Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.07.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Salı sabahına zayıflayan risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Trump’ın ekonomi politikalarına yönelik umutların iyice azalması. S&P500, vadeli işlemlerde %0,2 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,5228 seviyesinden geçiyorlar. Dün sabahki değerlendirmemizde Perşembe gününün önemini vurgulamıştık: Avrupa (ECB) ve Japonya (BoJ) merkez bankaları aynı günde konuşacaklar. Alacakları kararlar Avro / (Japon) Yen(i) paritesindeki dinamikleri etkileyecek. Avro / Yen paritesi, son bir yılda %9,8, yıl başından bugüne ise %5,6 oranında değer kazandı. Bu durumun aynı tempoda sürdürülmesi çok kolay görünmüyor. Bu nedenle her iki kurumun nasıl tavır takınacakları paritede belirleyici rol oynayacaktır. Analizlerimizde sık sık kurların yalnızca ABD Doları’na göre değil, aynı zamanda birbirleri arasındaki dengelere göre incelenmesi gerektiği görüşünü tekrarlıyoruz. Örneğin (Çin) Renminbi(si) / Yen paritesi önemli bir denge göstergesi. Bilhassa 1985 yılında imzalanan Plaza Antlaşması’na konu kurlar: ABD Doları, Japon Yeni, İngiliz Sterlini ve Avro (dönemin Alman Markı ve Fransız Frangı).

Şekil 1: ECB’nin piyasa ile iletişimindeki zorluğu temsil eden fırtınalı havadaki anten fotoğrafı. Piyasanın ECB’den gelen sinyali doğru alıp almaması önümüzdeki süreçte risk iştahını belirleyecek.

Kaynak: Bloomberg

4 Nisan günü Bloomberg haber ajansının Avrupa Merkez Bankası (ECB) haberine ilişkin kullandığı görsel içinden geçtiğimiz süreci en iyi yansıtan resimlerden birisi (Şekil 1). Tüm gürültünün arsında ECB’nin ne mesaj verdiğini, sinyali filtreleyip ayrıştırabilmek kolay değil. İkinci çeyreğin başında Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın belirginleşmesi, “reflasyon” teması da siyasi istikrar ile birleşince ECB’nin mevcut para politikasını normalleştirmeyi gündeme taşıdı. Ancak ECB’nin işi FED’e göre daha zor. Çünkü, 1 ) Faizler negatif bölgede, ve 2) “Ucu kapalı” bir varlık alım programı uyguluyorlar.

FED, para politikasını normalleştirmeye başladığında, “ucu açık” (open-ended) bir varlık alım programı uygulamaktaydı. Bu nedenle varlık alım programını azaltmaya başladığını açıkladıklarında, zaman ile ilgili bir kısıtları bulunmuyordu. Piyasa ile yalnızca miktar konusunda iletişim kurarak anlaşabiliyorlardı. ECB ise mevcut programın süresi konusunda da piyasayı ikna edebilmek zorunda. İlaveten faizlerin ne zaman normalleştirileceği de belirsizlikleri iyice arttırmakta. Örneğin, 27 Haziran günü ECB Başkanı Mario Draghi Portekiz’in Sinatra kentinde düzenlenen merkez bankacılığı forumunda (FED’in Jackson Hole muadili) konuştuğunda aslında belirli ölçüde “güvercin” mesaj vermeye çalışmıştı. Ancak piyasa etkisi beklenenin tam tersi yönde gerçekleşince ertesi gün yetkililer “piyasa mesajı tam anlayamadı” şeklinde açıklama yapmak zorunda kalmışlardı. Yine de faizleri hızla yukarı gitmekten alıkoyamadılar. Alman 10 yıllık devlet tahvil faizi, birkaç gün içerisinde 30 baz puan artışla iki kat seviyeye, %0,6 oranına ulaştı (son işlem %0,57). Bu süreçte bozulan risk iştahı nedeniyle Dolar / TL kotasyonları 3,65 seviyesine yaklaştılar. Avro’nun yıl başından bugüne yaklaşık %10 oranında değer kazandığını düşünürsek ECB, para politikasını normalleşme aşamasına mümkün mertebe sakin geçmeye çalışacaktır. Şu an için piyasadaki ECB beklentisi; 1) Eylül ya da Ekim ayındaki toplantıda ECB’nin mevcut varlık alım programını “ucu açık” hale getirerek aylık varlık alım miktarını 2018 yılı içerisinde azaltmaya başlaması, ve 2) Faizlerin 2018 yılı boyunca mevcut seviyelerinde sabit tutulması. Öte yandan, ECB Başkanı Mario Draghi’nin bu sene Jackson Hole toplantısına katılacağını açıklaması da kayda değer bir diğer gelişme. En son bundan üç sene önce 2014 yılındaki toplantıya katılan Draghi, o dönemde varlık alım programının sinyalini piyasa ile paylaşmıştı. 2015 yılındaki toplantıya katılan başkan yardımcısı Vitor Constancio, o senenin Aralık ayında piyasayı ters köşede bırakan mütevazi adımların sinyalini paylaşmıştı. Geçen sene ise Jackson Hole, sönük geçmişti. Bu sene Draghi’nin üç senelik aranın ardından Jackson Hole’a dönmesi belki de para politikasını normalleştirme konusundaki yol haritasının çizilmesiyle ilgili çıkabilir. Böyle bir durumda Perşembe gününü ECB, son derece temkinli geçirmeye çalışabilir.

