Utku Altunöz – 22.05.2013
İstanbul Borsası rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.
Beklenti o ki kısa sürede indeks yüz bin rakamını görecek. 08 Mayıs Çarşamba günü de BİST (Borsa İstanbul) yine rekor kırarak 91,085 rakamını gördü. Daha sonra ise 90.852 puandan kapandı. Bundan birkaç yıl öncesinde hayal bile edilemeyecek bu rakama ulaşılabilmesi oldukça yakın görünüyor. Özellikle S&P’nin 4 Haziran’da İstanbul’da Türk şirketlerine dair bir seminer düzenleyecek olması yükselişin hızına hız katmış görünüyor. Bununla birlikte borsamızın lokomtiv hisselerinin açıklanan bilançolarında ciddi kârların telafuz ediliyor olması da borsanın hızla yükselişindeki diğer bir güç. Daha 1 yıl öncesinde 2012 yıl sonu için borsamız 80 000 olur mu sorularını sorduğumuz günleri düşünecek olursak gelinen noktanın sevindirici olduğunu söyleyebiliriz.
Şu gerçeği unutmamamız gerekiyor. 21 yıl aradan sonra ilk kez iki kuruluş tarafından ‘geçer not’ aldık. bu durumun ekonomimize getireceği bazı artılar ve eksileri şu şekilde sayabiliriz. Şüphesiz sermaye akımı hızla ülkemize girmeye devam edecek. ülkemizin yatırım cazibesi daha da artacak. bununla birlikte borçların vadelerinin uzaması da göreceli olarak olumlu bir kazanım olarak değerlendirilebilir. Öte yandan dış borcun ve cari açığın artacak olması da dünya ekonomik konjonktüründeki belirsizlik nedeniyle risk arz etmektedir. Özellikle Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerde büyümenin yukarı çıkması cari açığın da onunla birlikte artmasını ortaya çıkarıyor. Cari açığın GSYH’ye oranı hızla yükseliyor. Not artırımları sonucu döviz girişi hızlanıyor. Bu da yerel para biriminin ilk 1.5 yılda güçlü bir şekilde değerlenmesini sağlıyor. Fakat TCMB’nin TL’nin değerlenmesine izin vermeyeceğini bir çok kez açıklamış olması ve finansal istikrarın riske girmemesi için bir yanda faizleri düşük tutarken bir yandan da zorunlu karşılık oranlarıyla oynayan Merkez, dolarda 1.77-1.78’in altına izin vermeyecek gibi görünüyor.
Üç Büyük Kredi Derecelendirme Kurumunca Yapılan Son Not Artırımlar Sonucunda Türkiye
– FITCH , yakın dönemde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BB+’dan BBB-’ye yükseltti, görünümünü ise ‘durağan’ olarak belirledi. Ülke tavanını ise BBB-’den BBB’ye çıkardı.
– MOODY’s, ise 16 Mayıs’ta yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan Ba1’den, ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan ‘Baa3’e yükseltti. Kuruluşa göre, Türkiye’nin kredi notunun görünümü ‘durağan’ durumda bulunuyor.
– KREDİ derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu 28 Mart 2013’te “BB”den “BB+”ya yükseltti. Görünüm ise durağan.
Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz