SABAH STRATEJİSİ
Risk iştahındaki iyimserlik hafta ortasında da devam ediyor. ABD – Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine yönelik haber, bu sabah piyasalara destek veren ana katalizör. Bugün de üst düzey görüşmenin yapılması bekleniyor. Buna ilaveten, Çin’de açıklanan hizmet PMI’nın iyi gelmesi risk iştahını destekleyen diğer önemli bir gelişme. Asya ve ABD vadelilerde pozitif bir görüntü var. ABD on yıllık tahvil faizi ise %2,50’nin üzerine çıkarak piyasalardaki iyimserliği teyit ediyor. Yurtdışı piyasalarda olumlu görüntü devam ederken, yurtiçi varlık fiyatlarında oynaklık devam ediyor. Dün geniş bir bant aralığında hareket eden ve günü 5,60’tan kapatan Dolar /TL, bu sabah açıklanacak mart enflasyonu öncesinde söz konusu seviyeye yakın seyrediyor. Dün seans içinde %1,3’e varan yükseliş kaydeden; ancak günü %0,6 oranında değer kaybıyla tamamlayan BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD ve Çin’in birçok konuda uzlaşıya vardığının ve nihai ticaret anlaşmasına yaklaşıldığının gözlenmesiyle hafta ortasına başlıyoruz. Bugün yurtdışında hizmet PMI verileri ile ABD ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Yurtiçinde de mart ayına ait enflasyon verisi izlenecek.
- Bugün yurtiçinde saat 10’da mart ayına ilişkin enflasyon verisini takip edeceğiz. Mart ayında enflasyonun aylık bazda %0,9 artış göstermesi, yıllık enflasyonun da %19,57 seviyelerinde seyretmesi bekleniyor. Enflasyon verisi öncesi takip ettiğimiz iki öncü gösterge ise bize gıda fiyatları konusunda karışık bir sinyal verdi. İstanbul’da gıda fiyatları aylık bazda %0,9 artış sergilerken, Ankara’da gıda fiyatları %0,7 geriledi. Genel olarak da baktığımızda İstanbul’da perakende fiyatlar martta bir önceki aya göre %0,75 artarken; giyim harcamaları %2,84, ulaştırma ve haberleşme harcamaları %1,15, gıda harcamaları %0,92 artış gösterdi. Tanzim satışlarının etkisiyle şubat ayında gıda fiyatlarının normal trendine yönelmeye çabaladığını görmüştük ve şubat ayında gıda enflasyonu aylık %0,9 artış ile son 26 ayın ortalaması olan %1,7’nin altında artış göstermişti.
Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi takip etmeye aşina olduğumuz ADP özel sektör istihdamı bugün izleyeceğiz.
- ABD’de TSİ 15.15’de mart ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. ADP özel sektör istihdamı şubatta 183 kişi artış göstermişti. Son 1 yıllık dönemdeki en yüksek istihdam artışı ise 300 bin kişilik artışla ocak ayında görülmüştü. Özel sektör istihdam artışının martta hafif gerilemeyle 170 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Bu kapsamda, özel sektör istihdam piyasasının, Fed’in de vurgu yaptığı gibi güçlü ve sıkı yapısını koruduğu gözlenmekte.
Hafta başında küresel imalat PMI verilerini takip ettik ve ABD ile Çin imalat sektöründe iyileşme yaşanırken, Euro Bölgesi ülkelerinin imalat sektöründe cansızlığın sürdürdüğünü gözlemlemiştik. Bugün ise küresel hizmet sektörünün aktivitesini takip edeceğiz.
Asya seansında açıklanan Çin hizmet PMI, mart ayında 14 ayın en yüksek seviyesine tırmanarak talep tarafının canlı olduğunu işaret ediyor. Hükümetin ekonomiyi desteklerinin de sayesinde Çin hizmet PMI 54,4 seviyesine yükseldi. Hizmet PMI verisinin yanı sıra resmi ve özel sektör imalat PMI verilerinin de mart ayında toparlanması, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın hız kestiğine işaret etmesi açısından önemli.
