Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün TCMB’nin beklentilerin üzerindeki faiz artırımı ile risk algısında güçlü bir toparlanma görüldü. TL varlıklarda da genele yayılan değer kazançları yaşandı. Dolar / TL 6 seviyesine doğru sert geri çekilirken, bir aylık zımni oynaklık 28’li seviyelere (en yüksek 61 seviyesi görülmüştü) kadar geriledi. Risk primimiz (5 yıllık CDS) 460’lı seviyelere, uzun vadeli tahvil faizi %19’a gerilerken, BIST100 endeksi de görece yüksek işlem hacmi ile bir süredir direnç yaptığı 50 günlük ortalamasının üzerinde kapanış yaptı. Dünkü iyimser görüntüye bağlı olarak endeks güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde yükseliş isteğini devam ettirebilir ki küresel çapta da risk iştahı pozitif seyretmeye devam ediyor. ABD – Çin arasında ticaret görüşmelerinin gündeme gelmesi, ABD’den ağustos ayına ait enflasyonun beklentilerin altında kalması ve TL’deki değer kazançları risk iştahını olumlu etkileyen başlıca faktörler. Bir süredir baskı altında kalan Gelişmekte Olan Ülke kurları da rahat bir nefes almak için ortam buldular. Bugün veri tarafında, yurtiçinde temmuz ayına ait cari denge, yurtdışında ABD’de ağustos ayına ait perakende satışlar ve sanayi üretimi takip edilecektir. Temmuz ayında cari açığın bir önceki aya göre gerilemesi beklenmekte ki cari açıktaki daralma TL için şu aşamada olumlu. Ek olarak, 80 USD’nin üzerine çıkan petrol (brent) bu sabah 78 USD’ye yakın seyrediyor.

MAKROEKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın açıklamalarını takip ederek haftanın son iş gününe başlıyoruz. Albayrak, Orta Vadeli Program’ın 20 Eylül’de açıklanacağını söyledi. Albayrak, ayrıca Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attığını vurguladı. Merkez Bankası’nın son kararının ardından “bağımsızlık” tartışmalarının kapandığını ve bundan sonra bu konudaki tartışmaların hiçbir gerçekliği ve karşılığı olmayacağını da dile getirdi. Neticede Merkez Bankası faiz kararını geride bırakan piyasaların dikkati, ekonominin 3 yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Program’ın açıklanmasında. Bakan, OVP’de gerçekçi makro hedefler ortaya koyacaklarını ve bu hedeflere ulaşmak için atacakları adımları paylaşacaklarını da bir kez daha ifade etti.

Bugün yurtiçinde TSİ 10’da temmuz ayına ait cari işlemler dengesi rakamları açıklanacak. Cari açığın, USD 1,8 milyar gerçekleşmesi beklenmekte. Haziran ayında cari açık USD 2,9 milyar gerçekleşmişti. Revizelerin olmadığını varsayarsak 12 aylık birikmiş cari açık da USD 57,4 milyardan USD 54,5 milyara gerileyecek.

  • Dünkü güçlü faiz artışı, TL’deki değerlenme eğilimini artıracak ve enflasyonist baskıları hafifletecektir. Bununla birlikte krediler, halihazırda takip ettiğimiz 2007-2016 ortalaması ve 2017 ortalamasına göre zayıf görünümünü sürdürmekte. Güçlü parasal sıkılaştırma ise kredilerdeki yavaşlamanın devamına işaret etmekte. Dolayısıyla iç talepte gözlenen yavaşlamanın bir miktar daha hızlanmasını bekleyebiliriz. Neticede ekonomideki dengelenme sonucu iç talepteki zayıflamanın olumlu yansımasını ithalat kanalında gözlemleyeceğiz. İthalattaki belirgin düşüş cari açığı keskin şekilde aşağı çekebilecek bir unsur. Nitekim beklentilerde bu yönde şekillenmekte. Eylül ayı TCMB beklenti anketinde de yıl sonu cari açık beklentisi USD 49,7 milyarla mart ayından bu yana ilk kez USD 50 milyarın altına geriledi.

