SABAH STRATEJİSİ
Katalizör eksikliğinde küresel piyasalarda yaşanan soluklanma, global büyümeye yönelik aşağı yönlü revizyonların küresel senkronize yavaşlama endişelerini tekrar ön plana çıkartmasıyla devam ediyor. Dün ekside kaptan ABD borsaları bugün vadelilerde ekside seyrediyorlar. Asya’da da zayıf bir görüntü var. BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün TCMB politika faizini beklendiği gibi değiştirmedi. Karar metninde ise enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağı cümlesin kalması ilk etapta TL’yi bir miktar desteklese de, kurun yükseliş kaydettiğini gözlemledik. Bu hareket, beklentilerin önceden fiyatlandığını gösteriyor. Daha önceki yükseliş denemelerinde 5,40’ın üzerinde kalıcılı olamayan Dolar/TL, teknik hareketin de etkisiyle dün 5,4340 seviyesinden günü kapattı. Günün öne çıkan gelişmesi olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde EURUSD paritesi 1,13 seviyesi civarında seyrediyor. Toplantıda ana gündem makro parametrelerinde aşağı yönlü revizyonlar ve TLTRO. Her iki konu da bir süredir gündemde olduğu için Avro baskı altında kalmaktaydı. Dün bir miktar yükseliş kaydederek 1,13’ün üzerinde kapatan parite, söz konusu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlandığını gösteriyor. Dolayısıyla, piyasanın beklentileri karşılamayacak piyasa dostu açıklamalar Gelişmekte Olan Ülke para birimleri için aşağı yönlü risk teşkil ettiği söylenebilir. Özetle, risk iştahın zayıf seyrettiği günde kurun da 5,40’ların üzerinde seyretme ihtimalin artması endeks üzerinde baskı oluşturabilir.
MAKROEKONOMİ
TCMB faiz kararını atlattıktan sonra bugün ECB faiz kararına odaklanacağız. Küresel büyüme endişeleri ise önemini koruyarak fiyatlamalarda belirleyici oluyor.
Bugün TSİ 15.45’de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı bulunuyor. Faiz kararı ardından TSİ 16.30’da ECB Başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısı bulunmakta. Bankanın politika faizinde bir değişiklik yapmaması beklenmekte ve yaz döneminden sonra faiz artırımına ilişkin yönlendirmesini devam ettirmesi olası gözüküyor. Muhtemelen Merkez Bankası bu yönlendirmeyi değiştirmek için haziran ayındaki toplantısını tercih edecek.
- ECB’nin bugünkü toplantısında enflasyon ve büyüme tahminlerinde belirgin aşağı yönlü revizeye gidebileceği görülmekte. Dün OECD’nin de küresel büyüme tahminlerini kasım ayındaki revizesi ardından tekrar aşağı çekmesi küresel büyüme endişelerini canlı tutuyor. OECD, G-20 ülkelerinin hemen hemen hepsinin büyüme tahmininde revizeye ihtiyaç duymuş görünüyor.
- Detaylarda da reel sektöre ucuz kredi imkanı sağlayan TLTRO mekanizmasının yeniden uygulamaya konulmasının tartışmasını takip edeceğiz.
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %24 seviyesinde dün sabit bıraktı. Karar metninde ocak toplantısındaki ifadelerin genel olarak korunduğunu ve nisan ayına ilişkin bir sinyal verilmediğini görüyoruz.
- Kurul, Euro Bölgesi’ndeki zayıflığı da dikkate alarak dış talebe yönelik ifadesinde değişikliğe gitmeyi tercih etmiş ve dış talebin nispeten gücünü koruduğu ifade edilmiş.
- PPK metninde, enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiğine vurgu yapılırken, ancak bu iyileşmeye karşın fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine de dikkat çekilmiş.
- Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağı ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği de karar metninde yerini korumuş. Karar metninde bu cümlelerde ifade değişikliğine gidilmemesi nisan ayı için bir sinyal verilmediği şeklinde de yorumlanabilir. Dolayısıyla PPK kararı sonrası nisan ayında faiz indirimi bekleyenlerin beklentilerini haziran ayına çektiğini görebiliriz.
Bugün yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığının şubat ayına ait nakit bütçe dengesi açıklanacak.
Fed bölgesel başkanları konuşmalarını sürdürüyor. Bugün TSİ 20.15’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın konuşması bulunuyor. ABD’de veri tarafında TSİ 16.30’da dördüncü çeyreğe ilişkin tarım dışı verimlilik ve birim iş gücü maliyeti takip edilecek.
