Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.10.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün küresel çapta yaşanan satış dalgası bu sabah da devam ediyor. Dün S&P500 endeksi %3,3 oranında düşerek şubat ayından beri en yüksek günlük düşüşünü gösterdi. Bu sabah da vadelilerde %1 civarında düşüşler gözlemlerken, Asya’da da sert satışlar var. Faizlerde yaşanan sert yükselişle beraber hisse senetlerinde başlayan satışların bir düzeltme olabileceği algısı satışları bir miktar durdurmuştu. Ancak, ticaret savaşlarının şirket bilançolarına olumsuz yansıyabileceği spekülasyonları satışları tetiklemiş gözüküyor. Diğer yandan, Trump piyasalardaki satışı daha çok FED politikalarına bağladı. Açıklamalarla, Dolar’da da baskı devam ederken, Dolar endeksi (DXY) 95 seviyesine yaklaştı. Hisse senedi piyasası ve tahvillerde oynaklıklar artarken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde Dolar’daki baskının da katkısıyla sakin görüntü devam ediyor. İyi bir görüntü sergileyen TL de bu sabah olumlu ayrışmaya devam ediyor. Ancak, küresel çapta risk iştahındaki azalışa bağlı olarak BIST100 endeksinin güne satıcılı bir görüntüyle başlaması muhtemel.

MAKROEKONOMİ

Bugün ağustos ayına ait cari işlemler dengesini takip edeceğiz. 3 yıl aradan sonra cari işlemler dengesinde bir ilk görebiliriz. Hem güçlü turizm gelirleri hem de daralan dış ticaret açığıyla cari işlemler dengesinin USD 2,5 milyarla fazla vermesi bekleniyor. Eğer veri USD 2,5 milyar gerçekleşirse 12 aylık birikmiş cari açıkta USD 54,6 milyardan USD 51,1 milyara gerileyecek. Ekonomide dengelenme işaretlerini gerek güven endeksleri gibi öncü göstergelerde gerek krediler tarafında görmeyi sürdürüyoruz. Özellikle sıkılaşan finansal koşullarla daralan kredi piyasası da cari açıktaki aşağı yönlü harekete destek verecek unsurlardan (Şekil 1). Son olarak Yeni Ekonomi Programında cari işlemler dengesinin bu seneyi USD 36 milyarla kapatması bekleniyor.

Bugün yurtdışında TSİ 15.30’da eylül ayına ait ABD TÜFE rakamları açıklanacak. Verinin aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,4 artması bekleniyor. Ağustos ayında yıllık TÜFE %2,7 gerçekleşmişti. Dün ÜFE %0,2 artışla aylık beklentiler doğrultusunda, yıllık %2,6 artışla beklentilerin (%2,7) hafif altında gerçekleşti. Dolardaki küresel anlamdaki değerlenme ÜFE ve TÜFE rakamlarında düşüş eğilimin sürmesine katkı verebilir. Son dönemde yürürlüğe koyulan gümrük tarifelerinin ise verilerde anlamlı bir harekete sebep olmadığını görüyoruz. Çin’e USD 200 milyarlık gümrük tarifesi 24 Eylül’de yürürlüğe girmişti. Maliyet kanalındaki resim önümüzdeki aylarda daha netleşebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2018 Eylül ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında artarak 262,1mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibariyle %23 oranında artarak 167,1mn TL olmuştur. Eylül ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2018 Ocak – Eylül dönemi prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %39 oranında artarak  2.441mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibariyle %14 oranında artarak 1.620mnmn TL olmuştur.

Beşiktaş Futbol (BJKAS, Sınırlı Negatif): Beşiktaş Futbol’un 1 Haziran – 31 Ağustos dönemi (ilk çeyrek) ana ortaklık net dönem zararı 177,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 2,8mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti. Brüt kar ise aynı dönemler itibariyle %46 oranında azalarak 31,6mn TL olmuştur. Diğer yandan, net finansman giderleri 58,6mn TL artarak söz konusu dönemde 92,3mn TL’ye yükselmesi zarar kaydedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

Fenerbahçe Futbol (FENER, Sınırlı Negatif): Fenerbahçe Futbol’un 1 Haziran – 31 Ağustos dönemi (ilk çeyrek) ana ortaklık net dönem zararı 344,5mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 25,7mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti. Brüt karın bir önceki yılın aynı dönemine göre 143,6mn TL artarak 178,7mn TL’ye çıkmasına karşın, 485mn TL net finansman gideri kaydedilmesi zarar oluşmasında ana etken olmuştur.

