Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son gününe zayıflayan risk iştahı ile başlıyoruz. Bugün başlayacak G7 zirvesi öncesinde teknoloji hisseleri öncülüğünde geri çekilmeler görülürken dün ABD’de Nasdaq %0,70 değer kaybetti. Avrupa bölgesinde dün zayıf gelen ihracat ve Almanya fabrika siparişleri verisi sonrası satıcılı seyir hakimdi. Bu sabah da Asya piyasaları satıcılı seyrederken, S&P500 vadelilerde de zayıf görüntü hakim. ABD on yıllık tahvil faizi dünkü hızlı geri çekilmenin ardından bu sabah %2,93 seviyelerinde. Dolar endeksi DXY ise yatay seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil geri alım programını sonlandıracağına yönelik takvim beklentileriyle EURUSD paritesi de 1,18 seviyesini hafif üzerine yükseldi. Yurtiçinde ise dün Merkez Bankası’nın sürpriz hamlesi, TL varlıklara ciddi alım getirdi. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16,5’ten yüzde 17,75’e yükseltilmesine karar verdi. Açıklama sonrasında Dolar/ TL, 4,58 seviyelerinden 4,45 seviyesine kadar gevşedikten sonra günü 4,48 seviyesinden kapattı. BİST-100 de %2,03 oranında artış kaydetti. Bu sabah ise Dolar/ TL 4,48 seviyelerinde seyrediyor. Diğer taraftan dün akşam saatlerinde Moody’s, 17 Türk bankasının notunu düşürdüğünü ve ek düşürme için de izlemeye aldığı açıklamakla birlikte, derecelendirme kuruluşlarının etkisi son dönemde daha sınırlı olmakta ki kurlar üzerinde bir etki görülmedi. Veri gündemi açısından sakin olan günde yurtiçinde herhangi bir açıklanacak veri bulunmazken, yurtdışında Almanya sanayi üretimi ve ABD toptan stoklar takip edilecektir.
MAKROEKONOMİ
Gelişmekte olan ülkelerdeki hareketliliğin öne çıktığı bir haftayı daha sonlandırmaya hazırlanıyoruz. Yılbaşından bu yana dolar karşısında %15’in üzerinde değer kaybeden Real, bu hafta piyasanın odağındaki gelişmekte olan ülkelerden. Brezilya Merkez Bankası’nın swap piyasasına müdahalesine rağmen Real değer kaybetmeye devam ediyor. Brezilya Merkez Bankası’nın olağan PPK toplantısı 20 Haziran’da, ülkenin politika faizi %6,5 seviyesinde. Haftalık bazda baktığımızda ise Realin dolar karşısındaki %3,5, Meksika Pezosunun %2,5 ve Rand’ın ise %2,2 değer kaybettiği görülüyor. Arjantin ve IMF’in de, 50 milyar dolar krediyi içeren 3 yıllık stand-by anlaşması üzerinde uzlaştığı görülüyor.
Ek olarak Japonya büyümesinin beklentilerin altında kalmasıyla Cuma gününe merhaba diyoruz. Ardı ardına 8 çeyrektir büyüyen ekonominin birinci çeyrekte daraldığı görülüyor. Yıllıklandırılmış birinci çeyrek büyüme verisinin %0,4 daralması beklenirken; nihai hali %0,6 daralmaya işaret etti. Nisan ayına ait cari işlemler fazlası da beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Çin’de de dış ticaret fazlası her ne kadar beklentilerin hafif altında gerçekleşse de ithalat ve ihracatın beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi görece olumlu bir görüntü sundu. Çin’in ABD ile dış ticaret fazlası ise Trump’ın çabalarına rağmen genişlemeye devam ediyor. Çin lehine fazla Nisan ayındaki USD 22 milyardan Mayıs ayında USD 24 milyara çıktı. Geçen sene Mayıs ayında bu rakam USD 22 milyardı.
Haftanın merakla beklenen gelişmesi G7 zirvesi, “endişe ve hayal kırıklığının” gölgesinde bugün Kanada’da başlıyor. Ticaret savaşlarının zirvenin ana başlıklarından biri olması bekleniyor. Zira G7 üyesi altı ülkenin maliye bakanları, bugün başlayacak zirve öncesi Kanada’da bir araya gelmişlerdi. Görüşmelerinden ABD’nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleşme kararı çıkmış ve ABD’nin ticaret eylemleri konusundaki uygulamalarından “endişe ve hayal kırıklığı” duyulduğu belirtilmişti. Benzer düşüncelerin özellikle Trump’ın ticaret konusundaki sert tavrını değiştirmeyeceği öngörüsü dahilinde liderlerin G7 zirvesinden de çıkması bekleniyor. Zirve, Trump yönetiminin Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği ülkelerine metal tarifesi ardından liderlerin ilk kez bir araya gelmesi açısından da önem taşıyor. Neticede zirve sonrası paylaşılması muhtemel haber akışı piyasa tarafından yakından takip edilecektir.
