Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.05.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününe pozitif risk iştahı ile başlıyoruz. Katalizör: ABD – Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde hafta sonu yapılan olumlu açıklamalar.  ABD vadelilerde ve Asya borsalarında %1’e yakın değer kazançları gözlemlerken, Gelişmekte Olan Ülke endeksi de alıcılı; ancak kurlar baskı altında. İtalya’da  popülist partilerin hükümet kurma konusunda anlaşması Avro’yu baskılarken, Dolar endeksi (DXY) 93,8’e kadar yükselmiş durumda ki bu da GOÜ kurlarındaki kısmi baskının nedeni.  ABD on yıllık tahvil faizi ise %3,05’lere gerilerken,  Brent petrol 79 USD’de.  Diğer yandan,  TL’deki baskının haftanın ilk işlem gününde de devam ettiğini izliyoruz. Dolar / TL’de işlemler  4,52’den geçmekte. Oynaklık da yüksek kalmaya devam ediyor. Bir aylık zımmi oynaklık  21,5 değerinde. Geçen yılın Ocak ayında son yılların en yüksek seviyesi olan 24 görülmüştü. Ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) 282 seviyesinde yüksek seviyede seyretmeye devam etmekte. Geçen hafta TCMB’nin kurdaki hareketlerin takip edildiğini duyurması ve gerekli adımların atılacağını açıklamasının ardından kurda geri çekilmeler gözlemlemiştik. Bu hafta da Merkez Bankası’ndan gelebilecek olası açıklamalar yakından izlenecektir.  Bu hafta yurtiçinde veri akışı sakinken, ABD’de Mayıs ayı başındaki FED toplantısına ait tutanaklar takip edilecektir.  Söz konusu toplantıda basın konferansı olmadığı için tutanaklarda FED’in genel düşüncesi oynaklık yaratabilir. FED’in enflasyon hedefine “simetri” vurgusu yapması ile enflasyonun %2’nin biraz üzerine çıkmasına tolerans göstereceğinin işaretini vermişti. Haftanın önemli diğer gelişmesi ise Avrupa tarafından gelecek öncü PMI verileri olacaktır. Yılın önemli kısmında büyümenin momentum kaybettiğine işaret eden veriler Avro’da baskıya yol açmıştı. Dolayısıyla,  bu taraftan gelecek veriler paritedeki düşüşün devam edip etmeyeceği konusunda belirleyici olacak.  15 Mayıs tarihi ile biten haftada CFTC’lerde net uzun spekülatif pozisyonlarında ise halen anlamlı bir çözülme gözlenmiyor.  Dolar’daki son zamanlarda yaşanan yükselişin yarattığı baskı ile paritedeki hareket ve önemli ihracat pazarımız olan Avrupa’dan gelecek veriler yurtiçi varlıklar içinde önemli.

MAKROEKONOMİ

Geride bıraktığımız haftada yoğun yurtiçi veri gündemi sonrası bu hafta yurtiçinde veri gündemi sakin.

Bugün herhangi bir veri açıklanmazken; haftanın geri kalanında Mayıs ayına ait öncü göstergeler takip edilecek. Çarşamba günü tüketici güven endeksi, Cuma günü de reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.

TL’de oynaklığın arttığı dönemlerde tüketici güveninde de düşüşlerin gerçekleştiğini görmekteyiz (Şekil 1). Bu doğrultuda Mayıs ayında Nisan ayına göre artan oynaklık tüketici güveninde hafif bir düşüşü beraberinde getirebilir. Nisan ayında ortalama 11,9 seviyesinde olan USD/TL kuru bir aylık zımni oynaklık, Mayıs ayında ortalama 17,2 seviyesine yükselmiş durumda. Tüketici güveni 71,9 seviyesinde bulunuyor.

Yurtdışında bugün TSİ 15:30’da Nisan ayına ait ABD Chicago Fed ulusal aktivite endeksi açıklanacak. Bugün ayrıca TSİ 19:15’te Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, TSİ 21:15’te Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın konuşması bulunuyor.

G-20 Dışişleri Bakanları bugün Buenos Aires’te toplanacak.

Süren Brexit müzakereleri ile yarın Trump ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Beyaz Saray’da bir araya gelmesi izlenecek.

Çarşamba günü açıklanacak olan, 2 Mayıs tarihindeki Fed toplantısının tutanakları, bu haftanın yurtdışı tarafında en önemli gelişmelerinden. Yoğun bir şekilde Fed bölgesel başkanlarının konuşmaları ise 13 Haziran’daki Fed toplantısı öncesi sürüyor. Toplamda bu hafta 11 konuşma bulunuyor. Cuma günü TSİ 16:20’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması bulunmakta. ABD’de Çarşamba günü ayrıca imalat ve hizmet PMI’lar izlenecek. Cuma günü de Nisan ayına ait dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklanacak.

