Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.08.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bir süredir yükseliş hareketi içerisinde olan kurda Cuma günü sert hareket gözlemledik. Cuma günü 6,42’de kapatan Dolar / TL, haftaya başlarken piyasanın sığ olduğu Asya seansında 7’nin üzerini gördü. Gece saatlerinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır.” ifadelerini kullandı. Açıklamalarla kurda geri çekilme gözlemlenirken, BDDK swap işlemleri ile ilgili bir duyuru yayımladı. Yapılan duyuruda swap işlemlerine sınırlama getirildiği bildirildi. Yapılan düzenlemeye göre, swap işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının % 50’sini geçemeyecek. Bu sabah ise TCMB, TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler açıkladı. Banka, gün içi ve gecelik vadede bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacağı bildirildi. Banka, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 250 baz puan, yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını 400 baz puan indirildiğini açıkladı. Aksiyonlar sonrasında Dolar / TL de Cuma günkü kapanış seviyesine yaklaştı. Şu dakikalarda ise oynaklık devam ediyor. Öte yandan, kurda yaşanan sert hareketler sonrasında risk iştahı küresel çapta bu sabah da zayıf kalmaya devam ederken, Asya borsalarında %2’ye yakın kayıplar var. Gelişmekte Olan Ülke kurlarındaki baskı gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi %2,87 seviyesinde.

MAKROEKONOMİ

Kurdaki oynaklığa karşı yetkililer önlem almayı sürdürüyor. Dün gece saatlerinde BDDK bankaların swap işlemlerine sınırlama getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, ”bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalanmanın en fazla etkilendiği kesim olan reel sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planını hazırladıklarını” vurguladı. Bugün sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumların gerekli aksiyonlarını alacağını ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklarını ifade etti.  TCMB ise zorunlu karşılıklarda indirime gitti. USD/TL kuru da BDDK ve TCMB’nin adımlarıyla 7,23 seviyelerinden Asya seansında 6,40’lara kadar gevşedi.

Ayrıca Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nı açıkladı. Albayrak, yeni dönemde daha sıkı para politikası ve mali politikası ortaya koyacaklarını belirtti. 2018-2019’un ekonomik dengelenme dönemi olacağını vurgulayan Albayrak, bu dönemde enflasyonun düşürüleceği ve sağlıklı bir büyümenin sağlanacağını sözlerine ekledi. Piyasa ile iletişimin önemine işaret eden Albayrak, uzlaşmacı ve gerçekçi politikaları tercih ederek spekülasyonların ekonomiyi olumsuz etkilemesinin önüne geçeceklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin çok güçlü bir bankacılık sektörünün olduğunu ve sermaye yapısıyla bütün senaryolara hazırlıklı, sağlıklı bir bilanço yapısının olduğunu sözlerine ekledi.

Bu hafta yurtiçinde makroekonomik veri gündemi yoğun.

  • Çarşamba günü Mayıs dönemine ait işsizlik rakamları ve Temmuz ayına ait bütçe dengesi açıklanacak. Emeklilere sağlanan ikramiyelerle artan harcamalar neticesinde Haziran ayında bütçe dengesi 25,6 milyar TL açık vermiş ve 12 aylık kümülatif bütçe açığı/GSYH oranı %2’in hafif üzerine çıkmıştı. Bütçe açığındaki yükselişin, yapılandırma ve imar Barışı kaynaklı elde edilen gelirlerle telafi edilmesi bekleniyor. Nitekim yetkililer de mali disiplinin süreceğine yönelik beyanlarını tekrarlıyor. Ek olarak yetkililerin kamuda tasarruf tedbirlerini artırmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Hazine’nin borçlanma rasyolarında aşağı yönlü revize gözlemledik. Geçtiğimiz hafta paylaşılan değerlendirmelerle Hazine ve Maliye Bakanlığı da 35 milyar TL tasarruf ve gelir arttırıcı önlem ile faiz dışı fazlanın +5 milyar TL’ye yükselmesini ve bütçe açığının ise yılbaşında açıklanan program ile uyumlu olarak %2’nin altında kalacağını öngörmekte.
  • İşsizlik oranı Nisan döneminde geçen yıla göre 0,9 puan azalarak %9,6 gerçekleşmişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise geçtiğimiz seneye göre 0,4 puan artarak %10,3 gerçekleşmişti. Ekonomideki dengelenme ile birlikte işsizlik oranlarındaki iyileşmenin kısmen sınırlanmasını bekleyebiliriz.
  • Perşembe günü Haziran ayına ait sanayi üretimi rakamları açıklanacak. İkinci çeyrek büyüme verisinin seyrini göstermesi açısından ve detaylarda dengelenme sürecinin de hızına ışık tutabilecek bir veri olması açısından dikkate değer bir veri. Mayıs ayında %6,4 yükselen verinin Haziran ayında yıllık olarak %5 artması beklenmekte.
  • Ayrıca Cuma günü Ağustos ayına ait TCMB beklenti anketi ve tüketici güven endeksi açıklanacak.

