Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
SABAH STRATEJİSİ
Bugün yurtiçinde açıklanacak enflasyon raporu öncesinde Lira’da oynaklık devam ediyor. Diğer yandan, ABD’nin yaptırım kararının ardından haber akışı takip edilmeye devam edilirken, sabah saatlerindeki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Singapur’daki görüşmesi sonra erdi. Yapılan açıklamada iki ülke arasındaki konuları çözme çalışmalarına devam etme konusunda anlaştığı bildirildi. Görüşme öncesi 5,11’in üzerini test eden Dolar / TL şu dakikalarda 5,10’un altında. Günün diğer önemli bir gelişmesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni sistemin ilk 100 günlük icraat programını açıklaması olacaktır. Yurtdışında ise ABD’de olumlu bilançolar, ticaret savaşlarındaki yeni endişelerine rağmen borsaları destekledi. Bu sabah ise öğleden sonra ABD’de açıklanacak İstihdam Raporu öncesinde risk iştahı nötr. ABD vadeliler yatay, Asya borsaları ise karışık bir seyir izliyorlar. Diğer yandan, Dolar’daki dirençli görüntü devam ederken Dolar endeksi (DXY) tekrar 95 seviyesinin üzerinde. İstihdam Raporu’nda da yine saatlik ücretlere odaklanılacaktır. İyi bir veride Dolar’daki olumlu görüntü belirginleşebilir. Özetle, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında önemli veri ve gelişmeler gün içi oynaklığın yüksek olacağına işaret ediyor.
MAKROEKONOMİ
Yurtiçinde TSİ 10’da açıklanacak olan enflasyonun Temmuz ayında aylık %1 artarak yıllık %15,39 seviyesinden %16,30’a yükselmesi bekleniyor. Enflasyon bu şekilde gerçekleşirse Eylül 2003’ten (%16,8) bu yana en yüksek seviyeye çıkmış olacak. Temmuz ayında kur geçişkenliği, enflasyonun alt gruplarının geneline yansımayı sürdürecek. Bu sebeple de enflasyonda henüz tepe noktasına ulaşmadık. Alkollü içeceklere ÖTV artışı ve Avrasya Tüneline gelen zam gibi unsurlar enflasyona bu ay ekstra katkı sağlayacak. Enflasyonda keskin düşüş ise yüksek baz etkisiyle gelecek yılın ikinci çeyreği ile beraber gündeme gelebilir. ÜFE’nin ise aylık bazda yükselişini, önceki 5 aya göre (ortalama %2,7 yükselmişti) sınırlaması bekleniyor. Neticede ÜFE’nin aylık bazda %0,9 yükselmesi beklenmekte. Yıllık ÜFE’de böylece %23,71’ten %23,8’e yükselecek.
- Enflasyon verisi öncesi rutin takip ettiğimiz İstanbul’da tüketici fiyatları Temmuz ayında aylık bazda %0,52, yıllık bazda %12,5 arttı. Gıda fiyatları %0,69 artarken; sebze ve meyveler %2,9 düşüş kaydetti. Gıda fiyatlarındaki Haziran ayındaki marjinal artış ardından Temmuz ayında sert bir düzeltme gerçekleşmediğini gözlemliyoruz. Giyim harcamalarında da %4,5 oranında bir düşüş görüldü.
- BDDK dün makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslaklar yayımladı. Taslaklar bazı tüketici kredilerinde vadeler ve kredi kartlarında taksit sayılarının düşürülmesini içeriyor. Taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesi amaçlanmakta.
Bugün haftanın beklenen günü geldi. TSİ 15.30’da ABD’de tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek. Tarım dışı istihdamın temmuz ayında 192 bin kişi artması bekleniyor, haziran ayında 213 bin kişi artmıştı. Saatlik ücretlerin aylık %0,3, yıllık ise %2,7 artması öngörülüyor. İşsizlik oranının da %4 seviyesinden %3,9’a iyileşmesi beklenmekte. İşsizlik oranındaki bu seviyeler 2000 yılından bu yana en iyi seviyeler.
- Fed’in Çarşamba günkü toplantısında güçlü ekonomiye vurgusu ardından eylül ayında faiz artırım olasılığı güçlenirken; bugünkü tarım dışı istihdamın beklentilerden çok güçlü gelmesi halinde yılın dördüncü faiz artırımına kapı biraz daha aralanabilir.
Sabah saatlerinde Japonya ve Çin hizmet PMI verilerini takip ettik. Ticaret gerilimleri ile Çin hizmet PMI, imalat PMI verileri gibi temmuz ayında beklentilerin altında açıklandı. Çin hizmet PMI, 53,5 beklentisine karşılık 52,8’e geriledi. Japonya hizmet PMI verisi ise 51,4 seviyesinden 51,3’e sınırlı geriledi. Günün geri kalanında ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinden gelecek hizmet PMI verileri ile günü tamamlayacağız.
ŞİRKET HABERLERİ
Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Tekfen’in 2018 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 279,8mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 257,5mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 250,6mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tekfen’in 2Ç2017 ana ortaklık karı 223,9mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada finansman gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Tekfen’in satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre özellikle taahhüt tarafı gelirlerindeki artışın etkisiyle %66,3 oranında artarak 2,8 milyar TL’ye ulaşırken, satışların maliyetindeki artış ise hafif altında gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar da %68,5 oranında artarak 392,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %58,7 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 2Ç2017’deki net 35,8mn TL’lik gelire karşın 2Ç2018’de 87,7mn TL gider kaydedilmiştir. Buna ilaveten özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelirler 88,5mn TL’den 3,2mn TL’ye gerilemiş (taahhüt grubu Azfen gelirlerinin azalması) ve karın daha yüksek çıkmasını engellemiştir. Diğer taraftan finansman tarafında 2Ç2017’da kaydedilen 14,2mn TL’lik gidere karşın 2Ç2018’de kaydedilen 170,2mn TL’lik gelir kaydedilmesi dönem karındaki artışta önemli etken olmuştur. (net diğer faaliyet geliri + net finansman geliri 2Ç2017:21,6mn TL, 2Ç2018: 86,2mn TL)
İkinci çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Tekfen’in Ocak-Haziran ana ortaklık net dönem karı 549,9mn TL’ye yükselmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,8 oranında artış kaydetmiştir.
Güneş Sigorta (GUSGR, Pozitif): Şirket’in 2Ç2018’deki net dönem karı 18,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı çeyreğinde 5,3mn TL zarar kaydetmişti. Diğer yandan, Şirket’in teknik bölüm dengesi ise 2Ç2018’de 15,5mn TL gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde bu rakam 2,9mn TL idi. Son olarak, ikinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2018 yılı Ocak – Haziran net dönem karı ise 19,9mn TL’ye yükselmiştir. Şirket geçen yılın ilk yarısında 2,9mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
Ford Otosan (FROTO, Nötr): Yıllık izin dolayısıyla, Yeniköy, Gölcük ve İnönü Fabrikalarında 6 Ağustos 2018’den itibaren üretime ara verilecektir. Gölcük ve Yeniköy Fabrikalarımız ile İnönü Fabrikasının Motor Aktarma Organları bölümünde Kurban Bayramı tatili sonrası 27 Ağustos 2018 Pazartesi günü üretime başlanacaktır. İnönü Fabrikasının Kamyon bölümü ise üretime 3 Eylül Pazartesi günü başlayacaktır. Bu dönem zarfında fabrikalarımızda periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 25 adet Migros ve 16 adet Migros Jet formatında toplam 41 satış mağazası Temmuz ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Temmuz 2018 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, iştiraki Kipa’nın 161 mağazası dahil, yurtiçinde 2.011 ve yurtdışındaki iştirakleri vasıtasıyla 41 olmak üzere toplam 2.052’dir. (2017 sonu: yurtiçi 1.858, toplam 1.897 mağaza)
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Ortaklığın Yönetim Kurulu’nca, pazar koşullarına bağlı olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah, Amerika Birleşik Devletleri’nin Newark ve Meksika’nın Cancun noktalarına tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret eden sektör dernekleri temsilcileri çarşamba günü de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı makamında ziyaret etti. Görüşmeye İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ve Genel Sekreteri Doğan Selçuk Öztürk ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu katıldı. Edinilen bilgilere göre Bakan Albayrak, inşaat sektörüne çok önem verdiklerini belirtip, talepler için yeşil ışık yaktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı 100 günlük eylem planında inşaat sektörü için de düzenlemeler olması bekleniyor. (Kaynak: Hürriyet)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Denizbank (DENIZ): Denizbank’ın net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %16 oranında artarak 701mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net Faiz gelirleri %10 oranında artarak 1.323mn TL’ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Diğer yandan, karşılık giderleri %84 oranında artarak 745mn TL’ye yükselmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Banka’nın yılın ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında artarak 1.304mn TL’ye yükselmiştir.
Metro Holding (METRO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu 02.08.2018 tarihinde almış olduğu karar ile; 05.01.2018 tarihli kararı çerçevesinde başlatmış olduğu bedelli sermaye artırımı başvurusu sürecini piyasa şartları sebebiyle iptal etme kararı almıştır.
Reysaş Gayrimenkul (RYGYO, Nötr): Şirket, portföyünde yer alan İstanbul İli Arnavutköy İlçesinde bulunan deponun toplam 4.500 m2‘lik alanı “Aydınlı Hazır Giyim Sanayi ve Tic.A.Ş.”ye 4 aylığına kiraya vermiştir. Kiraya verilen depodan 4 ayda yaklaşık KDV dahil 250.000 TL gelir elde edilecektir.
FAİZ PİYASALARI
TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 133 milyar TL’den 131 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılanırken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinde sabit kaldı.
Bugünkü enflasyon verisi öncesi 5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın arasında makas 203 baz puanla rekor seviyede. Dün özellikle verim eğrisinin kısa ve orta vadesinde daha belirgin bir artış vardı. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıt günlük 73,64 ve 45 baz puan yükseldi. Sırasıyla %21,79, %21,07 ve %19,04 seviyesinden kapandı.
Tarım dışı istihdam öncesi ABD 10 yıllıklar %3 seviyesinin altında, %2,98 seviyesi ile güne başlıyor. ABD 10 yıllık faizi, risksiz faiz oranının göstergesi olarak kabul etmekte. 10 yıllık faizindeki yükseliş ise ABD dolarını güçlendirmekte ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında baskı altında kalmasına neden olmakta.