Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.06.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyların salt çoğunluğunu aldığını bildirdi. Anayasa değişikliğine destek veren AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı da parlamentoda çoğunluk sağladı. Sonuçlara Lira varlıkların pozitif tepki verdiğini izliyoruz. TL sepet bazında (1USD 1 EUR ortalaması) %1,5 civarında değer kazanmakta. Oynaklığın da düştüğünü izlerken, Borsa İstanbul’un güne alıcılı bir görüntüyle başlaması sürpriz olmayacaktır. Siyasi belirsizliğin ortadan kalmasıyla benzer şekilde yüksek seyreden risk primi ve faizlerde de rahatlama görme ihtimalimiz yüksek. Yurtdışı piyasalar baktığımızda, hafta sonu likiditeyi rahatlatmak için rezerv oranını düşüren Çin Merkez Bankası kararı sonrası Çin borsası hafif alıcılı seyrederken, Asya geneli zayıf. ABD vadelilerde de satıcılı bir görüntü var. Gelişmekte Olan Ülke kurları da baskı altında. Trump’ın Cuma günü Avrupa’dan otomobil ithalatına %20 ek vergi getirilebileceğini açıklaması ticaret savaşlarının piyasaların odağında kalmasına neden olmakta. Son olarak, geçen hafta yapılan toplantı sonrasında OPEC petrol üretimin artırılmasına karar verdi. Cuma günü sert yükseliş kaydeden petrol (brent) bu sabah sert düşüş yaşayarak Cuma günkü kazançlarını geri verme eğiliminde.

MAKROEKONOMİ

Bu hafta yurtiçinde Haziran ayına ait öncü göstergeleri takip edeceğiz.

Reel sektör güven endeksi ve ekonomik güven endeksi bunlardan bazıları. Bugün özelinde TSİ 14.30’da Reel kesim güven endeksiyle birlikte kapasite kullanım oranı açıklanacak. Perşembe günü de ekonomik güven endeksini izleyeceğiz.

  • Reel kesim güven endeksinden önce tüketici güven endeksinin Haziran rakamlarını takip etmiştik. Tüketici güven endeksi, Haziran ayında 69,9 seviyesinden 70,3’e yükselmişti. Büyük olasılıkla tüketici güvenindeki artış reel sektör tarafından da karşılık bulacaktır. Tüketicilerin beklentilerini güçlendirdiği bir ortamda reel sektör katılımcıları daha profesyonelce hareket ederek beklentilerini benzer yönde şekillendirecektir. Mayıs ayında Reel kesim güven endeksi, 106,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca Cuma günü Mayıs ayına ait dış ticaret rakamları ve Temmuz-Eylül dönemine ait Hazine’nin borçlanma programı açıklanacak.

Yurtdışına odaklandığımızda;

Bugün TSİ 11’de Almanya IFO iş dünyası güven endeksi açıklanacak. IFO endeksi, yaklaşık 9000 şirket yöneticisiyle yapılan anketle ekonomik görünüme ışık tutmakta. 9000 şirket ise imalat, inşaat, hizmet ve ticaret sektöründeki yöneticilerden oluşmakta.

IFO’dan önce 12 Haziran’da Haziran ayına ait ZEW endeksi beklentilerin altında açıklanmıştı. ZEW’de geleceğe yönelik beklentiler Eylül 2012’den beri en düşük seviyeye gerilemişti (Şekil 1).  ZEW  endeksi de 300 ekonomist ve analistin cevaplarıyla oluşturulan bir endeks.

  • Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları ticaret savaşından endişe duyarken; endekslerde de geleceğe yönelik beklentilerde düşüş görülüyor. Ticaret savaşı endişeleri piyasalarda oynaklığı artıran bir unsur. Bu da ilk başta güven kanalında kendini hissettiriyor. Güven kanalındaki zayıflamanın sürmesi ise yatırım kararlarını geciktirici bir unsur. Öyle ki Trump son olarak ticaret gerilimine katkıda bulunabilecek bir tweete daha imza attı. Trump, AB’den ithal edilen arabalara %20 tarife uygulanabileceğini söyledi.

