SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. ABD vadeliler baskı altında kalmaya devam ederlerken, Asya’daki satıcılı görüntü belirgin. Dün Avrupa Merkez Bankası’ndan piyasa dostu adımlar gelse de, büyüme ve enflasyon tahminlerinin ciddi bir şekilde aşağıya revize edilmesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Bu sabah da Çin’den ticaret verilerinin zayıf gelmesi piyasalar üzerinde ilave baskı yaratıyor. Bu kapsamda, bugün ABD’den öğleden sonra açıklanacak tarım dışı istihdam verisi mevcut risk ortamına göre fiyatlanabilir. Beklentileri karşılamayacak bir veri piyasalardaki satışları artırabilir. (Kötü veri = kötü veri) Diğer yandan, iyi bir veri tek başına küresel yavaşlama endişelerini hafifletmeye yetmeyebileceği gibi Dolar’da güçlenmeye sebebiyet verebilir ki bu da yine risk iştahını daha da zayıflatabilir. Bu ortamda, risk primimizde yaşanan artışla birlikte (5 yıllık CDS 329) negatif ayrışan BIST100 endeksi de haftayı zayıf bir görüntüyle kapatabilir. Aylık ortalamasının altında kapatan endeks için 101bin seviyesi hedef olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Bu hafta Çin’in büyüme hedefini düşürmesi ve OECD’nin küresel büyüme tahminlerini aşağı çekmesi ardından ECB’nin de büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı çekmesi küresel büyüme endişelerinin canlılığını korumasını sağlıyor. Özellikle ECB’nin beklentilerden daha güvercin bir duruş sergilemesi sonrası, öngörülenden daha şiddetli bir atmosferin olup olmadığı konusunda piyasa katılımcıları endişelenmiş gözüküyor. Borsalarda gördüğümüz satış baskısının bir nedeni de bu. Nitekim ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesi’nde ekonomik yavaşlamanın daha önceki tahminlerinden daha uzun ve şiddetli olacağını belirterek, bu yıl ve gelecek yıla dair ekonomik büyüme tahminlerinin düşürüldüğünü söyledi. ECB’nin faiz yönlendirmesini değiştirerek faiz artırımlarını ötelemesi ve bankalara daha çok kredi vermek için hazır olduğunu göstermesi ardından ise Euro, 2017 yılından bu yana en düşük seviyeye ve Almanya ve Fransa 10 yıllıklarının faizi de 2016 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
- ECB Başkanı Draghi, kısa vadeli büyüme görünümünün beklenenden zayıf olduğunu vurgulayarak, enflasyonun yıl sonuna doğru gerilemeyi sürdüreceğini ifade etti. Buna göre, Euro Bölgesi için 2019 büyüme tahmini %1,7’den %1,1’e ve 2020 yılı için büyüme tahmini %1,7’den %1,6’ya düşürüldü. Euro Bölgesi için 2019 enflasyon tahmini %1,6’dan %1,2’ye, 2020 tahmini %1,7’den %1,5’e gerilerken, 2021 tahmini ise %1,8’den %1,6’ya düşürüldü.
- ECB, olumlu kredi şartlarının korunması (Avrupa bankalarının, ECB’den daha önce aldıkları borçları çevirmeleri) ve para politikasının reel ekonomiye sorunsuz aktarımının devam etmesine yardımcı olması amacıyla yeniden Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (TLTRO) düzenlemeye karar verdi. Bu uygulama Eylül 2019’da başlayacak ve Mart 2021’de sona erecek. Her bir TLTRO için vade 2 yıl olacak ve operasyonda karşı taraflar 28 Şubat 2019’daki uygun kredi stoklarının %30’una kadar borçlanabilecekler.
Veri tarafında ise bugün ABD tarım dışı istihdam günü.
TSİ 16:30’da ABD’de şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisi açıklanacak. ABD’de tarım dışı istihdam ocak ayında 304 bin kişi artış göstermişti. ABD’de tarım dışı istihdamın, şubat ayında ise 180 bin kişiye gerilemesi beklenmekte. İşsizlik oranının %4’ten %3,9’a gerilemesi beklenmekte. Ortalama saatlik kazançlarında yıllık %3,3 artması öngörülmekte.