- ABD’de birim işgücü maliyeti, geçen yılın üçüncü çeyreğinde %0,9 oranında artış göstermişti. Birim işgücü maliyetinin, geçen yılın son çeyreğinde ise artarak %1,6 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Nitekim, dün Fed tarafından yayınlanan ve Amerikan iş dünyasının görünümünü özetleyen “Bej Kitap” raporunun Şubat 2019 sayısında, Fed’in 12 bölgesinden gelen analizlerle hazırlanan rapora göre, ABD’de kayda değer işgücü eksikliğine rağmen istihdam piyasasının hala sıkı olduğunun ve çoğu bölgede ücretlerin hafif iyileştiğinin görüldüğünün belirtilmesi, birim işgücü maliyetlerindeki söz konusu artışı teyit etmekte.
- ABD’de tarım dışı verimliliğin geçen yılın son çeyreğinde ise ABD’de imalat ve hizmet sektörlerindeki görece güçlü seyrin etkisiyle %1,6 yükselmesi beklenmekte.
Avrupa tarafında ise bugün TSİ 13’de Euro Bölgesi’nin geçen yılın son çeyreğine ilişkin çeyreklik ve yıllık bazda GSYH büyüme verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nin, özellikle küresel ticaret gerilimleri, küresel ekonomik yavaşlama ve Brexit belirsizlikleri nedeniyle ekim-aralık döneminde Almanya ekonomisinin yavaşlaması ve İtalya ekonomisinin 2013’ün başından beri ilk kez resesyona yönelmesiyle, geçen yılın son çeyreğinde %0,2 büyümeyle yatay seyretmesi beklenmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Öneri “AL”, Nötr): Şirket ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Termal Kamera Tedariki Projesi kapsamında toplam bedeli 83,4mn TL olan bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2019-2020 yıllarında gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Şirket ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Termal El Dürbünü Tedariki Projesi kapsamında toplam bedeli 149,6mn TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2020-2022 yıllarında gerçekleştirilecektir.
1 Mart 2019 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…
BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Öneri “EKLE”, Pozitif): Şirketin 4Ç2018’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %62 oranında artarak 359,2mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Piyasa beklentisi 301mn TL, bizim beklentimiz ise 318mn TL idi. BİM’in satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,8 oranında artarak 9.094mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %37,6 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %39,3 oranında artarak 1.532mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 0,2 puan artışla %16,8’e yükselmiştir. BİM’in operasyonel giderleri aynı dönemde %32,8 oranında artmış ve 1.118mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 23,8mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı %63,5 yükselişle 437,2mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,8 puan yükselerek %4,8 olmuştur. 4. çeyrek FVAÖK rakamı %57,6 artışla 511mn TL olurken, FVAÖK marjı 0,7 puan artışla %5,6’ya yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 34mn TL olmuştur. Finansman tarafında 4,3mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 466,9mn TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem karı da 359,2mn TL olmuştur. Net karı marjı 0,6 puan artışla %3,9 olmuştur. Şirketin 2018 yılı net dönem karı 2017’ye göre %44,9 artışla 1.250mn TL’ye ulaşmıştır.
4. çeyrek sonuçları ardından şirket 2019 beklentilerini açıklamıştır. Şirketin yeni mağaza açılış hedefi 820 adet olup, satış artışı beklentisi %25’dir (+- 2 puan). FVAÖK marjı beklentisi ise %5’tir (+-0,5 puan). 2019 yılı yatırım harcamaları öngörüsü 1.100mn TL düzeyindedir.
Ayrıca, şirketin Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına brüt 2,40 TL (net 2,04 TL) kar payı dağıtımı teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,84 olarak hesaplanmaktadır. Ek olarak, Yönetim Kurulu 303,6mn TL olan ödenmiş sermayesini %100 bedelsiz artırarak 607,2mn TL’ye çıkarma kararı almıştır.
Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,15TL (net 0,136713TL) temettü ödemeyi planlamaktadır. Dünkü kapanışa göre temettü verimi %3,1’e denk gelmektedir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 17 Nisan’dır.
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 3 adet Migros mağazası Şubat ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 28 Şubat 2019 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.041 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 44 olmak üzere toplam 2.085’tir.
Petkim (PETKM, Öneri “AL”, Nötr): Şirket nakit kar payı ödenmemesine ilişkin Yönetim Kurulu kararının Genel Kurul onayına sunulacağını bildirmiştir. Diğer yandan, %28 oranında pay biçiminde kar payı dağıtılması planlanmaktadır.
