Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Haftanın rahat gününe zayıflayan risk iştahı ile uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,08 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları ise 3,5329 seviyesinden geçiyorlar. Tahmin (forecasting), bir bilim dalı kabul edilmiyor. Günümüz teknoloji seviyesinde, tahmin yöntemleri Internet sayesinde uzay uydularından, havacılık ya da benzer sitelerin bilgi akışına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamış halde (Şekil 1). Örneğin petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara yatırım yapanlar için halka açık sitelerde yer alan denizlerde seyir halindeki tanker hızları fiyatların yönü açısından kıymetli bir bilgi. Her halükarda tahmincilerin, yöntemlerini açıklayabilmeleri ve hesap verebilmeleri gerekiyor. Tahminler, bilimsellik özelliği sınırlı olsa da afaki de değiller, belirli bir mantık çerçevesinde genel kabul edilebilir kurallara dayanması ve literatüre uygun olması gerekiyor. Biz piyasa yorumcuları için tahmin üretmek ve geleceğe dönük kestirimlerde bulunmak kolay. Piyasadaki bütün fiyatlamalar da bu tahminlerin etrafında geleceğe dönük beklentilere göre şekillenmekte. Daha önce kredi derecelendirme kuruluşları için tahmin yürütmenin biz yorumcular kadar kolay olmadığından bahsetmiş ve bu kurumların geçmiş verilere daha fazla odaklandıklarından, bu nedenle de dönem dönem piyasanın gerisinde kaldıklarını tartışmıştık. Merkez bankaları da benzer bir yerdeler. Bir merkez bankasının tahminini değiştirmesi “major” olaydır ve piyasada fiyatlar üzerinden hemen karşılık bulur.
Şekil 1: Havacılık istatistiklerini halka açıklayan hizmetlere bakarak, Antalya rotasında uçan uçaklar sayesinde turizme ilişkin bu sene pozitif beklentideydik (her ne kadar gerçekleşme beklentilerimizi aşsa da piyasada sene başında pozitif beklentiye sahip ender tahmincilerdendik). Günümüzde teknolojinin sunduğu imkanlar tahmincilere kullanmak için geniş yelpazede bilgi sağlamakta.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nezdinde enflasyon tahmininin değişmesi için, enflasyon tahmine baz oluşturan varsayımlarda ciddi değişiklikler gerekir. Bu varsayımlar; 1) İktisadi faaliyet (çıktı açığı), 2) Gıda fiyatları, 3) Petrol fiyatları, 4) İthal mal fiyatları, ve 5) Küresel iktisadi faaliyet’tir. Dünkü enflasyon raporu öncesinde merkez bankasının yıl sonu beklentisi %8,5 oranındaydı. Piyasada ise beklentiler %9 üzerinde bulunuyordu. Ağırlıkla %9,5’e yakın seyrediyordu. Tartışmalardan birisi merkez bankasının piyasayı yakalayıp yakalamayacağıydı. Piyasa ve merkez bankası arasındaki makas kayda değer bir farka işaret ediyor. Merkez bankasının piyasaya yakınsaması için sıraladığımız beş varsayımda enflasyon oranının etkileyecek ciddi bir artış gerekiyordu. Kaldı ki önceki enflasyon raporundan bugüne geçen üç aylık süreçte petrol fiyatlarındaki gerilemeyi de hesaba katınca diğer dört değişkende aşırı derecede artış görmemiz gerekirdi. Nitekim böyle bir artış gözlemlemedik. Merkez bankasının reaksiyon fonksiyonu tutarlı. Petrol (-%0,1) ile vergideki (-%0,1) gerilemeler nedeniyle daha hızlı ekonomiden kaynaklanan artış (+%0,2) birbirini götürürken gıda enflasyonu kaynaklı artış yıl sonu enflasyon tahmininin 20 baz puan yükselmesiyle sonuçlandı. Daha önce %9 oranındaki gıda enflasyonu tarihi ortalama ile uyumlu bir seviyedeydi ve aslında uzun yıllar trendine göre (~%7) daha enflasyonist bir noktadaydı. Şimdi %10 oranına yükselen gıda enflasyonu beklentisi oynaklığı yüksek seriye karşı merkez bankasına tampon sağlıyor. Önümüzdeki yıl için %7 oranında korunan gıda enflasyonu beklentisi, trendin ima ettiği yapısal iyileşmeyle uyumlu. Yarın sabah açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisinin ardından piyasanın yıl sonu enflasyon tahminini merkez bankası tahminine yaklaştırdığını görebiliriz. Kilit konulardan birisi bu sene Ekim ayında tarihi ortalamasına göre daha düşük bir enflasyonla karşılaşma şansımız!
