SABAH STRATEJİSİ
Dün bekleme moduna geçen piyasalarda bu sabah risk iştahı zayıf. ABD vadeliler ve Asya borsaları negatif bir görüntü sergiliyorlar. Küresel senkronize yavaşlama endişelerinin ortasında dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin aylık bazda son yılların en büyük düşüşünü göstermesi risk iştahının azalmasında ana katalizör. Diğer yandan, ABD – Çin ticaret görüşmelerinde ABD’nin bazı taleplerinin sağlanamayacağının gözlenmesi de risk iştahını bir miktar baskılıyor. Ancak görüşmeler devam ediyor. Risk iştahının zayıflamasına bağlı olarak BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Küresel borsalardaki negatif seyrin yanı sıra, arz kısıntısı beklentisiyle brent petrolün yatay dirençlerini aşıp 65 USD’nin üzerine çıkması da fiyatlamalarda etkisini hissettirebilir. Öğleden sonra ABD’den gelecek veriler yakından izlenecekken, haftanın son işlem gününde endeks hafif satıcılı bir görüntü sergileyebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurtiçinde bugün gündem yoğun. Bütçe dengesi ve işsizlik verileriyle birlikte S&P, bugün Türkiye ile ilgili gözden geçirme raporunu açıklayacak. Derecelendirme kuruluşunun piyasa kapanışı ile değerlendirmesini paylaşması bekleniyor. Not ve görünümde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
Dün ABD’de perakende satışlar verisinin 9 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi ardından bugün dikkatler ABD verilerine çevrilebilir. Bugün ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ile Michigan tüketici güven endeksi, New York Fed imalat endeksi takip edilecek. TSİ 17.55’te Atlanta Fed Başkanının da konuşması bulunuyor. Ticaret temalı haber akışı ise takip edilmeye devam ediliyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde tarafların ABD’nin reform talepleri konusunda uzlaşma sağlayamadığının gözlenmesiyle son günlerde toparlanma gösteren risk iştahının baskılanmış olduğuna şahit oluyoruz.
Bugün de Çin ÜFE ve TÜFE rakamlarının 2019 yılına zayıflama eğilimini sürdürerek başladığını görüyoruz. Fabrika çıkış fiyatlarını ölçen ve aslında firmaların karlılık düzeyine işaret eden Çin ÜFE ardı ardına 7 aydır yavaşlamayı sürdürüyor. Enflasyonist baskıların gittikçe hafiflediği görülürken; ÜFE’deki zayıflama firmaların karlılığı üzerinde olumsuz etkide bulunabilecek bir unsur. Ocak ayında Çin ÜFE, Eylül 2016’dan bu yana en düşük artışını gerçekleştirerek yıllık %0,2 artış beklentisine karşılık %0,1 arttı. Bir önceki ay yıllık ÜFE %0,9 idi. TÜFE’de yıllık %1,9 artış beklentisine karşılık %1,7 arttı. TÜFE’nin ılımlı seyrini sürdürdüğünü görüyoruz. Bu durumda halihazırda yılın başında ekonomisini desteklemek için zorunlu karşılık indirimine giden Çin Merkez Bankasına para politikasında manevra alanı tanıyor.
Bugün yurtiçinde ocak ayına ait bütçe dengesi ve kasım dönemine (ekim-kasım-aralık ayları) ait işsizlik oranı açıklanacak. 2018 yılında bütçe açığı 72,6 milyar TL gerçekleşti ve Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 72,1 milyar TL ile uyumlu gerçekleşti. 2019 yılında mali disiplinin vergi gelirlerindeki ılımlı görünüme karşın, harcama kısıntısının katkısıyla sürmesini bekliyoruz. 2018 yılında diğer gelirlerle desteklenen bütçe dengesinin, 2019 yılında harcama kanalındaki kesintiden yararlanması bekleniyor. Neticede kamuda artan tasarruf eğilimi ve bütçe harcamalarının seyri 2019 yılında bütçe disiplini üzerinde belirleyici olacak. Yeni Ekonomi Programında 2019 yılı bütçe açığı/GSYH oranı hedefi:%1,8, Bütçe açığı:80,6 milyar TL öngörülmekte.
Nisan 2018’ten bu yana kademeli bir şekilde artış gösteren işsizlik oranı, ekim döneminde bir önceki yıla göre 1,3 puan artarak %11,6’ya yükselmişti. Mart 2017’den bu yana en yüksek seviyelerde seyreden işsizlik oranının, gerek mevsimselliğinin gerekse ekonominin son çeyrekteki yavaşlamasının etkisiyle sınırlı yükselişini sürdürmesi beklenmekte.
