Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Haftaya başlarken risk iştahı zayıf. Bir süredir küresel büyüme endişeleriyle baskı altında kalan piyasalar, hafta sonu Çin’den gelen ve beklentilerden zayıf gerçekleşen ticaret verileriyle baskı altında kalmaya devam ediyorlar. Cuma günü ABD’de tarım dışı, Avrupa’da da büyüme beklentilerin altında gerçekleşirken, bu sabah Japonya’da büyüme rakamları zayıf. Diğer yandan, Huawei’in CFO’sunun Kanada’da tutuklanmasının ardından Çin tarafından yapılan açıklamalar ticaret gerilimin daha da artacağı endişeleriyle piyasaları baskılayan bir diğer önemli faktör. ABD vadeliler ve Çin borsaları satıcılı. Küresel büyüme endişeleri ve Cuma günü beklentilerin bir miktar altında kalan tarım dışı sonrasında FED’in önümüzdeki yıl faiz artırımına ara verebileceği spekülasyonları artarken, Dolar küresel çapta baskı altında. Yaklaşık üç aylık yükselen trendinin altına sarkan Dolar endeksindeki (DXY) baskıyla birlikte kurda yatay bir görüntü olsa da, BIST100 endeksi güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde üçüncü çeyrek büyüme verisinin açıklanacağı günde küresel risk iştahındaki seyir endekste belirleyici olmaya devam edebilir ki mevcut durumda gün içerisinde baskı görülebilir. Huawei CFO’sunun bugün Kanada’da duruşmaya çıkması beklenirken, bu taraftaki haber akışı yakından izlenecek.
MAKROEKONOMİ
Bu hafta yoğun bir gündem bizimle:
Yurtiçinde büyüme, cari denge ile TCMB faiz kararı,
Yurtdışında yarın parlamentoda oylanacak olan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını düzenleyen Brexit anlaşmasının yanı sıra perşembe günü yılın son ECB toplantısı takip edilecek. Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ardından dikkatler Fed yetkilerinin açıklamalarına çevrilse de 19 Aralık’taki Fed faiz kararı öncesi bu hafta ‘blackout period’- ‘sessizlik dönemi’ olması nedeniyle herhangi bir Fed yetkilisinin konuşması bulunmuyor.
Haftaya yurtiçinde TSİ 10’da açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verisinin izlenmesiyle başlayacağız.
- Üçüncü çeyrekte sanayi üretimi, geçtiğimiz sene ki yüksek baza rağmen hem arındırılmış hem arındırılmamış verilerde yıllık olarak artış kaydetmişti. Bu görüntü altında Bloomberg beklentisine göre ekonominin yıllık olarak %2,3 büyümesi, çeyreksel olarak ise %0,7 daralması bekleniyor. Reuters anketinde katılımcıların yıllık büyüme beklentisi ise %0,5-3 aralığında değişiyor ve medyan olarak yıllık %2 büyüme bekleniyor. Türkiye ekonomisi bu senenin birinci çeyreğinde %7,4, ikinci çeyrekte %5,2 büyümüştü. Üçüncü çeyrekte büyüme kompozisyonun turizmdeki güçlü toparlanmanın desteğiyle net ihracat lehine belirginleştiğini gözlemleyeceğiz. Finansal koşullardaki sıkılaşma ile tüketici güven kanalında gözlemlediğimiz zayıflama sonucu, iç talep göstergelerinin büyümeye katkısının azalmasını beklemekteyiz.
Bugün TSİ 14.30’da TCMB aralık ayı beklenti anketi açıklanacak. Anket katılımcılarının, kasım ayı enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi ardından yıl sonu enflasyon tahminlerini %21’e doğru aşağı çekmesi beklenebilir. Yıl sonu enflasyon beklentisi %24,45 seviyesinde bulunuyordu. Yıl sonu cari açık beklentisi 36,7 milyar dolar seviyesinde bulunurken; ekim ayında da cari fazla verebileceğimiz göz önüne alınınca yıl sonu kümülatif cari açık rakamında aşağı yönlü revize mümkün gözüküyor. Diğer önemli bir unsur ise son 2 ankettir 2019 yıl sonu büyüme beklentileri %2 altına kaymıştı. Kasım ayı beklenti anketinde anket katılımcılarının, gelecek sene yıl sonu büyüme beklentileri %1,6 seviyesinde bulunuyordu.
