Borsa için de düzensizlik düzen getirir

Borsadaki yükselişin açıklaması ve gelecekle ilgili fikir vermesi açısından bu temel kuraldan uzak kalmamak gerekir. Çoğu kez karmaşık görünen ortamlar kendi içlerinde bir düzen barındırır.  Siyasi ve ekonomik gelişmeler dışlanarak yapılan çalışmalar ne kadar etkili olabilir? Doğruluğuna bakınca istenen güveni veriyor olabilir mi ?

Bu gelişmeleri bir parametre seti çerçevesinde dahil edersek hepsine yetişebilir miyiz ?  Açıktır ki bu da mümkün değildir. Asimetrik bilginin yaygın olduğu bir dünyadayız ve herkese açık olmayan bilginin değeri yüksektir. O halde bu değerli bilgiyi nerede bulabiliriz?

Daha iyi bir metotla geçmiş verinin incelenmesi bunu sağlayabilir. Bu metodu basitçe piyasa  verileri üzerinden uygulamaya almak mümkündür.

Borsa için de benzer düşünce içindeyiz. Uygulamada incelediğimizde bu veriler üzerinden basitçe model kurmak da mümkündür.

Borsada 150.000 mümkün mü?
Borsa endeksi 100.000 üstünü bu yıl tekrar gördü ama geçmişdeki 120.000 seviyelerine uzak görüntüsü soruları getiriyor.  Bu yıl yaşananlar ne katmıştır, ne götürmüştür?

Yaklaşık 20 yıl öncesine gittiğimizde görebileceğiz: 2000 öncesinde başlayan kıpırdanma geleceğin ipuçlarını oluşturmaya başladı. Sonrasında, 2006-2008  arasında göstergeler, 2000 öncesi seviyeler üzerine çıkarak gelecekteki temponun daha iyi olacağına işaret etti. Yani yeni yükseklere geçmişe göre daha kısa sürede, daha hızlı şekilde varılacaktır.

Yine hızlanan temponun habercisi sonraki yıllarda görüldü: 2010-2012 arasında  tüm zamanların en iyi göstergeleri oluştu. Yani gelecekte, daha parlak dönemlerin habercisi olarak görüleceklerdi.

Hızlı geçerek, günümüze gelirsek ipuçları devam etmektedir: 2017den bugüne dek göstergelerde görülen hızlanmaları sonucu geleceğin parlak geçeceğini belirtebiliriz.

Bir başka deyişle; giderek yataya dönecek piyasa sonrasında borsa endeksi oluşacak formasyonun sonucundan olumlu faydalanacaktır ve 150.000 hedefi için  koşu başlayacaktır.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, matematik modele dayalı daha güvenilir stratejiyle yeni pazarlar erken aşamada bulunabilir. Rekabet avantajı getirecek bu araç adil olmasa da gereklidir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış bakış açıları mevcuttur. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönemde cazip pazarları skorlama tablolarında inceleyebilirsiniz.

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant