Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta TCMB’nin beklentilerin üzerindeki faiz artırımı ile  risk algısında güçlü bir toparlanma görülürken, Lira varlıklarda da genele yayılan değer kazançları yaşandı. Bu haftanın önemli gündem maddesi ise 20 Eylül’de açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) olacak.  Yurtdışında ABD’de ikinci öneme sahip veriler takip edilecekken, hafta genelinde Japonya Merkez Bankası toplantısı  öne çıkıyor.  Ancak, toplantıda piyasalar üzerinde oynaklık yaratabilecek bir karar beklenmiyor. Dolayısıyla, TCMB kararının yansımaları devam edebilecekken, piyasanın odağında OVP kalmaya devam edebilir ki piyasa iyimser tarafta kalabilir ve iki haftadır pozitif ayrışan Lira varlıklar bu eğilimini koruyabilir. Haftaya başlarken, ABD – Çin arasındaki ticaret geriliminin karşılıklı söylemlerle tekrar artığını gözlemliyoruz. Asya ve ABD vadelileri satıcılı seyrediyorlar. BIST100 endeksi de güne hafif baskı altında başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Haftaya yurtiçinde yoğun makroekonomik veri takvimiyle başlıyoruz. Ancak şüphesiz haftanın en önemli gelişmesi 20 Eylül’de açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) olacak. 10 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak Yeni Ekonomi Modeli’ni paylaşmıştı. Bu doğrultuda, 2019 yılı büyümesinin %3-%4 aralığında olması, cari açığın ise %4 civarlarında dengelenmesi beklenmekteydi. Bütçe açığı/GSYH’in ise %1,5’lar seviyesinde sınırlandırılacağı ifade edilmişti. Neticede OVP ile Yeni Ekonomi Modeli’nin detayları hakkında bilgi sahibi olacağız. OVP de büyüme, enflasyon, bütçe dengesi ve cari denge gibi ekonominin temel büyüklüklerine yönelik hedefler paylaşılmakta. Üç yıllık bakış açısına sahip olan Program aslında yetkililerin ekonomideki üç yıllık yol haritasını bize derinlemesine sunacak bir veri seti olacak.

Bugün TSİ 10’da temmuz ayına ait sanayi üretim verisi açıklanacak. Üçüncü çeyreğin ilk verisi olması açısından dikkate değer. Ekonomideki dengelenmenin sanayi sektörü tarafındaki yansımasını daha net gözlemleyebilme şansına sahip olacağız. Verinin yıllık bazda %1,85 artması beklenmekte. Haziran ayında veri aylık %2 düşerken; yıllık %3,2 artmıştı. Cuma günü, temmuz ayına ait açıklanan cari denge rakamlarında da ithalatın hız kesmesiyle ekonomideki dengelenmenin hızlandığı görülüyor.

Bugün ayrıca saat 10’da haziran dönemine ait işsizlik rakamları açıklanacak. Mayıs döneminde işsizlik oranı tek haneli seviyede kalmayı başarmış ve %9,7 açıklanmıştı. Ancak son üç aydır mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı çift hanede seyretmekte. Arındırılmış işsizlik oranı, mayıs döneminde nisan dönemine göre 0,3 puan artarak %10,6 düzeyinde gerçekleşmişti. Ekonomideki dengelenmeyle birlikte işsizlik oranındaki hafif yükselişler doğal karşılanabilir. Bununla birlikte yaz aylarını kapsayan istihdam rakamlarında turizm sektörünün olumlu yansımasını özellikle hizmet istihdamında gözlemleyebiliriz.

Bugün ayrıca saat 11’de ağustos ayına ait bütçe dengesi rakamları açıklanacak. Bütçe açığı/GSYH oranı %2’ler seviyesinde seyretmeyi sürdürüyor. Kamudaki tasarruf ise giderler kısmındaki baskıyı hafifletecek bir unsur olmakta. Bununla birlikte vergi gelirlerinin seyri bütçe dengesinin yılı nasıl kapatacağı konusunda belirleyici olacak. Kısa vadedeki görünümden ziyade özellikle OVP’de çizilecek rota çok daha kıymetli.

Yurtdışı tarafında bugün TSİ 12’de Euro Bölgesi TÜFE rakamları açıklanacak. Ağustos ayına ait enflasyon verilerinin nihai halini takip edeceğiz. Bundan dolayı piyasada önemli bir hareketlilik yaratmayabilir. Bölgede çekirdek enflasyon %1 düzeyinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyon tahminlerini değiştirmedi ancak büyüme tahminlerini hafif düşürmüştü. ECB, enflasyon tarafında şimdilik işlerin yolunda olduğunu düşünüyor. Büyümedeki revize sonrası cuma günü açıklanacak olan eylül ayına ait hizmet ve imalat PMI verileri piyasaların daha dikkatinde olabilir.

Bugün TSİ 15.30’da New York Fed imalat endeksi ABD tarafında izlenecek tek veri.

Hafta genelinde çarşamba günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkıyor. Perşembe günü de Brezilya Merkez Bankası ve Güney Afrika Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. Brezilya’nın politika faizini %6,5, Güney Afrika’nın da politika faizini aynı şekilde %6,5 seviyesinde koruması bekleniyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 18-20 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan zirve de piyasaların dikkatinde olacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Banvit Bandırma (BANVT, Nötr): 13 Eylül 2018 tarihinde Bandırma’da gerçekleşen yoğun yağıştan bölgedeki kesimhanesi ve idari binalar etkilenmiş; Bandırma Kesimhane’de üretime sel nedeniyle geçici olarak ara verilmek zorunda kalınmıştır. Hasar tespit, temizlik ve son hızla devam eden yenileme çalışmalarının ardından Bandırma Kesimhanesi tekrar üretime başlayacaktır.