Bu hafta küresel arenada Güney Afrika, (Perşembe) Macaristan (yarın), Güney Kore (Perşembe) ve son dönemde dikkatleri üzerine çeken Arjantin Merkez Bankası’nın (yarın) faiz kararı bulunuyor. Güney Afrika’nın (%6,5) ve Macaristan’ın (%0,9), Güney Kore’nin (%1,5) ve Arjantin’in (%40) politika faizlerini sabit tutması bekleniyor.

Salı günü Rusya’nın Nisan ayına ait perakende satışları ve reel ücretleri açıklanacak. Perakende satışlarda Ruble’deki ani değer kaybı sonrası tüketici davranışları nasıl değişmiş onu izleyeceğiz. Rusya büyümesinde hemen bir etki beklenmemekte özellikle üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyümenin hafif yavaşlayabileceği düşünülüyor.

Çarşamba günü İngiltere’nin TÜFE rakamları izlenecek. İngiltere Merkez Bankası, son toplantısında enflasyonda düşüşlerin süreceğini işaret etmişti. Ama bunun faiz artırımı için olumsuz bir gerekçe olmadığını vurgulamıştı.

Perşembe günü ECB’nin toplantı tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda büyümenin birinci çeyrekte bir miktar yavaşladığına ve çekirdek enflasyonun ikna edici bir trend sergilemediğine dikkat çekilmesi bekleniyor.  Euro Bölgesi’nde bu hafta PMI zamanı. Çarşamba günü Mayıs ayına ait imalat ve hizmet PMI verileri paylaşılacak. Almanya’da öncü göstergeler bu hafta sadece PMI verileri ile sınırlı değil Cuma günü Almanya IFO endeksi haftanın dikkat çeken verilerinden.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu ISUZU (ASUZU, Nötr): Köstence Belediyesi’nin (Romanya) 15 Eylül 2017 tarihinde düzenlediği E6 dizel yakıtlı otobüs alımı ile bu alıma ilişkin garanti kapsamındaki bakım onarım, servis ve eğitim hizmetlerini kapsayan ihaleye en düşük teklifin şirket tarafından verildiği duyurulmuştu. Köstence Belediyesi’nin göndermiş olduğu mektup ile ihale tekliflerinin incelenmesi sonucunda şirketin verdiği ihale teklifinin uygun olduğu bildirilmiştir. Sözleşmenin teknik detaylarını görüşmek üzere şirket görüşmelere davet edilmiştir.

Aselsan (ASELS): Şirket, 2 Nisan 2018 tarihli Genel Kurul’da 1 milyar TL mevcut çıkarılmış sermayesinin 210mn TL artırılarak 1.210mn TL’ye çıkarılması hakkında karar almıştı. Şirket, Ülkemizin ve uluslararası piyasaların içinde bulunduğu ekonomik konjonktürü göz önünde bulundurularak, halka arz edilecek pay sayısının yeniden belirlenmesine ve bu kapsamda sermaye tutarının 140mn TL artırılarak Şirket’in çıkarılmış sermayesinin 1.140mn TL’ye artırılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Diğer yandan, Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Hassas Güdüm Kiti Projesi ile ilgili olarak, 103,4mn TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2019-2020 yıllarında gerçekleştirilecektir.

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığı konumundaki Mavi Jeans Inc.’in (“Mavi Kanada”) sermayesinin %25’ini temsil eden payların, Şirketin ilişkili tarafı Kitsch Apparel Inc.’den satın alınmasına, satış bedeli olarak Kitsch Apparel Inc.’e 3,97mn CAD ödenmesine, hisse devir sözleşmesinin imzalanması da dahil olmak üzere Yönetim Kurulu Kararı’nın icrası için gerekli tüm işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir. Planlanan hisse devri sonrasında Şirket Mavi Kanada’da doğrudan %25 oranında paya sahip olacak ve Şirket’in mevcut durum itibariyle Mavi Kanada’da bulunan %38,25 oranındaki dolaylı pay sahipliği ile birlikte etkin pay sahipliği oranı %63,25’e yükselecektir.

TOFAŞ (TOASO, Nötr): 31 Mart 2018 tarihli finansal tablo dipnotlarında belirtilen 2007-2012 yılları arasındaki dönemler için Şirkete tarh ve tebliğ edilen gecikme faizi hariç toplam 131mn TL tutarındaki cezalı vergi tarhiyatları ile ilgili olarak yeniden yapılandırma hükümlerinden faydalanılmasına karar verilmiş ve resmi makamlara gerekli başvuru yapılmıştır.

