Cem Şengezer – 10.12.2018
Borsa endeksi için ümitleri halen haberler üzerinden beslemeye devam eden piyasa var. Bu durumun sakıncası yüksek kalmaya devam ediyor. Sebebi de açıktır: haberler yönlendirme amaçlıdır ama finansal piyasa gerçek verilerle hareket eder. Bu da verilere yansıyan hareketleri incelemeyi gerektirir.
Bu incelemeyi farklı bakış ile yapmak da avantaj/dezavantaj yolunu açar. Yani erken aşamada harekete geçebilme yeteneğini belirler. Yılın son ayında giderek düşen işlem hacmini endeks için yaratılamayan kıvılcım ile birleştirmek gerekir. Halen temmuz-ağustos canlılığından uzağız: işlem hacmi o dönemin %35 seviyelerindedir. O seviyeler geçilir mi? Bunun cevabını endeksteki sayısal hareketlenmenin şekli ve modelde yaratacağı kıvılcım belirleyecektir.
Ağustos 2018, Ekim 2018: bu ayların %20 işlem gününde 90.000 altı görüldü. Kasım ve aralıkta azalmış işlem hacmiyle görülmemiş olması tedirgin edici midir?
Temmuz – ağustos döneminde belirgin düşüşle devam eden piyasada modele yansıyan kıvılcımlar oluşmuştu. Bir kural olarak da tasarlayabiliriz:
– şiddetli düşüş süreci (a)
– artan işlem hacmi (b)
– modelde kıvılcım (c)
Görüldüğü gibi bu tasarımda, herhangi haber veya başka göstergeye bakmak gerekmiyor. Bir başka deyişle, halen “ekranlarınızda göstergeler olsun” tadında yorum yapan uzmanlardan uzak durmak gerekir.
Sırf a-b-c tasarımıyla alınabilecek çok yol vardır ve ticari olarak da memnun edici olacaktır. Amaç güvenilir ve sürdürülebilir sistem kurmaksa bu bakışla yürümek gerekir.
Endeks canlı mekanizmadır: sinir uçları vardır. Bu uçlarda tetiklenme yaratan model kıvılcımları piyasa eğilimini gösterecek şekilde işaretler üretir. Haftalık bazda değerlendirsek de göreceğimiz durum daha belirgindir: 100.000 endeks beklentisinden giderek uzaklaşmaktayız. Modeli harekete geçirecek geometri, kıvılcım veya daha basitçesi a-b-c tasarımı buna engeldir.
Endeks 100.000 üzerine yükselsin ümidi için öncelikle bu yakınsamayı sağlayacak aşağı yönlü kırılımı bekleyebiliriz.
Buna göre;
Geçen hafta 6 aylık ortalamadan bahsettik: 6 haftalık için de benzer görüşteyiz. Disiplin kazanmış bir bakış ile görülen odur ki haftalık ortalamada görülen döngü tamamlanmak üzeredir. Yine, 96.000 üstünde dikkatli olmayı gerektirmektedir. Beklenti hedefi 91.000 altına da çekebileceğimiz model hareketleri oluşmuştur.
Dövizdeki hareketlenme gereği ihracat odaklı uygulanabilir reçete yazısı: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html