Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Küresel ticaret savaşlarına yönelik endişeler piyasaları domine etmeye devam ediyor. ABD’nin majör ticaret partnerlerine yönelik tutumunun karşılık bulması risk iştahını baskılıyor. Dün sınırlı da olsa tepki alımlarıyla karşılaşan ABD borsaları bugün vadelilerde yine baskı altında. Asya borsalarındaki görüntü ise karışık. Dün, Gelişmekte Olan Ülke kurlarına göre pozitif ayrışan ve sepet bazında (1USD 1EUR ortalaması) %1,7 oranında değer kazanan TL ise bu sabah hafif değer kaybediyor. Haftanın ilk gününde sert satışlarla karşılaşan ve dün bir miktar artıda kapatmayı başaran endeks de güne yatay bir görüntüyle güne başlayabilir. Piyasalar ise seçimlerin ardından yeni kabine ve yeni ekonomi politikalarına odaklanmış durumda. Diğer yandan, ABD’nin müttefiklerinden İran’dan petrol ithalatını durdurmasını istemesi petrol fiyatlarında sert yükselişe yol açtı. Bir süredir 75 USD üzerinde kalıcılı olamayan brent petrolde dün 76,7 USD seviyesinden kapanış gerçekleşti.
MAKROEKONOMİ
Mayıs ayında İran ile olan nükleer anlaşmadan çekilen ABD, müttefiklerinden İran’dan petrol ithalatını 4 Kasım’a kadar sıfırlamalarını istedi.
İran, petrol ihracatının büyük kısmını Asya ülkelerine gerçekleştirmekte. Her ne kadar 2015 yılından sonra Avrupa’nın İran’dan petrol ihracatını arttırdığı görülse de Asya pastanın büyük payını kapmakta (Şekil 1). İran’ın petrol ihracatında Asya’nın %75’in üzerinde payı olduğu görülüyor. 2015 yılında payı %0’larda olan Avrupa, payını %20’lerin üzerine çıkarmış durumda. Çin, Asya’daki petrol ithalatının en büyük sahibi.
2017 yılı sonu dikkate alındığında İran, ihracatının %27’sini Çin’e, %17’sini Avrupa’ya, %15’ini Hindistan’a ve %11’ini Güney Kore’ye yapmış. İran’ın toplam ihracatında Türkiye’ye ait pay ise %11 civarında.
2017 yılı EPDK verilerine göre Türkiye 25,8 milyon tonluk ham petrol ithalatı gerçekleştirdi. Bunun 11,5 milyon tonu (yaklaşık %45’i) İran’dan karşılandı. İran’dan sonra %27 payla Irak ham petrol ihracatımızı karşılamakta. Doğalgaz tarafına baktığımızda 2017 yılında Rusya doğalgaz ihtiyacımızın %52’sini karşıladı. İran ise Rusya’yı takip ederek %17 payla ikinci olmuştu.
İran Suudi Arabistan’dan sonra OPEC içinde en fazla petrol üreten ülkelerden biri. 2016 yılında yaptırımların kalkmasıyla günde 2,9 milyon varil olan üretimini 3,8 milyon varile çıkarmış durumda. Euro Bölgesi ve ABD yaptırımlarının keskin hissedildiği 2013-2015 döneminde ülke üretimini, ortalama günde 1 milyon varilin üzerinde azaltmıştı (Şekil 2). Eğer önceki yaptırım dönemine benzer şekilde İran piyasadaki payını azaltırsa onun arz açığını Suudi Arabistan kapatabilir.
Bugün TSİ 15.30’da ABD’de Mayıs ayına ait dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Nisan ayında %1,6 düşüş gösteren ABD dayanıklı mal siparişlerinin Mayıs ayında düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Ancak dayanıklı mal siparişlerini ulaşım hariç incelemek oynaklık azaldığından daha sağlıklı. Dolayısıyla Nisan ayında ulaşım hariç %0,5 artış beklentisinin üzerinde %0,9 artış sergileyen dayanıklı mal siparişlerinin, Mayıs ayında %0,5 yükselmesi öngörülüyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Hürriyet Gazetecilik (HURGZ, Sınırlı Pozitif): Hürriyet, %100 oranında sahibi olduğu Hürriyet Invest B.V’nin ve ve Hürriyet Invest B.V’nin sermayesinde %97,29 oranında pay sahibi olduğu Trader Media’yı satma kararı aldı.
