Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününe pozitif risk iştahı ile başlıyoruz. Uzun süre gündemi meşgul eden ABD – Çin arasındaki ticaret geriliminin fiyatlamalara yansıdığı algısı ve Gelişmekte Olan Ülke kurlarında stabil görüntünün belirginleşmesi ile riskli varlıklara talep geliyor. Tarihi zirvelerini gören ABD’de borsalarını takiben Asya’da da genele yayılan alımlar var. Risk iştahındaki pozitif görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün açıklanan Yeni Ekonomi Programı piyasa beklentisini karşıladı. (Risk primimiz (5 yıllık CDS) 400’ün altına kadar geriledi) Bir önceki gün bankaları rahatlatacak adımlar atılacağı beklentisiyle piyasa aşırı bir iyimserliğe kapılmış ve banka hisselerinde ralli (XBANK %6,4 oranında yükselişle kapatmıştı) yaşanmıştı. Özellikle yapılandırma ilgili somut detaylara girilmemesi ve sonrasında batık kredilerin başka bir kuruma devredilmesi gibi bir planın olmadığının açıklanması ile bankacılık hisseleri kar satışları ile karşılaştı. XBANK dün %2,8 oranında düşüş gösterdi. Ancak, banka bilançoları ile ilgili tespit süreci devam ediyor olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Pazartesi gününden itibaren bankalarda yapılandırmanın başlayacağını söyledi. Dolayısıyla, halihazırda risk iştahının olumlu olduğu ortamda banka hisselerinde toparlanma çabaları görülebilir.

MAKROEKONOMİ

23 Eylül’de Cezayir’de bir araya gelecek OPEC üyelerine Trump’tan bir mesaj geldi. Trump, petrol fiyatlarındaki yükselişten Orta Doğu ülkelerini ve OPEC’i sorumlu tuttu. Brent petrolün varil fiyatı, USD 79,8 seviyesinden USD 78,6 seviyesine gevşemiş durumda. ABD ham petrolün varil fiyatı da USD 71,8 seviyelerinden USD 70,1’e kadar geriledi.

Japonya’da bugün beklentilerden iyi gelen enflasyon ve PMI verisi takip edildi. Genel olarak Japonya’daki resme baktığımızda, büyüme potansiyelin üzerinde seyrediyor. Enflasyondaki yükselişe karşın, tüketici fiyatları Japonya Merkez Bankası’nın %2 olan enflasyon hedefinin uzağında seyretmeye devam ediyor. Bu hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, yeniden Liberal Demokratik Parti (LDP) başkanlığına seçilmesi ise enflasyonu yükseltme çabaları için ülkeye şans tanıyor.

  • Manşet enflasyon yıllık %1,3 ile %1,1 olan beklentinin üzerinde geldi. Çekirdek enfasyondaki artış %0,9 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Eylül ayına ait imalat PMI geçen aya göre güçlü seyretti ve 52,5 seviyesinden 52,9 seviyesine yükseldi. Ülkede ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış büyüme %3 ile yaklaşık 20 yılın tarihsel ortalaması olan %1’in üzerinde bulunuyor.

Bugün yurtdışında imalat ve hizmet PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerinde ticaret gerilimlerinin etkisi izlenecek. Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın bu seneye ilişkin büyüme öngörüsünü %2,1’den %2’ye revize etmesi ardından PMI verilerinin seyri, Euro Bölgesi özelinde daha dikkat çekici olabilir.

Yurtiçinde veri takvimi bugün sakin. Dün Yeni Ekonomi Programında (YEP) büyümede kademeli ve sağlıklı bir artış tercih edilirken; büyümenin bu sene ve gelecek sene ihracat kanalından güçlü bir şekilde besleneceği görülüyor. Potansiyel büyümeye ulaşma ise 2021 yılını işaret ediyor.

  • Enflasyonun gelecek sene aşağı yönlü bir patikada hareket etmesi bekleniyor. Ek olarak 31 Ekim’de açıklanacak TCMB Enflasyon Raporunda da bu yılsonu enflasyon tahmininin %13,4 seviyesinden YEP’teki tahminle uyumlu olarak %20,8’e çıkarıldığına şahit olabiliriz.
  • Mega projelerin doğrudan yabancı yatırım ve uluslararası finansmanla birlikte hayata geçirileceği vurgulanırken; başlamamış projelerin askıya alınması kamudaki tasarrufa verilen hassasiyeti gösteriyor. Konjonktürel ve yapısal politika adımlarıyla ekonominin uzun vadede güçlü bir büyüme trendine yönelmesinin bir önkoşulu olarak görülen dengelenme döneminde işsizlik oranının çift hanede seyretmesine izin veriliyor. Bununla birlikte 2018 ve 2019 döneminde ekonomi istihdam yaratmaya devam ediyor. 2019 yılında 488 bin kişiye, 2020 yılında 439 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Bu arada cari açıktaki aşağı yönlü eğilim hız kazanırken; turizm verileri de sadece bu yıl için değil, önümüzdeki yıllar için de pozitif bir görünüm sergiliyor.
  • Bankacılığın reel sektörü finanse etmeye devam etmesinin programın en önemli önceliklerinden olduğu görülüyor. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, yaşanan dalgalanma ve spekülatif sürecin reel sektörde bilançolara ciddi bir tahribat yaptığını bunun dolaylı olarak bankacılık sektörüne etkisi olabileceğini vurguluyor. Karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlarla daha etkin mücadele için pazartesi günü sektör ve banka bazlı ciddi bir mali durum tespit çalışması başlatacaklarını da sözlerine ekliyor.