Bugün TSİ 9’da Nisan ayına ait Almanya sanayi üretimi açıklanacak. Dün Almanya fabrika siparişleri Nisan ayında %0,8 artış beklentisine karşın %2,5 geriledi ve zayıf bir eğilim gösterdi. Mart ayına ait veri de %0,9 düşüşten %1,1 düşüşe revize edildi. Gelecek haftaki ECB toplantısına adım adım yaklaşırken; Euro Bölgesi verileri enflasyon haricinde beklentilerden daha ılımlı bir görünüm barındırıyor.
Merkez Bankası sürpriz ve bir o kadar güçlü faiz artırımıyla ortodoks politikalara geri döndü ve TL varlıkları keskin bir şekilde destekledi. Sadeleşmenin özü gereği piyasaya daha net bir mesaj sunmak amacıyla Merkez Bankası artık sadece politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını paylaşıyor. 125 baz puanlık faiz artışıyla birlikte politika faizi, %17,75’e çekilirken; 25 Nisan’dan bu yana da Merkez Bankası 500 baz puanlık faiz artırımına gitmiş durumda. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma cümlesini koruyan Merkez Bankası, böylece sıkı tutumunu da sürdürüyor. Ayrıca fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği ve maliyet yönlü gelişmelerin vurgulanması ise enflasyon üzerindeki risklere ne kadar çok yoğunlaştıklarını gösteriyor. Özellikle ÜFE’nin yıllık olarak %20 seviyesini aşması Merkez Bankası’nı daha güçlü bir adım atmaya itmiş olabilir. Merkez Bankası, dış talebin gücünü koruduğu ve iç talebin daha ılımlı seyrettiğine de vurgu yapmış durumda. Bu durum ılımlı seyreden iç talebin şimdilik enflasyona belirgin bir aşağı yönlü katkı yapmadığına referans verebilir. Ancak PMI verisinin 50 eşik değerinin altındaki seyrini dikkate aldığımızda önümüzdeki süreçte talep koşullarının enflasyonu görece rahatlattığını gözlemleyebiliriz.
Yurtiçinde gelecek hafta yoğun bir şekilde geçecek.
Pazartesi günü yılın ilk çeyreğinde ekonominin nasıl bir büyüme performansı gösterdiğini takip edeceğiz. Halihazırda güçlü bir büyüme bekleniyor bundan daha önemlisi ise yılın geri kalanında ekonomik faaliyetin izleyeceği performans olacak. Faiz artırımlarının büyümeyi hangi ölçüde etkileyeceği önümüzdeki dönemin hikayelerinden biri olacak. Pazartesi günü ayrıca Nisan ayı ödemeler dengesi takip edilecek. Çarşamba günü de Nisan ayına ait sanayi üretim verisi açıklanacak.
Küresel önde gelen merkez bankalarının toplantıları gelecek hafta öne çıkan gelişmelerden. Ardı ardına üç gün Fed, ECB ve BoJ faiz kararları takip edilecek. Ayrıca haftaya Cuma günü Rusya Merkez Bankası’nın da faiz kararı bulunuyor.
ŞİRKET HABERLERİ
TSKB (TSKB, Öneri “AL”, Nötr): Banka, Dünya Bankası’ndan (IBRD, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası) T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı garantisi ile temin ettiği 400mn ABD Doları tutarındaki “Kapsayıcı Finansmana Erişim Projesi” (“Inclusive Access to Finance Project “) kredi sözleşmesi 7 Haziran 2018 tarihinde imzalanmıştır. Bu kredi kapsamında desteklenmesi hedeflenen iki ana temanın ilki kadının işgücüne katılımını özendiren ve buna uygun çalışma ortamı sunan özel sektör firmalarının finanse edilmesi olacaktır. İkinci tema ise hali hazırda ülkede yaşamlarına devam eden geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğunlukta bulunduğu bölgelerde faaliyet gösteren özel sektör firmalarının desteklenmesine yöneliktir.
