Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Cuma günü ABD’nin, Çin’e ek vergi uygulaması resmen başlarken, bir süredir ABD – Çin arasında süren ticaret gerilimiyle baskı altında kalan piyasalar da beklentilerin gerçekleşmesiyle rahatlamış gözüküyor. Cuma günkü olumlu hava, haftanın ilk gününde de devam ediyor. ABD vadeliler ve Asya borsaları alıcılı. Ayrıca, Cuma günü ABD’de İstihdam Raporu’nda açıklanan ve beklentilerin altında gelen saatlik ücretler verisi de piyasası desteklerken Gelişmekte Olan Ülke varlıkları da değer kazanıyorlar. Bir süredir güçlü Dolar ve Çin Yuan’ındaki değer kayıpları GOÜ kurlarını baskılamıştı. Ticaret savaşlarının başlaması ve Cuma günkü veri Dolar’ı baskılarken, Çin Merkez Bankası, Yuan’ın ticaret savaşında araç olarak kullanmayacağını açıklaması ile değer kazanan Yuan, GOÜ kurlarını da olumlu etkiliyor. Bir süredir pozitif ayrışan TL de değer kazanmaya devam ediyor. Dolar / TL bu sabah 4,57’nin altına sarktı. Lira varlıklardaki olumlu görüntünün genele yayılma eğilimi olduğunu izliyoruz. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 290’ın altında. Faizlerde de geri çekilme isteği görülüyor. Öte yandan, Lira varlıklar üzerinde etkili olabilecek önemli gelişme ise bu akşam saat 21:00’de açıklanması beklenen yeni kabine. Piyasa özellikle kabinede yer alacak ekonomi takımına odaklanacak. BIST100 endeksi küresel çapta olumlu risk iştahı ile birlikte güne pozitif bir görüntüyle başlayabilir. Bu akşam açıklanacak kabine öncesi piyasa günü bekleme modunda geçirmek istese de, küresel çapta yüksek risk iştahına bağlı olarak yukarı yönlü eğilim görülebilir.
MAKROEKONOMİ
Bugün yurtiçi ve yurtdışında makroekonomik veri takvimi sakin. Ancak piyasalar yurtiçinde yeni kabineyi heyecanla bekliyor. Yurtdışında da ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması dikkat çekici başlıklardan biri.
Hafta genelinde ise,
Yurtiçinde Çarşamba günü Mayıs ayına ait cari denge rakamları açıklanacak. Verinin USD 5,3 milyar açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz sene aynı dönemde de cari açık USD 5,37 milyar gerçekleşmişti. Eğer veri USD 5,3 milyar gerçekleşirse 12 aylık kümülatif cari açık USD 57 milyar seviyesinde olacak ve Nisan ayına göre sabit kalacak. Neticede cari açıkta en kötünün geride kaldığı görülüyor. İç talepteki dengelenme ile yılın ikinci yarısında ithalattaki düşüş ve artan turizm ile ihracat gelirleri cari açığı daraltacak. Gümrük ve Ticaret bakanlığının açıkladığı öncü verilere göre Haziran ayına ait dış ticaret dengesinde de son bir yıldır ilk kez daralmanın gözlenmesi ithalattaki dengelenmenin başladığına bir işaret olabilir.
Mayıs ayları turizm gelirlerinin belirgin bir şekilde artmaya başladığı ilk ay olması açısından da dikkat çekici. Yaz mevsiminin gelmesiyle Mayıs ayında güçlenmeye başlayan turizm gelirleri Ağustos aylarında tepe noktaya ulaşmakta (Şekil 1). Grafikte siyah renkli alanlar Mayıs ayına işaret etmekte. Mavili alan ise yıl içerisinde en fazla turizm gelirinin olduğu ayı yani Ağustos ayını göstermekte. Turizm gelirlerindeki güçlü toparlanmayla bu sene turizmin altın yılı olması bekleniyor.