- Bugün TSİ 11’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI, şubatta 52,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet PMI’ın, martta ise hafif gerileyerek 52,7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Bileşik PMI ise şubatta 51,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Bileşik PMI’ın da martta hafif gerilemeyle 51,3 seviyesinde gelmesi beklenmekte. Bu kapsamda, Euro Bölgesi’nde hizmet ve bileşik PMI değerlerinin, 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrederek ılımlı büyümeye işaret etmesi beklenmekte.
- Bunun yanında, İtalya‘da hizmet PMI’ın martta 50,8 ile genişlemeye işaret etmesi, bileşik PMI ise 49,8 ile daralma bölgesinde kalması beklenmekte. Fransa‘da martta hizmet ve bileşik PMI’ların, 48,7 değerleriyle daralma bölgesine geçmesi beklenmekte. Almanya‘da ise hizmet sektörü PMI’ın martta 54,9 ve bileşik PMI’ın 51,5 seviyesiyle genişlemeye devam etmesi beklenmekte. İngiltere’de de hizmet PMI’ın martta 50,9 ve bileşik PMI’ın 51,1 seviyesiyle büyüme bölgesinde yer almaya devam etmesi beklenmekte.
- TSİ 16.45’de ise ABD’de mart ayına ilişkin hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD’de şubatta hizmet PMI, 56 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet PMI’ın, martta 54,8 ile sektörde büyümeye işaret etmesi beklenmekte. Bileşik PMI’ın ise, şubatta 55,5 değerini görmesinin ardından, martta 54,3 seviyesinde gerçekleşerek sektörde büyümeyi teyit etmesi beklenmekte.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) dün yayınladığı raporda, küresel ticaret için bu yılki büyüme tahminini düşürdü. WTO, küresel ticarette büyüme tahminini 3 yılın en düşük seviyesine indirdi. WTO, küresel ticaretin 2018’in dördüncü çeyreğinde %0,3 daraldığını açıklarken, bu sene küresel ticarette büyüme hacmi 2018’deki %3 oranından %2,6’ya gerileyecek. WTO, eylüldeki raporunda, ticaret hacminin bu yıl %3,7 büyüyeceğini öngörmüştü. Son olarak küresel ticaret hacmindeki artışın 2020’de yeniden %3 seviyesine yükselebileceği, ancak bunun ticaret gerilimlerinin azalmasına bağlı olduğu ifade edildi.
Brexit sürecine yönelik belirsizlikler sürüyor. Önceki gün, İngiliz Parlamentosu’nun en alt kanadı olan Avam Kamarası’nda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmaya alternatif olabilecek dört adet önerge, Parlamento’daki oylama sonucunda reddedilmişti. Bu kapsamda May’in, 10 Nisan’da gerçekleşecek AB Zirvesi’nde ek erteleme talebinde bulunma dışında seçeneği kalmamış görünmekte. Aksi durumda İngiltere 12 Nisan’da AB’den anlaşmasız Brexit ile çıkmış olacak. Nitekim dün May yaptığı açıklamada, İngiltere’nin, Brexit konusunda kısa bir ertelemeye ihtiyaç olduğunu ve bu konudaki çıkmaza çözüm bulmak için ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn ile bir araya gelmek istediğini söyledi. May, Parlamento’nun bir seçenek üzerinde karara varması halinde, hükümetin ayrılık anlaşmasını hayata geçirecek yasayı çıkaracağını söyledi. May, bu yasanın 22 Mayıs’tan önce geçirilmesi gerekeceğini ve böylece İngiltere’nin, Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmak zorunda kalmayacağını da sözlerine ekledi. Bu kapsamda, May’in açıklamaları, muhalefetin de desteğini alacak şekilde daha ılımlı Brexit senaryosuna doğru atılmış bir adım olarak değerlendirilmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Daha önce yapılan özel durum açıklamalarıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan gerekli izinlerin alındığı duyurulan Bağdat Şubesi faaliyete geçmiştir.
Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Sınırlı Pozitif): Şirket, 2019 yılına ilişkin geleceğe yönelik değerlendirmelerini paylaşmıştır. Bu kapsamda, 2019 yılına ilişkin olarak büyüme beklentileri aşağıda gösterilmiş olup, bu büyüme beklentilerinin içerisinde 18 Şubat 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan Axiom Materials Acquisition LLC şirketinin satınalma etkisi, satınalma sürecinin devam etmesi nedeniyle kapsam dışı bırakılmıştır.