Haftanın son iş gününü geride bırakmaya hazırlanırken; gelecek hafta odaklanacağımız verilere kısaca bakmak gerekirse,

Yurtiçinde

Pazartesi, eylül ayına ait Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Cuma günü de ağustos ayına ait dış ticaret dengesi ve gelen turist sayısı izlenecek.
Yurtdışında

26 Eylül’deki Fed faiz kararı haftanın en önemli gelişmesi. Perşembe günkü ABD ikinci çeyrek büyümesi odaklanılacak ikinci önemli veri diyebiliriz. Genel olarak da,

  • Pazartesi günü Almanya’da eylül ayına ait IFO endeksi ve çarşamba günü TÜFE açıklanacak.
  • Salı günü ABD’de tüketici güven endeksi,
  • Çarşamba günü Fed faiz kararı,
  • Perşembe günü ABD büyüme ile dayanıklı mal siparişleri,
  • Cuma günü de Çin imalat PMI, Japonya sanayi üretimi ve İngiltere büyüme, ABD kişisel gelir ve harcamalar açıklanacak.

Merkez Bankaları tarafında, salı günü Arjantin Merkez Bankası’nın, çarşamba günü Çekya Merkez Bankası, perşembe günü Endonezya ve Mısır Merkez Bankalarının faiz kararı bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından, yurt içinde 20 milyar TL nominal değere kadar farklı tür ve vadelerde TL cinsinden borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verilmiştir. Söz konusu ihraçların halka arz edilerek ve/veya edilmeksizin gerçekleştirilmesi ve SPK ve diğer merciler nezdinde gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi için Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.

3 Ağustos 2018 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından Medium Term Note (MTN) programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 3mn GBP (İngiliz Sterlini) tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya başvurulmuştur.

1 Ağustos 2018 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): 18.09.18 tarihinde Çan-2 Termik Santralinde gerçekleşen yangına yönelik olarak, yerinde yapılan incelemeler sonunda söz konusu yangının ciddi bir zarar vermeden söndürüldüğü ortaya çıkmıştır. İştirakler bünyesinde faaliyet gösteren diğer madenlerden de gelen destek ekip ile birlikte santralin 1 hafta içerisinde yeniden üretime geçmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): SPK kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, Şirket payları 21/09/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 05/10/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): S&P şirketin görünümünü durağandan negatife güncelledi. Şirketin uzun dönemli notu BB+ olarak onaylandı. Kaynak: Bloomberg

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan tedbir maddesi ile kira zammı üst sınırı ÜFE ile değil, TÜFE ile belirlenecek.

Beyaz Eşya: Türkiye’de beyaz eşya iç satışları, ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,2 oranında azalışla 669.624 birime geriledi. Beyaz eşya ihracatı ise yine aynı dönemde yıllık %10,8 oranında azaldı. Ocak-Ağustos dönemi iç satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 düştü ve 5,3mn birime geriledi. Beyaz eşya üretimi Ağustos ayında %12,9 azalırken Ocak-Ağustos döneminde üretim %1,8 oranında düştü.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çelik Halat (CELHA, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu her türlü çelik halat ve tel gruplarının satış pazarlama ve dağıtım faaliyetlerinde bulunmak üzere, sermayesinin tamamına iştirak edeceği merkezi Hollanda’da yerleşik bir şirket kurulmasına ve kuruluş işlemlerinin başlanılması için şirket yönetiminin yetkili kılınmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 143 milyar TL’den 145,5 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın 481 milyon TL’si koridorun üst bandından sağlandı. Geri kalanı haftalık repo ihalesinden karşılandı.

625 baz puanlık güçlü faiz artırımı ardından Merkez Bankası haftalık repo ihalelerine döneceğini belirtmişti. Ek olarak fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörmüştü. Bu doğrultuda Merkez Bankası, bir haftalık geçiş sürecinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin belirlenen para politikası duruşu ile uyumlu gerçekleştirilmesi amacıyla, 20 Eylül 2018 tarihine kadar gecelik borç verme faiz oranının %24 olarak uygulanacağını belirtti.

Yeni Ekonomi Programı ile birlikte kurda her iki yönlü gözlenen dalgalanma ile faizlerde sınırlı hareket yaşandı. 5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günü sırasıyla 19 ve 36 baz puan yükselişle %23,58 ve %19,01 seviyesinden sonlandırdı.

ABD 10 yıl vadeli tahvilin faizi, haftalık 7 baz puan artışla haftayı %3 seviyesinin üzerinde kapatmaya hazırlanıyor. ABD bono piyasasında 26 Eylül’deki Fed toplantısı bekleniyor. 2 yıllık ABD tahvil faizi de %2,80 seviyesi ile 2008’ten bu yana ki en yüksek seviyelerini yenilemeyi sürdürüyor.