Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.11.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Avrupa’da büyüme sabahına Çin’den gelen üretim ve tüketim verileri ile uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,8713 seviyesinden geçiyorlar. Çin’den sabahın erken saatlerinde gelen üretim ve tüketim verileri, iktisadi faaliyetin normal seyrettiğini gösterdiler. Ekim ayında perakende satışlar %10 oranında artarken sınai üretim %6,2 artış kaydetti. Çin, insan nüfusu ve ekonomik hasıla açısından büyük bir ülke. Gelişen Ülke özelliğiyle açıklanan değerler Gelişmiş Ülkeler’de gördüğümüz değerlere göre bir hayli yüksek. Sayı doğrusu anlamında, yüksek seviye değerler beraberinde daha yüksek sapma (standart sapma = oynaklık) getirebiliyorlar. Açıklanan verilerin dönemselliğini de göz önünde bulundurunca (aylık, yıllık gibi); örneğin ABD perakende satışlar aylık %1,5 ila %1 arasında ciddi bir fark var. Ancak Çin’de yıllık %10,5 ile %10 arasındaki fark sıradan bir fark. Bu nedenle sabahki verilere bu gözle bakmakta fayda var. Perakende satışlar için beklenti %10,5 sınai üretim için beklenti %6,3 idi.

Sabahtan öğlene kadar Avrupa’dan gelecek üçüncü çeyrek büyüme verilerini gözlemleyeceğiz (Şekil 1). Para birliğinin geneli için büyüme bugün güncellenecek (TSİ 13:00). Almanya ve İtalya ise üçüncü çeyrek büyümesini ilk defa açıklayacaklar (TSİ 10:00 ve 12:00). Doğu Avrupa’da; Çekya, Macaristan ve Polonya verilerini açıklayacak ülkeler. Avrupa ekonomisi momentumunu ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe koruyabildi. Seviye açısından belirli bir tempo muhafaza ediliyor. Türkiye’nin ihracat verileri Avrupa’daki dinamizmi yurt-içine aktarıyor. Son çeyrekte Avrupa ekonomisinin bir kere daha ivmelenme şansı var. Kasım – Aralık dönemi verilerde Avrupa’nın ivmelenip ivmelenmediğini anlamaya çalışacağız.

İlaveten TSİ 13:00’de Almanya’da ZEW anketi açıklanacak. ZEW, finansçılarla yapılan bir anket ve daha çok piyasaya ilişkin beklentileri yansıtmakta. ZEW anketinin beklenti ve genel gidişat endeksleri ikinci çeyrekte yatay seyir izleyerek, ekonomideki momentumu yansıtmışlardı (Şekil 2). Bugünkü verilerde hem beklenti hem de genel gidişat endekslerinin artış göstereceği düşünülüyor. Bu görüntü – eğer gerçeğe dönüşürse – son çeyrekte belirebileceğini düşündüğümüz ivmelenme için bir ipucu olabilir.

Bugün Avrupa’daki diğer gelişme, merkez bankasının idare merkezi Frankfurt şehrindeki konferansı. Konferansa majör (ABD, Avrupa, İngiltere, Japonya) merkez bankalarının başkanları katılacaklar ve konuşma yapacaklar.  Öğleden sonra ABD’de TSİ 14:00’de KOBİ güven endeksini ve TSİ 16:30’da üretici fiyatları endeksini (ÜFE) gözlemleyeceğiz. ÜFE’nin küresel reflasyon konjonktüründe artışını sürdürmesi bekleniyor. KOBİ güven endeksindeki gelişme ise halihazırdaki vergi reformu yasa tasarısına ilişkin kamuoyunun tepkisini ölçmemizi sağlayacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Garanti Bankası, ICBC Turkey Bank’ın koordinatörlüğünde ICBC  ile (Industrial and Commercial Bank of China Limited) 250mn USDı tutarında, 3 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı.

27 Ekim 2017 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için Tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Türk Hava Yolları’nın 2017 yılı Ekim ayına ait trafik verileri yayınlandı. THY’nin yolcu sayısı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 artarak 6,2mn kişi olurken, yolcu doluluk oranı 6,3 puanlık artışla %81 seviyesine yükselmiştir. Ekim ayı ile beraber, 2017 yılının ilk 10 aylık döneminde yolcu sayısı %7,5 artışla 57,8mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 4,5 puan artışla %79 olmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Banka, 147 gün vadeli 300mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul A.Ş.’ye başvuru yapıldığını duyurmuştur.

