Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.09.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Büyüme sabahına iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: ABD’de Irma Kasırgası’nın endişe edildiği kadar güçlü tahribata yol açmaması, Kore sorununda diplomatik gelişme beklentisi. S&P500, vadeli işlemlerde %0,48 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,4118 seviyesinden geçiyorlar. TSİ 10:00’da TÜİK, ikinci çeyrek gayri-safi yurt-içi hasıla (GSYİH) verisini açıklayacak. Cuma günü sınai üretim verisinde gördüğümüz gibi bugün de büyümede yıllık artışın yüksek seviyelerde gerçekleştiğini göreceğiz. Özellikle bundan üç ay sonra, üçüncü çeyrek verisi açıklandığında yıllık artış hızının Çin, Hindistan, Filipinler vb. ülkelerle yarışır şekilde rekor seviyelere ulaştığını göreceğiz. Değerlendirmelerimizde sık sık tekrarladığımız üzere yıllık artışların yanıltıcı özelliği yerine dönemsel (aydan aya veya çeyrekten çeyreğe) değişimlere odaklanıyoruz.

  • Cuma günü açıklanan sınai üretim verisi güçlüydü. Çünkü; mevsim ve takvim etkisi arındırıldığında dönemsel (aylık) bazda %2,3 oranında artış kaydetti!

 

  • Bugün açıklanan veri ekonominin gücünü yansıtacak. Çünkü; Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde şu anda %1,4 seviyesindeki dönemsel (çeyrekten çeyreğe) büyüme hızını mevsim ve takvim etkisinden arındırıldığında %1,6 ya da daha yükseğe çıkarttığını düşünüyoruz (yıllıklandırılmış %7 civarı).

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), büyüme verisi dönemsel değişim üzerinden açıklanıyor. Böylece iktisadi faaliyetin mevcut hızını koruduğu takdirde önümüzdeki bir sene içerisinde ne kadar hasıla üreteceği anlaşılıyor. Çıkarıma göre de politika belirleyiciler ekonomiyi hızlandırmaya ya da yavaşlatmaya karar veriyorlar. ABD’de açıklanan büyüme verisi bir nevi arabalarımızdaki hızölçer (takometre) görevinde. Türkiye’de bunun karışlığı dönemsel değişimi gösteren veri. Eskiden Türkiye’de dönemsel veri yalnızca manşet seviyede açıklanıyordu. TÜİK, 2014 yılında çok önemli bir adım atarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyüme verisini detayları ile birlikte açıklamaya başladı. Böylece iktisadi faaliyetin seyrine yönelik dönemsel değişimi kullanarak daha isabetli çıkarımlar yapmak mümkün hale geldi. Türkiye milli hasılasının ortalama artış oranı (mevsim ve takvim etkisinden arındırıldığında) %1,1. İlk çeyrekteki %1,4 oranında artış (yıllıklandırıldığında %5,6) bu nedenle ekonominin güçlenme eğilimini yansıtmıştı. Şimdi bugün daha da hızlı bir ekonomi, 2017 yılını %5 üzeri büyüme ile tamamlamayı neredeyse garanti altına alacak. %5,5 beklentimiz için riskler yukarı yönlü. Sene başında piyasada beklentiler %2 civarında şekillenirken bizim %4 ile yıla başlamamız, dönemsel verileri kullanmamız sayesindeydi. Piyasada büyüme beklentilerinin bir tur daha yukarı yönde güncelleneceğini göreceğiz.

Yılın üçüncü çeyreğinde turizm ve tarımın desteğiyle ekonominin mevcut hızını koruyacağı görüşündeyiz. Ardından yılın son çeyreğinde mevsimsel dinamiklerle uyumlu şekilde belirli ölçüde hızın azalabileceğini düşünüyoruz.

  1. Güçlü Euro kuru ve (2) artış eğilimindeki (endüstriyel) metal fiyatları;

1.hane-halkı alım gücü üzerinden özel tüketimi, ve
2.girdi maliyetleri üzerinden şirketlerin kar marjlarını
baskılayabilirler.

Yılın son çeyreğinde de yıllık artış oranı yüksek kalacaktır, ancak iktisadi faaliyet ivme kaybetmeye başlayabilir. Buna dikkat etmek gerekecek. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerde yatırımların seyri ana belirleyici haline gelecek.  Yatırımların devreye girmesi önümüzdeki sene büyümenin %5 üzeri performansını sürdürmesine yardım edebilir. Aksi takdirde döngüsel açıdan büyümenin desteklenmesi gerekecektir. Büyüme verisinin ardından bugün ayrıca öğleden sonra TSİ 14:30’da merkez bankası beklenti anketini ve TSİ 17:30’da Hazine Müsteşarlığı, Ağustos ayı nakit dengesini açıklayacak. Haftanın geriye kalanında veriler Cuma gününe toplandılar: Ağustos ayı bütçe gerçekleşmesi, Haziran ayı istihdam verisini ve Temmuz ayı ödemeler dengesi Cuma günü açıklanacak veri paketi. Haftanın kritik gelişmesi ise Perşembe günkü toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK). Yurt-dışında bugün piyasalar açısından kritik bir veri bulunmuyor. Öğleden sonra TSİ 16:00’da Rusya’nın ticaret dengesini izleyeceğiz.  Öte yandan, FED yöneticileri için sessiz kalma dönemi Cuma günü itibariyle başladı. Bu yüzden artık FED yöneticilerinden bu hafta ve önümüzdeki hafta toplantıya kadar açıklama duymayacağız. ABD’de haftanın kritik verileri perakende satışlar, sınai üretim ve enflasyon. ABD verilerinde kasırgalar nedeniyle sapmalar gözlemlenecek. Çin’de perakende satışlar ve sınai üretim, Avrupa’da ise otomotiv verileri haftanın piyasaları ilgilendiren setini tamamlayacak. Merkez bankaları tarafında ise Rusya ve İngiltere para politikası kararlarını açıklayacaklar.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Kapıdağ Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 40mn Amerikan Doları’na, Manisa Karakurt Rüzgâr Santrali ve Hatay Sebenoba Rüzgâr Santrali’ne sahip Deniz Elektrik Limited Şirketi’nin ise 60,5mn Amerikan Doları’na satış işlemleri tamamlanmış olup, hisse devirleri yapılmış; ön ödeme sonrası kalan 60,5mn Amerikan Doları bakiye nakden tahsil edilmiştir. Santrallere ait toplam 148,1mn TL tutarındaki kredilerin kapatılmasından sonra kalan tutar, Aksa Enerji’nin kısa vadeli yükümlülüklerinin azaltılmasında kullanılmıştır.

