Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bugün saat 14:00’de açıklanacak TCMB kararı öncesi TL’de olumlu ayrışma devam ediyor. Dolar’da küresel çapta toparlanma görülürken, Çin’in iç talebi desteklemek için yeni teşvikler açıklaması Yuan üzerinde baskı yapmakta. Offshore Yuan 6,83 seviyesinde iken, Gelişmekte Olan Ülke kurları kısmi baskı altında. Diğer yandan, teşviklerle Çin borsası öncülüğünde hisse senedi piyasası pozitif bir görüntü sergilemekte. ABD vadelilerde alıcılı. BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüye başlayıp, TCMB kararına kadar olası alıcılı görüntüsünü koruyabilir. Bir süredir TCMB’den faiz artırım beklentiler ile TL öncülüğünde Lira varlıklara talep gelmişti. Dolayısıyla, beklentileri karşılayan (beklenti ortalamada politika faizinde 100baz puanlık bir artış) bir karar sonrasında yükselişlerin sürmesi durumunda önemli bir direnç bölgesi olarak gözüken 97/98bin bölgesinden kar realizasyonları görülebilir. Ayrıca faiz artışının yan etkileri de gündeme gelebilecekken, yarın açıklanmaya başlanacak olan banka bilançolarıyla birlikte, bir süredir tartışma konusu olan yakın izlemedeki krediler hakkında daha net bilgi almak isteyen piyasa oyuncuları beklemede kalabilir. Dolayısıyla, olası yükselişlerde söz konusu direnç bölgesinde kar satışları görülebilir. Piyasa beklentilerini karşılaşmayan faiz kararında ise endeks en azından dünkü kazançlarını geri verebilir. Veri tarafında bugün, başta Avrupa olmak üzere ABD’de açıklanacak PMI verileri önemli.

MAKROEKONOMİ

Bugün Merkez Bankası’nın olağan PPK toplantısı bulunuyor. Bloomberg anketine göre 23 katılımcının 4’ü politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor. Geri kalan katılımcıların beklentileri ise 50 ila 125 baz puan faiz artırımı aralığında ve geniş bir bantta dalgalanıyor. TL’deki birikimli değer kayıplarının geçişkenlik etkisiyle enflasyonist baskısını sürdürmesi ve TCMB beklenti anketinde katılımcıların 12 ve 24 ay vadeli enflasyon beklentilerinin bozulduğunun gözlenmesi faiz artırımı beklentilerini nispeten canlı tutmakta. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi 60 baz puan artarak %11,07’ye yükselmişti. 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi de 36 baz puan artışla %9,54 seviyesine yükselmişti.

Yurtdışında ise bugün PMI günü. ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinde Temmuz ayına ait imalat ve hizmet PMI verileri açıklanacak.

  • Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 31 Temmuz’daki faiz toplantısında ultra gevşek olan para politikasında değişikliğine gidebileceği yönündeki haber akışı sonrası Japonya dikkatleri kendine çekti. Birinci çeyrekte, 8 çeyrek ardından ilk kez daralan ekonomi toparlanmakta zorluk çekiyor. Bunu bugün açıklanan zayıf Japonya imalat PMI verisi ile de teyit ettik. Asya seansında açıklanan Japonya imalat PMI verisi temmuz ayında Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Piyasalar Perşembe günkü ECB toplantısı ardından dikkatini gelecek haftaki BoJ ve Fed toplantılarına çevirecek. BoJ spekülasyonunun gelecek hafta sözlü yönlendirmeye nasıl yansıyacağı merak konusu.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 11.05.2017 tarihinde imzalanan “FIRAT-M60T Projesi Sözleşmesi” kapsamında yapılan ilavelere bağlı olarak, 96.755.000,- Avro ve 25.000.000,- TL sözleşme artış bedeli için sözleşme değişikliği imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018-2020 yıllarında gerçekleştirilecektir.

Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Nötr): Banka, 5 milyar TL tutara kadar, farklı tür ve vadelerde bir veya birden fazla farklı tür ve vadelerde bir veya birden fazla defada yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satış yoluyla katkı sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları ihraç edilmesi, ihraçların maksimum 12 yıl vade ile sınırlı olacak şekilde belirlenmesi hususlarında Genel Müdürlük Makamı ve Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı’nın yetkili kılınmasına karar verildiği duyurulmuştu. Alınan yetki doğrultusunda; 5 milyar TL tutara kadar, yurtiçinde katkı sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları ihraç edilmesine ilişkin ihraç tavanı onayı için SPK’ya başvuruda bulunulmuştur.

Kiler GYO (KLGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul Büyükçekmece portföyünde bulunan 9bin m2 depo niteliğindeki taşınmaz 10.04.2018 tarihinden itibaren 5 yıllığına kiraya verilmiştir. Kira ödemeleri aylık olup, aylık kira bedeli KDV dahil 45,3bin USD + KDV’dir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Rekabet Kurulu tarafından, THY’nin bağlı ortaklığı Türk Hava Yolları Teknik A.Ş ile HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında bir ortak girişim şirketi kurulması işlemine izin verildi. Kaynak: Matriks

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, global bankacılık trendinin pozitife döndüğünü duyurdu. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, “Not verilen bankalardan notları artırılanların sayısı, 2018 ilk çeyrekte 2014 ilk çeyrekten bu yana ilk kez, notları indirilenlerin sayısını aştı. Buna Avrupa ve Asya-Pasifik’teki not artırımları öncülük etti” denildi. Açıklamada notların 2014 ilk yarısından bu yana ilk kez pozitife döndüğü bilgisi yer aldı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Fonet Bilgi (FONET, Pozitif): Şirket 23.07.2018 tarihinde TURKCELL TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME A.Ş.  ile “HBYS Ürün ve Hizmet Alımı” konulu sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme hizmet süresi 18 ay olup sözleşme tutarı 17mn TL ‘dir.

Servet GYO (SRVGY): Şirket’in, iştiraki olan Deks Yatırım A.Ş.’nin Almanya Frankfurt’ta bulunan bağlı ortaklığı Oswe Real Estate GmbH’de sahip olduğu hisselere ilişkin iş planları ve yakın – orta vadeli hedeflere satış öngörüsü bulunmamasına karşın son dönemde Şirket’e ulaşan satın alma teklifleri nedeniyle birden fazla tarafla satış müzakerelerine başlanılmıştır.

Diğer yandan, SPK kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, SRVGY.E, payı 24/07/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 07/08/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 127 milyar TL’den 121 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılanırken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

Bono piyasasında hareketliliğin artabileceği bir güne başlangıç yapıyoruz. Merkez Bankası en son toplantısını 7 Haziran’da gerçekleştirdi. O günden bu yana da kısa vadeli faizlerin görünümüne ışık tutan 2 yıllık gösterge kağıdın faizi de 178 baz puan yükseldi. Dün özelinde faiz piyasasını incelediğimizde TL’deki değerlenme faizleri gevşetmeye çabaladı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de bu çabayı sonuçsuz bırakmadı ve Temmuz ayının başından bu yana ilk kez %17 seviyesinin altında kapanış yaptı.