Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Enflasyon sabahına ve Eylül ayına nötr risk iştahı ile uyanarak başlıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,2 oranında değer kaybediyor, Dolar / TL kotasyonları 3,4278 seviyesinden geçiyorlar. Geleneksel tatil ayı Ağustos’un bitip insanların işlerinin başına dönmesiyle Avrupa’da reel ekonomi, piyasalar ve siyaset gündeminde hareketlilik artacak. Arife günü sabahı, Eylül ayının merkez bankaları toplantılarıyla yoğun geçeceğini değerlendirmiştik. İlk önce, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) konuşacak, veri seti artık tamamlandı. Toparlanan bir ekonomi, azalan işsizlik oranına karşın hedefin belirgin şekilde altında seyreden enflasyon ve güçlenen para birimi ile toplantıya giriyorlar. Haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için bugün TSİ 10:00’da açıklanacak Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) karar metninin kaleme alınmasında girdi sağlayacak. TCMB, uygulanan destekleyici mali politikalar dahilinde canlı seyreden bir ekonomi, azalan işsizlik oranı, istikrarlı kur ancak hedefin belirgin şekilde üzerinde seyreden enflasyon ile toplantıya giriyor. İki hafta sonra konuşacak FED içinse yarın akşam TSİ 21:00’de açıklanacak Bej Kitap ülke genelindeki güncel resmi çizecek.
Sanayide kullanılan pek çok hammadde ABD Doları ile fiyatlandığı için üreticiler için Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki hareketleri kritik. Tüketiciler içinse Türk Lirası’nın Euro karşısındaki değeri daha belirleyici. Zira pek çok dayanıklı – dayanıksız tüketim eşyası Euro ile fiyatlanmakta (Şekil 1).
Şekil 1: Üst panelde ÜFE enflasyonunun TL bazlı hammadde fiyatları ile ilişkisi, alt panelde ise dayanıklı tüketici mal enflasyonunun Euro kuru ile ilişkisi görülüyor.
Temmuz ayında üretici fiyatları endeksi (ÜFE) %0,72 oranındaki artışla uzun dönem artış ortalaması %0,78 oranına uygun gerçekleşmişti. Haziran ayı sonundan beri hammadde fiyatlarında görülen yeni artış eğilimine karşı (1 Temmuz’dan bugüne metal fiyatları %14,4 yukarıda) ABD Doları’ndaki zayıflık ve Türk Lirası’ndaki istikrar sayesinde Ağustos ayında yine ortalama ile uyumlu ya da daha düşük bir değer görmemiz olası. Ancak patika açısından ÜFE enflasyonu da TÜFE enflasyonu gibi yıllık bazda artış eğilimini sürdürecektir.
Gıda enflasyonunun normalleştiği süreçte TÜFE enflasyonunun düşük gerçekleşme şansı bulunuyor. AA Finans ve Bloomberg anketlerine göre beklenti aylık %0,15 oranında artış. TCMB’nin kendine referans alacağı değişken dayanıklı tüketim malı enflasyonu ile birlikte çeşitli hizmetleri de içeren çekirdek enflasyon. Çekirdek enflasyon kur dinamiklerinden ciddi ölçüde etkileniyor. Çekirdek enflasyonun yılın son döneminde gerileme eğilimini başlatmasını bekliyoruz (Şekil 1). Ancak bundan önce geçen ayki gibi bir kez daha atakla karşılaşıp karşılaşmayacağımınız TCMB’nin oyun planını çizmesinde işini kolaylaştıracaktır.
Şekil 2: Kur şokları ve çekirdek enflasyonun seyri (yılın geriye kalanında sepet kurun 4.00 seviyesini geçmediği varsayılan senaryo).
Enflasyon ile aynı anda PMI verisi açıklanacak. Küresel anlamda imalat koşulları tüketim talebindeki canlılığa bağlı güçlü seyrediyorlar. Perşembe günü açıklanan SAMEKS endeksi Ağustos ayı karakteristiği ile uyumlu şekilde gerileme kaydetti. Gerilemenin ana belirleyicisi sanayi sektörüydü. Ağustos aylarında pek çok fabrika ve imalat tesisi bakıma giriyor. Bugün de PMI geçen ay kaydedilen 53,6 değerine göre daha düşük seviyede açıklanabilir. Ancak 50 eşiğinin üzerindeki seyrini sürdürmesi gerekir.
