Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf. Önümüzdeki hafta ABD – Çin arasındaki görüşme öncesinde küresel büyümeye yönelik endişeler piyasaları baskılamaya devam ediyor. FED’in faiz artırımlarını öteleyebilecek kadar oluşan endişeler de piyasaları rahatsız ediyor. 2015 yılında Çin’de yaşanan devalüasyon sonrasında makro endişeler artmış; ancak sonrasında majör merkez bankaları senkronize bir şekilde güvercinleşerek oynaklığı düşürmüşlerdi. Şimdi yine FED yumuşak bir ton kullansa da büyümeye yönelik endişeler baskın olmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta ABD – Çin görüşmesi önemli olacakken, yaşanan sert satışların ardından gelen tepki de haftanın son işlem gününde tekrar yerini satışa bırakmış durumda. Bu sabah, ABD vadelilerde ve Asya’da satıcılı bir görüntü gözleniyor. Dün düşük işlem hacmi ile birlikte görece dar bir aralıkta hareket eden BIST100 de güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Küresel risk ortamının belirleyici olduğu bu günlerde endeks de gün içerisinde baskı altında kalmaya devam edebilir. İngiltere ve AB’nin Brexit sonrası için anlaşmaya varıldığına yönelik haber akışı Avro’yu kısmen desteklerken, bugün Avrupa’da açıklanacak PMI verileri önemli olacaktır. İyi verilerde halihazırda baskı altındaki Dolar’la birlikte piyasalar bir miktar destek bulabilir. Son olarak petrol fiyatlarında baskı devam ederken, Brent geçen hafta takip ettiğimiz ve güçlü sayılabilecek 62 USD civarındaki desteğinde hareket ediyor.
MAKROEKONOMİ
Bugün kasım ayına ait hizmet ve imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verileri açıklanacak. TSİ 11.30’da Almanya imalat ve hizmet PMI, TSİ 18’te Euro Bölgesi imalat ve hizmet PMI paylaşılacak. Almanya büyüme verisinin üçüncü çeyrekte %0,2 daralması ardından bugün verinin detaylarını görme şansına erişeceğiz. TSİ 17.45’te de ABD kasım ayı imalat ve hizmet PMI açıklanacak.
- Fed’in faiz artırımları ve ticaret savaşları gibi sebeplerle 2019 yılında küresel büyümenin, 2018 yılına göre sınırlı yavaşlayabileceği beklentileri ağırlık kazanıyor. PMI verilerinin seyri ise, küresel senkronizasyon büyümenin ne denli farklılaştığını göstermesi açısından, gelecek sene daha da odak noktamızda olabilir.
Pazar günü AB Liderler Zirvesini atlattıktan sonra haftaya, 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde G20 Zirvesini takip edeceğiz.
- Bu arada Brexit sonrası ilişkiler konusunda anlaşmaya varıldığına işaret eden taslak, dün haber akışında takip edildi. AB ve İngiltere’nin serbest bir ticaret bölgesi oluşturmak için anlaşmaya vardığını ve İrlanda kararının geleceğe bırakılacağını içeren anlaşma taslağı Sterlin ve Euroyu destekledi. Neticede pazar günü AB liderlerinin, taslak anlaşmayı imzalamaları mümkün görünüyor.
Haftaya ECB ve Fed Başkanının konuşmaları piyasaların merceğinde olacak. Ayrıca Fed toplantı tutanakları açıklanacak.
Haftaya makroekonomik veri açısından,
Almanya IFO iş dünyası güven endeksi,
ABD üçüncü çeyrek büyüme revize, kişisel gelir ve harcamalar,
Çin sanayi karları, imalat ve hizmet PMI; Güney Afrika ve Hindistan üçüncü çeyrek büyümesi dikkat çeken verilerden.