- Tarım dışı istihdam son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi geçen yılın şubat ayında 330 bin kişiyle görmüştü. Geçen yıl tarım dışı istihdamda en düşük seviye ise eylül ayında 108 bin kişi olarak kayıtlara geçmişti. ABD’de istihdam piyasasının, ücretlerdeki artışlarla birlikte sıkı konumunu görece sürdürdüğü gözlenmekte.
Bugün ECB Yönetim Kurulu üyelerinin konuşmaları bulunuyor. TSİ 11’de Ewald Nowotny’nin ve TSİ 19.30’da Yves Mersch’in konuşması bulunmakta.
Haftaya yurtiçinde dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını takip edeceğiz. Perşembe günü ocak ayına ait sanayi üretimi, TCMB beklenti anketi ve cuma günü işsizlik oranı ile bütçe dengesi açıklanacak.
- Pazartesi günü 2018 yılının dördüncü çeyreğinde % kaç büyüdüğümüze işaret edecek büyüme verisini takip edeceğiz. Reuters anketine göre Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte %2,7 daralması, 2018 yılının genelinde %2,6 büyümesi bekleniyor.
Haftaya yurtdışında,
- Pazartesi günü Almanya sanayi üretimi, ABD perakende satışlar,
- Salı günü İngiltere sanayi üretimi, ABD TÜFE, İngiltere Başbakanı May’in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart’ta parlamentoya sunması bekleniyor.
- Çarşamba günü Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD ÜFE ve dayanıklı mal siparişleri,
- Perşembe günü Çin sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı; Almanya TÜFE,
Cuma günü ABD sanayi üretimi, Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkıyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): 2018 yılına ait konsolide finansal tabloların açıklanması için SPK tarafından Şirket’e 18.03.2019 (dahil) tarihine kadar ek süre tanınmıştır.
AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Holding 2018 yılının son çeyreğinde 282,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Holding 437,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında artan Holding’in FAVÖK’ü ise %22 oranında artarak 1 milyar TL olmuştur. Son çeyrek kar rakamına rağmen Holding 2018 yılını 1.114mn TL ana ortaklık net dönem zararı ile kapamıştır. 2017 yılı Holding ana ortaklık net dönem zararı ise 130,1mn TL idi.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Sınırlı Negatif): Şirket’in 4Ç2018’deki net dönem karı 30,4mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi 55mn TL ana ortaklık net dönem karı idi. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 54,8mn TL zarar açıklamıştı. Satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %25,3 oranında artan şirketin brüt karı ise %10,8 oranında artmış ve 138,2mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %3,6 artış göstermiş ve 81,5mn TL olmuştur. Böylece şirket 55,1mn TL faaliyet karı kaydetmiştir. Finansman tarafında 8,8mn TL gider kaydedilmiş ve 7,1mn TL vergi gideri sonrası Şirket’in 4Ç2018’deki net dönem karı 30,4mn TL olmuştur. 4. Çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 2018 yılı ana ortaklık net dönem zararı 127,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Petkim (PETKM, Öneri “AL”, Nötr): Şirket ile hakim ortağı SOCAR Türkiye Enerji A.Ş. (STEAŞ) arasında yapılan görüşmeler neticesinde STEAŞ’tan Rafineri Holding A.Ş.’nin (Rafineri Holding) %30 payının 720 milyon USD karşılığında alınması yönünde bir hisse satış ve devir sözleşmesi (Sözleşme) imzalandığı 09.01.2018 tarihinde kamuya açıklanmıştı. Sözleşmeyle, şirket STAR Rafineri A.Ş’de dolaylı olarak %18 pay sahibi olacaktır. Sözleşme uyarınca, Rafineri Holding’in %30’luk hissesinin devir bedeli olan 720 milyon USD’nin ödemesinin üç eşit taksitte yapılması öngörülmüştür. İlk ödeme 09.01.2018 tarihinde ikinci ödeme 27.09.2018 tarihinde yapılmıştır. Son ödeme ise hisselerin devri ile birlikte Kapanış Tarihi olarak tanımlanan bir tarihte yapılacak olup, sözleşme ile Kapanış tarihinin en geç 31.03.2019 olması belirlenmişti. Şirket’in nakit pozisyonunun daha da güçlendirilmesi amacıyla, STEAŞ ile yapılan görüşmeler neticesinde, Kapanış ve dolayısıyla 3. taksit ödemesi için belirlenen tarihin en geç 30.06.2020 olarak belirlenmesini teminen Sözleşme’nin tadil edilmesi yönünde mutabakata varılmış ve Sözleşme bu doğrultuda tadil edilmiştir.