Bugün yurtdışı tarafında dikkatler TSİ 13.30’daki Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Rusya Merkez Bankası’ndan bugün bir faiz artırımı beklenmiyor. Faiz kararında, 42 tahminden sadece 2 kişi 25 ve 50 baz puanlık sınırlı artırım beklemekte. Faiz artırımı beklenmese de daha şahin bir görünümle sahneye çıkan bir Merkez Bankası gözlemleyebiliriz. Rusya Merkez Bankası, para politikaları toplantısı öncesi genellikle sözlü yönlendirmeyi kullanmayı seven bir banka. Yani faiz indirimleri veya artırımlarında önceden bir sinyal vermekte. Geçtiğimiz günlerde Rusya Merkez Bankası Başkanı, eğer enflasyonist baskı ortaya çıkar ise para politikalarının sıkı olmaya devam etmesi gerektiğini vurgulamıştı. Gerekirse para politikalarını daha da sıkılaştırabileceklerini söylemişti. Yani banka şimdilik, piyasaları yönlendirecek güçlü bir sinyal vermemişti. Rusya’da enflasyon hedefi %4, güncel enflasyon rakamı ise %3,1’lerde. Politika faizi de %7,25 seviyesinde.

Bugün ABD’de TSİ 15.30’da ağustos ayına ait perakende satışlar ve TSİ 16.15’te sanayi üretimi rakamları izlenecek.

Önümüzdeki pazartesi günü yoğun bir yurtiçi gündemle haftaya başlayacağız. Haftanın en önemli gelişmesi şüphesiz 20 Eylül’de açıklanacak olan Orta Vadeli Program.

  • Pazartesi günü yurtiçinde temmuz ayına ait sanayi üretim verisi, haziran dönemi işsizlik oranı ve ağustos ayı bütçe dengesi takip edilecek. Perşembe günü de eylül ayına ait tüketici güven endeksi açıklanacak.

Yurtdışında çarşamba günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkıyor. Perşembe günü de Brezilya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. ABD’de genel olarak konut verileri ağırlıklı bir haftada olacağız. Euro Bölgesi ülkelerinde de ağustos ayına ait TÜFE rakamları bulunuyor. Cuma günü ise ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinde eylül ayına ait hizmet ve imalat PMI’larının seyri izlenecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Batıçim Çimento (BTCIM, Pozitif): Yatırımcılardan gelen talepler üzerine, Şirket beklentilerini paylaşmıştır. Buna göre, 2018 yılsonuna ilişkin normal koşullar altındaki konsolide beklentiler: konsolide satışlar 1.100 – 1.150 bin TL; brüt kar marjı %32-35; FAVÖK marjı %30-35 ve kapasite kullanım oranı %90 – 95 şeklindedir.

Batısöke Çimento (BSOKE, Pozitif): Yatırımcılardan gelen talepler üzerine, Şirket beklentilerini paylaşmıştır. Buna göre, 2018 yılsonuna ilişkin normal koşullar altındaki konsolide beklentiler: konsolide satışlar 350 – 400mn TL; brüt kar marjı %35-40; FAVÖK marjı %30-35 ve kapasite kullanım oranı %90 – 95 şeklindedir.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Nötr): 12 Eylül 2018 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında yapılan değişiklik ile, menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin 30 gün içinde Türk lirasına dönüştürülmesiyle ilgili karar yürürlüğe girmiştir.  Şirket, bu kararname ile birlikte konu ile ilgili çalışmalarına hız vermiştir. 2018 ilk yarı sonuçlarına göre halihazırda kira kontratlarının %39’u döviz cinsindendir.

