Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (19.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

ABD – Çin arasındaki karşılıklı tarife açıklamalarına rağmen risk pozitif bir güne başlıyoruz. Gümrük tarifelerinin epey bir süre gündemi meşgul etmesi fiyatlanmışa benziyor. Dün pozitif bir görüntüyle kapatan ABD borsalarını takiben Asya’da da güçlü sayılabilecek alımlar var. Diğer yandan, Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) kurlarında stabilizasyon devam ediyor. Ticaret savaşlarının fiyatlamalarda etkisini azaltması, Yuan’daki dengelenme, Dolar’daki küresel çapta baskı ve merkez bankalarının hamleleri GOÜ para birimlerinin kısmi toparlanmasına (ABD on yıllık tahvil faizinin %3,05’e kadar yükselmesine karşın) yardımcı oluyor. İki haftalık pozitif ayrışmanın ardından dün de TL negatif ayrışarak değer kaybetse de GOÜ’lerdeki dengelenmeyle birlikte tekrar toparlanabilir. Halihazırda Dolar / TL teknik olarak güçlü sayılabilecek direnç seviyelerinin altında seyrediyor. BIST100 endeksi de güne pozitif bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde alıcılı bir görüntü sergileyebilir. Olası alıcılı görüntüde 95.700 direncinin üzerinde 96.500 bir sonraki hedef gözüküyor. Öte taraftan, geri çekilmelerde ise 93.800/900 destek bölgesi tepki gelebilecek ana destek olarak takip edilebilir

MAKROEKONOMİ

Yarınki yoğun gündem öncesi bugün de dün gibi veri açısından sakin bir gündeyiz.

Sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankasını takip ettik. Merkez Bankası para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Banka, verim eğrisi kontrolü ile 10 yıllık tahvil faizlerini %0 düzeyine yakın tutmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz ay, faizleri %0 düzeyine yakın tutmak için esas aldığı %0,1’lik bandı genişleterek %0,2 ile iki katına çıkarmıştı. Bundan dolayı da bu ay, ağustos ayında para politikasında yaptığı ayarlamanın etkisini izlemeyi tercih etmiş durumda. Japonya’da ayrıca ağustos ayına ait ithalat ve ihracat rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD-Çin ticaret geriliminin verilerde herhangi bir etkisi olmadığı görülüyor. İthalat ise artan petrol fiyatlarıyla yukarı yönlü baskı altında kalmakta ve dış ticaret dengesinin iki aydır ardı ardına açık vermesine neden olmakta.

Ticaret geriliminin piyasalardaki yıpratıcı gücünü hafifletmesiyle Asya borsaları bugün yeşile bürünmüş durumda. Çin, USD 60 milyarlık ABD ürününe tarife uygulayarak beklenildiği gibi ABD’ye misilleme yaptı. ABD’ye uygulanacak tarifenin %5 veya %10 oranında olabileceği görülüyor. Piyasa fiyatlamalarında ise çok keskin hareketlerin yaşanmadığı görülüyor. Bunun bir nedeni ise USD 200 milyarlık gümrük tarifesinin bir süredir konuşulması ve fiyatlamalara bugüne kadar dahil edilmesi diyebiliriz.

Bugün İngiltere’de TSİ 11.30 ağustos ayına ait enflasyon verileri açıklanacak. Yıllık enflasyonun %2,5 seviyesinden %2,4’e yavaşlaması bekleniyor. Çekirdek enflasyonun da %1,9 seviyesinden %1,8’e gevşemesi öngörülüyor. Yılın başında %2,7 seviyesine yükselen çekirdek enflasyon halihazırda son iki aydır Merkez Bankası’nın %2 olan enflasyon hedefinin altında seyrediyor. Dolayısıyla yakın dönemde kademeli ve sınırlı faiz artışına giden İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını hızlandırması için şimdilik bir neden görülmüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2018 Ağustos ayı toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5 oranında azalarak 46,3mn TL’ye gerilemiştir. Ağustos ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in Ocak – Ağustos 2018 dönemine ait toplam brüt prim üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 oranında artarak 421,3mn TL’ye yükselmiştir.

Odaş Elektrik (ODAS): 340 Mwm/330 MWe kurulu gücüne sahip Çan-2 Termik santralinde kazan ünitesinde yangın çıktığı ancak kontrol altına alındığı ve en önemlisi herhangi bir can kaybının olmadığı bildirilmiştir. Haberle birlikte Şirket hisseleri dün günü %3,6 oranında değer kaybıyla tamamladı.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: TCMB, temmuz ayına ilişkin konut fiyat endeksi raporunu açıkladı. Buna göre, temmuz ayında konut fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %10,48’lik artış kaydetti. İl bazında ise İstanbul’da fiyat artışı %3,77, Ankara’da %8,53 ve İzmir’de %16,58 düzeyinde gerçekleşti.

Endeks Değişiklikleri: Borsa Genel Müdürlüğü’nce; BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endekslerinde 2018 yılı dördüncü üç aylık dönemi için (01.10.2018-31.12.2018) aşağıda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verildiği duyurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 140 milyar TL’den 142 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın 64 milyar TL’si koridorun üst bandından sağlandı. Geri kalanı haftalık repo ihalesinden karşılandı.

625 baz puanlık güçlü faiz artırımı ardından Merkez Bankası haftalık repo ihalelerine döneceğini belirtmişti. Ek olarak fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörmüştü. Bu doğrultuda Merkez Bankası, bir haftalık geçiş sürecinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin belirlenen para politikası duruşu ile uyumlu gerçekleştirilmesi amacıyla, 20 Eylül 2018 tarihine kadar gecelik borç verme faiz oranının %24 olarak uygulanacağını belirtti.

TL’deki dalgalanmaya karşın dün faizlerde anlamlı bir değişim gözlemlemedik. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, Merkez Bankası kararı sonrası düşüş eğilimini hızlandırmıştı. Dün ise oldukça sınırlı bir düzeltme geldiğini gördük. 10 yıllık tahvilin faizi günü 5 baz puan artışla %19,02 seviyesinden sonlandırdı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, mayıstan bu yana en yüksek seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Dün %3,05 seviyesine kadar tırmanan 10 yıllık tahvil faizi, bugün de %3,05 seviyesine yakın işlem görüyor.