Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.01.2019)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya başlarken risk iştahı zayıf. Bugün Çin’den zayıf gelen dış ticaret verileri global büyüme endişelerini tekrar gündeme getirdi. Geçen hafta, güvercinleşen Fed ve ABD – Çin ticaret görüşmesiyle destek bulan piyasalar haftanın sonuna doğru kar satışlarıyla karşılaşma eğilimindeydi. Çin verileriyle de satışlar artmış gözüküyor. Asya ve ABD vadelilerde satıcılı bir görüntü hakim. Geçen hafta belirgin bir şekilde negatif ayrışan ve bu haftaya da satıcılı bir görüntüyle başlayan TL ile birlikte BIST100 endeksi de güne %0,6 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bu hafta yurtiçinde TCMB faiz kararı yurtdışında ise Brexit anlaşmasının Parlamento’daki oylaması öne çıkan gelişmeler. ABD’de ise şirket bilançoları açıklanmaya başlayacak. Bu kapsamda, temkinli mod korunabilecekken, halihazırda geçen haftaki yükselişlerin ardından güçlü sayılabilecek direnç seviyelerine yaklaşan endeks gün içerisinde baskı altında kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde TCMB faiz kararı, yurtdışında Brexit anlaşmasının Parlamento’daki oylamasından çıkacak sonuç, haftanın kritik gelişmelerinden.

  • 16 Ocak’taki TCMB’nin PPK toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklenmiyor ve politika faizinin %24 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor. Merkez Bankası’nın karar metnindeki ifadelerindeki değişiklik, gelecekteki olası politika adımlarına ışık tutması açısından yakından izlenecek. 2019 yılı için piyasa beklentisine baktığımızda bir kısım piyasa katılımcısının ilk çeyrekte faiz indirimi beklediğini görüyoruz. Bununla birlikte enflasyondaki baz etkisi dikkate alındığında nisandan önce faiz indirimi beklemeyen piyasa katılımcılarının da olduğu görülüyor.
  • İngiltere’nin AB’den ayrılması konusundaki anlaşma metni, Başbakan May ve AB arasındaki anlaşma ile sağlanmıştı ancak bu anlaşmanın parlamento tarafından da onaylanması gerekmekte. Yarınki anlaşma eğer Parlamento’dan geçmezse, Brexit sürecinin ne yönde ilerleyeceği de belli değil. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkacağı tarih ise 29 Mart olarak belirlenmişti. Çıkış tarihine kısa bir süre kalmasına karşın belirsizliklerin önemini koruması, Brexit’in 29 Mart’ın ötesine ertelenebilme olasılığını da artırıyor.

Çin’in aralık ayı dış ticaret verilerinde, ticaret geriliminin ve ekonomik yavaşlamanın izlerini takip ederek haftaya başlıyoruz. Hem ithalat hem ihracatın artış beklentisine karşılık yıllık bazda daraldığını görüyoruz. 2016 yılından bu yana en kötü performansa işaret eden ihracat ve ithalat rakamları, dolar bazında sırasıyla yıllık -%4,4 ve -%7,6 daralmış durumda. Beklenti: ihracat :%2 ve ithalat:%4,5 artıştı. Çin’de yetkililer bir yandan zorunlu karşılık indirimi gibi para politikası desteğinin yanı sıra kamu yatırımları tarafında da ekonomiye desteğini sürdürüyor. Çin’in bir yandan da büyüme hedefini 2019 için %6-6,5 aralığına indirmeye hazırlandığı görülüyor. Bu arada haftaya pazartesi Çin’in geçen yılın son çeyreğinin büyüme performansı açıklanacak.

Yurtiçinde ise bugün saat 10’da kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak. Kasım ayında sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 artması, yıllık bazda ise %5,4 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Ekim ayında sanayi üretimi, aylık ve yıllık bazda daralma kaydetmişti ve dördüncü çeyreğe beklentilerden zayıf başlamıştı. 2018 yıl sonu büyümesinin %3,3 düzeyinde gerçekleşmesini beklemeye devam ediyoruz. Bununla birlikte 2019 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki yıllık bazdaki düşüş eğiliminin bir süre daha bizimle olabileceği görülüyor. TCMB beklenti anketine göre, anket katılımcılarının 2019 yılı büyüme beklentisi ise %1,5 seviyesinden %1,4’e gerilemiş durumda.

Yurtdışında ise bugün TSİ 13’te Euro Bölgesi sanayi üretimi açıklanacak. Japonya piyasaları da bugün tatil.

Bu hafta Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan gibi büyük bankaların ve Nexflix gibi şirketlerin kar açıklamaları bulunuyor.

Haftanın geri kalanında odaklanacağımız verilere özetle bakarsak,

Yurtiçinde,

·         Salı günü ekim dönemi işsizlik rakamları ve aralık ayı bütçe dengesi,
·         Çarşamba günü aralık ayı konut satışları ve TCMB faiz kararı,
·         Perşembe günü konut fiyat endeksi açıklanacak.