10 Mayıs 2018 Tarihli TSKB Raporumuz için tıklayınız…
Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Tüpraş’ta yeni pay alımı yapan Lazard Asset Management LLC’nin payı %5’in üzerine çıktı. KAP’ta yer alan açıklamaya göre Lazard Asset Management LLC 6 Haziran’da Tüpraş hisselerinde pay başına 104,5 TL’den 1,51mn adet pay alımı yaptı. Söz konusu işlemin ardından Lazard Asset Management’ın Tüpraş’taki hissedarlık oranı %4,77’den %5,38’e yükseldi.
11 Mayıs 2018 Tarihli Tüpraş raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Investor Services tarafından, Türkiye ülke kredi notunun olası bir indirim için izlemeye alınması nedeniyle, benzer durumdaki diğer şirketlerle birlikte Türk Hava Yolları A.O kredi notunun da izlemeye alındığı kamuya açıklanmıştır. Söz konusu incelemenin başlatılmış olması, Ortaklığın kredi notunun düşürüleceği anlamına gelmemektedir. Bu gelişme ile birlikte, 2015 yılında ihraç edilen Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikalarının notları da gözden geçirilmiş, USD cinsi kredi sertifikasının notu Baa1’den Baa2’ye çekilmiş, JPY cinsi kredi sertifikalarının notu ise yine olası bir indirim için izlemeye alınmıştır.
18 Mayıs 2018 Tarihli THY raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmelikte değişiklik içeren yönetmelik taslağı yayınladı. Buna göre “Alım satım amaçlı yapılan hisse senedi yatırımları, alacakların tahsili amacıyla yapılan hisse edinimleri ve ortaklıkların sermaye artırımlarına katılımla ilgili olarak bu fıkra hükmü uygulanmaz” şeklindeki son cümle şununla değiştiriliyor: “Alım satım amaçlı yapılan hisse senedi yatırımlarında, alacakların tahsili amaçlı pay edinimlerinde, ortaklıkların sermaye artırımlarına katılımlarda ve bankanın söz konusu ortaklığı tek başına ya da birlikte kontrol etmesi sonucunu doğurmaması, ortaklıktaki toplam payın kendi özkaynağının binde üçünü geçmemesi ve ortaklığın faaliyet alanını ayrıntılı olarak açıklayan bir raporla birlikte en az otuz gün önceden Kuruma bildirilmesi kaydıyla, kanun, kanun hükmünde kararname veya Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulan ve hizmetlerinden yararlanılabilmesi sermayesinde pay edinimi şartına bağlı tutulan ortaklıklar ile risk yönetimi uygulamaları çerçevesinde birden fazla banka veya finansal kuruluş tarafından kurulan ortaklıklardaki pay edinimlerinde, bu fıkra hükümleri uygulanmaz.” (Kaynak: Reuters)
Kredi Derecelendirme: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s 17 Türk bankasının notunu bir kademe düşürürken, daha fazla not düşümü için bu bankaları izlemeye aldı. 1 Haziran 2018’de Türkiye’nin notunu indirim için izlemeye alan Kuruluş, bu kararda faaliyet ortamında daha fazla bozulma ve bunun bankaların kredi gücü üzerinde olası etkileri, yabancı bankaların iştirakler desteğindeki değişim ve hükümetin destekleme kapasitesinin zayıflamasının etkili olduğunu belirtti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda ve Tarım Ürünleri (AVOD): Şirket, 100mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 45mn TL olan çıkarılmış sermayenin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 45mn TL arttırılarak 90mn TL ye çıkarılmasına karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırması kısa vadeli faizleri yukarı taşırken; orta ve uzun vadedeki faizleri aşağı çekti. Böylece 2 ile 5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların arasındaki makasın açıldığını ve ters verim eğrisinin belirginleştiğini görüyoruz. 2 ile 5 yıllık kağıdın arasındaki fark 244 baz puana, 2 ile 10 yıllık gösterge kağıdın arasındaki faiz farkı da 336 baz puana çıktı. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, Aralık 2008’ten bu yana en yüksek seviye olan %18,37’ten kapandı.
TCMB’nin yaptığı toplam fonlama miktarı 146,4 milyar TL’den 147,8 milyar TL düzeyine yükselirken; fonlamanın 134 milyar TL’lik kısmı %16,5’tan haftalık repodan oluştu. Ayrıca piyasa katılımcıları Merkez Bankası’nın geç likidite penceresinden %16,5’tan ile 3 milyar TL borçlandı. Ek olarak %16,5’ten BAPP ve BİST’ten toplam 7 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Ortalama fonlama maliyeti ise %16,5 seviyesinde. Bugün itibarıyla Merkez Bankası’nın fonlama kompozisyonunu %17,75 seviyesine yükselen bir hafta vadeli ihale faiz oranı üzerinden şekillendirmesini bekleyebiliriz.