Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Geçen haftaki olumlu risk ortamı bu hafta da devam ediyor. ABD vadelilerde bu sabah yaşanan geri çekilmeyi şu aşamada kar satışları olarak değerlendirmek mümkün. Asya borsalarında ise halihazırda pozitif bir görüntü var. Ay sonunda yapılması beklenen ABD – Çin görüşmesine yönelik iyimser beklentiler ana katalizör. Diğer yandan, Fed’in güvercin tavrını devam ettirmesi genel olarak olumlu havaya katkı sağlamaya devam ederken, dikkatler Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısına kayabilir. Avrupa’dan son gelen zayıf verilere vurgu yapan Draghi’nin toplantıda beklentilerden daha güvercin açıklamalar yapabileceği beklentileri oluşabilir ki böyle bir havanın oluşması Gelişmekte Olan Ülke varlıklarında olumlu fiyatlanabilir. Öte yandan, geçen hafta Türkiye – ABD ilişkilerinde piyasaları destekleyen haber akışı ve TCMB’nin para politikasında kredibilite artışı yaratan kararının ardından TL varlıklarında yaşanan pozitif görüntü bugün de devam edebilir. Halihazırda ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 333 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Endeksin de güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Piyasalar Çin verileri ardından İngiltere Başbakanı May’in “B Planı”nı bekliyor.
Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte, küresel krizden bu yana en kötü çeyreği geride bırakıp bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,4 büyümesiyle haftaya başlıyoruz. Büyümede keskin bir kötüleşme olmasa da yavaşlamanın sürmesi, Çinli yetkililerin ekonomiye teşviklerinin süreceğine işaret ediyor.
- Çin ekonomisi, ABD-Çin ticaret geriliminin de etkisiyle 2018 yılında yıllık %6,6 oranında büyüdü. Bu büyüme rakamı resmi büyüme hedefi olan %6,5’in üzerinde ancak 2017 yılındaki %6,8 büyümenin altında yer almakta. Aralık ayı özelinde verileri incelediğimizde; ticaret gerilimlerine karşı yetkililerin aldığı önlemlerin kısmen işe yaradığı gözleniyor. Aralık ayında perakende satışlar yıllık %8,1 artış beklentisine karşılık %8,2 arttı. Sanayi üretimi yıllık %5,3 artış beklentisine karşılık %5,7 arttı.
Bugün ABD borsaları, ‘Martin Luther King Günü’ nedeniyle kapalı.
Brexit’e ilişkin gelişmeler piyasaların merceğinde olmayı sürdürüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoda Brexit anlaşmasının reddedilmesi sonrası muhalefet partilerinin yetkilileri ile görüşmelerde bulundu. May’in, bugün de parlamentoya Brexit’e ilişkin “B Planı”nı sunması bekleniyor. Bugün May’in açıklayacağı plan, haftaya pazartesi parlamentoda oylanacak. Bugün Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Brüksel’de bir araya gelecek.
Bu hafta Davos Zirvesi bulunuyor. 22-25 Ocak’ta Davos’ta 49. Dünya Ekonomik Forumu gerçekleştirilecek. Zirvenin ana teması “Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” olacak. Davos zirvesine katılım ise azalmaya devam ediyor. 10 Ocak’ta Trump zirveye katılmayacağını belirtmişti, perşembe günü de Trump, ABD hükümetinin kısmen kapalı kalmasını gerekçe göstererek ABD heyetinin de katılmayacağını belirtti. Bir katılmama gerekçesi de İngiltere’den geldi. Brexit tasarısının parlamentoda reddinin şokunu atlatmaya çalışan İngiltere Başbakanı May, zirveye katılmayacağını açıkladı.
Merkez Bankaları tarafında;
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve çarşamba günü Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunuyor. Ayrıca Güney Kore’nin de faiz kararı bulunmakta.
Veri açısından bugün Çin verilerini atlattıktan sonra sakin bir güne başlangıç yapıyoruz. Almanya’da bugün ÜFE rakamları paylaşılacak. ÜFE’nin aylık bazda %0,1 düşüş kaydetmesi ve yıllık bazda %3,3’den %2,9’a gerilemesi bekleniyor. Almanya ekonomisi, 2018 yılında %1,5 büyüyerek, son 5 yılın en zayıf büyüme performansını göstermişti. Zayıflayan talep ve üretim görünümü ile birlikte petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir ÜFE artış oranlarını da aşağı yönlü baskılamakta.
Haftanın geneline baktığımızda,
Salı günü Almanya ZEW endeksi, perşembe günü ABD ile Euro Bölgesi ülkelerinin hizmet ve imalat PMI verileri öne çıkıyor. Cuma günü de ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Almanya’da IFO endeksi açıklanacak.
Yurtiçinde veri takvimi sakin. Salı günü tüketici güven endeksi, PPK toplantı özeti ve cuma günü de Reel sektör güven endeksi ile kapasite kullanım oranı takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Akbank 3 milyar TL tutarındaki bedelli sermaye artışına katılımın %99,9 olduğunu duyururken, geri kalan az sayıdaki hisse 22-23 Ocak tarihlerinde Borsa İstanbul’da halka arz edilecek. Banka 5 Aralık 2018’de 4 milyar liralık çıkarılmış sermayesini 5,2 milyar liraya artıracağını ve her 1 TL nominal değerli pay için pay alım hakkının 2,5 TL üzerinden kullandırılması sonucunda, toplam 3 milyar TL öz kaynak artışı hedeflediğini duyurmuştu.