Bugün yurt-dışında takip edeceğimiz ana gelişme TSİ 12:00’de faiz kararını açıklayacak Hindistan Merkez Bankası (RBI). Sene başında “şahin” duruşla piyasaya sürpriz yapan kurum, gelinen noktada Gelişmekte Olan Ülkeler’de (GOÜ) faiz indirim döngüsünün başlamasıyla daha fazla dayanamayacak gibi görünüyor. %1,5 oranına kadar düşen enflasyon, merkez bankasına faiz indirimleri için alan tanımakta. Bir müddet devam edebilecek faiz indirimlerinden ilkini bugün 25 baz puan ile gerçekleştirebilirler. Veri tarafında ise öğlen Avro Bölgesi üretici fiyatları endeksi (ÜFE), öğleden sonra ise TSİ 15:15’de ABD’de açıklanacak özel sektör bordrolarından derlenen ADP takip edilecek. ADP, Cuma günü açıklanacak İstihdam Raporu öncesinde piyasanın tahminlerini kontrol etmesini sağlayacak. Son olarak, diplomatik tarafta ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Karadağ gezisi önemli. Pence, Karadağ’da; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Sırbistan, ve Slovenya yetkilileri ile bir araya gelerek güvenlik zirvesi gerçekleştirecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası’nın net dönem karı, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %10,9 oranında azalarak 892mn TL’ye gerilemiş; ancak hem bizim beklentimiz olan 837mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 835mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada net ücret ve komisyon gelirleri ile diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Mardin Çimento (MRDIN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2017 tarihindeki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %42 oranında artarak 11,6mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise aynı dönemler itibariyle %10 oranında gerileyerek 13,2mn TL olmuştur. Maliyetlerdeki artışın satışlara nazaran daha yüksek miktarda artması brüt karın düşmesinde etkili olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 2Ç2016’da kaydedilen gidere karşın 2Ç2017’de gelir kaydedilmesi ve düşük vergi gideri karın artmasında ana etkenler olmuştur. İkinci çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %51 oranında artarak 21,9mn TL olmuştur.
Ünye Çimento (UNYEC, Nötr): Şirket’in 2Ç2017 tarihindeki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %34 oranında artarak 23,3mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, brüt kar ise aynı dönemler itibariyle %35 oranında gerileyerek 18,2mn TL olmuştur. Satışlardaki düşüşün maliyetlerdeki düşüşten daha yüksek olması brüt karın gerilemesinde etkili olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirler ve vergi geliri kaydedilmesi ikinci çeyrekte karın artmasında ana etkenler olmuşlardır. İkinci çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 oranında artarak 33,9mn TL olmuştur.
Aselsan (ASELS, Nötr): ASELSAN ile HAVELSAN arasında oluşturulan İş Ortaklığı ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında, Gemi Sistemleri ile ilgili olarak 31.07.2017 tarihinde, toplam bedeli 37,6mn EUR tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. İşbu sözleşme kapsamında Seyir Sistemleri, Muhabere Sistemleri, Radar Sistemleri tedariği ve entegrasyonundan ASELSAN sorumlu olup, iş payı 21,8mn EUR’dur. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2020 yılında gerçekleştirilecektir.
Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu 1/8/2017 tarihinde yapılan toplantısında 2/1/2014 tarih ve 28870 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.4) uyarınca kurulması planlanan Actus Portföy Yönetimi A.Ş Logo Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na %20 oranında iştirak etme kararı almıştır. Actus Portföy Yönetimi A.Ş Logo Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun Türk Hukuku’na göre yönetilen ve GSYF Tebliği uyarınca SPK’nın denetimine tabi bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu olarak kurulması için SPK başvurusu yapılmıştır.
Fon’un yatırımcıları ve iştirak oranları Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (%20), Logo Teknoloji ve Yatırım A.Ş. (%20), Actus Portföy Yönetimi A.Ş. (%20), Cahit Güvensoy, Murat Erkurt, Orhan Ayanlar, Alper Akcan, Cenk Coşkuntürk (toplam %40). Yatırımcıların toplam Kaynak Taahhüdü on milyon TL’dir (10.000.000,00 TL). Fon büyüklüğü ilerleyen dönemlerde büyütülebilecek veya yeni girişim sermayesi yatırım fonları kurulabilecektir.
Girişim sermayesi yatırımı yapılacak şirketlerin belirlenmesinde, büyüme ve katma değerli ürün üretebilme potansiyelinin varlığı, kurumsal yönetim yapısına kavuşturulabilir ve operasyonel gelişime uygun olması ve marka değeri yaratma gücünün varlığı gibi kriterlere göre hareket edilecek olup, yatırımların Logo veya diğer yatırımcılar için stratejik yatırım olması koşulu aranmayacaktır. Yatırımlardan çıkışın ise halka arz, kurucu ortak(lara) satış ve stratejik ortağa veya finansal ortağa satış yoluyla gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Sinpaş GYO (SNGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Bursa’daki portföyünde yer alan yaklaşık 41bin m² yüzölçümlü arsa vasıflı gayrimenkulün 72,5mn + KDV (Toplam: 85,6mn TL) bedel ile satılmasına karar verilmiştir.
Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Tekfen Holding’in (TKFEN) bağlı ortaklıklarından Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Katar Bayındırlık İşleri İdaresi’nden (Ashghal) Doğu Endüstriyel Yolu inşaatı işini 729,6 milyon Katar Riyali (yaklaşık 200 milyon Amerikan Doları) bedel ile kazanmıştır. Projenin tamamlanma süresi 27 ay olarak belirlenmiştir. En son Katar’da stadyum projesini Şubat ayında bekleyen iş portföyüne ekleyen Tekfen Holding’in bekleyen iş portföyü, Mart sonu itibariyle 3,8 milyar dolar idi (2,3 milyar dolar Katar’daki projeler). Tekfen Holding bu yeni projeyle bekleyen iş portföyünü artırmaya olumlu bir şekilde devam etmektedir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Haziran ayında Türkiye’nin toplam çelik ürün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar açısından %4 oranında azalışla 1,46mn ton, değer açısından ise %4,1 oranında artışla 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2017 yılının Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin toplam çelik ürünleri ihracat miktarı %17,6 oranında artışla 9,93mn tona yükselirken, ihracat değeri %28 oranında artışla 6,72 milyar dolara ulaştı.
Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan geçici verilerle hazırlanan “Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar” istatistiklerine göre, Haziran ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2016’nın aynı ayına göre %43,01 artarak 3,5mn oldu. Türkiye’ye Haziran’da 763,727 kişiyle en fazla yabancı ziyaretçi Rusya’dan geldi. Almanya’dan 383.172 kişi Türkiye’yi ziyaret etti. Ocak-Haziran dönemindeki ziyaretçi sayısı da 2016 yılının aynı dönemine göre %14,1 artarak 12,2mn oldu.