Çelebi Holding (CLEBI, Nötr): Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı müsteşarı Nayan Choubey, Çelebi Havacılık Holding’nin Hindistan’ın kamu havayolu şirketi Air India’nın yer hizmetleri birimini satın almakla ilgilendiğini açıkladı. Çelebi Hava Servisi’nin ana ortağı olan Çelebi Havacılık Holding’in Hindistan’da yer hizmetleri birimi bulunuyor. Choubey Reuters’a Çelebi Havacılık Holding’in Air India’nın yer hizmetleri birimini satın almak için teklif vermek için ilgi duyduğunu belirten bir mektup gönderdiğini aktardı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi kabinesi, önceki birçok hükümetin Air India’yı borç batağından çıkarmak için milyarca dolar harcamasının ardından şirketi özelleştirmeyi kararlaştırdı. (Kaynak: Reuters)

Özak GYO (OZKGY, Nötr): ÖZAK Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin ortaklarından Ahmet AKBALIK, Ürfi AKBALIK ve ÖZAK Tekstil A.Ş. tarafından, Şirket sermayesi içinde sahip oldukları halka açık paylarının bir kısmının yerli/yabancı kurumsal yatırımcılara pazarlanması ve satışı amacıyla BGC Partners Menkul Değerler A.Ş. ile sözleşme yapıldığı bildirilmiştir.

TOFAŞ (TOASO, Öneri “EKLE”, Nötr): Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, yurtiçi ve yurtdışında büyük başarı sağlayan Egea’nın yüzde 70’ini Türk mühendislerin geliştirdiğini belirterek, “Bizim artık otomobil yapabilecek kapasitemiz var. 600 tane Ar-Ge mühendisimiz, bu kadar güçlü Ar-Ge yapımız varken artık farklı bir alana oynamamız lazım. Vizyonumuzda global bölgeye hizmet eden, bölgeyi yöneten bir geliştirme merkezi olmak var. Yabancı ortağımızla da konuştuk. Bir engel yok. Rusya’ya da İran’a da bakıyoruz” açıklamasında bulundu. (Kaynak: Akşam)

3 Ağustos 2017 Tarihli TOFAŞ Raporumuz için tıklayınız…

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Investor Services (Moody’s) tarafından şirketin faaliyetleri ve finansal yapısı da dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde, Tüpraş’ın uzun vadeli kredi notu değiştirilmeksizin “Ba1” olarak korunmuş ve görünüm “durağan”dan “pozitif”e yükseltilmiştir.

4 Ağustos 2017 Tarihli Tüpraş Raporumuz içi Tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Türk Hava Yolları (THY) Orta Avrupa Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Fatih Cığal, 2023 makro hedefleri kapsamında, 500 yolcu ve kargo uçağıyla operasyon yapan dünyanın en büyük 5 hava yollarından biri olmak bulunduğunu söyledi. (Kaynak: Sabah)

21 Ağustos 2017 Tarihli Türk Hava Yolları Raporumuz için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Banka’nın GMTN (Global Medium Term Notes) programı kapsamında hazırladığı 10mn USD ihraç belgesi SPK tarafından onyalanmıştır.

10 Ağustos 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz içi Tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Sigortacılık: Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şirketlerin bir kamu ihalesine teminat verirken banka teminat mektubu yerine ‘kefalet sigortası’ da yaptırabileceğini söyledi. Şimşek, kefalet sigortasının, borçlunun alacaklıya karşı yükümlülüğünü yerine getirememesi riskine karşı teminat sağlandığını hatırlatarak, kefalet sigortalarının dünyanın birçok ülkesinde banka teminat mektubu gibi kullanıldığını söyledi.

Vergi: Maliye Bakanı Naci Ağbal, sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte “düz oranlı flate rate” KDV sistemine geçileceğini söyledi. Ağbal, üretim aşamasında KDV ödemelerinin sahte belge trafiğine yol açabildiğini belirterek, mükellefi belgelendirme külfetinden kurtarıp satıştan yüzde 10 KDV isteyeceklerini söyledi. (Kaynak: Habertürk)

Rapor için tıklayın.