5 Mart 2019 Tarihli Petkim Raporumuz için tıklayınız…
Şişecam (SISE, Nötr): Şişecam’ın 7 yıl vadeli dolar cinsi eurobond ihracında ilk getiri beklentisi %7,375 ile %7,5 aralığında belirlendi. (Kaynak: Reuters)
Yapı Kredi (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Yapı Kredi’nin 500mn USD tutarında 5,5 yıl vadeli tahvil ihracına çıkarken ihraçta getiri beklentisi %8,25 civarı olarak belirlendi. (Kaynak: Reuters)
7 Şubat 2019 Tarihli Yapı Kredi Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji, elektrik satışı, elektrikli araç kiralaması, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu ve enerji yönetim sistemi geliştirilmesi alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulan “ZES Dijital Ticaret” şirketine 4mn TL sermaye payı ile tek kurucu ortak olarak katıldı.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv sanayi ihracatı Şubat ayında Türkiye’nin başlıca ihracat destinasyonu olan Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın gerilemesi ve euro/dolar paritesindeki gerileme sonucu %9 azalarak 2,5 milyar dolara indi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Adana Çimento (ADANA, ADBGR, ADNAC, Sınırlı Pozitif): Şirket 07.03.2019 tarih 3 / 6 sayılı Yönetim Kurulu Kararı doğrulusunda; sermayesine %20 oranında sahip olduğumuz Omsan Lojistik A.Ş.’nin şirket mülkiyetinde olan hisselerinin tamamının 107.740.000 TL bedel ile OYAK-Ordu Yardımlaşma Kurumu’na satılmasına karar verilmiştir. Sermaye Piyasası mevzuatı gereğince, söz konusu pay devirlerine ilişkin olarak Ernst&Young Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş.’ye değerleme çalışması yaptırılmıştır. Yapılan değerleme çalışması sonucu, Omsan Lojistik A.Ş. toplam değeri 538.700.000 TL olarak belirlenmiştir.
Mardin Çimento (MRDIN, Pozitif): Şirketin 07.03.2019 tarih 15 / 36 sayılı Yönetim Kurulu Kararı doğrulusunda; sermayesine %20 oranında sahip olduğu Omsan Lojistik A.Ş.’nin şirket mülkiyetinde olan hisselerinin tamamının 107.740.000 TL bedel ile OYAK-Ordu Yardımlaşma Kurumu’na satılmasına karar verilmiştir. Sermaye Piyasası mevzuatı gereğince, söz konusu pay devirlerine ilişkin olarak Ernst&Young Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş.’ye değerleme çalışması yaptırılmıştır. Yapılan değerleme çalışması sonucu, Omsan Lojistik A.Ş. toplam değeri 538.700.000 TL olarak belirlenmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 70 milyar TL’den 73 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.
Dün küresel tahvil faizlerinde İtalya başta olmak üzere düşüşler gözlendi. ABD 10 yıllıklarının faizi, günlük 5 baz puan; ECB’nin güvercin duruşuyla İtalya 10 yıllık tahvil faizi günlük 12 baz puan, Almanya ve Fransa 10 yıllıkların faizi sırasıyla günlük 6 ve 9 baz puan geriledi.
• ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,69 seviyesinden başlarken gün içerisinde %2,63-%2,69 bandında hareketin ardından küresel risk iştahının baskılanması ve güvenli liman talebinin artmasıyla günü 5 baz puan düşüşle sonlandırdı. Kapanışı %2,64 seviyesinden yapan 10 yıllık tahvil faizi, tarım dışı istihdamı beklerken bugün bu seviyelerde yatay bir görünüm sergilemekte.
Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, TL’deki kısmi değer kaybının etkisiyle sınırlı artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 12 baz puanlık artışla %18,80 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi 3 baz puanlık artışla %15,43 seviyesine yükseldi.