Veri gündemi açısından yine rahat bir gün. Öğlen TSİ 12:00’de Almanya’da ZEW anketi takip edilecek. Yüksek seviyelerdeki ZEW endeksinin kısmi bir geri çekilmeye rağmen güçlü eğilimini koruması bekleniyor. ABD’de ise TSİ 15:30’da ithalat ve ihracat fiyat endeksleri ile TSİ 17:00’de konut piyasasına yönelik güven endeksi (NAHB) izlenecek. Bugün ayrıca TSİ 15:00’de Macaristan Merkez Bankası’nın para politikası kararı bulunuyor. Macaristan, en son genişlemeci yöndeki makro-ihtiyati politikalarıyla piyasayı şaşırtmıştı.

ŞİRKET HABERLERİ

Afyon Çimento (AFYON, Pozitif): Şirket’in Afyonkarahisar’da bulunan eski çimento fabrikasının faaliyetinin durdurulmasından sonra,  156 dönümlük ticari ve konut imarlı toplam 12 adadan oluşan taşınmazlardan 3 adanın satışı için 2 kuruluş ile ön protokol imzalanmıştır.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket’in Ocak – Haziran 2017 dönemi prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 oranında artarak 283mn TL’ye yükselmiştir. 2017 yılının Hazirana ayındaki prim üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %2 oranında artarak ve 51,3mnmn TL olmuştur.

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Opet, Sırp enerji şirketi Knez’i 115 milyon dolara almak istiyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, geçen hafta Opet’in Yönetim Kurlu Başkanı ve kurucusu Fikret Öztürk, Belgrad’a giderek görüşmelere başladı. Sırbistan’ın en önemli gazetelerinden Vecerrne Novosti de Fikret Öztürk’ün Knez Petrol’ün sahibi Srdjan Knezevic ile görüştüğünü ifade ediyor. Kaynak: Dünya. Türpaş’ın Opet’te %40 oranında payı bulunuyor.

5 Mayıs 2017 Tarihli Tüpraş raporumuz için tıklayınız…

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr):  Şirket,  200mn TL’ye kadar, azami 2 yıl vadeli yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihracı nedeniyle dün SPK’ya başvurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut Sektörü: Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” ve “REIDIN Emlak Endeksi” haziran ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre konut fiyatları Haziran’da bir önceki aya göre %0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise %10,13 arttı. Geçen ay konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir Bursa, en çok azaldığı şehir ise Şanlıurfa oldu. Yeni Konut Fiyat Endeksine göre de Haziran’da konut fiyatları bir önceki aya göre %0,29, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2,82 arttı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Kocaeli’de bulunan 6,4bin m2 arsa üzerine yaklaşık 12,9bin m2‘lik Kimyevi Depolama Alanı yapılacaktır. Yapılacak yeni depolama alanı 1 seneliğine kiraya verilmiş olup, kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık KDV dahil 1,5mn USD gelir elde edilecektir.