Galatasaray Sportif (GSRAY, Sınırlı Negatif): Galatasaray Sportif’in 1 Haziran – 31 Ağustos dönemi (ilk çeyrek) ana ortaklık net dönem zararı 117,9mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 5,1mn TL ana ortaklık zararı kaydedilmişti. Brüt karın bir önceki yılın aynı dönemine göre 87mn TL artarak 111,8mn TL’ye çıkmasına karşın, net finansman giderlerindeki 118mn TL’lik artış zarar kaydedilmesinde ana etken olmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY yolcu sayısı Eylül ayında %1,3 artışla 6,8mn oldu. Yolcu doluluk oranı Eylül ayında 2 puan artışla %83,4’e yükseldi. Ocak-Eylül döneminde ise yolcu sayısı %11,6 artışla 57,6 milyona ulaşırken. yolcu doluluk oranı da Ocak-Eylül döneminde 3,2 puan artışla %82’yi gösterdi.

17 Ağustos 2018 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

Kardemir (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Kardemir Genel Müdür Ünal, Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen “4. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada demir yolu teker fabrikası yatırımında deneme üretimlerinin başladığını, ilk ham teker üretiminin 24 Eylül’de yapıldığını anlattı. Deneme üretimlerinin devam ettiğini açıklayan Ünal, 920 milimetre vagon tekeri ve hafif raylı sistemlerde 840 milimetre çapında teker üretiminin hedeflendiğini ifade etti. Ünal, “200 bin adet demir yolu tekeri üretimi yapacak bir tesisimiz var. Bizim şu andaki ihtiyacımız 25-30 bin adetlerde, ancak 2023 planında 45-50 bine kadar çıkacak. Bu demek ki ihracat ağırlıklı demir yolu teker üretimi yapacağız. Bununla ilgili aks ve işleme merkezleriyle ilgili iki tesis daha kurmayı planlıyoruz. Bunların fizibilitelerini yönetim kuruluna sunacağız. Kardemir şu an 3,5 milyona giden yatırımlarını, inşallah gelecek sene nisan ayı gibi bitirdiğinde raylı sistemler tarafında kalan yatırımlarıyla ilgili fizibilitelere, değerlendirmeler başlayıp hızlı bir şekilde demir yolu tekerini akslı hale getirecek. Bu 150 milyon doların üzerinde bir yatırım.” şeklinde konuştu. Kaynak: AA Finans

SEKTÖR HABERLERİ

AVM Ciro Endeksi: Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM’lerdeki Perakende Ciro Endeksi’nin ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre ciro endeksi 2018 Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde %30,2 yükselerek, 319 puana çıktı. Ağustos ayı AVM’lerdeki Perakende Ciro Endeksi bir önceki aya göre ise %17 arttı.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 163 milyar TL’den 162 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı haftalık repo ihalesinden sağlandı.

Dün akşam saatlerinde %3,24 ile 7 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizi, borsalardaki kayıplarla risk iştahının azaldığı bir ortamda keskin bir şekilde aşağı kaydı ve 3 Ekim’den bu yana en düşük seviye olan %3,14’e geriledi. Hisse senedi piyasasındaki oynaklığı izlemek için takip edilen göstergelerden VIX- korku endeksinin nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkması da riskli varlıklardaki satış baskısını ve güvenli limanlara yönelmeyi gösteriyor. YEN de güvenli liman tercihiyle dolar karşısında yaklaşık son 1 ayın en değerli seviyesinde.

TL’deki değerlenme, dün verim eğrisinin (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) orta ve uzun vadede aşağı kaymasına izin verdi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi, dün 50 baz puan gerileyerek yaklaşık bir haftanın en düşük seviyesi olan %20,07’ten günü sonlandırdı.