Sabahtan Avrupa’da hizmet sektörüne yönelik PMI’lar, öğlen TSİ 12:00’de perakende satışlar açıklanacak. Öğleden sonra TSİ 17:00’de ise ABD’de fabrika sipariş verisi izlenecek. Haftanın geriye kalanında; ABD’de yarın hizmet sektörüne yönelik ISM (PMI karşılığı) açıklanırken Avrupa’da sanayi verileri izlenecek. Türkiye’de de Cuma günü Temmuz ayı sınai üretim verisi açıklanacak. Çin’de ise rezerv, dış ticaret ve enflasyon verilerini piyasa izleyecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “EKLE”, Nötr): Faaliyetlerini Toros Tarım markası ile sürdüren Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye’nin bitki besleme alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kurdu. Geçen yıl iç pazarda gübreye konan yasaklar sonrası ihracat yapan Toros Tarım, 2107 yılının ilk yarısında 15 ülkeye yaklaşık 130 bin ton gübre ihracatı gerçekleştirdi. Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral yaptığı açıklamada, cirolarının %85’inin gübreden, kalanının ise gübre dışı faaliyetlerden geldiğini belirterek, büyümek istedikleri alanın gübre dışı faaliyetler olduğunu söyledi. Göral, Türkiye’de her yıl 1,8 milyar dolarlık yaklaşık 6mn ton gübre tüketildiğini, Toros Tarım olarak 2mn tonluk kapasitelerinin 1,5mn tonunu iç pazara sattıklarını ifade etti. (Kaynak: BusinessHT)
9 Ağustos 2017 Tarihli Tekfen Holding Raporumuz için tıklayınız…
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Unicredit CEO’su Jean Pierre Mustier Bloomberg International TV’de yaptığı söyleyişide, Yapı Kredi Bankası’nın büyüdüğünü ve büyümenin organik sermaye oluşumu olduğu anlamına geldiğini, bir aşamada büyüme daha fazla sermaye koyulmasını gerektiği anlamına gelirse, bunu yapacaklarını ancak şu anda bankanın yaptığı herşeyle mutlu olduklarını belirtti.
2 Ağustos 2017 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için Tıklayınız…
Ziraat Katılım: Ziraat Katılım, 100mn TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Banka bu ihraçla birlikte ağustos ayında toplamda 250mn TL kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiş oldu.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul Taraf Bilgisi: Borsa Yönetim Kurulu 2017 yılının Eylül ayında taraf bilgisi yayımlanacak olan payları ARCLK, KOZAL, SODA, TCELL, TKFEN, TTKOM olarak belirlemiştir. 05/09/2017 tarihinden itibaren TUPRS, ENKAI, OTKAR, SAHOL ve GARAN paylarında taraf bilgisi yayını kapatılacak; ARCLK, KOZAL, SODA, TCELL, TKFEN ve TTKOM paylarında taraf bilgisi yayını başlayacaktır.
Otomotiv: Otomotivde ihracat Ağustos ayında yüzde 9,4 artarak 1 milyar 836 milyon dolar oldu. Otomotiv endüstrisi, bu rakamlarla aynı zamanda bugüne kadarki en iyi Ağustos ayı ihracat rakamına ulaştı. Otomotivin Ağustos’ta Türkiye ihracatından aldığı pay da %14,8 olarak gerçekleşti. Otomotiv ihracatı Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre %23 artışla 18 milyar 624 milyon dolara çıktı ve yıl sonundaki 27 milyar dolarlık hedefine bir adım daha yaklaştı. (Kaynak: BusinessHT)
Sigorta: Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ardından kurulan “Riskli Sigortalılar Havuzu” sistemi sayesinde başta vatandaşlar olmak üzere, sigorta şirketlerinin ve acentelerin poliçe düzenleme sürecinde yaşadıkları sorunları giderdiklerini bildirdi. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Nisan’da zorunlu trafik sigortasına ilişkin tavan fiyat (azami prim) uygulamasının yürürlüğe konulduğunu hatırlattı. Bu uygulama öncesinde mart ayı itibarıyla ortalama primin 864 lira olduğunu belirten Şimşek, temmuzda rakamın yaklaşık %24 düşüşle 660 liraya indiğini söyledi. Uygulamayla zorunlu trafik sigortası primlerinin makul seviyelere çekilmesi hedefine önemli ölçüde ulaşıldığının altını çizen Şimşek, buna karşın tavan fiyat sonrasında bazı sigorta şirketlerinin özellikle hasar riski yüksek araç grupları için poliçe düzenlemekten kaçındıklarının tespit edildiğini anlattı.