Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Sanayi sabahına, yeni haftanın ilk gününe iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: Çin’de sabahın erken saatlerinde açıklanan enflasyon verilerinin, Cuma günü açıklanan ABD İstihdam Raporu ile birlikte ele alındığında; küresel iktisadi faaliyetin canlılığını sürdürdüğüne işaret etmeleri. S&P500, vadeli işlemlerde %0,2 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,6204 seviyesinden geçiyorlar. Cuma günü Avrupa’da açıklanan sınai üretim verileri beklentileri aştı: Mayıs ayında, Almanya’da üretim %1,2 (beklenti %0,2), Fransa’da %1,9 (beklenti %0,6), İspanya’da %1,2 (beklenti %0,5), Macaristan’da %2,3 (beklenti %1,8), ve Çek Cumhuriyeti’nde yıllık %8,1 (beklenti %3,5) arttı. Bugün ise Türkiye için TSİ 10:00’da TÜİK, Mayıs ayı sınai üretim endeksini açıklayacak. Üretim endeksinin yatay kalmasını bekliyoruz. Sınai üretim endeksleri yalnızca Türkiye’de değil, bütün Dünya’da son derece dalgalı seyrederler. Genellikle; istatistik – olasılık teorisi açısından AR(1) şeklinde adlandırılan bu tip seriler, bir ay düşer bir ay çıkarlar. Tıpkı müzik makamlarındaki (rast, nihavent, hicazkar vb.) yükselen ve düşen perdeler gibi. Türkiye’deki serinin standart sapması %2,1. Yani; rastgele seçilecek herhangi bir ayda, sınai üretim endeksinin %2,1 oranına kadar düşmesi ya da %2,1 oranına kadar yükselmesi %68 olasılıktır. Bu üç ihtimalden ikisi anlamına gelir ki; yazı turadaki “ikide bir”den (%50) ya da zardaki “altıda bir”den (%17) çok ama çok yüksektir. Bu nedenle, sınai üretim serisindeki %1 oranındaki düşüş ila %1 oranındaki yükseliş arasındaki değerler yatay değerlendirilebilir. Geçtiğimiz ay, yatırım malı imalatındaki güçlü artışa bağlı %2,3 yükseliş oranıyla standart sapmanın ucunda değer alan seride, teorik açıdan bu ay düşük bir değer görmeyi bekleriz. Yurt-içi beyaz eşya pazarındaki vergi teşvikine bağlı dayanıklı mal üretimi canlılığını korurken, bu ay ara mal imalatında geçen ayki düşüşün telafi edilmesi mümkün. Göreceğimiz düşük değer Türkiye’de sınai üretimin yavaşladığı ya da gerilediği anlamına gelmeyecektir. Küresel imalat koşullarındaki, özellikle parçası bulunduğumuz Avrupa değer zincirindeki güçlü imalat faaliyeti Türkiye’de de sanayi tesislerinin önümüzdeki aylarda işlemeye devam edeceğini gösteriyor (Şekil 1). Makama göre yazılan ve icra edilen eserlerde ister düşen perde, ister yükselen perde her zaman bir ahenk bulunduğu gibi Türkiye’nin sanayisi de kendi makamında ahenkli bir şekilde devam ediyor (Şekil 2).
Şekil 1: Almanya değer zincirinde imalat faaliyetlerinin seyri (6 aylık hareketli ortalamalar).
Bu haftanın en önemli gelişmesi FED Başkanı Janet Yellen’ın Çarşamba ve Perşembe günleri Meclis’te yapacağı savunma. Savunmasında senatör ve milletvekillerinin sorularını cevaplayacak Yellen’ın ifadelerinin piyasayı hareket ettirme şansı var. Özellikle bilanço küçültme programına yönelik somut bilgiler paylaşıp paylaşmayacağı belirleyici özellikte. Haftanın geriye kalanında ise ABD’de perakende satışlar ile enflasyon, Çin’de ticaret dengesi izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Çimsa (CIMSA, Öneri “EKLE, Sınırlı Pozitif): Şirket’iin 26.12.2016 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında Amerika Birleşik Devleti’nde çimento üretim, satış ve pazarlama işiyle uğraşacak, Cimsa Americas Cement Manufacturing and Sales Corp. unvanlı, 14mn USD sermaye ile kurulacak şirkete %100 kurucu ortak olarak iştirak edilmesine karar verilmiştir. Kuruluş işlemleri tamamlanan, Cimsa Americas Cement Manufacturing and Sales Corp. unvanlı iştiraki, 8mn USD kısmi sermaye ödemesi, 07.07.2017 tarihinde gerçekleştirmiştir.
17 Mayıs 2017 Tarihli Çimsa Raporumuz için tıklayınız…
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Şirket, feribot işletmeciliği konusunda faaliyet gösteren dolaylı iştiraki (şirketin %28 oranında dolaylı pay sahipliği bulunmaktadır) Narlı Feribot İşletmeciliği A.Ş.’nin hisselerinin Etis Denizcilik Yatırım A.Ş.’ye ait olan %30’luk kısmını, yaptırılacak değerleme çalışması sonrası belirlenecek değeri aşmamak kaydıyla, satın almaya karar vermiştir.
Ayrıca Şirket, kara ve deniz taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren iştiraki Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’nin hisselerinin Etis Denizcilik Yatırım A.Ş.’ye ait olan %20’lik kısmını, 10mn TL ve yaptırılacak değerleme çalışması sonrası belirlenecek değerleri aşmamak kaydıyla, satın almaya karar vermiştir.
Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket, portföyünde bulunan varlıklardan İstanbul, Ataşehir’de yer alan Bulvar216’nın Katarlı yatırımcılara satıldığı/satılacağı haber ve söylentileri gerçeği yansıtmadığını duyurmuştur.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları Holding A.Ş. (“TAV”) ortaklarından Akfen Holding A.Ş.’nin TAV’da sahip olduğu yüzde 8,119 payının tamamının 160mn dolar bedelle, şirketin mevcut ortaklarından Aéroports de Paris Grubu’nun hisselerinin tamamına sahip olduğu iştiraki Tank ÖWA Alpha GmbH’ye hisse devrinin 7 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla tamamlandığı duyurulmuştur. Buna göre Aéroports de Paris Grubu’nun şirketteki payı %46,12 olmuştur.
26 Nisan 2017 Tarihli TAV Havalimanları Holding raporumuz için tıklayınız.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 126 gün vadeli 200mn TL ve 217 gün vadeli 100mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi için SPK ve diğer merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiğini duyurmuştur. Toplam halka arz miktarı olan 300mn TL nominalden fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarı 450mn TL nominal değere kadar artırılabilecektir.
11 Mayıs 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı Mayıs 2017 raporuna göre; bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre %2 artarak 618 bin kişi oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
İpek Enerji (IPEKE, Sınırlı Negatif): Şirkete 2011 hesap dönemi ile ilgili olarak vergi inceleme rapor sonuçlarına göre toplam 1,8mn TL vergi cezası tebliğ edilmiştir.
Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Negatif): Şirkete 2011 – 2016 hesap dönemi ile ilgili olarak vergi inceleme rapor sonuçlarına göre toplam 312,6mn TL vergi cezası tebliğ edilmiştir.