2018 ilk yarı sonuçlarına göre şirketin, yurtdışı sağlık turizminden elde ettiği döviz cinsinden gelirlerinin toplam gelirlere oranı %9 iken, buna karşı giderlerinin toplam gelirler içindeki payı %7’dir. Kira kontratlarının tamamının Türk lirasına dönüştürülmesi durumunda toplam giderlerin döviz cinsinden olan kısmının toplam satışlara oranı %4’e düşecektir. 2018’in ilk yarısında %60’ın üzerinde büyüme gösteren yurtdışı sağlık turizm gelirlerindeki artışın yılın ikinci yarısında da devam etmesini beklenmektedir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): 4 Eylül 2018 tarihinde yaptığı Özel Durum açıklamasında, Şirketin tamamına sahip olduğu Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş. (HAVAŞ), Altur Turizm ve Free Turizm şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumun, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İstanbul genelinde Yeni Havalimanı toplu ulaşım entegrasyonu kapsamında Bagajlı Lüks Taşımacılık (BLT) hatlarının oluşturulması ve taşımacılığın uygun araçlarla karşılanması amacıyla toplu taşıma yapmak üzere hat kiralama” ihalesinde en iyi teklifi verdiği ve ihalenin gerekli onayların ardından yürürlüğe gireceğini duyurulmuştu.

İhale ile ilgili olarak İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından bugün şirkete iletilen bilgilendirme yazısında, sözkonusu ihalenin iptal edildiği ifade edilmiştir.

1 Ağustos 2018 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): T. Garanti Bankası A.Ş. ile yürütülmekte olan Türk Hava Yolları A.O. Yolcu Programı THY Frequent Flyer Programı kapsamında THY FFP üyelerine yönelik Miles&Smiles Kredi Kartı verilmesi işbirliğinin 1 Nisan 2023 tarihine kadar sürdürülebilmesi amacıyla T. Garanti Bankası A.Ş. ile yeni bir sözleşme imzalanmıştır.

17 Ağustos 2018 Tarihli Türk Hava Yolları Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Özellikle Kuzey Irak’ta yaşanan problemler sebebiyle çok sık sekteye uğrayan Türkiye ile Irak arasındaki ticaret, Irak merkezi hükümetinin yıllık 800 bin tonun üzerinde, benzin ve mazot alımı için açtığı ihaleyle yeniden canlanma dönemine girdi. Merkezi hükümet, Türkiye’den 3 ayda bir 200 bin tonluk benzin ve mazot alımı için ihale açtı. İhaleye konu ürünlere önümüzdeki dönemde LPG de eklenecek ve yıllık ihracat tutarı 1 milyar doları bulacak. (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İttifak Holding( ITTFH, Sınırlı Negatif): Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, ITTFH.E payları 14/09/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 28/09/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 167,2 milyar TL’den 158,5 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %19,25’ten koridorun üst bandından sağlandı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı.

Dün Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %17,75’ten %24’e yükseltti. Merkez Bankası, yaklaşık olarak ağustos ayı ortasından bu yana haftalık repo ihalesi açmıyor ve piyasayı faiz koridorunun üst bandından yani gecelik vadeden fonluyordu. Merkez Bankası güçlü parasal sıkılaştırma adımı ile bugünden itibaren tekrar haftalık repo ihalesi uygulamasına geçecek. Yani piyasayı %24 faiz oranı ile fonlayacak. Ayrıca banka, fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörmüş durumda.

Merkez Bankası’nın politika faizini beklentilerin üzerinde 625 baz puan artırması sonrası TL, dolar karşısında %4,3’ün üzerinde sert değerlendi. Neticede Merkez Bankası’nın şahin adımı TL pozitif algılandı. Enflasyonla mücadelede kararlı ve güçlü bir adım atan TCMB ile birlikte enflasyon beklentilerinin iyileşeceği öngörüsü verim eğrisinin 10 yıllık tarafındaki düşüşü belirginleştirdi. 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, 131 baz puan düşerek %19 seviyesi ile ağustos ayı başından bu yana en düşük seviyeden kapandı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, ABD TÜFE verisinin %0,3 artış beklentisi aksine %0,2 artış göstermesi ardından %2,97 seviyesinden %2,94’e doğru bir gevşeme gösterse de kapanışı tekrar %2,97 seviyesinden yaptı. 26 Eylül’deki Fed toplantısı yaklaştıkça 10 yıllık tahvil faizi de %2,95 seviyesi altında kalıcı olmakta başarılı olamıyor.