Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Ticaret savaşına yönelik endişelerin kısmen azaldığı haftaya nötr risk iştahı ile başlıyoruz. Bilanço sezonunun devam edeceği ABD tarafında vadeliler hafif artıdayken, Asya borsaları baskı altında. Çin’de açıklanan ikinci çeyrek büyüme oranının bir önceki çeyreğin altında kalması ve sanayi üretiminin beklentilerden düşük gelmesi Asya’daki baskının nedeni. Yuan ise tekrar 6,70 seviyesindeyken, Gelişmekte Olan Ülke kurları yatay. TL de şu dakikalarda yatay bir görüntü sergiliyor. BIST100 endeksi de haftaya sakin bir görüntüyle başlayabilir. Cuma gecesi kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin etkisi de endeks tarafında sınırlı kalabilir. Bir süredir Türkiye’ye ait çeşitli riskler fiyatlanırken, derecelendirme kuruluşlarından da negatif açıklamaların gelmesi beklenmekteydi. Halihazırda ülke risk primimiz (CDS, 325 seviyesine kadar yükselmiş durumda) yüksek seyretmeye devam ediyor. Bugünkü ajandaya baktığımızda, Trump’ın Putin ile yapacağı görüşme günün öne çıkan gelişmesi. Veri tarafında ise yurtiçinde piyasa etkisi nötr olabilecek işsizlik rakamı takip edilecekken, öğleden sonra ABD’de perakende satışlar verisi var. Yarın FED Başkanı Powell’ın Senato’daki sunumu ise haftanın öne çıkan gelişmesi. Son FED toplantısı ve sonrasında çeşitli alanlarda yapılan açıklamalar FED’in politika görüşlerini açık bir şekilde ortaya koymaktaydı. Dolayısıyla, yarınki sunum fiyatlamalarda önemli bir değişim yaratmayabilir. FED’in politikalarına en hassas varlıklardan olan Ons Altın haftanın ilk gününde hafif yukarıda. ABD on yıllık tahvil faizi %2,82, Dolar endeksi ise 94,6 seviyesinde.

MAKROEKONOMİ

İkinci çeyrekte sınırlı yavaşlayan bir Çin ekonomisiyle haftaya başlıyoruz. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,7 ile beklentiler doğrultusunda büyüdü. Ancak büyüme ilk çeyrekteki %6,8 büyümenin altında kaldı. Hükümetin yılsonu büyüme hedefi ise %6,5.

  • Bununla birlikte ilk yarıda %6,7 büyümesi beklenen Çin ekonomisi %6,8 büyümüş durumda. İkinci çeyrekte büyüme çeyreksel bazda ise %1,6 olan beklentilerin üzerinde %1,8 büyüdü.
  • Ticaret gerilimlerinin de yansıyacağı ikinci yarı büyümenin görünümü daha kritik. Gümrük tarifelerinin ihracat üzerindeki etkisi büyümeyi daha ılımlı bir noktaya taşıyabilir. Çin Merkez Bankası ise boş durmuyor, bu sene büyümesini desteklemek için zorunlu karşılık indirimine başvurdu.

Bugün ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak perakende satışlar günün diğer en önemli verisi. Perakende satışların büyümeye dahil edilen kaleminin Haziran ayında aylık bazda %0,4 artması bekleniyor. Bugünkü veriyle tüketici harcamalarının ikinci çeyreği nasıl sonlandırdığını gözlemleyeceğiz. Tüketiciler yıla zayıf bir başlangıç yapmıştı ancak ikinci çeyrekte bu durumu telafi ettikleri görülüyor.

  • Yarın TSİ 17’de Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi’ne para politikası yarıyıl raporunu sunacak. Powell, ülke ekonomisini ve para politikasını değerlendirecek. Cuma günü Fed başkanının konuşmasını takip ettik. Başkan, ABD ekonomisinin son vergi indirimleri ve kamu harcamalarının katkısıyla gelecek 3 yılda büyümeye devam edeceğini düşünüyor. Başkanın büyümeye yönelik açıklamalarına karşın faiz politikasına değinmediğini de ekleyelim.
  • Haftanın geri kalanında ABD’de odaklanacağımız veriler ise, yarın sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı olacak.
  • Bilanço sezonu ise tam gaz devam ediyor. Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Neflix gibi kurumlar bilançolarını paylaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Helsinki’de bir araya gelecek.