Yurtiçinde veri takvimi ise sakin. Reel sektör güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve dış ticaret dengesi ile yabancı turist sayısı takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Bankada Bireysel Bankacılık ve KOBİ Bankacılığı iş birimleri birleştirilmiş olup, Perakende Bankacılık İş Birimi olarak faaliyetine devam edeceği duyurulmuştur.
25 Ekim 2018 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Ortaklığın Yönetim Kurulu’nca, Eylül 2019, Ocak 2020 ve Şubat 2020 tarihlerinde teslim alınmak üzere 3 adet B777-200LRF kargo uçağının Boeing firmasından satın alınmasına karar verilmiştir.
13 Kasım 2018 Tarihli Türk Hava Yolları Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin Konya’da geliştirmeyi planladığı Alibeyhöyüğü Güneş Enerji Santrali Projesi’nin önlisansının yürürlüğe girme süresi EPDK onayı ile 30 aydan 42 aya çıkarılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %5,88, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,66 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %8, işçilik endeksi %0,46 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %50,04, işçilik endeksi %17,24 arttı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in Kastamonu ilindeki portföyünde yer alan 4,5bin m2 büyüklüğündeki arsa 10 yıllığına kiraya verilmiştir. Kiraya verilen arsadan 10 yılda yaklaşık KDV dahil 7,5mn TL gelir elde edilecektir.
Yıldız Holding, Borusan Holding: CEO Club Buluşmaları kapsamında düzenlenen “CEO Ajanda 2019” Zirvesi’ne ilişkin yapılan basın açıklamasına göre, “CEO Panel”ine katılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in gündemlerinde Hindistan’daki yatırımlar, Nijerya ve Afrika’da nasıl bir gelişme izleyeceklerinin bulunduğunu bildirdi. Kümaş’la ilgili bazı işlemlerin başladığını, sırada başka bazı varlık satışlarının olduğunu belirtti. 2018’de toplam büyümemizin %22’lere ulaşacağını belirten Ülker, seneyi 50 milyar TL üzerinde bir ciroyla kapatacaklarını düşündüklerini vurguladı. Gözde’nin iştiraklerinden biri olan Şok Marketlerin kendi özel markaları ile çok ciddi bir büyüme yakalandığını, evvelki sene 1.200 yeni şube ilave edilirken, geçen sene belirlenen 1.000 rakamını bu sene için tutturmayı arzuladıklarını belirtti. 2019 yılında Grubun, karlı büyümeyi hedeflediğini, ajandalarında sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün de yer aldığını anlattı.
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ise, 2017 yılını 4,6 milyar dolar ciro ile kapattıklarını anımsatarak bu seneki bütçelerinin 5,2 milyar dolar olduğunu ancak yılı 4,8 milyar dolarla ile kapatacaklarını ve yine de dolar bazında %3 büyüme sağlayacaklarını belirtti. Geçen sene konsolide EBITDA’larının 520mn dolar olduğunu vurgulayan Uğur, bu sene 420mn dolar civarında olacağını söyledi. Toplam 4,8 milyar doların 1,6 milyar dolarını dış pazarlardan elde ettiklerini vurgulayarak otomotiv stoklarını eritmeleri gerektiğini anlattı. 2019’da Türkiye’de bir iki çeyrek küçülme, üçüncü çeyrekten sonra büyümeye geçmesini beklediklerini söyleyerek kendileri için en iyi pazarın ABD olduğunu ve ABD’nin, 5-6 yıl yüksek koruma ve yüksek taleple gideceğini öngördüklerini söyledi. Kaynak: Matriks
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde. Toplam fonlama miktarı, 112 milyar TL’den 126 milyar TL’ye yükseldi.
Tahvil bono piyasasında, sınırlı alım yönlü işlemler öne çıktı. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz, 8 baz puan azalarak %20,87 seviyesinden günü sonlandırdı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, 14 baz puan azalarak günü %17,12 seviyesinden sonlandırdı. Haftalık bazda baktığımızda ise tahvil faizlerinde yükseliş görüyoruz. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 91 baz puan, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, 53 baz puan yükseldi.