* Konsolide Satış artışı: %30-%40 (TL bazında); %10-%15 (USD bazında)
* Konsolide FAVÖK artışı: %30-%40 (TL bazında); %10-%15 (USD bazında)
* Kompozit iş birimi 2019 yılı ciro beklentisi: 105-115 milyon USD
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 6 adet Migros, 8 adet Migros Jet ve 1 adet Ramstore mağazası Mart ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mart 2019 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2,055 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 45 olmak üzere toplam 2,100’dür.
Turkcell (TCELL, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Sermayesinin %41,45’ine sahip olduğu Fintur Holdings B.V. (“Fintur”)’un paylarının tamamının, Fintur’un diğer hissedarı olan Sonera Holding B.V’ye devri 2 Nisan 2019 tarihinde tamamlanmıştır. Söz konusu satış işleminin nihai bedeli 352,9mn EUR olarak gerçekleşmiştir. Hisse devri için gerekli ön şartların Mart ayı içerisinde tamamlanmasından dolayı, işlemden elde edilen 772,4mn TL karın 2019 yılı birinci çeyrek mali tablolarına yansıyacağı öngörülmektedir.
27 Şubat 2019 tarihli Turkcell raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına dün gece yarısından geçerli olmak üzere 19 kuruş zam yapıldığı bildirildi. Kaynak: AA
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç satışları Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre %35,5 düşüşle 49.221’e inerken, vergi indirimlerine rağmen ilk çeyreği %44 daralarak kapattı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) bültenine göre pazar ilk çeyrekte 88,469 adete indi. Hacimlerin az olduğu Ocak ve Şubat aylarında daralma sırasıyla %59 ve %47,1 olmuştu. Otomobil satışları Mart ayında %35,4 azalarak 38.628 adet, ilk çeyrekte %43,7 azalarak 68.812 adet oldu. Hafif ticari araç satışları ise Mart’ta %36 azalarak 10.593 adet, ilk çeyrekte %45,6 azalarak 19.652 adet oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Batısöke Çimento (BSOKE): Fabrikanın yeni farin silosu hasarı nedeniyle, döner fırın tahmini 01.06.2019 tarihine kadar durdurulmuştur. Çimento üretimi için klinker ihtiyacı eski fırından karşılanacak olup, çimento üretiminde ve satışında olumsuz bir etki olmayacağı belirtilmiştir. Ancak klinker ihracatında ise bu süreçte dönemsel kayma olacağı ayrıca eklenmiştir.
Denizbank (DENIZ): 2 Nisan 2019 tarihinde, Sberbank ve Emirates NBD bir “Yenilenen Sözleşme” imzalamış ve Denizbank hisselerinin %99,85’inin toplam bedeli konusunda Denizbank’ın 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla sahip olduğu 15,51 milyar TL’lik konsolide özkaynak büyüklüğüne istinaden 15,48 milyar TL bedel üzerinden yeniden düzenlenen hükümler çerçevesinde anlaşmışlardır. Devir işleminin düzenleyici kuruluşların onayına tabi olmak koşuluyla 2019 yılının ikinci çeyreğinin sonunda tamamlanması beklenmektedir.
Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, DENIZ.E payları 03/04/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 17/04/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %25,5 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden toplamda 87 milyar TL fonladı. Pazartesi günü Merkez Bankası piyasayı 91,4 milyar TL fonlamıştı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde nihai anlaşmaya adım adım yaklaşıldığının gözlenmesiyle dün %2,47-%2,50 bandındaki hareketin ardından bugün sabah saatlerinde %2,50 seviyesinin üzerinde seyrettiği gözlenmekte. Artan risk iştahı ABD’de geçtiğimiz hafta gözlemlediğimiz ters verim eğrisi görüntüsünün de kaybolmasını sağlamış durumda.
Geçtiğimiz hafta yerel tahvil faizlerinde özellikle kısa vadede belirgin bir artış gözlemlemiştik. Bu hafta ise faizlerde sınırlı bir düşüş hareketinin yaşandığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi dün 8 baz puanlık düşüşle %21 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 9 baz puanlık düşüşle %17,40 seviyesine geriledi.