Ayrıca, İtalyan Fiat, İtalya’da Punto ve Mito üretimini sonlandırma kararı aldı. Resmi açıklamanın 1 Haziran’da yapılması bekleniyor. (Kaynak: Bloomberg)

SEKTÖR HABERLERİ

Kredi Garanti Fonu: Teminat yetersizliği nedeniyle kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan KOBİ’lere kefil olarak krediye erişimlerini sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 14 ayda kullandırdığı kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF’nin Mart 2017’de başlattığı 200 milyar liralık kredinin 50 milyar lirası geri ödenip kapanırken, 2018 yılı başında 55 milyar liralık yeni paket açtı. Cuma günü ise yeni bir 35 milyarlık paket daha açıkladı. 5 milyar lirası şubat ayındaki paketten kaydırılan 35 milyar liralık paketin eski ödemelerin geri dönüşünden kaynaklandığı öğrenildi. Böylece toplam kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF yetkililerinden alınan bilgiye göre bugüne kadar 251 milyar liralık kredi kullandırılırken, bu krediler için 224 milyar liralık kefalet verildi. Bugüne kadar tüm kullandırılan KGF hazine kefaletli krediler içinde kapanan krediler toplam kredilerin yüzde 20’sine denk geliyor. Yaklaşık 50 milyar lira kredi kapatıldı. Bu krediler içinde takibe düşen yani ödenmeyen kredilerin oranı binde 6,7 olarak gerçekleşti. KGF kefaleti ile kullandırılan hazine kaynaklı kredilerin ortalama faiz oranı da yüzde 15,5 oldu. (Kaynak: Hürriyet)

Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,9 oranında azalarak 103.087 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 17.414 konut satışı ve %16,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Öte taraftan, ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %35,6 oranında azalış göstererek 27.912 oldu. Yabancılara ise yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,8 artarak 2.043 oldu. Ülke uyruklarına göre de en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

Otomotiv: Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) 2019 sonuna kadar geçerli hurda araç karşılığı özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi teşvikinin 2019 sonrasında da sürdürülmesini istedi. Mart ayında yayımlanan yasa kapsamında 16 yaş ve üzerindeki araçların hurdaya ayrılması veya ihraç edilmesi halinde yeni araç alımlarında 10,000 TL’ye kadar ÖTV indirimi yapılacak. Uygulama 2019 sonunda sona erecek. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu yaptığı yazılı açıklamada düzenlemenin otomotiv sektörünün geçen yılki büyüme ivmesinin destekleyeceğini ifade ederek, “Yapılan uygulamanın ülkemiz araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında da sürdürülebilir olması birçok yönden kamu yararına olacaktır” dedi. Bilaloğlu ayrıca motorlu taşıtlar vergi sisteminin araç parkını gençleştirmeyi sağlayacak şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. TÜİK verilerine göre geçen yıl sonu itibariyle Türkiye’de otomobil ve ticari araç dahil araç parkı 17 milyonu aştı. Bunun yaklaşık 6 milyon araçlık bölümü, yani üçte biri ise 16 yaş ve üzeri araçlardan oluşuyor. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yeni Gimat GYO (YGGYO, Nötr): Yönetim Kurulu mevcut 107.520.000 TL olan çıkarılmış sermayenin geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere 53.760.000 TL artırılarak 161.280.000 TL’ye yükseltilmesine, bu kapsamda hem nama yazılı A Grubu ve hem de hamiline yazılı B Grubu pay sahiplerine ellerinde bulundurdukları beher hisseye % 50 (Elli) oranında (B) Grubu hamiline yazılı bedelsiz hisse verilmesine ve gerekli işlemler için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin geç likidite penceresinden (%13,5) yaptığı toplam fonlama miktarı 101,1 milyar TL’den 119,5 milyar TL’ye yükseldi.

Küresel risk iştahındaki azalma ile birlikte ABD 10 yıllıkların faizindeki yükseliş tahvil piyasasında geride bıraktığımız haftada faizlerde yeni yükselişleri beraberinde getirdi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen değer kaybının doğrultusunda TL’de geçtiğimiz hafta dolar karşısında %3,9 değer kaybetti. Bu görüntüyle uyumlu olarak hafta içerisinde 2 yıllık kağıdın faizi, %15,89 -%17,15; 5 yıllık kağıdın faizi %15,30-%16,40; 10 yıllık kağıdın faizi %13,81-%15,06 aralığında hareket etti. Cuma günü gevşeyerek kapanışı %3,05 seviyesinden yapan ABD 10 yıllıkların faizi yeni haftaya %3,06’lara yakın başladı.