5 Mart 2019 Tarihli Petkim Raporumuz için tıklayınız…
Park Elektrik (PRKME, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2018’de 46,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 17,2mn TL ana ortaklık net dönem karı yazmıştı. Brüt karı son çeyrekte 15,2bin TL olan şirket, yine aynı dönemde 30,7mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Son çeyrekteki zarara karşın, Şirket’in 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı 39,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılında (Durdurulan faaliyetlerden elde edilen 492,1mn TL net dönem karının önemli katkısıyla) 487,4mn TL net kar yazılmıştı.
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Negatif): Şirket’in 4Ç2018’deki ana ortaklık net dönem zararı 54,9mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki ana ortaklık net dönem zararı 105,1mn TL idi. Şok Marketler’in satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,4 oranında artarak 3.351mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %33,1 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %43,1 oranında artarak 825,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1,3 puan artışla %24,6’yı göstermiştir. Şok Marketler’in operasyonel giderleri aynı dönemde %38,8 oranında artmış ve 703,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 138,7mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet zararı 16,2mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1mn TL gelir kaydeden şirketin finansman öncesi zararı 15,2mn TL olmuştur. Finansman tarafında 38,4mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net zarar 53,7mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 1,2mn TL’lik vergi giderine bağlı olarak, ana ortaklık net dönem zararı da 54,9mn TL olmuştur. Son çeyrekteki zarara rağmen, Şirketin 2018 yılı ana ortaklık net dönem karı 66,6mn TL olmuştur. 2017 yılındaki ana ortaklık net dönem zararı 390,2mn TL idi.
TAV Havalimanları (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları’nın Şubat 2019’da hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, Antalya Havalimanı’nın dahil olmasının olumlu katkısıyla %6,4 oranında artarak 8,9 milyona ulaşmıştır. Antalya Havalimanı hariç bakıldığında ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 oranında yolcu sayısında daralma olmuş ve Ocak ayındaki %6’lık daralmanın ardından sınırlı da olsa bir toparlanma görülmüştür. Özellikle yurtiçi havalimanlarının, Antalya Havalimanı hariç iç hatlarda kaydedilen %12,7’lik yüksek daralma yolcu sayısında Antalya Havalimanı hariç kaydedilen düşüşte ana etken olmuştur. Şubat ayında yolcu sayısı yurtiçinde Antalya havalimanı ve Gazipaşa Havalimanı hariç daralma kaydederken, en yüksek daralma %18,8 ile Ankara Esenboğa Havalimanında olmuştur. Yurtdışında ise tüm havalimanlarında artış kaydedilirken, Gürcistan Havalimanları yolcu sayısı %16,1’lik artışla yolsu sayısındaki artışa en olumlu katkıyı sağlamıştır.
TAV’ın Ocak Şubat dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı ise Antalya Havalimanı dahil %4,8 oranında artarken, Antalya Havalimanı hariç %4,7 oranında daralmıştır.
TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Şubat ayında 63.615 ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8’lik bir artış kaydetmiştir.
20 Şubat 2019 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şu anda Sabiha Gökçen ya da İstanbul Havalimanı’nda hisse alımına yönelik bir arayışları olmadığını söyledi. Aycı, şu anda filo finansmanına odaklandıklarını ve bu nedenle yakın bir vadede Türkiye’de ya da Türkiye dışında havalimanı işletmecisi bir şirkette de hisse alma planları olmadığını söyledi.
Ülker (ULKER, Nötr): 1 Ocak – 31 Aralık 2018 hesap dönemine ait konsolide finansal raporunda açıklandığı üzere, Şirket’in %19,23 oranında hissesine sahip olduğu Godiva Belgium şirketi Japonya, Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki operasyonları ile bu ülkelerdeki Godiva markası hakkının sınırsız süre ile kullanımı ve Belçika’daki fabrika, makine ve teçhizatlarının satışı için MBK Partners ile ön protokol imzalamıştır. Bahsi geçen satışa ilişkin süreç ise devam etmektedir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS, Sınırlı Negatif): Şirket hakkında Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açıldığı; Rekabet Kurulu’nun tebligatı ve 05.03.2019 tarihinde şirkete bildirilmiştir.
Jantsa (JANTS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Yönetim Kurulu 2018 yılı karından hisse başına brüt 2,10 TL (net 1,785 TL) kar payı dağıtımı teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 2 Mayıs olup, Genel Kurul tarihi 2 Nisan’dır. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,39 olarak hesaplanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 71 milyar TL’den 70 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinin, dün güne %2,72 seviyesinden başlarken, gün içerisinde %2,67-%2,71 bandında hareketin ardından, küresel risk iştahının baskılanması ve güvenli liman talebinin artmasıyla bugün %2,69 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.
Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, TL’deki kısmi değer kaybının etkisiyle sınırlı artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 3 baz puanlık artışla %18,68 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi 17 baz puanlık artışla %15,40 seviyesine yükseldi.