Bu hafta 28-29 Haziran’da AB zirvesi takip edilecek. Zirve öncesi AB ülkeleri arasında göç konusundaki anlaşmazlığın ivme kazandığı görülüyor.

Ayrıca Perşembe günü Almanya TÜFE, Cuma günü Euro Bölgesi Haziran ayına ait çekirdek enflasyon ile İngiltere birinci çeyrek büyümesinin nihai hali izlenecek. Euro Bölgesi’nde enflasyon son dönemde  hafif yukarı yönlü bir seyir izlemekte ancak bunun büyük çoğunluğu petrol fiyatlarındaki yükselişin bir yansıması. Dolayısıyla enflasyonda kalıcı bir yükselişten ve enflasyonist baskıdan bahsetmek zor.

Geride bıraktığımız haftada Sintra Forumunda konuşan Fed Başkanı Powell, ticaret savaşı endişelerinin işletmelerin yatırımlarını yeniden gözden geçirmeye başlamasına neden olabileceğine değinmişti. Ancak gelişmelerin henüz Fed’in ekonomik projeksiyonlarına yansıyan bir etkisinin olmadığını da vurgulamıştı. Dolayısıyla ABD verilerinin seyri hem ticaret geriliminden etkilenip etkilenmediğine hem de Fed’in projeksiyonlarında bir değişikliğe kapı aralayıp aralamayacağına dair ipucu vermesi açısından izlenecek.

  • Bugün ABD tarafında TSİ 15.30’da Mayıs ayına ait Chicago Fed ulusal aktivite endeksi açıklanacak. Chicago Fed endeksi,  enflasyonist baskıyı gösteren ve ekonomik görünüme ışık tutan bölgesel bir veri.  TSİ 17’de Mayıs ayına ait konut satışları ve TSİ 17.30’da Haziran ayına ait Dallas Fed imalat endeksi izlenecek.

Haftanın geri kalanında öne çıkan veriler;

Perşembe günü ABD büyüme verisinin birinci çeyrekte nihai halini göreceğiz. Bir çeyreğe ilişkin büyüme verisi ABD’de ardı ardına 3 kez açıklanmakta. Bu 3. revize olacak. İlk açıklandığındaki değer %2,3 büyümeye işaret ediyordu. Sonrasında ikinci veri %2,2’ye revize olmuştu. Böylece birinci çeyrekte yıllıklandırılmış büyümenin nihai olarak %2,2’de sabit kalması bekleniyor.

Salı günü ABD tüketici güven endeksi, Haziran ayına ilişkin görünümü bize sunacak. Çarşamba günü dayanıklı mal siparişlerinin Mayıs performansı takip edilecek. Cuma günü de Mayıs ayına ait kişisel gelir ve harcamalarla ile Haziran ayına ait Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

Merkez Bankaları tarafında Salı günü Arjantin, Çarşamba günü Çekya, Perşembe günü Endonezya ve Mısır’ın, Cuma günü Kolombiya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek yatırım ve modernizasyon projelerinin finansmanı amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) liderliğinde 52,5 milyon ABD doları ve 36 milyon Avro olmak üzere 2 ayrı dilimde sendikasyon kredisi sözleşmesi imzalamıştır. Kredi iki (2) yılı ödemesiz toplam yedi (7) yıl vadeli olarak geri ödenecektir. Kredinin kullanımı Haziran ayının son haftası olarak planlanmaktadır.

Aygaz (AYGAZ, Öneri “EKLE” Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş., Şirket’in (Ulusal) Uzun vadeli kredi derecelendirme notunu (TR) AAA, (Ulusal) Kısa vadeli kredi derecelendirme notunu (TR) A1+ olarak derecelendirmiş, görünümü ise stabil olarak belirlemiştir. Ayrıca, Şirket’in Kurumsal Yönetim Derecelendirme notu, 22.06.2018 tarihi itibarıyla 9,40 olarak güncellenmiştir.

