Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ikinci günü de zayıf risk iştahı devam ediyor. Asya piyasaları karışık seyrederken, ABD vadeliler de satıcılı. Ticaret savaşları ile ilgili endişeler devam ederken, Hindistan Merkez Bankası Başkanı’nın beklenmedik istifası da piyasalardaki baskıyı arttırdı. İngiltere Parlamentosu’nda bugün yapılması planlanan Brexit oylamasının Başbakan Theresa May tarafından ertelenmesi euro/dolar paritesinde baskı oluştururken, Dolar endeksi yeniden 97 seviyesini aştı. Bu durum TL’de de baskıyı gündeme getirirken, dolar/TL günü 5,3266 seviyesinden kapadı. Sabah saatlerinde Dolar /TL bu seviyelere yakın hareket ediyor. Kanada’da tutuklanan Huawei’nin CFO’sunun bugün devam edecek olan kefalet duruşması yakından izlenirken, duruşmanın sonucu küresel risk iştahının seyri açısından önemli olabilir. Bugün yurtiçinde saat 10:00’da cari denge açıklanacakken, yurtdışında ise Almanya ZEW endeksi, İngiltere ILO işsizlik oranı ve ABD ÜFE verileri takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Makroekonomik veri açısından görece sakin bir gündeyiz. Ancak Brexit kaynaklı haber akışı piyasanın merceğinde.
Bugün TSİ 12.30’da İngiltere ILO işsizlik oranı açıklanacak. Ülkede istihdam piyasası gücünü korumaya devam ediyor ve işsizlik oranı %4,1 ile tarihi düşük seviyelerde bulunuyor.
İngiltere tarafındaki asıl kritik gelişme ise,
- İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Brexit oylamasını parlamentodan geri çekmesi oldu. Parti içi yoğun muhalefetle karşı karşıya olan May’in anlaşma için onay almasının zor görünmesiyle birlikte bugün parlamentoda yapılması planlanan Brexit oylaması ertelendi. Neticede May’in Brexit anlaşma tasarısının, İngiliz parlamentosunda onaylanmadığı ve yeniden müzakere yolunun açılmadığı durumda İngiltere ile AB arasında anlaşmasız-sert ayrılık olasılığı tekrar güçlenebilir. Zira Avrupa Komisyonu da May ile sonuçlandırılan Brexit anlaşması için yeniden müzakereye girmeyeceklerini açıkladı. Özetle 13-14 Aralık’ta düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi’nde Brexit temasına yoğunlaşılması beklenebilir.
Almanya’da TSİ 13’te aralık ayına ait ZEW endeksi açıklanacak. ZEW ekonomik beklentiler endeksinin -24 seviyesinden -25’e doğru hafif kötüleşmesi beklenmekte. ZEW endeksinden ziyade ECB’nin ekonomik projeksiyonlarını da açıklayacağı para politikası toplantısı bu hafta daha kıymetli.
Bugün yurtiçinde TSİ 10’da ekim ayına ait cari işlemler dengesi açıklanacak. Ardı ardına üç aydır cari denge, fazla vermeye hazırlanıyor. Beklenti ekim ayında cari dengenin 2,5 milyar dolar fazla vermesi yönünde. Ağustos ve eylül ayında cari denge yaklaşık 1,8 milyar dolar fazla vermişti. Kasım ayında da cari fazla verebileceğimiz görülmekte.
Eğer geçmişe dönük revizeler olmaz ve veri beklentiler doğrultusunda gerçekleşirse 12 aylık kümülatif cari açık 46 milyar dolardan 39,7 milyar dolara gerileyecek. 12 aylık kümülatif cari açık/GSYH oranı da böylece %5,5 seviyesinden %4,7 seviyesine gerileyecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE, Nötr): Şirket, Anel Telekomünikasyon Elektronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş B grubu paylarından şirket portföyünde olmayan bir kısmının gönüllü çağrı yoluyla toplanmasına yönelik olarak SPK’ya başvurulmasına karar verildiğini duyurmuştur. Gönüllü pay alım teklifi için 12mn TL fon ayrılmasına ve söz konusu tutarın şirket kaynaklarından karşılanmasına ayrıca karar verilmiştir.
Turkcell (TCELL, Öneri “AL”, Nötr): 27 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen “Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Tarafından Spor Müsabakalarına Dayalı Sabit İhtimalli ve Müşterek Bahis Oyunlarının Özel Hukuk Tüzel Kişilerine Yaptırılması İhalesi” iptal edilmiştir. Şirketiin %55 bağlı ortaklığı İnteltek İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Ticaret A.Ş.’nin faaliyetleri ve 31 Ağustos 2018 tarihli Açıklaması çerçevesinde, 29 Ağustos 2018’den itibaren bir yılı aşmayacak süre için uzatılan sözleşmesi mevcut haliyle devam etmektedir.
26 Ekim 2018 Tarihli Turkcell raporumuz için tıklayınız…
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Banka 217 gün vadeli 100mn TL ve 119 gün 300mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru yapıldığını duyurmuştur.
12 Kasım 2018 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Sınırı Pozitif): Yapı Kredi Bankası 1 milyar dolarlık ilave ana sermaye tahvil satışı planlıyor. Kaynak: Bloomberg
1 Kasım 2018 Tarihli Yapı Kredi Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul, ipotek teminatlı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet ve varlığa dayalı menkul kıymetlerden 31 Aralık 2019’a kadar kotasyon ücreti alınmamasına karar verdi. Borsa İstanbul’un açıklaması KAP’ta yer aldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da Kasım ayında, şirketlerin dayanak varlık ile kuvvetlendirilmiş ürünlerle borçlanmasını teşvik etmek amacıyla 2019 sonuna kadar bu tür ihraçlarından kurul ücreti alınmayacağını duyurmuştu. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
MKK Başvurusu (IEYHO): Yatırımcı Şerafettin Çelik, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 6,2mn TL nominal tutarlı Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş. pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,02 seviyesinden %24 seviyesine geriledi. Toplam fonlama miktarı 123 milyar TL’den 126 milyar TL’ye yükselirken fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı.
19 Aralık’taki Fed faiz toplantısını beklerken; ABD 10 yıllık tahvil faizi, %2,85 seviyelerinde dalgalanmaya devam ediyor. Fed’in gelecek haftaki toplantısında faizleri 25 baz puan artırdıktan sonra artırım sürecine ara vereceğini destekleyen veri ve açıklamaların yanı sıra dalgalanan risk iştahı, ABD tahvil faizlerini aşağı yönlü baskılıyor.
Perşembe günkü TCMB faiz kararı öncesi tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş görüyoruz. TL’deki görece yatay seyir eşliğinde, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, %20,31 seviyesinden yatay kapandı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 18 baz puanlık artışla %17,40 seviyesine yükseldi. Bu arada TCMB aralık ayı beklenti anketinde, anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentileri %24,45 seviyesinden %21,28’e geriledi. Merkez Bankası’nın daha önem verdiği ve takip ettiği enflasyon beklentilerinde de iyileşme dikkat çekti. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi %17,38’ten %16,46’ya geriledi. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise %12,97’ten %12,43’e geriledi.