): Şirket 2Ç2017’de 5,2mn TL zarar kaydetmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde 1,2mn zarar kaydedilmişti. Zararın artmasında finansman giderleri önemli etken olmuştur. İkinci çeyrek zarar rakamı sonrasında 2017 yılının ilk yarısındaki toplam zarar 17,7mn TL olurken, geçen yılın aynı dönemindeki 3,4mn zararın üzerinde gerçekleşmiştir.