Yurtdışında,

·         Salı günü Almanya 2018 yılı büyüme ve bütçe açığı/GSYH,  ECB Başkanı Mario Draghi’nin yıllık rapor                      sunumu,  ABD ÜFE,
·         Çarşamba günü Almanya ve İngiltere TÜFE, ABD perakende satışlar,
·         Perşembe günü Euro Bölgesi TÜFE, Güney Afrika faiz kararı,
·        Cuma günü ABD Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve aralık ayı sanayi üretimi, Japonya TÜFE             ve sanayi üretimi açıklanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Volkswagen’in Türkiye’de minibüs üretme konusunda Ford Otosan ile hemen hemen anlaşmış durumda olduğunu söyledi. Kanca, “Volkswagen, minibüs üretme konusunda Ford Otosan ile hemen hemen anlaşmış durumda. Bu kesin. Türkiye’de üretilen Ford Transit’lerin üretildiği fabrikalarda Volkswagen minibüsleri üretilecek. Bu birçok şeyi değiştirecek, birçok Almanın kafasındaki algıyı değiştirecek. Biraz da hükümetin özel teşvikler vermesi gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Türkiye’ye bir Alman otomobil fabrikası getirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Kaynak: AA

31 Ekim 2018 Tarihli Ford Otosan Raporumuz için tıklayınız…

Turkcell (TCELL, Öneri “AL”, Nötr): Şirketin, sermayesinin %55’ine sahip olduğu bağlı ortaklığı İnteltek İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %51’ine iştirak ettiği Azerinteltek’te sahip olduğu 51.000 AZN nominal değerdeki paylarının tamamının, Azerinteltek’in %24,5 hissedarı olan Baltech Investment LLC’ye, 19,5mn EUR karşılığında devri 11 Ocak 2019 tarihinde tamamlanmıştır.

26 Ekim 2018 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): 2015 yılında devreye alınan İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisinde, teknik olarak dört yılda bir yapılması ve tüm ünitelerde faaliyetin durmasını gerektiren periyodik bakım çalışması nedeniyle duruş planlanmıştır. Bu duruş esnasında, bazı iyileştirme projeleri kapsamında ekipman değişiklikleri de yapılacak olup, toplam duruş süresi  90 gün olarak planlanmıştır. Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın ithalat ile kompanse edilmesiyle nihai satış hacmine doğrudan bir etki öngörülmemekle birlikte, üretim azalışına bağlı olarak aylık yaklaşık 40 milyon ABD Doları tutarında FAVÖK kaybı beklenmektedir. Şirketin 2018 yılı ilk dokuz ayındaki FAVÖK’ü 6,8 milyar TL (yaklaşık 1,4 milyar dolar) idi. Şirket 2018 yılında da çeşitli planlı duruşlar gerçekleştirmiştir. Daha önce 2018 yılı son çeyreğinde yapılacağı belirtilen İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm tesisindeki bakım çalışmalarının ertelendiği 7 Kasım 2018’deki dokuz aylık finansallar için yapılan telekonferans sunumunda belirtilmiş ve 2019 yılı ilk yarısında yapılmasının planladığı ifade edilmişti.

12 Kasım 2018 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Savunma: Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Türkiye’den İnsansız Hava Aracı (İHA) alımı anlaşması imzalandığını açıkladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

San-el Mühendislik Elektrik Taahhüt (SANEL): Şirket 30.11.2018 tarihli KAP açıklamasında yer alan Finansal Duran Varlık Edinim tutarının değerleme işleminde Rehber Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş tarafından düzenlenen bina değerleme raporunun dikkate alınmaması suretiyle yalnızca Bizim Menkul Değerler A.Ş tarafından düzenlenen Şirket Değerleme raporu göz önüne alınarak 5,2mn TL olarak hesaplandığının şirkete tebligatı nedeniyle, daha önceki 8mn TL nihai satın alma bedeli düzeltilerek 5,2mn TL olarak 22.01.2019 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında hissedarların onayına sunulacaktır. Aynı toplantı gündeminde yer alan 1,60 TL olan ayrılma hakkı kullanım fiyatı Sermaye Piyasası Kurulu ilgili yazısı ile 1,62 TL olarak düzeltilmiş olup, Genel Kurul toplantısında hissedarların onayına sunulacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 102 milyar TL’den 97 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı.

ABD 10 yıllıkların faizi, haftayı haftalık bazda 3 baz puan artışla %2,70 seviyesinden sonlandırdı. Bugün Japonya piyasaları tatil olduğundan henüz 10 yıllıklarda işlem geçmiyor. Londra piyasalarının açılmasıyla 10 yıllıkların haftaya nasıl başlayacağını takip edeceğiz. Borsalardaki genel görünüme baktığımızda Asya borsalarının haftaya düşüş eğilimli başladığını görüyoruz.

Geçtiğimiz hafta yurtiçi bono piyasasında, kısa vadeli faizlerde düşüş eğiliminin belirginleştiği bir dönem oldu. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, haftalık bazda 77 baz puan gerileyerek haftayı %18,94 seviyesinden sonlandırdı. %18,94 seviyesi 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizinde son PPK toplantısı olan 13 Aralık’tan bu yana 260 baz puan civarı düşüş görülüyor. Bu hafta da bono piyasasında Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Her ne kadar faizlerde genel olarak değişiklik beklenmese de Merkez Bankası’nın karar metninde olası güvercin veyahut nötr söylemleri faiz piyasasının yönü konusunda belirleyici olabilir.