Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.04.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde risk iştahı nötr. ABD vadeliler yatay, Asya’da ise karışık bir görüntü var. Piyasaları etkileyecek yeni bir katalizör eksikliğinde küresel borsalar yön bulmakta zorlanırken, bugün ABD’de bankalarla başlayacak bilanço sezonu takip edilecek. Diğer yandan, enflasyon baskısının olmadığı ve majör merkez bankalarının piyasa dostu bir tavır sergilediği ortam Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) piyasalarını genel olarak desteklerken, ülke risk primimizdeki yüksek seyir nedeniyle Lira varlıkların GOÜ yükselişine katılamadığını ve negatif ayrışmasını sürdürdüğünü izliyoruz. Dün, bu haftaki en yüksek seviyesinin üzerinde kapatan Dolar / TL’de bu sabah da yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 436 seviyesine yükselmiş durumda. Şu aşamada, GOÜ ile arasındaki farkı kapanması için risk primimizdeki düşüş ön koşul olarak izlenebilir. Görece düşük hacimle dün %0,97 oranında değer kaybeden BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün başlayacak bilanço döneminde ABD’li şirketlerin karlarının azalabileceğine yönelik çıkan haberler, yatırımcıları temkinli davranmaya itiyor. İlk çeyrek bilançolarının 2016 yılından bu yana ilk kez daralması bekleniyor. Bu görüntü eşliğinde Asya borsalarının bugün karışık bir seyir izlediğini görüyoruz.

Dün birçok Fed yetkilisinin gerçekleştirdiği konuşmalar dikkatle takip edildi. Genel olarak başkanlar enflasyon, büyüme ve verim eğrisinin seyrine odaklandı.

  • Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, şu an her iki yönde de bir faiz adımına ihtiyaç bulunmadığını, verim eğrisinde devam eden ters dönüşe dikkat edilmesi gerektiğini, Fed için enflasyonun %2’ye dönebileceğini göstermenin son derece önemli olduğunu ve Fed için sabırlı yaklaşımı uygun bulduğunu belirtti.
  • Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, enflasyonun %2 oranında sabit kalmasını sağlamaya odaklandıklarını ve Fed’in sabır mesajının, PCE enflasyonunda %2 hedefine ulaşma taahhüdünü yansıttığını belirtti.
  • St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, Fed’in getiri eğrisinin sürekli ters yönde olmasını ciddiye alması gerektiğini ve düşük enflasyon beklentisinin, fiyatlara ilişkin görünüm hakkında endişe verici sinyaller gönderiyor olabileceğini belirtti.

Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Venezuela ve İran’ın petrol arzının daha da düşmesi ve fiyatların artmaya devam etmesi halinde, temmuz ayından itibaren petrol üretimini artırmayı değerlendirdiği görülüyor.

Yurtiçinde dün cari işlemler dengesi, şubat ayında 850 milyon dolar olan beklentilerin hafif altında 718 milyon dolar açık verdi. Mart ayındaki dış ticaret verilerini dikkate aldığımızda cari açıktaki daralma trendinin sürmesini bekliyoruz. Şubat ayında 17 milyar dolar civarında olan 12 aylık kümülatif cari açığın mart ayında 14 milyar dolar seviyelerine kadar iyileşmesini bekleyebiliriz.

TCMB’nin brüt döviz rezervi 5 Nisan itibarıyla haftalık 1,3 milyar dolar artışla 76,68 milyar dolara yükseldi. Bununla birlikte TCMB’nin net uluslararası rezervleri 5 Nisan itibarıyla 1,8 milyar dolar düşüşle 27,9 milyar dolara geriledi.

Lokal bireyseller döviz mevduatı yükselişine ara verdi ve altı ay ardı ardına yükselen gerçek kişilerin döviz mevduatı, yerel seçimi takip eden haftada ilk kez düşüş gösterdi. Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 Nisan ile biten haftada yaklaşık 800 milyon dolar azalışla tarihi zirveden 181,1 milyar dolara geriledi. Bireyseller 121 milyon dolar, dolar mevduatında çözülme yaşarken, tüzellerde 678 milyon dolarlık bir çözülme gözlendi.

Bugünün en önemli verisi Çin dış ticaret rakamları olacak.

TSİ 9.30’da mart ayına ilişkin Çin ihracat ve ithalat yıllık değişimleri açıklanacak. Çin’de şubat ayında ihracat dolar cinsinden yıllık bazda -%20,7 gerilemişti. Söz konusu büyük çaplı düşüşte, küresel durgunluk, küresel ticaret gerilimleri ve Çin’de yeni ay yılı tatili etkili olmuştu. Çin’de yıllık bazda ihracatın martta ise toparlanarak %7,3 oranında büyümesi beklenmekte. Çin’de şubat ayında ithalat ise dolar cinsinden yıllık bazda -%5,2 oranında daralma göstermişti. Çin’de mart ayında ithalatın yıllık bazda ise düşüş hızını azaltarak -%1,3 seviyesinde gerilemesi beklenmekte.