Yurtiçinde Fitch’in kredi notu değerlendirmesi ve Hazine ihaleleri öne çıkan diğer gelişmeler. Cuma günü değerlendirmesini açıklayacak olan Fitch, BB+ ve Durağan görünümünde bizi değerlendiriyor.
Yurtdışında da Çin verileri odaklı bir haftaya başlıyoruz.
- Yarın Çin TÜFE ve ÜFE rakamları açıklanacak. Petrol fiyatlarının etkisiyle yıllık enflasyonun %1,8’ten %1,9’a yükselmesi bekleniyor. Ancak bu seviye halen 2018 yılı enflasyon hedefi olan %3’ün çok altında. ÜFE’nin de yıllık olarak %4,1 seviyesinden %4,5’e yükselmesi bekleniyor. ÜFE’nin yükselişi ülkenin sanayi sektörünün kar marjlarını desteklediği için pozitif.
- Cuma günü de dış ticaret rakamları açıklanacak. Geçtiğimiz Cuma günü uygulamaya giren ABD gümrük tarifesi sonrası dış ticaret rakamlarının seyri piyasanın merceğinde olacaktır.
Geçtiğimiz hafta Almanya’da beklentilerden güçlü Mayıs ayı verileri gözlemlemiştik. Güçlü Almanya sanayi sektörü verileri ardından analistlerin cevapladığı Temmuz ayı görünümüne ışık tutan ZEW endeksi takip edilecek. ZEW endeksi yarın açıklanacak ve Almanya ekonomisinin üçüncü çeyreğe nasıl başladığına ipucu verecek.
- Geçen hafta bölgenin en güçlü ekonomisi Almanya beklentilerin üzerinde sanayi rakamlarıyla piyasayı şaşırtmıştı. Bu hafta Euro Bölgesi genelinin sanayi aktivitesine işaret tutacak sanayi üretim verileri takip edilecek. Ayrıca bölgede Haziran ayına ait enflasyon verilerinin nihai hali izlenecek.
- Ayrıca bu hafta birçok ECB yetkilisinin konuşması bulunuyor. TSİ 16’da ECB Başkanı Draghi’nin Avrupa Parlamentosu’nda konuşması bulunuyor. Konuşmalarda ilk faiz artırımının ne zaman yapılabileceğine dair ipuçlarına odaklanılacak. Geçen hafta piyasanın Aralık 2019’daki faiz artırım beklentilerini geç bulan bazı ECB yetkilileri olduğunu görmüştük. Bazı yetkililer Eylül veya Ekim 2019’ın ilk faiz artırımı için şimdilik uygun bir tarih olabileceğini düşünüyor.
Cuma günü beklentilerin üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verisine karşın ücretlerden baskı gelmemesi dikkatleri bu hafta Haziran ayına ait ABD ÜFE ve TÜFE verisine çevirecek. Ücretlerdeki artış şimdilik enflasyonist baskının sınırlı olacağına işaret ediyor. Aslında faiz artırımında da daha hızlı bir tempoya gerek olmadığını kademeli artırımların devamını doğruluyor.
İngiltere’de ise gelecek ayki para politikası toplantısı öncesi veriler takip ediliyor. Verilerin beklentilerden güçlü gelmesi İngiltere Merkez Bankası’nı faiz artırımı için cesaretlendirebilir. Yarın İngiltere’de Mayıs ayına ait sanayi üretim verileri açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Bagfaş (BAGFS, Nötr): Şirket, İspanya’ya ihraç edilmek üzere Orcom SA ve Vertiqal AG firmalarından toplamda 18.000 ton CAN gübresi siparişi almıştır. Toplam sipariş tutarı 2,44mn USD olup, sevkiyatların Temmuz ayında tamamlanması planlanmaktadır. Ödeme mal mukabilidir.
Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB, Sınırlı Pozitif): Şirket daha önce mevcut sandalye tedariğinde sürdürebilirliği ve yüksek üretim kalitesini desteklemek, orta vadede Avrupa Birliği Pazarlarına açılmak amacıyla Sancaklı Mobilya Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Karadağ’daki kereste ve papel üretimi yapan şirketine, Montenegro Wood Sancaklı Mobilya A.D., Rozaje, %51 ortaklık için Sancaklı Mobilya Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.ile görüşmelere başladığını bildirmişti. Bu ortaklık görüşmeleri kapsamında Sancaklı Mobilya Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.ile iyi niyet sözleşmesi imzalanmıştır, ortaklığa yönelik görüşmeler ve süreç devam etmektedir.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, ikinci çeyrekte toplamda 1,59 miyar TL (KDV hariç) değerinde 1.642 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleştirmiştir. Böylelikle, 1 Ocak – 30 Haziran 2018 tarihleri itibariyle de, toplamda 2,53 milyar TL (KDV Hariç) değerinde, satışa esas brüt 384bin m2 büyüklüğe ulaşan 2.593 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleştirilmiştir. Şirket 2018 yılı 1.Yarıyıl için; 2,66 milyar TL toplam satış değeri, 336 bin m2 satılabilir alan büyüklüğü hedefleri olduğunu duyurmuştu.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ’nin Manisa’da kurmayı planladığı Alaşehir II Jeotermal Enerji Santrali projesinin üretim lisansında 24,9 MW olarak yer alan kurulu gücün tadil edilmesi için EPDK’ya başvuruda bulunulduğu duyurulmuştu. Yapılan sondaj ve kuyu testlerinde kaynağa ilişkin beklenen sonuçlar elde edilemediğinden lisans tadili başvurusundan vazgeçilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr), Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr) ve Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr) tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) “OTAŞ’ın borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin mutabakat” başlıklı açıklama yapıldı.
Her bankanın ayrı ayrı yaptığı açıklamada, “Türk Telekom’un (TTKOM, Öneri “AL”, Nötr) ana hissedarı olan OTAŞ’a kredi sözleşmeleri tahtında sağlanmış borçların yeniden yapılandırılması için bankamızın da aralarında bulunduğu tüm kredi veren taraflarca bir mutabakata varılmıştır.” denildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Mutabık kalınan yapı uyarınca OTAŞ’ın sahibi olduğu, Türk Telekom’un ihraç edilmiş sermayesinin yüzde 55’ini oluşturan ve mevcut kredilerin teminatını oluşturmak amacıyla rehin verilen 1.925.000.000 adet A Grubu payların kredi verenlerin doğrudan veya dolaylı ortak olacakları, Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulmuş ya da kurulacak özel amaçlı bir şirket tarafından devralınması planlanmaktadır. İşlemin tamamlanması yeni şirket nezdinde yeniden yapılandırılacak krediye ilişkin sözleşmeler üzerinde mutabakata varılması, gerekli kurumsal, idari ve her türlü onay ve izinlerin tamamlanması ve sözleşmeler tahtında gerekli koşulların sağlanmasına tabidir. Konuya ilişkin önemli gelişmeler ilerleyen dönemde kamuya duyurulacaktır.”
FAİZ PİYASALARI
TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 129 milyar TL’de sabit kaldı. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinde sabit kaldı.
Tarım dışı sonrası TL’deki değerlenme, tahvil faizlerinin Cuma gününü düşüşle sonlandırmasını sağladı. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, 2,14 ve 8 baz puan geriledi ve sırasıyla %19,87, %18,19 ve %17,43 seviyesinden kapandı. Hazine ihaleleri bono piyasasına bu hafta yön verecek ana etmen. Cari denge rakamlarının beklentilerden iyi gelmesi de TL varlıkları destekleyebilir.
ABD’de saatlik ortalama kazançların beklentilerin altında kalması ABD 10 yıllıkların faizinde düşüşe sebebiyet verdi. 10 yıllıkların faizi, haftalık 6 baz puan düşüşle %2,82 seviyesinden haftayı kapadı. %2,82 seviyesi 6 Nisan’dan bu yana en düşük Cuma kapanışı. ABD TÜFE verisinin takip edileceği yeni haftaya ise ABD 10 yıllıkların faizi, %2,84 seviyelerinden başladı.