Türk Prysmian Kablo (PRKAB, Sınırlı Pozitif): Şirket; “Yerköy-Sivas Arası Yüksek Hızlı Tren Projesi Üstyapı ve Elektromekanik İşler Yapım İşi” kapsamında Bakır İletkenli Sinyal ve Enerji Kabloları Alımı ile ilgili olarak Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. firmasından, 2018 yılı içerisinde başlayarak ve 30.09.2019 tarihine kadar sürecek ve peyder pey tedarik edilmek üzere 11,5 milyon USD – 12,5 milyon USD aralığına tekabül eden sipariş almıştır. Haber ile birlikte Şirket hisseleri dün %8,4 oranında değer kazandı.
Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): 2017 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar gereği net karın %10,01’i ve sermayenin %3,44827’si oranında, 7,5mn TL temettünün bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına karar verilmiş olup 26.06.2018 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Eximbank: Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin, Yüksek Danışma ve Kredileri Yönlendirme Kurulu tarafından yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayrinakdi resmi destekli ihracat kredileri ile iki yıl ve daha uzun vadeli sigorta işlemlerine ilişkin olarak 2018 Yılı Programında belirlenen ekli 2018 Yılı Ülke Limitleri Listesi onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
Otomotiv: Enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilen ve elektrikli/hibrit araç teknolojisinde de kullanılan invertör ithalatında, motorlu kara taşıtlarının üretiminde kullanılması kaydıyla gümrük vergisi yüzde 0,8 olarak uygulanacak. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kaynak: AA
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Gersan Elektrik (GEREL, Nötr): Şirket 150mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 50mn Türk Lirası olan çıkarılmış sermayeni, iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 43mn TL’si iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle, 7mn TL’si de 2017 kar payından karşılanmak suretiyle toplam 50mn TL bedelsiz olarak artırarak 100mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.
Verusa Holding (VERUS): Şirket’in 28.12.2017 tarihinde yaptığı özel durum açıklamasına konu; Şirket’in %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Enerji Üretim A.Ş’nin sahip olduğu Adana Tufanbeyli Boksit madeni sahasında tespit edilen boksit cevheri rezervinin değerlemesinin yaptırılmasına yönelik çalışma ilgili firma tarafından devam ettirilmekte olup değerleme sonuçlarına ilgili dönemin finansal raporlarında yer verilecektir.
Milpa Ticari ve Sınai Ürünler (MIPAZ): Şirket, sahibi bulunduğu İstanbul İli, Esenyurt İlçesinde bulunan 6.067 m2 brüt ve 5.888 m2 net alana sahip 19 adet bağımsız bölüm niteliğindeki gayrimenkulleri 9,3mn TL’si peşin 1,5mn TL’lik kısmı, çek alınmak suretiyle, toplam KDV dahil 10,8mn TL tutar ile Kemal ÖZ’ e satılmasına karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 121 milyar TL’den 117 milyar TL’ye geriledi. Merkez Bankası, piyasayı API’ten fonlamayı sürdürüyor. Fonlamanın tamamı %17,75’ten API’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinde sabit kaldı.
TL dün dolar karşısında emsallerinden %1,5 primle pozitif ayrıştığı bir günü geride bıraktı. Buna karşın tahvil faizlerinde anlamlı bir değişim gözlemlenmedi. TL’nin pozitif performansına karşın tahvil faizleri gevşemekte zorlanıyor. Halihazırda Merkez Bankası’nın sıkı para politikasıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %17,75 civarında seyretmesi özellikle tahvil faizlerini 2 yıllık tarafta baskılıyor.