Yurtdışında bu hafta ABD’nin üçüncü çeyreğe nasıl başladığına ışık tutacak veriler izlenecek. Çarşamba günü açıklanacak Temmuz ayına ait sanayi üretimi ve perakende satışları verileri takip edilecek.

Almanya’da yarın ikinci çeyrek büyüme verisi takip edilirken; bir yandan da üçüncü çeyrekteki büyümeye dair öncü göstergeler izlenecek. Ağustos ayındaki görünüm hakkında bilgi verecek ve yarın açıklanacak Almanya ZEW endeksi bu haftanın öne çıkan verilerinden. Cuma günü de Euro Bölgesi’nin temmuz ayına ait çekirdek TÜFE verisi açıklanacak.

İngiltere’nin bu ayın başlangıcında beklentiler doğrultusunda faiz artırımı ardından makroekonomik verilerin seyri piyasa katılımcılarının dikkatinde olacaktır. Yarın ülkede işsizlik rakamları ve Çarşamba günü de TÜFE’nin seyri izlenecek.

Merkez Bankaları tarafında ise haftanın en öne çıkan ülkesi Mısır. Ülkenin politika faizini %16,75’te sabit bırakması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket’in 2018 Temmuz ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 oranında artarak 261,3mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibariyle %5 oranında artarak 167,1mn TL olmuştur. Temmuz ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2018 Ocak – Temmuz dönemi prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %45 oranında artarak 1.932mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibariyle %14 oranında artarak 1.310mnmn TL olmuştur.

Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Negatif): Anadolu Isuzu, 2018 yılının 2. çeyreğinde 15,3mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Şirketin 2Ç2018 satış gelirleri 2Ç2017’ya göre %90,6 artışla 356,1mn TL olurken, satışların maliyeti %86,7 artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %116,4 artışla 52,7mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %25,4 artışla 31,9mn TL olurken, diğer faaliyetlerden giderler 22,9mn TL ile şirketin faaliyet zararı yazmasına sebep olmuştur. Şirketin faaliyet zararı 2,1mn TL’yi göstermiştir. 20,3mn TL’lik finansman gideri sonrası şirketin vergi öncesi zararı 22,2mn TL olmuştur. 6,8mn TL’lik vergi geliri kaydeden şirketin 2. çeyrek net dönem zararı 15,3mn TL olmuştur. 2Ç2017’deki net zarar 4,5mn TL idi. İkinci çeyrek zararı ile birlikte Şirketin 2018 yılının ilk yarısındaki net dönem zararı bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,1 oranında artarak 31,4mn TL olmuştur.

Çimsa (CIMSA, Pozitif): Çimsa 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 oranında artarak 80,3mn TL’ye yükselmiştir. Net dönem karı bizim ve piyasa beklentisi olan 56mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri aynı dönemler itibariyle %29 oranında artarak 492,6mn TL’ye yükselirken, yurtiçi satışlar %16, yurtdışı satışlar %65 oranında artarak sırasıyla 325,9mn ve 233,4mn TL’ye yükselmişlerdir. Diğer yandan, satışların maliyeti ise yine aynı dönemler itibariyle %23 oranıdan artarak 353,9mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyetlerden daha yüksek artamsına bağlı olarak Şirket’in brüt karı %48 oranında artarak 2Ç2018’de 138,7mn TL’ye yükselmiştir. Marjlar tarafında, Şirket’in 2Ç2018’deki net ve brüt kar marjı sırasıyla %16 ve %28 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde net ve brüt kar marjı sırasıyla %13 ve %25 idi. İkinci çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %44 oranında artarak 117,41mn TL olmuştur.

