Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarına yönelik endişelerin devam ettiği ortamda risk iştahı zayıf kalmaya devam ediyor. Asya borsaları negatif bölgede seyrediyorlar. Paritenin de etkisiyle bu sabah GOÜ para birimleri, yaşanan değer kayıplarının ardından düne benzer yataya yakın hafif aşağı eğilimli bir görüntü sergiliyorlar. Dün görece dar bir aralıkta hareket eden ve günü 6,58 seviyesinden kapatan Dolar / TL dünkü kapanış seviyesine yakın. BIST100 endeksi ise güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Günün önemli gelişmesi bugün Tahran’da gerçekleştirilecek ve İdlib konusunun öncelikli görüşüleceği Türkiye, İran, Rusya zirvesi olacaktır. Buradan gelecek açıklamalar yakından izlenecektir. Önümüzdeki hafta da merkez bankası toplantısı dışında bu ay içinde açıklanması beklenen Orta Vadeli Program, İran’daki zirve dışında fiyatlamalarda majör değişikliğe yol açabilecek diğer gelişmeler. Öncesinde, dün 50 günlük ortalamanın geçtiği 94.200 seviyesini geçemeyen endekste hacim de görece düşük kalırken, temkinli modun korunduğu gözlemlendi. Bugün de İran’daki zirve dışında öğleden sonra ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde temkinli görüntü devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurtiçinde bugün Tahran’da gerçekleştirilecek Türkiye, İran ve Rusya zirvesi takip edilecek.
Gelecek hafta yurtiçinde perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz kararı kritik öneme sahipken, haftanın ilk günü ikinci çeyrek büyüme verisini izleyeceğiz. Bu sene birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 büyüyen ekonominin, ikinci çeyrekte %5,3 büyümesi bekleniyor. Piyasada ikinci çeyrekte büyümenin tahmin aralığı ise %4,5-6,5 arasında dalgalanıyor.
- Pazartesi günü ayrıca TCMB beklenti anketi açıklanacak. Cuma günü de temmuz ayına ait cari denge rakamları paylaşılacak.
Bugün TSİ 15.30’da ABD’de ağustos ayına ait tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Verinin 195 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının %3,9 seviyesinden %3,8’e gerilemesi bekleniyor. Saatlik ücretlerin aylık olarak %0,2, yıllık olarak %2,7 artış sergilemesi öngörülüyor. Artan tüketici güveni, güçlenen imalat ve hizmet sektörünün katkısıyla istihdam sektörü ABD’de sağlıklı yapısını sürdürmeye devam ediyor.
- Bugün TSİ 12’de Euro Bölgesi büyüme verisinin nihai halini izleyeceğiz. Ekonominin ikinci çeyrekte öncü veriyle uyumlu olarak %2,2 büyümesi bekleniyor.
- Ticaret gerilimleri dün Almanya verilerinde hissedildi. Almanya fabrika siparişleri temmuz ayında aylık %1,8 artış beklentisine karşılık %0,9 daraldı. Ancak geçtiğimiz günlerde ağustos ayına ait Almanya iş dünyası güven endeksi 9 aydan bu yana ilk kez yükselmişti. Bu durum ekonomide gözlenen yavaşlamanın geçici olabileceğine işaret ediyor. Bugün de TSİ 9’da temmuz ayına ait Almanya sanayi üretim verilerini takip edeceğiz.
Haftaya yurtdışında perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararları açıklanacak. İki gelişmiş ülke Merkez Bankası’nın faiz kararında değişim beklenmese de Kasım 2019’da görev süresi dolacak olan ECB Başkanı Draghi’nin yerine adaylar konuşulmaya başlandı. Finlandiya Merkez Bankası’nın eski başkanı Erkki Liikanen aday olarak en çok öne çıkanlardan. Cuma günü de Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararını izleyeceğiz. Rusya’da yetkililerin faiz artırma tarafına kaydığı görülüyor. Dün Rusya Merkez Bankası Para Politikası Departmanı Başkanı, enflasyonun %4’e yönelmesinin hızlanmasından dolayı son dönemde faiz artırılması yönünde baskının arttığını belirtti.
Özetle gelecek hafta,
- Pazartesi günü Çin TÜFE ve ÜFE rakamları, Rusya büyüme açıklanacak.
- Salı günü Almanya ZEW endeksi öne çıkıyor.
- Çarşamba günü ABD ağustos ÜFE rakamları izlenecek.
- Perşembe günü Euro Bölgesi ülkelerinde TÜFE rakamları açıklanacak.
- ABD verileri hafta sonuna doğru yoğunlaşmış durumda. Perşembe günü ağustos ayına ait TÜFE ve cuma günü sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar açıklanacak.
- Cuma günü ayrıca Çin perakende satışlar ve sanayi üretimi paylaşılacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Turkcell (TCELL, Öneri “AL”, Nötr): MV Holding, kurucu ortağı olduğu Turkcell`deki hisse oranını arttırmaya devam ettiğini açıkladı.
