SABAH STRATEJİSİ
ABD – Çin arasında devam eden üst düzey ticaret görüşmelerinde yapılan olumlu açıklamalarla birlikte risk iştahı pozitif seyrediyor. Küresel büyüme endişelerinin gündemde kaldığı ortamda, piyasanın açıklanan verilere duyarlılığı artarken, Çin’den ocak ayına ait kredi artışının yüksek gelmesi de risk iştahına ilave destek veriyor. Öte yandan, halihazırda merkez bankalarının piyasa dostu adımları devam ederken, Cuma günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafında, kısaca reel sektöre ucuz kredi imkanı sağlayan TLTRO mekanizmasının muhtemel olabileceği yönündeki açıklama da iyimser bir havanın oluşmasını sağlamıştı. Açıklama ile birlikte Avrupa bankacılık hisselerinde sert yükseliş yaşanırken, satıcılı seyreden BIST100 endeksi de Cuma gününü pozitif bir görüntüyle kapattı. Kısaca mevcut haber akışı piyasaları kısa vadeli destekleyemeye devam edebilecekken, BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayıp gün içerisinde yükseliş eğiliminde olabilir. TCMB’nin hafta sonu TL zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi ve Türkiye’nin notu ile görünümünü değiştirmeyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin kararının piyasa üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir.
MAKROEKONOMİ
Bugün ABD piyasaları ‘Washington’un Doğum Günü’ nedeniyle kapalı. Dünyanın en büyük iki ekonomisindeki ticaret görüşmeleri bu hafta da gündemde belirleyici olmayı sürdürecek.
- ABD ile Çin üst düzey yetkilileri geçen hafta Beijing’de ticaret görüşmelerine tekrar başlamıştı. Taraflar görüşmelerden ilerleme kaydettiklerini belirtirken, ticaret müzakereleri bu hafta Washington’da devam edecek.
Bu haftanın odak noktalarından birisi ise ABD Merkez Bankası’nın ocak ayı sonundaki para politikası toplantısının tutanakları olacak. Çarşamba günü Fed toplantı tutanakları açıklanacak.
Aralık ayında ABD perakende satışların 9 yılın en büyük düşüşünü kaydetmesi ardından bu hafta Walmart’ın açıklayacağı kar rakamları takip edilecek.
Euro Bölgesi’nde siyasi riskleri bir ülke daha belirginleştirdi. İspanyol hükümetinin 2019 yılı bütçe tasarısının reddi ardından İspanya’da 28 Nisan’da erken genel seçim yapılacak.
Haftaya makroekonomik veri gündemi açısından sakin bir şekilde başlıyoruz. Bu hafta birçok Avrupa ve ABD Merkez Bankası yetkilisinin konuşması bulunuyor. Bugün TSİ 19.15’te ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria’nın konuşması bulunuyor. Yarın ECB Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomistinin konuşması bulunmakta. Cuma günü de ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması bulunmakta. Cuma günü ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemlerinin (TLTRO) muhtemel olduğunu ve tartışıldığını ifade etmiş, risk iştahının artmasında etkili olmuştu.
Fed tarafındaki konuşmalar ise özellikle cuma gününe toplanmış durumda. Fed bölgesel başkanlarından güvercin açıklamalar duymaya devam ediyoruz. Cuma günü San Francisco Fed Başkanı, bu yıl büyük ihtimalle faiz artışı olmayacağını beklediğini belirtti.
Hafta genelinde verilere baktığımızda,
- Salı günü Almanya ZEW endeksi,
- Çarşamba günü Fed toplantı tutanakları, Japonya dış ticaret dengesi,
- Perşembe günü küresel imalat ve hizmet PMI (satın alma yöneticileri endeksi) ile ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri,
Cuma günü de Türkiye reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, Japonya TÜFE, Almanya büyüme ve IFO endeksi, Euro Bölgesi TÜFE açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Afyon Çimento (AFYON, Negatif): Şirket 4Ç2018’de 7mn TL zarar kaydetmiştir. Yılın son çeyreğinde satış gelirleri yıllık %48 oranında gerileyerek 33,8mn TL’ye düşerken, brüt kar sadece 0,5mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde brüt kar 14,9mn TL idi. Diğer yandan, net finansman giderinin geçen yılına aynı dönemine göre 4,9mn TL artış kaydetmesi ve yatırım faaliyetlerden elde edilen gelirin 18,3mn TL daha az olması zarar kaydedilmesinde diğer faktörler olmuştur. Son olarak, Son çeyrek zarar rakamıyla birlikte Şirket’in 2018 yılı karı 3,9mn TL ile bir önceki yılın net dönem karı olan 54mn TL’nin oldukça altında gerçekleşmiştir.
Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2018 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %58,8 oranında artarak 1.710,4mn TL’ye ulaşmış ve piyasa beklentisi olan 1.500mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tüpraş, ve Yapı Kredi Bankası karlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi bunda ana etken olurken, Ford Otosan ve Aygaz’ın 4. çeyrek karı ise beklentilerin altında kalmıştır. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte holdingin 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı 5.537mn TL’ye ulaşmıştır. Holding bir önceki yılın aynı döneminde 4.908,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): Sasa 2018 yılının son çeyreğinde net dönem karı 185,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 53,5mn TL net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri %36 oranında artan şirketin brüt karı ise maliyetlerdeki yüksek artışın etkisiyle %17,5 oranında gerileyerek 81,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna ilaveten operasyonel giderler de %43,3 oranında artarak karı baskılamıştır. Diğer faaliyetlerden kaydedilen 91mn TL’lik giderin etkisiyle de 40,9mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. Diğer taraftan 4Ç2017’deki 23,8mn TL’lik finansman giderine karşın kurlardaki gerilemenin etkisiyle 4Ç2018’de 208,8mn TL’lik finansman geliri kaydedilmesi yüksek karda ana etken olmuştur. Son çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin 2018 yılı net dönem karı 597,4mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yıla göre %193 oranında artış kaydetmiştir.
Arçelik (ARCLK, Sınırlı Negatif): Şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından kar payı dağıtımı yapılmaması teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi.
Otokar (OTKAR, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına 3 TL brüt (2,55 TL net) kar payı ödeme teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Cuma günkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,7 olarak hesaplanmaktadır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Datagate (DGATE): Şirket’in 4Ç2018’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %45 oranında azalarak 6,8mn TL’ye gerilemiştir. Satış gelirleri %81,6 oranında gerileyen Şirket’in brüt karı da %56 oranında azalarak 4Ç2018’de 7,2mn TL olmuştur. Marjlar tarafında, Şirket’in 4Ç2018’deki net ve brüt kar marjı sırasıyla %6,6 ve %7,0 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde net ve brüt kar marjı sırasıyla %2,2 ve %2,9 idi. Son olarak, dördüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2018 yılındaki net dönem karı bir önceki yıla göre %42 oranında azalarak 17,9mn TL olmuştur.
Kafein Yazılım (KFEIN, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına 0,076 TL brüt (0,065 TL net) kar payı ödeme teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Cuma günkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.
Reysaş GYO (RYGYO, Pozitif): Şirket 4Ç2018’de 405,5mn TL kar açıklamıştır. Brüt kar bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 oranında artarak 4Ç2018’de 34,4mn TL’ye yükselerek karı desteklerken, net esas faaliyetlerden diğer gelirlerin yine bir önceki çeyreğe göre 170,9mn TL artması karın artmasında önemli bir faktör olmuştur. Esas faaliyet gelirlerinde, gerçeğe uygun değer artışındaki fark etkili olurken, bu artıştaki fark bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 135,5mn TL daha fazla gerçekleşmiştir. Ayrıca 4Ç2017’deki 45mn TL’lik finansman giderine karşın, 4Ç2018’de 66,2mn TL net finansman geliri kaydedilmiştir. Son çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2018 yılındaki net dönem karı bir önceki yıla göre %101 oranında artarak 212,1mn TL olmuştur.
Uşak Seramik Sanayii (USAK): Şirketin 2018 yılı dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4Ç2018’de bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece %2 oranında artarak 70,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %2,2 oranında azalmış, brüt kar ise %12,8 oranında artmış ve 21,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %24,3 artışla 8,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 5,6mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece esas faaliyet karı 19,4mn TL olmuştur. 21,7mn TL’lik finansman gideri sonucu şirketin 2018 yılı dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 2mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 2018 yılı ana ortaklık karı geçen yıla göre %18,4 oranında azalmış ve 4,5mn TL olmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı kademeli bir şekilde azalmaya devam ediyor ve toplam fonlama 64 milyar TL’den 62 milyar TL’ye geriledi. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.
Ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlikle risk iştahının canlı seyretmesiyle ABD 10 yıllıkların faizi, haftayı haftalık bazda 3 baz puan yükselişle %2,66 seviyesinden sonlandırdı. Bugün ABD piyasaları tatil olduğundan 10 yıllıklarda işlem geçmiyor.
Yurtiçi bono piyasasında faizlerin haftalık bazda sınırlı bir yükseliş kaydettiği haftayı geride bıraktık. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 23 baz puan artışla %18,60 seviyesinden haftayı sonlandırdı. 10 yıllık gösterge kağıdın bileşik faizi ise haftalık bazda 34 baz puan yükselerek haftayı %14,92 seviyesinden sonlandırdı.