7 Kasım 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) Rus şirketi Irkut ile havacılık alanında stratejik işbirliği ve ortaklık için mutabakat zaptı imzaladı. TAI tarafından yayımlanan bültene göre, Dubai havacılık fuarı sırasında imzalanan anlaşma sivil havacılık alanında ortak tasarım ve üretimin gerçekleştirilmesini öngörüyor. Rus devletine ait United Aircraft Corporation’a bağlı olan Irkut, sivil taşımacılık için azami 165 yolcu taşıyabilen dar gövdeli MC-21 jetlerini üretiyor. (Kaynak: Reuters)

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2017 Ekim ayı üretim, ihracat, satış değerlendirme raporunu açıkladı. Buna göre; 2017 yılı Ekim ayında toplam üretim %7, otomobil üretimi ise %4 oranında arttı. Toplam üretim 156,3 bin adet, otomobil üretimi ise 102,4 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 2017 yılı Ekim ayında toplam pazar %10 oranında artarak 93,8 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Otomobil pazarı ise %11 oranında büyüdü ve 70,5 bin adet olarak gerçekleşti. Ekim ayı toplam otomotiv ihracatı adet bazında %9 oranında artarken otomobil ihracatı da %8 oranında artış gösterdi. Toplam ihracat 118,9 bin adet, otomobil ihracatı ise 79,9 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

Ekim ayı rakamlarıyla birlikte yılın ilk 10 ayındaki üretim artışı %17 oldu. Yurtiçi pazar ise geçen sene aynı döneme göre %0,2 gerileme kaydetti. İhracattaki artış ise %22 seviyesinde gerçekleşti.

AVM: Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Eylül ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, 2017 Eylül döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde %8,5 artış kaydederek 216 puana ulaştı. AVM Endeksi verileri üçüncü çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında %19,4 artış gösterdi. Endeks, 2017 üçüncü çeyrek döneminde 228 puana ulaştı. AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Eylül 2017’de İstanbul’da 958 TL, Anadolu’da 731 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Eylül 2017’de 822 TL oldu. Çeyrek bazda metrekare verimliliği 870 TL olarak kaydedildi. Bu durum bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde %19,3’lük bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.

Finansal Kiralama Şirketleri: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal kiralama şirketlerinin 9 aylık net dönem kârının 881 milyon TL olduğunu açıkladı. BDDK’dan yapılan açıklamaya göre finansal kiralama şirketlerinin aktif büyüklüğünün 54.469 milyon TL, finansal kiralama alacaklarının 49.472 milyon TL, net takipteki alacaklarının 982 milyon TL, dönem net kârının da 881 milyon TL olduğu belirtildi.

Sigorta: Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, sigorta sektöründe Türkiye’nin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Sabancı penceresinden baktığımız zaman da sigorta sektörünü stratejik bir büyüme alanı olarak değerlendiriyoruz.” dedi. Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de hayat dışı (trafik, kasko, yangın, nakliyat, sağlık…) sigorta sektörünün toplam büyüklüğünün bu yıl 36-37 milyar lira düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Türkiye’de sigorta sektörünün büyüklüğünün milli gelirin %1,2’si kadar olduğunu kaydeden Dinçer, bunun dünya ölçeğinde küçük bir rakam olduğunu fakat Türkiye’de sektörün hızlı büyüdüğünü dile getirdi. Dinçer, bu yıl sigorta sektöründe %5 civarında bir büyüme olacağını tahmin ettiklerini anlattı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in Kocaeli portföyünde bulunan 31.240 m2 arsa üzerinde bulunan 63.189 m2‘lik deponun 300 m2‘lik depolama alanı için 15/04/2016 tarihinde yapılan kira sözleşmesi 6 aylığına uzatılmıştır. Kiraya verilen depodan 6 ayda yaklaşık KDV dahil 15bin USD gelir elde edilecektir.

Rapor için tıklayın.