Utku Altunöz – 12.02.2015
Değerli takipçilerim. Gerek yurtdışında, gerekse yurt içinde ekonomik gelişmelere yetişmek adeta imkansız hale geldi. Yunanistan seçimleri sonrasında gerilen ortamın bir parça rahatlamasının üzerinden birkaç gün geçmişken ABD ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler ve bunun sonucu olarak faiz artırımına erken geçilmesinin sıkça dillendirilmesi, Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkeleri doğrudan etkilemeye başladı.
Çin’in, Ocak’taki yıllık tüketici enflasyonu yüzde 0.8 ile beş yılın en düşük seviyesinde açıklanırken, ülke ekonomisindeki zayıflığın arttığına işaret eden bu veri büyümeyi destekleyecek yeni önlemler almaları için yetkililer üzerindeki baskıyı da artırdı. Bu durumun sonucu olarak Çin’de genişletici politikalara yönelik beklentilerin arttığı gözlenmektedir. Çin ve Avrupa merkez bankalarının ‘genişletici’ para politikası açıklamaları, doların güçlenme sürecini desteklerken, emtia fiyatları da kısmen toplandığı izlenmektedir. Çin Merkez Bankası, faiz kararı ile ilgili açıklamasında, ihtiyaç duyulduğunda, çoklu para politikası araçları yoluyla da piyasaya likidite vereceğini açıkladı. Böylece, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japon Merkez Bankası’ndan (BoJ) sonra, ekonomiyi teşvik etmek amacıyla genişletici para politikası uygulama kararlılığı olan merkez bankalarının arasına Çin Merkez Bankası (PBC) da katıldı.
Bu gelişmelerin etkisi ile gelişmekte olan ülke ekonomilerinde sıcak para çıkışları hızlandı. Bunun en somut örneği ise BİST te görüldü. Bu sıra özellikle borsa oyuncularının FED tarafından yapılacak açıklamalara oldukça dikkat etmeleri gerekmekte. Son günlerde ABD’de yerel FED başkanlarının ekonominin iyiye gittiği ve faiz artırımlarına daha erken başlanmasını dile getirdikleri göz önünde tutulursa, temkinli olmakta fayda var. Ayrıca iç gündemimiz ve siyasilerle merkez bankasında süren gerginliğin de hisse senedi piyasasına yansıdığı yadsınmamalıdır.
Altın fiyatlarına baktığımızda son günlerde durağan bir seyir izlediğini görmekteyiz. Bunun sebebi yazımın başında belirttiğim Yunanistan gerginliğinin bir nebze azalmış olması. Fakat yapılan tüm teknik analizler altının kısa vadede artacağı yönünde. Oluşacak en küçük konjonktürel harekette yatırımcının güvenli liman olarak altına yöneleceği aşikâr. Bu sıra yapılması gereken en akıllıca şey, saydığım başlıkları takip etmek gibi görünüyor. Bol kazançlı günler dilerim.
Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz