Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününe olumlu risk iştahı ile başlıyoruz. Katalizör: ABD ve Çin’in ticaret müzakerelerinde tekrar diyalog kurulabileceğine yönelik işaretler. ABD borsaları dün akşam %1’e yakın değer kazanırlarken, Asya borsaları da bu sabah pozitif. Hisse senetleri oynaklık endeksi VIX 12’li seviyelerde görece düşük. Ticaret savaşlarında şimdilik yumuşama görülmesi ile offshore Yuan eşik olarak görülen 6,70 seviyesinin hafif altında. Yuan’daki değer kazancına rağmen Dolar’ın dirençli durması Gelişmekte Olan Ülke kurlarındaki kazançları sınırlandırıyor. Geçen haftayı 94 seviyesinden kapatan, Dolar endeksi (DXY) bu sabah 95 seviyesine yaklaşmış durumda. ABD’deki olumlu makro görüntüyle birlikte diğer para birimlerindeki zayıflık Dolar’ı destekliyor. Geniş bir bant aralığı içerisinde hareket eden Dolar ise / TL şu dakikalarda 4,85 civarında yatay. Son üç gündür yüksek hacimle sert satışlarla karşılaşan BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Çin dış ticaret rakamlarıyla güne başlıyoruz. Çin ihracatı Haziran ayında beklentilerden güçlü bir görünüm sergilese de ithalat zayıf kaldı. İhracat yıllık %9,5 artış beklentisine karşın %11,3 arttı. İthalatta yıllık %21 artış beklentisine karşın %14 arttı.
- Trump’ın korumacılık politikalarına rağmen ABD ile Çin arasındaki dış ticaret bu yılın ilk yarısında artmaya devam etti. İlk altı ayda Çin’in ABD’ye ihracatı geçtiğimiz seneye göre %13,6 arttı. Çin’in ABD’den ithalatı da Ocak-Haziran döneminde %11,8 arttı. ABD yönetimi USD 34 milyarlık gümrük vergisini Temmuz ayı itibarıyla yürürlüğe koymuştu bundan dolayı ikili arasındaki dış ticaret hacminin yılın ilk yarısında artışını sürdürdüğü görüldü.
ABD’de ikinci çeyrek bilanço sezonu JP Morgan ve Citigroup ile bugün başlıyor. ABD’de veri tarafında ise Temmuz ayına ait Michigan tüketici güven endeksi ve Haziran ayına ait ithalat fiyat endeksi açıklanacak.
Fitch’in piyasalar kapandıktan sonra kredi notu değerlendirmemizi açıklaması bekleniyor. Kredi notunu BB+ ve görünümünü Durağan olarak koruması bekleniyor.
Haftaya yurtiçinde Pazartesi günü Nisan dönemine ait işsizlik rakamları ve Haziran ayına ait bütçe dengesi takip edilecek. Salı günü de Mayıs ayına ait sanayi üretim verisi açıklanacak.
Yurtdışında haftaya Çin büyüme, sanayi üretim ve perakende satışları verileri kıymete değer ve kritik.
Haftaya ayrıca ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Salı günü de Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi’ne para politikası yarıyıl raporunu sunacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2018 Haziran ayındaki prim üretimi 240,2mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı ayına göre %44 oranında artış göstermiştir. Yılın Ocak – Haziran dönemindeki prim üretimi de bir önceki yılın aynı dönemine göre %50 oranında artarak 1,67milyar TL’ye yükselmiştir.
Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket’in borsada nominal bedeli 5mn TL tutarına kadar kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesine, geri alım için ayrılacak fonun en fazla 50mn TL olarak belirlenmesine karar verildiği duyurulmuştur.
İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından 600mn TL nominal değerli 102 gün vadeli finansman bonosunun halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Halka arz edilecek finansman bonosuna fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarı 900mn TL nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak SPK’ya gerekli başvuru yapılmıştır.
Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Pozitif): Şirket geri alım programı açıklamıştır. Geri alıma konu edilecek azami pay sayısının daha önceki alımlar dahil ödenmiş sermayenin %10’unu aşmamasına ve azami fon tutarının ise 30mn TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Yılın ilk altı ayındaki elektrik üretim miktarı yüzde 2,5’lik artışla 141,8 milyar kilovatsaate (kWh) yükseldi. Doğalgazın ve barajlı santrallerin payı azalırken, ithal kömür santrallerinin payı yükseldi. Elektrik üretiminde kaynaklar bazında en büyük pay yüzde 36,8 ile kömür santrallerine ait. Yüzde 29,2 ile doğalgaz çevrim santralleri ikinci sırada yer alırken, Üçüncü sırada yüzde 23,1’lik pay ile hidroelektrik santraller (akarsu santralleri yüzde 8,9, barajlı HES’ler yüzde 14,2) yer aldı. Elektrik üretiminde bu yılın ilk altı ayında su hariç yenilenebilir kaynakların payında artış devam etti. Bunlar arasında en yüksek pay yüzde 6,4’lık pay ile rüzgar santralleri ilk sırada yer alırken, yüzde 2,4’lük pay ile jeotermal santraller ikinci sırada geliyor. Biyokütle santralleri yüzde 0,8’lik paya sahip olurken sadece 19 milyon kWh elektrik üretilen güneş enerji santralleri (GES) henüz yüzdelik dilimde ciddiye alınacak bir paya sahip değil. Kaynak: Dünya
FAİZ PİYASALARI
TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 126 milyar TL’den 119,9 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 961 milyon TL’si %19,25’ten BAPP’tan ve kalanı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinden %17,76 seviyesine yükseldi.
2 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün yükselişine ara verdi. Öğleden önce %20,52 seviyesine kadar tırmanan 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın açıklamalarıyla TL’de gözlenen toparlanmayla, günü 21 baz puan düşüşle %20,28 seviyesinden sonlandırdı.
Hafta genelinde %2,82-2,87 bandında hareket eden ABD 10 yıllıkların faizi, bugün %2,85’lerde.