Konya Çimento (KONYA, Pozitif): Şirket’in 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 oranında artarak 11,2mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in brüt karı ise %30 oranında artarak 20,1mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, Şirket’in 2Ç2018’deki net ve brüt kar marjı sırasıyla %10 ve %18 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde net ve brüt kar marjı sırasıyla %8 ve %17 idi. İkinci çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 16,6mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 3,1mn TL kar kaydedilmişti.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Negatif): Şirket nezdinde gerçekleştirilen 2015 ve 2016 hesap dönemlerine ilişkin KDV ve Özel İletişim Vergisi (“ÖİV”) yönünden sınırlı vergi incelemesi sonucunda, 2015 yılına ilişkin eleştirilecek herhangi bir husus olmadığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, 2016 hesap dönemine ilişkin olarak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Şirketin müşterilerine sunduğu bazı çoklu hizmetlerin ve paketlerde yer alan uygulamaların vergilendirilmesine yönelik ek talepte bulunulmuş ve Şirkete 53,8mn TL ÖİV aslı ve 80,7 Milyon TL vergi ziyaı cezası ile birlikte, 45,3mn TL KDV aslı ve 68mnTL vergi ziyaı cezası olmak üzere toplamda 247,8mn TL tutarında vergi tarhiyatı yapılmıştır. Şirket yapılan tarhiyat hakkında ilgili mevzuat uyarınca yasal haklarını kullanacaktır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “Al”, Nötr): 126 gün vadeli 400mn TL ve 210 gün vadeli 200mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup, talep toplama işlemi 13 – 14 – 15 Ağustos 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 600mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 900mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Hürriyet Gazetesi (HURGZ, Sınırlı Pozitif): Şirket 2Ç2018’de 303,1mn TL’lik net yatırım gelirleri sebebiyle 280,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 48,1mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Brüt kar geçen senenin %19,8 altında 39,9mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneki 11,3mn TL’nin altında 4,7mn TL’ye gerilemiştir. 303,1mn TL’lik yatırım faaliyetlerden gelir, 6,3mn TL’lik finansman gideri ve 16,5mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 280,5mn TL olmuştur. Şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 275,6mn TL’yi göstermektedir. Geçen sene aynı dönemdeki ana ortaklık net dönem zararı 67,7mn TL idi.

Polisan Holding (POLHO, Pozitif): Şirketin 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 oranında azalarak 24,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri %38,2 oranında artan şirketin brüt karı ise %84,2 oranında artarak 62,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %14,5 oranında artarak 26,9mn TL olurken, diğer faaliyetlerden gelirler de 1,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %100,8’lik artışla 39,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 6,2mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 34mn TL seviyesinde gerçekleşirken, ikinci çeyrek rakamları sonrasında şirketin 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yıla göre %5,5’lik artışla 43mn TL olarak gerçekleşmiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 123 milyar TL’den 144,9 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın 10,9 milyar TL’lik kısmı %19,25’ten BAPP ve BİST’ten sağlanırken kalanı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,75 seviyesinden %17,86’ya yükseldi.

TL’deki sağlıksız fiyat değişimleri faizler üzerinde de baskı oluşturuyor. 2,5 ve 10 yılık gösterge kağıdın faizi haftalık yaklaşık 300 baz puan yükseliş kaydetti. Gösterge kağıtların faizi haftayı sırasıyla %24,8, %24,4 ve %22 seviyesinden kapattı.

Riskten kaçış eğiliminin artmasıyla haftayı 8 baz puan düşüşle sonlandıran ABD 10 yıllıkların faizi, bu haftaya da düşüş eğilimini sürdürerek başlıyor. 10 yıllık tahvil faizi, 20 Temmuz’dan bu yana en düşük seviye olan %2,85 seviyesinin hemen altında haftaya başladı.