11 Mayıs 2018 Tarihli Aygaz Raporumuz için tıklayınız…

Karel Elektronik (KAREL, Sınırlı Pozitif): Karel 173 merkezde fiber optik terminal teçhizatı ve sayısal çoklayıcı sistemler ihalesini kazandı. TEİAŞ’ın açmış olduğu ihale, 19,5mn TL + KDV sözleşme bedeli ile kazanmıştır. İhale konusu işin 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Zorlu Enerli (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından, Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin, şirket iştiraklerinden Zorlu Enerji Dağıtım AŞ’ye devrinin onaylandığı bildirildi.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin paylaştığı verilere göre 2018 yılının ilk beş ayında, protesto edilen toplam 358 bin adet senedin parasal tutarı 5,7 milyar TL oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet adedi %6 oranında azalırken, senet tutarı %13 arttı.

Beyaz Eşya: TÜRKBESD tarafından cuma günü açıklanan veriye göre, Türkiye’de beyaz eşya satışları, mayıs ayında bir önceki yıla göre %9’luk artışla 819,271 birime ulaştı. Beyaz eşya ihracatı ise yine aynı dönemde yıllık %7 artış gösterdi. Ocak-Mayıs dönemi satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 düştü ve 3,18mn birime geriledi. Beyaz eşya üretimi Mayıs’ta %6 artarken Ocak-Mayıs döneminde üretim %2 düştü. Kaynak: Bloomberg

Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) verilerine göre, 2018 yılı mart ayında dış ve iç piyasada 6,65mn ton çimento satışı yapıldı. Mart ayında iç piyasaya 5,9mn ton, dış piyasaya ise 0,7mn ton satış yapıldı. Üç aylık toplam satış rakamı yıllık bazda %13,63 artarak 16,7mn ton düzeyinde olurken, bu rakamın 15,1mn tonu %19,05 artışla iç satış, 1,6mn tonu da %20,58 düşüşle ihracat şeklinde gerçekleşti. Türkiye’nin çimento üretimi mart ayı itibariyle 6,74 milyon ton, Ocak-Mart dönemi sonunda ise yıllık %15,05 artışla 16,9mn ton oldu. Türkiye’nin klinker üretimi ise mart ayında 6,31mn ton olurken, yılın tamamında %20,45 artarak 18mn ton olarak gerçekleşti. Klinker stokları ise %21,61 düşüşle 5,3mn ton düzeyinde bulunuyor. Kaynak: Matriks

KOBİ: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre daha önce yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan şeklinde yapılan Kobi tanımı 125 milyon Türk Lirasını aşmayan şeklinde değiştirildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Polisan Holding (POLHO, Negatif): Şark Mensucat A.Ş.’nin sahip olduğu 25.914.085 adete kadar (%7) halka açık Polisan Holding A.Ş. (POLHO) hisselerinin uygun fiyat oluşması halinde 6 ay içerisinde borsada satılmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 130,5 milyar TL’den 129 milyar TL’ye geriledi. 17 milyon TL’lik kısmı %19,25’ten BAPP’tan ve kalanı %17,75’ten API’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,76 seviyesinden %17,75 seviyesine geriledi.

Yurtiçinde Cuma günü, tahvil faizlerinin bütün vadelerinde düşüş gözlendi. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, günlük olarak 21,21 ve 52 baz puan geriledi. Döviz piyasasında TL’nin değer kazanmasıyla birlikte faiz piyasasında da bugün faizlerde gevşemenin devam ettiğini görebiliriz.

ABD 10 yıllıkların faizi, haftayı 3 baz puan düşüşle %2,89 seviyesinden sonlandırdı. ABD 10 yıllıkların faizi, Trump yönetiminin ticaret politikalarının etkisiyle yeni haftaya gevşeyerek %2,87’lerde başlıyor.