1 Ağustos 2018 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…
TAV Havalimanları Holding: (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları’nın 2018 yılının Ağustos ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, Antalya Havalimanı’nın da dahil olmasıyla %39,8 oranında artarak 17,8 milyona ulaşmıştır. Antalya Havalimanı hariç bakıldığında ise artış oranı Ağustos ayında %1,7 olmuştur. Antalya Havalimanı dahil Ocak-Ağustos dönemi toplam yolcu sayısı da 102,1 milyona ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı %35,2 olarak gerçekleşmiştir. Antalya Havalimanı hariç tutulduğunda artış oranı %6,7 olarak hesaplanmaktadır. Ağustos ayında yurtiçinde yolcu sayısında Atatürk Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’nda sırasıyla %0,2 ve %7,2 oranlarında gerileme kaydedilirken, yurtdışında ise Medine Havalimanı’nda %14,8 oranında azalma olmuş ve bunlara bağlı olarak da Ağustos ayı toplam yolcu sayısındaki artış Antalya Havalimanı hariç tutulduğunda görece düşük gerçekleşmiştir. Yurtiçi havalimanlarından Antalya ve Bodrum Milas Havalimanları yolcu sayılarında %14,7 ve %18,7’lik artışlarla, Ağustos ayında toplam hizmet verilen yolcu sayısına en olumlu katkıyı sağlarken, yurtdışı havalimanlarından ise Gürcistan Havalimanları ve Tunus Havalimanı sırasıyla %11,7 ve %39,4’lük artışla toplam yolcu sayısındaki artışa en olumlu katkıyı sağlamıştır.
TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Ağustos ayında 112.751 ile bir önceki yılın aynı ayına göre %31,7’lik bir artış kaydetmiştir. Ocak – Ağustos dönemi ticari uçuş sayısı da %25,8’lik artışla 685.818’e ulaşmıştır.
Sonuç olarak, Antalya Havalimanı hariç TAV’ın yolcu sayısı artış hızı, Ağustos ayında geçen yılın yüksek yolcu sayısının oluşturduğu baz etkisiyle birlikte yavaşlamaya devam etmiştir. Ancak Antalya Havalimanının olumlu katkısı ise artarak devam etmektedir.
1 Ağustos 2018 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…
Ulusoy Elektrik (ULUSE, Sınırlı Pozitif): 21.12.2017 tarihli özel durum açıklaması ile Tunus Devlet Elektrik İdaresi (Société Tunisienne de l’Electricité et du Gaz ,STEG) ile 5.620.480 EUR tutarındaki hücre alım sözleşmesi imzalandığı duyurulmuştu. Sözleşme kapsamında; Tunus Devlet Elektrik İdaresi %20 ilave sipariş açma hakkını kullanarak, 991.796 EUR tutarındaki ek hücre siparişini onaylamıştır. Yeni alınan sipariş kapsamındaki ürünler, 2018 yılı ve önümüzdeki yıl içerisinde partiler halinde teslim edilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Anti-Damping: Yunanistan menşeli/çıkışlı 54.07 gümrük tarife pozisyonunda tanımlı “sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat” ithalatında RB Karesi İthalat İhracat Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’den alınan başvuru üzerine; 55.13, 55.14, 55.15 ve 55.16 gümrük tarife pozisyonunda tanımlı “sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat” ithalatında ise Ticaret Bakanlığı tarafından re’sen yapılan incelemeler sonucunda Yunanistan menşeli/çıkışlı söz konusu eşya için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca, Yönetmeliğin 38 inci maddesi çerçevesinde önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verildiği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Demir-Çelik: Türkiye çelik ihracatı 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5,8 artış ile 12,7mn ton, değer bazında ise %28,5 yükseliş ile 9,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, Türk çelik sektörü ihracatını ürünler bazında değerlendirerek, inşaat çeliği ihracatında yaşanan düşüş ile sıcak yassı ihracatında yaşanan artışa dikkat çekti, geçmiş aylarda tonajda yaklaşık %20 oranında düşüş gösteren inşaat çeliği ihracatının, Ağustos ayı itibariyle toparlandığını ve azalış oranını %4’lere kadar düşürdüğünü kaydetti. ÇİB Başkanı Adnan Aslan, 2018 yılı ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı gözlenen ilk üç çelik ürününün sırasıyla sıcak yassı, profil, ve filmaşin olduğunu belirtti. Bu dönemde en fazla ihracat azalışı görülen ürünlerin ise sırasıyla kütük, inşaat çeliği ve slab olduğunu söyledi. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan, ÇİB verilerine göre; 2018 yılı Ağustos ayı çelik ihracatının geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında %36,4 artışla 1,6mn tona, değerde ise %43 yükselişle 1,2 milyar dolara ulaştığını belirtti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ray Sigorta (RAYSG): Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, RAYSG.E payları 07/09/2018 tarihinden (seans başından) itibaren 21/09/2018 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 150 milyar TL’den 149 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %19,25’ten koridorun üst bandından sağlanmaya devam ediliyor ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı.
13 Eylül’deki Para Politikası toplantısında Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırabileceği sinyali TL varlıklara destek vermeye devam ediyor. 10 yıllık tahvil faizinde düşüş eğilimi sürüyor. Enflasyon verisinden bu yana 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş 100 baz puanı aşmış durumda ve 10 yıllık kağıt dünü %20,17 seviyesinden sonlandırdı.
Risksiz faiz oranının göstergesi olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizi, tekrar %2,90 seviyesinin altına sarkmış durumda. ABD 10 yıllık faizi, %2,87’lerde.Tarım dışı istihdamda özellikle ücretlerin seyrine bağlı olarak 10 yıllık tahvil faizinde bugün kısmi bir dalgalanma görebiliriz.