SABAH STRATEJİSİ
ABD – Çin arasında süren ticaret müzakerelerinde önemli bir ilerleme kaydedildiği ve ticaret anlaşmasının son haline yaklaşıldığına ilişkin gelen haberlerle risk iştahındaki iyimserlik devam ediyor. ABD on yıllık tahvil faizinin %2,53’e ulaşarak son iki haftanın en yükseğini görmesi risk iştahındaki canlılığı teyit ediyor. Günün önemli verisi ise öğleden sonra ABD’de açıklanacak İstihdam Raporu. Mart ayında tarım dışı istihdamda 180bin kişilik artış beklenirken, saatlik ücretlerdeki aylık artış beklentisi %0,3. Veride, Gelişmekte Olan Ülke varlıkları (GOÜ) için en iyi senaryonun saatlik ücretlerin %0,3 veya altında ve tarım dışı istihdamının ise 200bin ve üzerinde (iyi veri = iyi veri) açıklanması olduğunu düşünüyoruz. Bu senaryo, bir önceki yıl küresel senkronize büyümede önemli bir katalizör olan “Goldilocks” (pozitif büyüme düşük enflasyon) temasının tekrar hatırlanmasını sağlayabilir. GOÜ’ler için kötü senaryo ise saatlik ücretlerin %0,4’ün üzerinde gelmesi ve tarım dışı istihdamının ise 150bin kişinin altında kalması olduğunu düşünüyoruz. Kısacası, saatlik ücretlerin beklentilere yakın ve istihdam verisinin iyi gelmesi genel olarak olumlu senaryo olarak değerlendirilebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, dün görece dar bir aralıkta hareket etmeye devam eden Dolar / TL günü 5,59’dan kapatırken, bu sabah söz konusu seviyenin biraz üzerinde dalgalanıyor. Ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 389 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Dün bankacılık hisselerindeki sert yükselişle beraber günü %4,13 oranında değer kazancıyla tamamlayan BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Her ayın ilk cuması takip etmeye aşina olduğumuz ABD tarım dışı istihdam verisi bugünün en önemli gelişmesi. ABD-Çin görüşmelerinin pozitifliği, Asya borsalarını ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye taşımış durumda, bugün Hong Kong ve Çin piyasalarının tatil olması ise hacmi sınırlamış gözüküyor.
Bugün TSİ 15.30’da ABD’de mart ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisi açıklanacak. ABD’de tarım dışı istidam ocaktaki 311 bin kişi seviyesinden şubatta 20 bin kişi seviyesine gerilemişti. Söz konusu istihdam artışı, Şubat 2017’den bu yana görülen en düşük istihdam artışı olarak kayıtlara geçmişti. ABD’de tarım dışı istihdamın, martta ise yeniden yükselişe geçerek 180 bin kişi artması beklenmekte.
- ABD’de işsizlik oranı ise şubatta %3,8 seviyesinde gerçekleşmişti. ABD’de işsizlik oranı son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeleri, %4 oranıyla geçen yılın mart, haziran ayları ile bu yılın ocak ayında görmüştü. İşsizlik oranının, mart ayında ise %3,8 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi beklenmekte.
- ABD’de aylık bazda ortalama saatlik kazançlar, şubatta %0,4 oranında artış göstermişti. Son 1 yıllık dönemde aylık bazda ortalama saatlik kazançlar en yüksek artışları, %0,4 seviyeleriyle geçen yılın ağustos ve aralık ayları ile bu yılın şubat ayında görmüştü. ABD’de aylık bazda ortalama saatlik kazançların, martta ise hafif gerilemeyle %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Yıllık bazda ortalama saatlik kazançlar ise şubatta %3,4 oranında artış göstermişti. Yıllık bazda ortalama saatlik kazançların, martta ise %3,4 seviyesiyle yatay seyretmesi beklenmekte.
Bunun yanında, bugün TSİ 22.30’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, ECB Başkanı Mario Draghi’nin ve ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşması dikkatle takip edilecek. Ayrıca, bugün başlayan ve iki gün sürecek olan AB Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’ndan çıkacak kararlar da piyasalar açısından takip edilecek.
Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin, ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile önceki gün ABD’de başlayan görüşmelerinden gelen olumlu haber akışlarının piyasalarda olumlu beklentileri artırdığını görüyoruz. Bu kapsamda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde birçok konu üzerinde anlaşma sağlandığına ve ticaret anlaşmasının son haline yaklaşıldığına ilişkin gelen haberlerle küresel risk iştahında canlılık korunmakta ve riskli varlıklara yönelim gözlenmekte. Tarafların, önümüzdeki günlerde müzakerelerdeki esaslar üzerinde anlaşmaya vararak ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping öncülüğünde imza töreni gerçekleştirmelerinin beklenmesi de, tarafların anlaşmaya yakın olduklarını işaret etmekte.
Avrupa tarafında ise Brexit sürecine yönelik gelişmeler dikkatle takip ediliyor. Özellikle, önceki gün İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda önemli bir önerge Parlamento üyelerine sunulmuş ve kabul edilmişti. Söz konusu önergeye göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, 12 Nisan tarihine kadar AB’den anlaşmasız bir ayrılık yerine, bir anlaşma yapmak için çabalarını artıracak ve ertelemenin süresi Parlamento’da ortak bir karar ile alınacak. Bu önergenin yürürlüğe girebilmesi için, ilgili önerge, Parlamento’nun üst kanadı Lordlar Kamarası’na sevkedilecek. Lordlar Kamarası’nda oylanacak olan tasarı, burada da kabul edildiği taktirde, Kraliçe 2. Elizabeth’in onayıyla yürürlüğe girecek. Tasarının yasalaşması halinde ise, May hükümeti, İngiltere’yi AB’den anlaşmasız ayıramayacak ve AB’den yeni bir uzatma talep etmeye mecbur hale gelecek. Ayrıca bilhassa, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn’nin anlaşmalı Brexit için ortak bir çalışma başlatmalarının ardından, piyasalar bu ikilinin görüşmelerini de dikkatle takip etmekte.
Yurtiçinde bugün veri takvimi sakin. Genel olarak dün takip ettiğimiz gelişmelere odaklanırsak,
Standart and Poor’s (S&P) analistleri tarafından, Türkiye ekonomisine yönelik yayınladıkları değerlendirmede, Türk özel sektörünün, borç çevirmenin üstesinden gelebileceğinin ve şu anda Türkiye’nin kredi notunun tehlikede olduğunun düşünülmediğinin bildirilmesi dün TL varlıkları destekledi.
Ticaret Bakanlığı’ndan açıklanan geçici mart ayı dış ticaret istatistiklerine göre, Genel Ticaret Sistemine (GTS) kapsamında mart ayında ihracatın %0,5 artışla 16,3 milyar dolara yükseldiği, ithalatın ise aynı dönemde %17,8 azalarak 18,3 milyar dolara gerilediği ve dış ticaret açığının ise mart ayında 1,96 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek, ihracatın ithalatı karşılama oranının %89,3 ile oldukça yüksek seviyede bulunduğu belirtildi.
TCMB, bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış miktarını, bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin %30’undan %40’ına çıkardı. TCMB’nin toplam döviz rezervlerine bakıldığında ise, 29 Mart haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık USD 3,86 milyar artarak USD 92,4 milyardan USD 96,2 milyar seviyesine yükseldiği gözlenmekte. Brüt döviz rezervlerinin ise, ilgili haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık USD 4,01 milyarlık artışla USD 71,40 milyar seviyesinden USD 75,41 milyar seviyesine yükseldiği ve TCMB’nin net uluslararası rezervlerinin ise 29 Mart haftasında bir önceki haftaya göre USD 3,6 milyarlık artışla USD 29,7 milyara ulaştığı görülmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Türk Telekom (TTKOM, Öneri “AL”, Nötr): Şirket ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 16 Nisan 2019 günü Şirket’in Aydınlıkevler/Ankara Genel Müdürlük Kampüsünde başlayacaktır.