Dün yurtiçinde aralık ayına ait cari açık ve sanayi üretimi rakamlarını takip ettik.
- Aralık ayında cari işlemler dengesi, turizm gelirindeki azalmayla birlikte 4 ay aradan sonra açık verdi. 1,5 milyar dolar cari açık beklentisine karşılık 1,4 milyar dolar cari açık gerçekleşti. Böylece 2018 yılında kümülatif cari açık 27,6 milyar dolar gerçekleşti. 2018 yılında cari açık/GSYH oranının da %3,5-4 aralığında bir değer almasını beklemekteyiz. 2017 yılında kümülatif cari açık 47,3 milyar dolar gerçekleşmişti ve cari açık/GSYH oranı da %5,6 seviyesinde bulunuyordu. 2018 yılının ikinci yarısında ekonomideki dengelenme sürecinin belirginleşmesiyle cari açıkta hızlı bir daralma yaşandı. 2019 yılında da cari açıktaki daralmanın sürmesini beklemekteyiz. TCMB beklenti anketine göre anket katılımcılarının gelecek seneki 12 aylık kümülatif cari açık beklentisi 23,6 milyar dolar civarında şekillense de tahminlerde aşağı yönlü riskler ağırlık kazanıyor.
- Sanayi üretimi, beklentilerden zayıf bir şekilde geçtiğimiz yılı sonlandırdı. Dördüncü çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre %5,2 daraldı. (Üçüncü çeyrekte:%0,5 daralma idi.) Yılın son sanayi üretim verisiyle birlikte 2018 yılında büyümenin %3 seviyelerine yakın gerçekleşmesi beklenmekte. Dün şubat ayına ait TCMB beklenti anketini takip ettik. Anket katılımcıları bu sene için büyüme beklentilerini %1,4 seviyesinden %1,2 seviyesine çekerek bizim beklentimizden daha zayıf bir büyüme beklemekteler.
Son olarak bugünkü ABD verilerine kısaca göz atarsak,
- Bugün ABD’de TSİ 16:30’da şubat ayına ilişkin New York Fed Empire State İmalat Endeksi verisi açıklanacak. Endeks, ocak ayında 3,9 seviyesinde gerçekleşerek, Mayıs 2017’den bu yana imalattaki en düşük seviye olarak kayıtlara geçmişti. Endeksin, şubat ayında ise 7 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Bunun yanında, bugün ABD’de TSİ 17:15’te aralık ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. ABD’nin sanayi üretimi aralıkta aylık bazda %0,3 oranında artmıştı. Sanayi üretiminin ocakta aylık bazda artışının ise %0,1 seviyesine gerilemesi beklenmekte.
Gelecek haftanın odak noktası Fed toplantı tutanakları ile küresel hizmet ve imalat PMI verilerinin seyri olacak.
- Pazartesi günü ABD piyasaları tatil.
- Salı günü Almanya ZEW endeksi; çarşamba günü Fed toplantı tutanakları, Japonya dış ticaret dengesi; perşembe günü küresel imalat ve hizmet PMI (satın alma yöneticileri endeksi) ile ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri, cuma günü de Türkiye Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket 4Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 191mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 71mn TL idi. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,3 oranında artarak 831,5mn TL’ye ulaşan Şirket’in brüt karı ise 4Ç2018’de 89,9mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %43 azalmıştır. Şirketin son çeyrekte özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan elde ettiği 50mn TL’lik gelir ve 184mn TL’lik net finansman geliri şirketin karının bir önceki yılın aynı dönemine göre artmasında ana etken olmuştur. Şirket’in brüt ve net kar marjı sırasıyla %11 ve %23 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde brüt ve net kar marjı sırasıyla %20 ve %9 idi. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2018 yılı karı 224mn TL’ye ulaşırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %24 oranında azalmıştır.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Şirket’in 4Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 4,2mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 9mn TL’lik zarar açıklaması yönündeydi. Bir önceki yılın aynı döneminde ana ortaklık net dönem karı 41mn TL idi. Doğuş Otomotiv’in satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %38,1 oranında azalarak 2.921mn TL’ye gerilerken, satışların maliyeti de %40,5 oranında düşüş kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %13,1 azalarak 359,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 3,5 puan artışla %12,3’ü göstermiştir. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %12,7 oranında azalmış ve 226,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 90,7mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 42,4mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki faaliyet karı 150,6mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 1,7 puan azalışla %1,5’i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 34,7mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 41,5mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 118,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında 136,1mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Vergi öncesi net zarar 17,5mn TL seviyesinde gerçekleşirken, vergi gelirinin etkisiyle ana ortaklık net dönem karı da 4,2mn TL olmuştur. 2018 yılı genelinde ise Doğuş Otomotiv’in ana ortaklık net dönem karı geçen senenin aynı dönemine göre %27,3 azalarak 133,2mn TL’ye gerilemiştir.
Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Nötr): Halkbank’ın net dönem karı 2018 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %4,6 oranında artarak 317mn TL gerçekleşmiştir. Net kar rakamı bizim beklentimiz olan 325mn TL’ye yakın, piyasa beklentisi olan 342mn TL’nin ise bir miktar altında gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…
Tat Gıda (TATGD, Sınırlı Negatif): Şirket’in 4Ç2018 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %66,1 oranında azalarak 7,7mn TL’ye gerilemiş ve piyasa beklentisi olan 19mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. 4. çeyrekte satış gelirleri %5,1 oranında azalan şirketin satış maliyetleri ise %1,3 artmış ve buna bağlı olarak da brüt kar %25,3 oranında gerilemiş ve 52mn TL olmuştur. Şirketin faaliyet karı da %28,9 oranında azalarak 18,3mn TL’ye düşmüştür. Buna ilaveten finansman gideri de 1,5mn TL’den 10,2mn TL’ye yükselmiş ve karı baskılamıştır. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte şirketin 2018 yılı net dönem karı 38,6mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,9 oranında gerileme kaydetmiştir.
Aselsan (ASELS, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında finanse edilen ve T.C. İçişleri Bakanlığı’nın faydalanıcısı olduğu Türkiye’nin Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılmasına Yönelik 14.02.2019 tarihinde toplam bedeli 92,9mn Avro olan üç sözleşme imzalanmıştır. İşbu sözleşmeler kapsamında teslimatlar 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.
Aselsan’ın bakiye siparişleri Eylül 2018 sonunda 8,6 milyar dolar seviyesinde idi. Aselsan Eylül ayı sonundan itibaren, dün bildirilen dahil, toplamda yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yeni sözleşmeler imzalamıştır. Bakiye siparişlere yeni projelerin eklenmeye devam etmesi şirket için olumludur.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Negatif): 9.01.2018 Tarihli Kamuoyu Aydınlatma Platformu bildiriminde 1,8 milyar TL açıklamış olunan 2018 yılı net kar hedefi 1.25 milyar TL olarak revize edilmiştir. Şirket ayrıca “Kar Dağıtım Politikası Revizesi” duyuru yapmıştır. Buna göre; Şirket Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve Genel Kurul’un onayına sunulan kar payı dağıtım teklifi uyarınca, yıl sonlarında hesaplanan dağıtılabilir net dönem karının %10’unu nakit veya bedelsiz pay vermek veya belli oranda nakit ve belli oranda bedelsiz pay vermek suretiyle dağıtabilir.
Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE, Sınırlı Pozitif): Şirketin girişim sermayesi faaliyetleri kapsamında daha önce açıkladığı üzere portföy şirketlerinden Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin muhtemel stratejik alıcılara satışına yönelik çalışmalar yapılmasına başlanılması amacıyla şirket yöneticilerine yetki verildiğini ve bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini duyurulmuştu. Bu çalışmalar kapsamında potansiyel stratejik alıcılardan bir tanesi olan RHI Magnesita NV ile Münhasırlık Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu çalışmalar ve görüşmeler kapsamında gerçekleşecek gelişmelerin II-15.1 no.lu Özel Durumlar Tebliğine uygun olarak yatırımcılarımıza KAP üzerinden duyurusu ayrıca yapılacaktır.
Tofaş (TOASO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına 1,76 TL brüt (1,496 net) kar payı ödenmesi teklifini Genel Kurul Onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 19 Mart 2019’dur. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %9,5 olarak hesaplanmaktadır. Genel Kurul tarihi 13 Mart 2019 olarak belirlenmiştir.
Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Nötr): Tüpraş’ın Batman rafinerisinin kapanmasına yol açacağı gerekçesiyle itiraz ettiği Maden Kanunu teklifindeki düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Genel Kurul’da eleştiriler üzerine söz alan Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, konuyla ilgili komisyon süreçlerinde hem TÜPRAŞ hem de TPAO’nun görüşlerinin alındığını belirtirken, TÜPRAŞ’ın düzenleme nedeniyle yaşayacağı kaybın 35 milyon TL olacağını söyledi.
Türk Telekom (TTKOM, Öneri “AL”, Nötr): S&P Global Ratings (S&P) şirketin kredi notunu “BB-” not görünümünü “Durağan” olarak teyit etmiştir. Diğer yandan S&P, Şirketin bağımsız kredi profili notunu güçlenen kredi profili sebebiyle “bb+” dan “bbb-” ye yükseltmiştir.
Şirket ayrıca 5 ve 7 yıl arasında vadeli, SPK tarafından onaylanan mevcut ihraç tavanı içerisinde kalacak şekilde, yurt dışında nitelikli yatırımcılara borçlanma aracı ihraç etmeyi planlamaktadır. Borçlanma aracı ihracı 144A/RegS düzenlemelerine tabi olacaktır. Bu kapsamda Londra, Boston ve New York’ta 15 Şubat 2019 tarihinden başlayarak yatırımcı toplantıları düzenlenecektir.
7 Şubat 2019 Tarihli Türk Telekom Raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Bazı internet sitelerinde çıkan haberlerde, Ortaklığın İstanbul Havalimanı’na hissedar olacağı ve ciddi bir borç yükünün Ortaklığa devredileceğine dair ifadeler tespit edilmiştir. Bahsi geçen haber gerçeği yansıtmamakta olup, İstanbul Havalimanı’na ortak olmaya ilişkin Yönetim Kurulu’nun herhangi bir değerlendirmesi ve kararı bulunmamaktadır. Ortaklık, operasyonların sorunsuz devam edebilmesi için İstanbul Havalimanı’na geçiş sürecine ve mevcut filo büyümesi ile ilgili yatırımlarına odaklanmış durumdadır.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): 119 gün vadeli 300mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 18-19-20 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 300mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 450mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.
14 Şubat 2019 tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: British Petroleum (BP) tarafından, küresel enerji talebinin 2040 yılına kadar üçte bir oranında artmasının beklendiği bildirildi. BP Enerji Görünümü 2019 raporunda, 2040 yılı itibarıyla küresel enerji piyasalarını etkileyebilecek belirsizliklere ve enerji sektörüne ilişkin öngörülere yer verildi. Raporda küresel ekonomik büyümenin ve refah seviyesindeki artışın desteklenebilmesi için gereken enerjinin sağlanması ve hızlı bir şekilde düşük karbon salınımına geçilmesi konusundaki zorluklar temel belirsizlikler arasında sıralandı. Kaynak: AA
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Halk GYO (HLGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2018’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %50 oranında artarak 323mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %48 oranında artarak 24mn TL’ye yükselmiştir. Son çeyrekte kaydedilen 306mn TL’lik değer artışı geliri karın yüksek çıkmasında ana etken olmuştur. 4Ç2017’de 207mn TL değer artışı geliri kaydedilmişti. Son çeyrekteki kar ile birlikte Şirket’in 2018 yılındaki net dönem karı ise bir önceki yıla göre %57 oranında artarak 395mnTL olmuştur. Diğer yandan, Şirket Ankara portföyünde yer alan taşınmazının, 01.04.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ilk yıl aylık 43binTL +KDV bedel ile 5 yıllık süre için kiralanmasına, yeni dönem (yıllık) kira artışının, her yıl Mart ayı 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalaması oranında uygulanmasına karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 67 milyar TL’den 64 milyar TL’ye geriledi. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.
ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde tarafların ABD’nin reform talepleri konusunda uzlaşma sağlayamadığının gözlenmesiyle son günlerde toparlanma gösteren risk iştahının baskılanmış olduğuna şahit oluyoruz. Bu görüntü altında güvenli liman talebinin artmasıyla risksiz faiz oranı göstergesi olan ABD 10 yıllıkların faizi, %2,65 seviyesine gevşemiş durumda.
Yurtiçi tahvil piyasasında, TL’deki dalgalanmanın etkisiyle faizlerde kısmi yükselişler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 6 baz puanlık artışla %18,53 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 24 baz puanlık artışla %15,04 seviyesine geldi.