Bugün ayrıca TSİ 10’da TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın konuşması bulunuyor.
Yurtdışı tarafında Çin ve Japonya verilerini takip ederek haftaya başlıyoruz.
- Hafta sonu açıklanan Çin dış ticaret ve TÜFE rakamlarının beklentilerin altında kaldığına şahit oluyoruz. Çin’de kasım ayında yıllık ihracat %10 artış beklentisine karşın %5,4 artarken; yıllık ithalat %14,5 artış beklentisine karşılık %3 arttı. Ekim ayında ithalat yıllık %20,8,ihracat ise yıllık %15,5 ile güçlü bir artış sergilemişti. Hem küresel talebin hem de ticaret gerilimlerinin ihracat rakamlarını baskıladığı görülüyor.
- Çin’de kasım ayında enflasyonun hem gıda hem de enerji kalemi kaynaklı olarak ekim ayına göre gevşediğini görüyoruz. TÜFE yıllık %2,5 seviyesinden %2,2’ye gevşemiş durumda. Merkez Bankası hedefi %3 seviyesinde. Neticede Merkez Bankası’na para politikaları tarafında gevşeme tanıyan bir enflasyon rakamı olması açısından dikkate değer.
- Japonya üçüncü çeyrek büyüme verisi ise doğal afetler ve ticaret gerilimlerinin ihracatı baskılamasıyla beklentilerden kötü geldi. Üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış büyümenin %1,9 daralma yönünde gerçekleşmesi bekleniyordu. Gerçekleşme ise %2,5 daralma ile 2014 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek düşüşe işaret etti.
Yurtdışı tarafında bugün İngiltere’de TSİ 12.30’da açıklanacak ekim ayına ait sanayi üretimi rakamı önemli. Ayrıca ABD’de TSİ 18’te JOLTS açılan iş yeri sayısı takip edilecek.
Haftanın geri kalanında ise,
• Salı günü Almanya ZEW endeksi, Türkiye cari işlemler dengesi,
• Çarşamba günü Brezilya faiz kararı, ABD TÜFE, Rusya büyüme ve Euro Bölgesi sanayi üretimi,
• Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, Almanya TÜFE, TCMB faiz kararı,
• Cuma günü ABD sanayi üretimi, Rusya Merkez Bankası faiz kararı, Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar ile Japonya sanayi üretimi açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Nötr): Hollanda’da yerleşik bağlı ortaklığı Grundig Multimedia B.V. tarafından Arçelik A.Ş.’ye 26,4mn EUR tutarında temettü dağıtılmasına karar verilmiştir.
Tümosan Motor ve Traktör (TMSN, Sınırlı Pozitif): Tümosan ve merkezi Polonya’da bulunan tarım mekanizasyonları üreticisi URSUS ile 6 Aralık 2018 tarihinde Tümosan’ın Konya yerleşkesinde bulunan üretim tesislerinde Avrupa Birliği politikalarına uygun olarak Stage IIIB emisyonlu 75-105 beygir arası URSUS traktör üretimi faaliyetlerini içeren ortak bir işbirliği anlaşmasını imzalamıştır.
Tav Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları’nın 2018 yılının Kasım ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, Antalya Havalimanı’nın dahil olmasının olumlu katkısıyla %10,7 oranında artarak 9,9 milyona ulaşmıştır. Antalya Havalimanı hariç bakıldığında ise Kasım ayında %2,8 oranında yolcu sayısında daralma olmuştur. Özellikle yurtiçi havalimanları iç hatlarında kaydedilen %15,4’lük yüksek daralma yolcu sayısında Antalya Havalimanı hariç kaydedilen düşüşte ana etken olmuştur. Antalya Havalimanı dahil Ocak-Kasım dönemi toplam yolcu sayısı da 142 milyona ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı %33,8 olarak gerçekleşmiştir. Antalya Havalimanı hariç tutulduğunda artış oranı %4,9 olarak hesaplanmaktadır. Kasım ayında yurtiçinde yolcu sayısında Esenboğa Havalimanı İzmir Havalimanı’nda sırasıyla %20,7 ve %9,1 oranlarında gerileme kaydedilirken, yurtdışında ise Medine Havalimanı’nda %0,2 oranında azalma olmuş ve bunlara bağlı olarak da Kasım ayı yolcu sayısındaki artış görece düşük gerçekleşmiştir. Yurtiçi havalimanlarından Antalya ve İstanbul Havalimanları yolcu sayıları %27,2 ve %1’lik artışlarla, Kasım ayında toplam hizmet verilen yolcu sayısına en olumlu katkıyı sağlarken, yurtdışı havalimanlarından ise Gürcistan Havalimanları ve Tunus Havalimanı sırasıyla %20,6 ve %53,7’lik artışla toplam yolcu sayısındaki artışa en olumlu katkıyı sağlamıştır.
TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Kasım ayında 71.126 ile bir önceki yılın aynı ayına göre %11,1’lik bir artış kaydetmiştir. Ocak – Kasım dönemi ticari uçuş sayısı da %25,4’lük artışla 954.338’e ulaşmıştır.
Sonuç olarak, Antalya Havalimanı hariç TAV’ın yolcu sayısı iç hatlar yolcu trafiğindeki azalmanın etkisiyle daralmakla birlikte, dış hatlar yolcu sayısındaki güçlü artış karlılığı olumlu yönde destekleyecektir. Ayrıca Antalya Havalimanının olumlu katkısı da devam etmektedir.
31 Ekim 2018 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Daha önce yapılan açıklamaya istinaden, Şirket’in %100 dolaylı bağlı ortaklığı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (“OEDAŞ”) ile European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”), International Finance Corporation (“IFC”) ve Nederlandse Financierings Maatschappij Voor Ontwikkelingslanden N.V. (“FMO”) ve Denizbank A.Ş. arasında imzalanan, tamamı TL cinsinden olmak üzere toplamda azami 330mn USD tutarında nakdi kredi için Proje Finansman Sözleşmelerine istinaden, 07.12.2018 tarihinde 596mn TL tutarında kredi kullanımı gerçekleştirilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Vergi teşviki ile gelen canlanmanın aslında 2019’daki talebin öne gelmesi demek olduğunu belirten Nissan Genel Müdürü Özkök, 2018 yılının 600 bin adet satış ile bitmesi halinde 2019’un 400 bin seviyelerinde kalacağını söyledi. Kaynak: AA
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Kafein Yazılım Hizmetleri (KFEIN, Sınırlı Pozitif): Şirket 07.12.2018 tarihinde üçüncü taraf ile “KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) projesi için yazılım tedariği ve implementasyonu” konulu sözleşme imzalamıştır. Sözleşme hizmet tutarı 6,5mn TL’dir.
Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Grubun madencilik alanında faaliyetlerini sürdüren ve %100 oranında Bağlı Ortaklığı konumunda olduğu Suda Maden A.Ş.’nin sahip olduğu 2 adet Antimuan Trioksit ve 1 adet Metal fırınlarına ilave olarak yeni bir fırının daha yapılması yönünde yatırım kararı verilmiştir. Yatırım maliyeti azami 250.000 USD bütçe sınırları dahilinde olup, yeni üretim fırınından yıllık ortalama 180 ton civarında antimuan trioksit üretimi öngörülmektedir. Yeni üretim fırınının 2019 Şubat ayı sonunda devreye girmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinden %24,02 seviyesine yükseldi. Toplam fonlama miktarı 126 milyar TL’den 123 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 2 milyar TL’lik kısmı BAPP’tan sağlanırken kalanı haftalık repodan karşılandı.
Fed’in, üç yıldır devam eden faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşıldığına işaret eden ABD verileriyle birlikte geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllıkların faizi, 13 baz puan gerileyerek %2,85 seviyesinin hemen üzerinde kapanmıştı. Yeni haftaya da ABD 10 yıllıkların faizi, %2,85 seviyesinin altında %2,83’lerde başlıyor.
Yurtiçinde Merkez Bankası’nın 13 Aralık’taki toplantısını beklerken; tahvil bono piyasasında geçtiğimiz hafta 10 yıllık gösterge tahvilin faizi, haftalık 41 baz puan artarak haftayı %17,22 seviyesinden sonlandırmıştı. TCMB’nin “enflasyon odaklı para politikası” söylemlerinin ardından bu haftaki TCMB para politikası toplantısında, politika faizinde herhangi bir değişim beklenmiyor.