Bugün Euro Bölgesi’nde takvim sakin. Hafta genelinde ise İngiltere tarafındaki veriler kıymetli. Çünkü verilerin gidişatı 2 Ağustos’taki İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararını etkileyecek nitelikte. Yarın ILO işsizlik rakamları ile Çarşamba günkü TÜFE verileri izlenecek.

Merkez Bankaları tarafında Perşembe günü Güney Afrika ve Endonezya Merkez Bankasının faiz kararı açıklanacak. Güney Afrika’nın politika faizini %6,5, Endonezya’nın %5,25’te sabit tutması bekleniyor.

Bu hafta yurtiçinde makroekonomik veri gündemi yoğun.

Bugün yurtiçinde TSİ 10’da Nisan dönemine ait istihdam rakamları açıklanacak.

  • İlk çeyrekte iktisadi faaliyetin güçlü seyri istihdam artışını beraberinde getirdi. Aralık 2017-Mart 2018 döneminde 211 bin kişiye istihdam sağlandı. Mart döneminde işsizlik oranı da %10,6’tan %10,1’e iyileşti ve Mayıs 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak iktisadi faaliyetteki yumuşamayla birlikte önümüzdeki süreçte işsizlik oranlarındaki düşüşün sınırlanabileceğini söyleyebiliriz.

Haftanın ilk gününde ayrıca TSİ 11’de Haziran ayına ait bütçe dengesi açıklanacak. Geride bıraktığımız 5 aylık süreçte artan harcamalar güçlü seyreden gelirlerle dengelendi.

  • İlk 5 ayda toplam 20,5 milyar TL olan bütçe açığı, hedefin %31’i seviyesinde bulunuyor. Yetkililerin 2018 yılı sonu bütçe açığı hedefi 66 milyar TL. Gelirler 2018 yılı hedefinin %43’ünü karşılamış durumda. Harcamalar ise hedefin %42 seviyesine ulaştı.
  • Yılın ikinci yarısında büyümedeki dengelenmenin vergi gelirlerini nispeten ılımlaştırması beklenebilir. Ancak yapılandırma ve imar barışından gelecek gelirlerin katkısıyla bütçe açığının hedefle uyumlu şekilde yılı sonlandırması olası gözüküyor.
  • Piyasa önümüzdeki haftalarda açıklanması beklenen Orta Vadeli Program’daki ekonomik göstergelerin gelişimini merakla bekliyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Isuzu (ASUZU, Pozitif):  Anadolu Isuzu, Köstence Belediyesi’nin düzenlediği E6 dizel yakıtlı otobüs alımı ile bu kapsamdaki bakım onarım, servis ve eğitim hizmetlerini kapsayan ihaleye en düşük teklifi vermiş ve Köstence Belediyesi tarafından sözleşmenin teknik detaylarını görüşmek üzere davet edilmişti. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, “Görüşmeler sonrası Köstence Belediyesi ile teknik konularda mutabık kalınmış ve olumlu görüşmeler sonrası belediye ilave alım hakkını da kullanmış olup şirketimizle 13 Temmuz 2018 tarihinde sözleşme imzalamıştır” denildi. İhale bedelinin KDV hariç 82.6mn RON olduğu ve şirketin son gelir tablosuna göre brüt satış hasılatına oranının %9,55 olduğu da belirtildi.  Açıklamanın ardından Asuzu hisseleri Cuma günü %5,3 oranında günü artıda kapadı.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2018 Haziran ayındaki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %14,2 oranında artarak 414,5mn TL’ye yükselmiştir. Haziran ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in Ocak – Haziran brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,6 oranında artarak 2,86 milyar TL’ye yükselmiştir.

Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2018 Haziran ayındaki prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 oranında artarak 46,8mn TL’ye yükselmiştir. Haziran ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in Ocak – Haziran prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında artarak 285,3mn TL’ye yükselmiştir.

Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Nötr): Halkbank 5 milyar TL’ye kadar sermaye benzeri borçlanma aracı için Genel Müdürlük ile Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı’nı yetkilendirdi. Farklı tür ve vadelerde bir veya birden fazla defada yurtiçinde nitelikli yatırımcılara satış yoluyla gerçekleştirilecek ihraçların maksimum 12 yıl vade ile sınırlı olacağı belirtildi.

Kordsa Teknik (KORDS, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı konumunda olan ve Amerika’da mukim Kordsa Inc., ticari havacılık sektörüne ileri kompozit malzemeler sağlayan “Fabric Development, Inc.” ve “Textile Products, Inc.” unvanlı tamamı Piyush A.Shah ve Abantika P.Shah’a ait iki ayrı şahıs şirketinin 98.181.859 (doksansekizmilyonyüzseksenbirbinsekizyüzellidokuz) Amerikan Doları karşılığında satın alınma işlemi tamamlanmıştır. Satınalma işlemine paralel olarak, Şirket Yönetim Kurulu’nun 13 Temmuz 2018 tarih, 2018/23 numaralı kararı ile, bağlı ortaklığımız olan Kordsa Inc.’in sermaye artırımına katılma kararı alınmıştır. Artırılması öngörülen toplam sermaye 65 milyon Amerika dolarıdır. Sermaye artırımına, şirket hissedarlık oranı olan %100 oranında katılacaktır.

Karel Elektronik (KAREL, Nötr): Karel A.Ş. 12.07.2018 tarihinde, Çınar Projesi kapsamında Ulak Haberleşme A.Ş’den toplam 13mn TL + KDV tutarında 5G Çekirdek Ağ fonksiyonlarından Erişim ve Hareketlilik, Oturum Yönetimi ve Kullanıcı Düzlemi Fonksiyonları geliştirme siparişi almıştır. Sistem, Mart 2018 tarihinde 3GPP tarafından yayınlanan 5G Sistem Mimarisi ve bağlantılı diğer standartlara uygun olarak geliştirilecek ve doğrulanacaktır. SSM/ULAK tarafından belirlenen tüm istekleri karşılayan çalışır durumda 5G Fonksiyonları (AMF,SMF ve UPF), yazılım kodları ve uygun format ve içerikte tasarım dokümanlarını içeren teslimatların 2021 yılı Mart ayı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Rating Services (S&P) tarafından Türkiye ülke kredi notunun indirilmesini takiben Şirket’in kredi notları üzerinde yapılan inceleme çalışması sonucunda; Şirket’in uzun vadeli kredi notu “BB+”, kısa vadeli kredi notu “B”, görünümü ise durağan olarak revize edildiği duyurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Savunma: Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında devam eden T129 ATAK helikopteri sözleşme görüşmeleri nihai sonuca ulaştı. İki ülke arasında 30 adet T129 ATAK helikopteri satışına yönelik resmi sözleşme imzalandı. TUSAŞ bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağladı. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Volatilite Bazlı Tedbir: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, BEYAZ.E, KLNMA.E ve METUR.E payları 16/07/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 30/07/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 119,9 milyar TL’den 130 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,76 seviyesinden %17,75 seviyesine geriledi.
Hazine’nin artan borçlanması ve enflasyonun yüksek seviyeleri faiz piyasasında baskı oluşturmaya devam ediyor. Her ne kadar bu yılın en yoğun ihale dönemi diyebileceğimiz Temmuz ayını atlatsak da faizler düşüşe dirençli bir görünüm sergiliyor. Geçtiğimiz hafta faizlerde haftalık bazda yükseliş görüldü. Özellikle yükseliş orta vadede yoğunlaştı. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, haftalık sırasıyla 34,124 ve 71 baz puan yükseldi.

Dolar endeksi haftalık %1 yükseliş kaydetmesine rağmen ABD 10 yıllıkların faizi, sakinliğini korudu ve geçtiğimiz haftaya göre değişim göstermeyerek %2,82 seviyesinden haftayı sonlandırdı.