TSİ 17’de ABD’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verisi açıklanacak. Michigan Üniversitesi Güven Endeksi, martta 98,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Son 1 yıllık dönemde güven endeksi en yüksek seviyeyi 100,1 seviyesiyle geçen yılın eylül ayında görmüştü. İlgili dönemde güven endeksi en düşük seviyeyi ise 91,2 seviyesiyle bu yılın ocak ayında görmüştü. Güven endeksinin, nisanda ise hafif gerilemeyle 98 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Bugün TSİ 15.30’da ABD’de mart ayına ilişkin aylık bazda ithalat ve ihracat fiyatları verileri açıklanacak. ABD’de ithalat fiyatları şubatta aylık bazda %0,6 oranında artış göstermişti. İthalat fiyatlarındaki bu artışta özellikle enerji (petrol ve doğalgaz) fiyatlarındaki artışlar etkili olmuştu. ABD’de ihracat fiyatları ise şubatta aylık bazda %0,6 oranında artış göstermişti. Söz konusu ihracat fiyatların artışında, tarım ürünleri ve sanayi ürünlerindeki fiyat artışları belirleyici olmuştu.

Avrupa tarafında ise TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin sanayi üretimi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ocakta aylık bazda %1,4 oranında artış göstermişti. Söz konusu aylık artış, son 1 yıllık dönemin en yüksek oranlı aylık artışı olarak kayıtlara geçmişti. Sanayi üretiminin aylık bazda şubat ayında -%0,6 daralmayla yeniden negatif bölgeye geçmesi beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket’in, 2 milyar TL’ye kadar tahvil / finansman bonosu ihraç başvurusu SPK tarafından onaylandı.

18 Mart 2019 tarihli Emlak Konut raporumuz için tıklayınız…

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Mart ayındaki yolcu sayısı 2018’in Mart ayına göre %2,2 azalışla 2,33mn kişi olmuştur.  Yolcu doluluk oranı ise 0,1 puan artışla %85,1’i göstermiştir. Mart ayıyla birlikte ilk çeyrek verisi tamamlanmıştır. 1Ç2019’da yolcu sayısı %1,4 azalışla 6,70mn olurken, yolcu doluluk oranı 0,2 puan artışla %84,3 olarak gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Venezuela ve İran’ın petrol arzının daha da düşmesi ve fiyatların artmaya devam etmesi halinde, Temmuz ayından itibaren petrol üretimini artırmayı değerlendiriyor. Reuters’a bilgi veren OPEC kaynakları, üretim kesintilerinin daha da uzatılması halinde arzın aşırı sıkılaşma ihtimali bulunduğunu ifade ettiler. Venezuela’nın ham petrol üretimi ABD yaptırımları nedeniyle günde 1 milyon varilin altına düştü. Ayrıca Washington, Tahran’a yönelik yaptırımlarını da sertleştirirse, İran’ın petrol ihracatı Mayıs ayından sonra daha da gerileyebilir. OPEC; Rusya ve OPEC+ olarak bilinen diğer üreticiler ile birlikte, petrol üretimini 1 Ocak’tan itibaren altı ay süreyle günde 1,2 milyon varil düşürme kararı almıştı. OPEC anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek için 25-26 Haziran’da toplanacak. Kaynak: Dünya

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK): Sermaye Piyasası Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikleriyle MKK ve Merkez Takas Kuruluşlarının Yönetim Kurulu üyelerinde aranan şartları düzenleyen yönetmelik maddelerinde yapılan değişiklik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Merkezi Kayıt Kuruluşunun Kuruluş, Faaliyet, Çalışma Ve denetim Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının değil en az üçte birinin ekonomi, finans veya sermaye piyasaları alanında on yıllık mesleki deneyime sahip olması gerektiği düzenlemesi getirildi

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): SPK, Banka’nın bedelli sermaye artırımı başvurusunu onayladı. SPK haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre onayın ardından, mevcut sermayesi 500mn TL olan banka, sermayesini halka arz yöntemiyle 350mn TL artırarak 850mn TL’ye çıkaracak.

FAİZ PİYASALARI

Toplam fonlama miktarı 67,7 milyar TL gerçekleşirken, bunun 2,75 milyar TL’si koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlandı. Haftalık repo ihalesinden ise Merkez Bankası piyasayı 65 milyar TL fonladı. Böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %24,6 seviyesinden %24,06 seviyesine geriledi.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,46 seviyesinden işlem görmeye başlarken, %2,46-%2,51 bandında hareket etti ve bugün sabah saatlerinde %2,49 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında, GOÜ para birimlerine yönelik ilginin azalması ve TL’deki kısmi değer kaybının etkisiyle özellikle kısa vadeli gösterge kağıtların faizlerinde artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 95 baz puan artışla %22,20 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 18 baz puanlık düşüşle %17,38 seviyesine geriledi.