7 Şubat 2019 Tarihli Türk Telekom Raporumuz için tıklayınız…
Verusa Holding (VERUS, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 0,0325 TL brüt (0,027 TL net) kar payı dağıtımı teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,2 olarak hesaplanmaktadır.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Banka ile Banka – Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine dün başlanmıştır.
7 Şubat 2019 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Denizli ili Sarayköy ilçesinde kurulması planlanan 35 MW kurulu güce sahip olacak Tekkehamam II Jeotermal Enerji Santrali projesi için önlisans almak üzere EPDK’ya başvurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’de sorunlu kredi alanında çalışmaları derinleştirmekle ilgilendiklerini ifade etti. Bloomberg News’a konuşan Tuerkner, “Henüz bir sorunlu kredi aracına veya özel maksatlı kuruluya yatırım yönünde bir teklif almadık. Ancak bunu takip ediyoruz ve eğer yapı bizim ticari ve güçlü bankacılık zorunluluklarımızı karşılar ise devreye girmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
IFC’nin Türkiye ülke müdürü Arnaut Dupoizat da, Türkiye’nin finans sektöründe sorunlu kredilerin düzenli şekilde yeniden yapılandırılmasını desteklediklerini ifade etti. Dupoizat, sorunlu kredilerin tasfiyesi için özel sektör fonlarını harekete geçirilmesinin bankaların likiditesinin artmasına, yeni krediler ve ekonominin desteklenmesi için sermayenin serbest kalmasına yardımcı olacağını vurguladı. Kaynak: Dünya
Demir-Çelik: Ocak-Şubat döneminde Türkiye’nin toplam hurda ithalatı, miktar açısından %38.3 oranında düşüşle, geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaydedilen 3.5 milyon tondan 2.2 milyon tona geriledi. Değer açısından hurda ithalatı ise, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, % 41 azalışla 690 milyon dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde ABD’den yapılan hurda ithalatı % 39.1 azalışla, 2018 yılının aynı dönemindeki 657,000 tondan 400,000 tona düşerken, AB’den yapılan hurda ithalatı, % 35.5 oranında düşüşle 2 milyon tondan 1.3 milyon tona geriledi. 2019 yılının ilk iki aylık döneminde Türkiye’nin, BDT’den yaptığı hurda ithalatı ise %25.6 azalışla 399,000 tondan 297,000 ton seviyesine düştü. Ocak-Şubat döneminde Türkiye’nin en büyük hurda tedarikçileri arasında, toplam hurda ithalatı içerisinde % 60.2 pay alarak ilk sırada yer alan AB’nin ardından, % 18.3 pay ile ABD ve % 13.6 pay alan BDT geldi. Kaynak: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD)
Ulaştırma: Türk Hava Yolları’nın Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınmasına ilişkin olarak THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı önemli açıklamalarda bulundu. Aycı, taşınmanın şu anda yüzde 25’inin gerçekleştiğini belirtirken, taşınma gününde CNR Fuarı’na gidecek olanların ve Açıköğretim Fakültesi sınavlarına girecek olanların yol güzergahlarını kontrol etmesini istedi. Aycı ayrıca İstanbulluların işinin aksamaması için de alternatif yolları tercih etmelerini istedi.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %25,5 seviyesinde bulunuyor. Toplam fonlama miktarı 80,2 milyar TL’den 76,3 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlanıyor.
Küresel çapta risk iştahının canlılığını korumasıyla hisse senedi piyasalarında genel olarak yükselişlerin ve birçok GOÜ para birimlerinde değerlenme eğiliminin devam ettiği görülmekte. Bu görüntü ışığında ABD 10 yıllıkların faizi de %2,53 seviyelerinde seyretmekte.
Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, küresel risk iştahının canlı olması ve TL’nin değer kazancının etkisiyle kısmi değişimler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi dün 23 baz puanlık artışla %21,30 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 8 baz puanlık düşüşle %17,35 seviyesine geriledi.