Banvit halihazırda piliç üretimine İzmir ve Elazığ tesislerinde devam etmektedir. Şirkete bağlı diğer üretim tesisleri, normal uygulamaları çerçevesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Sel felaketinin neden olduğu zararları azaltmak ve riskleri önlemek için de gereken önlemler hassasiyetle alınmaktadır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “Al”, Nötr): 126 gün vadeli 300mn TL nominal değerli ve 210 gün vadeli 100.000mn Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 17-18-19 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: 1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,25, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,75, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,80, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,30 olarak belirlendiği TCMB tarafından açıklanmıştır.

Demir-Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, Ağustos ayında 2017 yılının aynı ayına kıyasla %5,7, Temmuz ayına kıyasla ise, %8,2 oranında düşüşle 3mn ton seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %8,2 azalırken, entegre tesislerin üretimleri geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla seviyesini korudu. Ocak-Ağustos döneminde toplam ham çelik üretimindeki artış yavaşlayarak %1,7 oranında yükselişle, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 24,7mn tondan 25,2mn tona çıktı. Sekiz aylık dönemde, elektrik ark ocaklı tesisler %2 oranında artışla 17,4mn ton; entegre tesisler ise, %1,1 artışla 7,8mn ton ham çelik üretimi kaydetti. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin kütük üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %0,9 oranında azalışla, 16,7mn tona gerilerken, slab üretimi, söz konusu dönemde %7,2 artışla 8,4mn ton seviyesine yükseldi. Kaynak: TÇÜD

Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından sektörün ilk 6 aylık verileri açıklandı. Çimento sektörünün Ocak-Haziran verilerine göre; iç satışlarda %5,4 artış yaşanırken; bölgesel bazda yapılan satışlarda en büyük artış Ege Bölgesi’nde görüldü. Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “2017 yılının ilk aylarında yaşanan zorlu kış şartlarının, bu yıl yaşanmamasıyla yılın ilk 2 ayında satışlarda %31’lik büyüme yaşandı. Satışlar Mart ve Nisan aylarında aylık bazda %4 ve %8 artarak normal seyrine döndü. Ancak Mayıs ve Haziran aylarında Ramazan ayının da etkisiyle satışlar aylık bazda yaklaşık %9-12 aralığında azaldı ve yıllık satış artışı baz etkisi ile %5,4 olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, 2018 yılı Ocak-Haziran döneminde, ihracatımızı (çimento+klinker) en çok arttırdığımız ülke Senegal oldu. Bu ülkeyi Haiti ve ABD izledi. İhracatımızı artırdığımız diğer pazarları ise Gana ve Gine olarak sayabiliriz” şeklinde konuştu.

Türk Ticaret Kanunu (TTK) Değişiklik: Öz sermayeleri kur farkı nedeniyle eriyen firmaların ‘teknik iflas’ korkusuna çözüm geldi. Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 6102 Sayılı TTK’nın 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ’i ile eski kur bedelleri üzerinden borçlanıp bilanço hesaplarında borcu sermayesinin çok üstünde görünen firmalar, teknik iflas etmiş sayılmayacak. 2023’e kadar döviz kuru farkı zararları yansıtılmayacak. Sermayenin kaybı veya borca batık olma durumlarında uyulacak usul ve esasları belirleyen tebliğin Geçici 1. Maddesi, “1/1/2023 tarihine kadar, Kanunun 376’ncı maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir” şeklinde belirtildi. (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Volatilite Bazlı Tedbir: SPK kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, Adese (ADESE, Sınırlı Negatif), Adana Çimento (ADNAC, Sınırlı Negatif) ve TSKB GYO (TSGYO, Sınırlı Negatif)  payları 17/09/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 01/10/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinden %24’e yükseldi. Toplam fonlama miktarı da 158 milyar TL’den 148 milyar TL’ye geriledi. Cuma günü Merkez Bankası haftalık repo ihalesi ile 24 milyar TL piyasayı fonladı. Fonlamanın geri kalanı koridorun üst bandından sağlandı. Güçlü faiz artırımı ardından Merkez Bankası haftalık repo ihalelerine döneceğini belirtmişti. Ek olarak fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörmüştü. Bu doğrultuda Merkez Bankası, bir haftalık geçiş sürecinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin belirlenen para politikası duruşu ile uyumlu gerçekleştirilmesi amacıyla, 20 Eylül 2018 tarihine kadar gecelik borç verme faiz oranının %24 olarak uygulanacağını belirtmişti. Bundan dolayı da ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, politika faiziyle aynı seviyede %24 düzeyinde gerçekleşti.

Bono piyasasında verim eğrisinin orta ve uzun vadesinde düşüşlerin öne çıktığı bir haftayı geride bıraktık. Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı adımı sonrası 2 yıllık gösterge kağıdın faizinde haftalık 60 baz puanlık bir yükseliş dikkat çekti ve faiz %24,94 seviyesinden haftayı kapattı. 5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise sırasıyla haftalık 169 ve 91 baz puan geriledi ve %23,37 ve %18,64 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

Cuma günü öğleden sonra %3 seviyesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizi,  haftayı %2,99 seviyelerinden kapattı. Cuma günü ABD sanayi üretiminin beklentilerden güçlü gelmesi 10 yıllık faizini yukarı çekmişti.