25 Ekim 2018 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…
Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2018 Aralık ayına ait prim üretimi bir önceki yılın aynı döneme göre %18 oranında artarak 52mn TL’ye yükselmiştir. Aralık ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2018 yılına ait prim üretimi de bir önceki yıla göre %20 oranında artarak toplam 565mn TL’ye ulaşmıştır.
Deva Holding (DEVA, Pozitif): Şirket “Kar Dağıtım Politikası”nın revize edilmesine karar verildiğini duyurmuştur. Şirket birinci kâr payı olarak çıkarılmış sermayenin %5’ini nakit ve/veya pay olarak dağıtmayı hedeflemektedir. Şu kadar ki; bu tutar net dağıtılabilir dönem kârının %30’unu aşamaz.
Trakya Cam (TRKCM, Nötr): Şirket ile Kristal-İş Sendikası arasında imzalanmış olan Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlük süresi 31.12.2018 tarihinde sona ermiş olup, Trakya Cam Sanayii A.Ş. Mersin ve Trakya Fabrikaları, bağlı ortaklığı Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. Yenişehir Fabrikasını kapsayan 26. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi ile yine 31.12.2018 tarihi itibariyle yürürlük tarihi sona eren bağlı ortaklığı Şişecam Otomotiv A.Ş. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 17 Ocak 2019 itibariyle başlanmıştır.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): 147 gün vadeli 300mn TL ve 210 gün vadeli 100mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecektir. Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 21-22-23 Ocak 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, aralık ayında 2017 yılının aynı ayına kıyasla %11,7, Kasım ayına kıyasla ise %8 oranında düşüşle 2,9mn ton seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, 2017 yılın aynı ayına kıyasla %16,9 azalırken, entegre tesislerin üretimleri %0,2 arttı. 2018 yılının tamamında ham çelik üretimi, özellikle yılın ikinci yarısında yaşanan tüm zorluklara rağmen, 2017 yılında kaydedilen rekor seviye olan 37,5mn tona kıyasla, %0,6 oranında düşüşle 37,3mn ton olarak gerçekleşti. 2018 yılında, elektrik ark ocaklı tesisler %0,6 oranında azalışla 25,8mn ton; entegre tesisler ise, %0,4 düşüşle 11,5mn ton ham çelik üretimi yaptı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kütük üretimi, 2017 yılının aynı dönemine kıyasla %4,5 oranında azalışla, 24,7mn tona gerilerken, slab üretimi, %8,2 artışla 12,6mn ton seviyesine yükseldi. Kaynak: TÇÜD
Bankacılık: Merkez Bankası (TCMB) resmi kuruluşlar mevduatının veya katılım fonunun zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerden hariç tutulmasına karar verdi.
Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler’in yaptığı açıklamaya göre 2018 yılında beyaz eşyada iç pazar %17,2 daralırken ihracat %5,7 oranında arttı. Güler “Aralık’ta iç piyasa %15 daraldı. Bu, 2008’den bu yana görülen en düşük aralık ayı satış adedi” ifadelerini kullandı. Güler iç piyasadaki sert daralmanın ihracatı da olumsuz etkilediğini, rekabetçiliği de ortadan kalktığını vurguladı. Açıklamada 2017’de 620,000 adet aylık ortalama iç satış gerçekleştiği ancak 2018’de 515,000 seviyesinin zorlukla yakalandığı belirtilerek, Kasım’da devreye giren ÖTV teşvikinin daralmayı yavaşlattığı ve bu sebeple iç satışlarda %17 küçülme ile yılın kapatıldığı bildirildi. Bu etkinin 2019’da da devam etmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, “Sadece, daralmanın hızı ÖTV teşvikinin devamına bağlıdır. ÖTV indiriminin 2019 yılı boyunca devam etmemesi durumunda, sektörün %15 küçüleceği beklenmektedir” denildi. Kaynak: Bloomberg
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 88 milyar TL’den 89 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı.
ABD-Çin ticaret geriliminin azalacağına yönelik iyimserlik, Fed’den güvercin açıklamalar ve İngiltere’nin anlaşmasız çıkışa sıcak bakmadığının gözlenmesiyle artan risk iştahı, ABD 10 yıllıkların faizini %2,80 seviyesine yaklaştırdı. ABD 10 yıllık tahvil faizi, haftayı haftalık 8 baz puan artışla %2,78 seviyesinden sonlandırdı.
TCMB’nin geçen hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından TL’de, haftalık bazda dolar karşısında %2,6 değerlenme gözlemledik. Bu görüntü altında da faizlerde aşağı yönlü kayma gözlendi. 2 ile 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, sırasıyla 75 ve 61 baz puan gerileyerek %18,19 ve %16,06 seviyesinden haftayı sonlandırdı.